Helsingin kauppatorin kaksipäinen kotka on ikuinen muistutus ettei enää koskaan.
Taasen toisaalla: Wienin keisarinlinnan edessä on Napoleonin patsas: ”Der herr der Österreich”. Siinä oli kanssa yksi oman aikansa Putin, joka lopulta uskoi vain vahvempaa voimaa Waterloossa, mutta patsas edelleen löytyy valloittamansa kaupungin keskustasta.
Kauppatorin Keisarinnankivihän oli Helmikuun vallankumouksen jälkeen vuosikymmenet pelkkänä obeliskina, mutta pallo ja kotka asetettiin takaisin 1971. Itse olen kävellyt monumentin vierestä lukemattomia kertoja ja myönnän sen aiheuttavan ristiriitaisia tunteita. Taiteellisesti ajateltuna kyseessä on näyttävä, mittakaavaltaan torille hyvin sopiva teos, mutta sen poliittinen painolasti on niin ikään merkittävä.
Huomionarvoista on se, että monumentin on suunnitellut Carl Ludvig Engel ja kotkaveistoksen Magnus von Wright, eli monumentti toteutettiin omin voimin, eikä rahdattu tänne Pietarista. Rahoituksesta en ole varma, enkä myöskään siitä, saiko teos alkunsa omasta aloitteestamme osoittaa olevamme kuuliaita alamaisia, vai oliko kyseessä Keisarin hovin mahtikäsky. 1835 on huomioitava myös ajankohtana, sillä tuolloin maamme kansallinen herääminen oli vasta alkuvaiheessaan, sortokausien ollessa yhtä lailla toteutuva vasta vuosikymmeniä tämän jälkeen.
Oli miten oli. Kyseessä on hyvin suoraviivainen Venäjän keisarikunnan ja myös nykyisen Venäjän federaation globaalisti hyvin tunnettu symboli kaupungin kutakuinkin keskeisimmällä paikalla. Kuka tahansa kauppatorilla erityisesti kesäisin vieraileva huomaa heti, että kyseessä on erityisesti ulkomaalaisten matkailijoiden suosima alue ja tässä valossa kaksipäinen kotka pääkaupunkimme paraatipaikalla lienee vuosikymmenten saatossa monet hämilleen. Onko Suomi edelleen Venäjän protektoraatti? Eikö Suomi olekaan länsimaa? Jne.
Pitkin hampain olen joutunut hyväksymään narratiivin, että Suomesta tuli länsimaa vasta 24.2.2022. Toki olemme olleet osa katolista/protestanttista Eurooppaa vuosisadat, Suomessa ei ollut maaorjuutta ja Länsi-Euroopan kehityskaudet renesanssi, tieteellinen vallankumous, valistuksen aika, 1800-luvun nationalismi, teollinen vallankumous... tapahtuivat täällä siinä missä muuallakin.
Kaikesta huolimatta, tuskinpa juuri kukaan muista Pohjoismaista, Ranskasta, Saksasta, Hollannista jne. kotoisin oleva joutuu "todistamaan" oman kotimaansa statusta länsimaana, mikä on meille tavallista. 1809-1917 ei tule koskaan poistumaan historiastamme, mutta viimeistään nyt soisin meidän suomalaisten, omalaatuisen ja diversin kansan olevan ylpeä omasta maastamme, itsenäisenä kansakuntana muiden joukossa.