Ensi talvesta voi tulla Euroopassa kylmä:
Pula maakaasusta – ja Venäjän koveneva energiakosto – pakottanevat EU-maita säännöstelemään sähkön ja lämmön jakelua viimeistään ensi talvena. Se enteilee vilua ja nälkää, kirjoittaa erikoistoimittaja Jan Hurri.
www.is.fi
- - -
Sekä seurannasta:
Venäjä: On Euroopan oma vika, jos kylmä talvi ilman lämmitystä uhkaa – ”Pakotteet ovat kääntymässä bumerangina kohti länsimaita”
"Venäjän ulkoministeriön mukaan on Euroopan oma vika, jos Venäjä-pakotteet aiheuttavat ikäviä seurauksia eurooppalaisille.
"Ei ole Venäjän vika, että eurooppalaisia uhkaa talvi ilman lämmitystä ja kesähelle ilman ilmastointia. Meitä vastaan kohdistetut pakotteet ovat kääntymässä bumerangina kohti länsimaita", sanoo Venäjän ulkoministeriön johtaja Dmitri Biritševski venäläismedia Ria Novostin haastattelussa.
Biritševski myös uhkailee, että Venäjä olisi suunnittelemassa jonkinlaisia tiukennuksia.
”Samalla pidätämme oikeuden tiukentaa erityistoimenpiteitämme.”
Biritševski ei tarkenna mihin asioihin mahdollista tiukennusta suunnattaisiin tai niiden aikataulua. Haastattelun perusteella voidaan tulkita, että Venäjän mahdollinen vastaisku heijastuu Euroopan energiasektoriin. Kyse voi myös olla pelkästä uhkailusta.
Hänen mukaansa Venäjän vastaus lännen pakotteisiin tulee olemaan tuskallinen lännelle."
- - -
Venäjän paras ase muuta Eurooppaa vastaan on maakaasu ja energia. En epäile hetkeäkään, etteikö Venäjä käyttäisi sitä neuvotteluaseena. Se on silti Venäjän tärkein vientituote, joten odotettavissa on monenlaista vääntöä asiasta. Pakotteiden takia Venäjän kauppa länsimaihin on tyrehtynyt, joten niiltä osin Venäjällä ei ole suurta tarvetta myydä länsimaille kaasua ja energiaa, elleivät nämä avaa kauppaa eli hellitä pakotteita tai ehkä lopeta Ukrainan tukemista.
On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle tämä Venäjän ja Länsi-Euroopan energiasota eskaloituu. Pahimmillaan Euroopassa saattaa tosiaan pysähtyä merkittävä osa teollisuudesta, jos energian saanti loppuu. Yhdessä tulevan ruokakriisin kanssa ensi talvesta voi tulla jännittävä, ehkä turhankin jännittävä...
Itse en enää jaksa jälkiviisastella, vaan koetan katsoa tulevaisuuteen. Miten tästä eteenpäin? Talvikauden alkamiseen on aikaa vain muutamia kuukausia, joten siinä ajassa ei varmaan kovin merkittäviä toimenpiteitä ehditä tehdä, ei, vaikka Venäjän energiasta irtautumiseen olisi valmistauduttu koko kevät ja kesä. Hankkeet ovat vain liian pitkäkestoisia, uusia LNG-terminaaleja tai kaasuputkia ei rakenneta hetkessä eikä teollisuutta muuteta käyttämään korvaavia energialähteitä.