Jos eivät ihan vitsi ole, niin ei sotaa niillä pysäytetä. Saksan teollisuus pyörii noin 35 prosenttisesti kaasulla, joten demarien, vihreiden ja liberaalien hallitus ei ole innokas lopettamaan kaasun tuontia Venäjältä. Olkoonkin, että vain osa kaasusta tuodaan idästä. Ja CDU/CSU on mutinoista huolimatta ollut rakentamassa Venäjä-riippuvuutta energian osalta.
Jos tuonti lopetettaisiin nyt EU:ssa, Saksa syöksisi sikäläisten arvioiden mukaan lamaan ja EU-valtiot sen mukana. Tämä taas nostaisi todennäköisesti populistien ja ääriliikkeiden kannatusta koko Euroopassa. Macron on Ranskassa myös pyrkinyt sovittelemaan ja taustalla on halu päästä jatkokaudelle huomenna alkavissa vaaleissa. Talousongelmat ovat muutenkin Ranskassa riittävät ja jos EU-valtiot olisi uudessa lamassa, Macronin valinta saattaisi kaatua jo siihen ja tilalla olisi Le Pen.
Vaikka kannatan kovempia toimia, yritin yllä piirtää kuvaa, miksi niitä ei Saksassa ja Ranskassa välttämättä niin lämpimästi kannateta. Kyse on myös sisäpolitiikasta ja eurooppapolitiikasta. Virhe on tehty päästämällä Venäjä EU-valtioissa energian suhteen strategiseen asemaan. Myös Suomessa, mutta täällä irtaantuminen fossiilisista on menossa ja Venäjän osuutta on pudotettu muutamassa vuodessa noin 11 mrd energiatuonnista noin 6 mrd.