Venäjä vetäytyi. Se on sitten ehkä tulkitsijan silmässä joutuiko se niin tekemään. Olisi se voinut asettautua kuluttavaan puolustustaisteluunkin kaikilla noilla rintamilla. Nyt liikkeet olivat enemmän sellaista Lapin sota -henkistä, missä toinen lähtee edes jotenkin järjestelmällisesti vetäytymään ja suuren poispuskemisen sijaan tapahtuu vain pienimuotoisempaa härnäämistä.
Hersonin taka-askeleet ovat myös ehkä, toistaiseksi, hieman ylimitoitettua. Se rintama on elänyt pieniä liikkeitä suuntaansa siitä lähti, kun ratkaisevan läpilyönnin yritys Mikolajevissa torjuttiin.
Ja Donbassissa kyllä Venäjä on offensiivinsa alun jälkeen tullut pitkälti toistasataa kilometriä paikoin. Myös lähes 8 vuotta pitäneestä ja erittäin raskaasti linnoittautuneesta puolustuslinjasta on tultu läpi yhdessä kohtaa.
Niin, minun tulkintani on, että Venäjä vetäytyi jotta heillä olisi edes yhdelle rintamalle saatavissa riittävä määrä joukkoja doktriinin mukaista epäsuoran tulen kanssa puolustusasemien moukarointia ja hidasta etenemistä varten.
Tämän syynä yhdistelmä joukkojen menetyksiä pohjoisrintamalla, sen tunnustaminen ettei pohjoisesta ole odotettavissa saatavilla olevilla joukoilla menestystä ja koska Lukashenko ei saanut omaa armeijaansa rajan yli.
Pitää sinänsä paikkansa, ettei Venäjän joukkoja ole ajettu pois niinkään suorilla suurhyökkäyksillä (joihin Ukrainalla ei ole, eikä vielä ainakaan hetkeen tule, kykyä eikä kalustoa), vaan pikemmin tuhannen pienen piston kautta, kun liikkuvan sodankäynnin keinoin on harvennettu hyökkääjän joukkoja ja tehty hyökkäyksen eteneminen suunnitellusti mahdottomaksi.
Sinänsä, kuten olen useaan otteeseen todennutkin, Hersonin suunnalla ei todennäköisesti ole tapahtunut juuri etenemistä Ukrainan toimesta, tämä nykyinen kierros taitaa olla neljäs kun huhutaan isoista läpimurroista Hersonin suunnalla. Lähinnä sitä, että Venäjä ei ole edennyt pitkään aikaan ja Ukraina on pikkuhiljaa saanut jotain pientä etenemistä aikaan.
Toki offensiivin alusta lähtien eteneminen on ollut Donvassin rintamalla kohtuullisen vahvaa ja tuolla rintamalla (osin alkutilanteesta johtuen) Venäjä on jopa saanut jotain aikaiseksi. Taas olisi pitänyt täsmentää, että tässä kohtaa hain tämän nykyisen suurhyökkäyksen myötä tapahtunutta etenemistä.
Minusta sodassa on tähän asti ollut useita vaiheita, joita on syytä käsitellä erikseen, koska ne ovat luonteeltaan niin erilaisia.
Ensin Venäjän vahvan etenemisen vaihe, sodan alkuviikoista maaliskuun loppupuolelle asti.
Toisena Venäjän vetäytymisen ja joukkojen huoltamisen sekä uudelleenryhmityksen vaihe tuosta toukokuun ekoille viikoille asti.
Ja nyt kolmantena Venäjän suurhyökkäyksen vaihe Donbassin alueella joka lähti toukokuun puolenvälin tienoilla.
Toki eipä tässä varmaan hirveän eri linjoilla kukaan ole, kunhan esittää asiat hiukan eri tavalla.