Vegaanit – löytyykö ymmärrystä kasvissyöjille?

  • 202 966
  • 2 049

Nick Neim

Jäsen
Näinkö teidän koulussa toimitaan? En tosiaan huomannut alleviivata että kysymys oli kouluruoasta. Ei ainakaan minun lapsuudessani eikä omien lapsien aikana ole kysytty että mitäs te täällä tahtoisitte syödä. Sille on syynsä.
Minä en toki tiedä Helsingin tai muidenkaan kuntien käytäntöjä sen tarkemmin, mutta omassa kotikunnassa ~15 vuotta takaperin tosiaan oli toiveruokaviikko käytössä ja on käsittääkseni edelleen. Eikä tästä ole Helsinkiin kuin reippaat 50 kilometriä, eli mikään Porin oma juttu tuo ei ole. Uskoisin useammallakin kunnalla tuon systeemin olevan käytössä.

Siitä tosin en tiedä miten esimerkiksi Porissa tämä tarkkaan järjestettiin, mutta meillä äänestettäviä vaihtoehtoja olivat ainoastaan sellaiset ruoat, jotka normaalistikin pyörivät listassa. Eli mitään pizzaa tai hampurilaisia ei voinut äänestää, vaan kanapastat ja lasagnet olivat vuosittain kärjessä. @TosiFani tietänee tarkemmin Porin käytännön, toimittiinko siellä samalla tavalla?
 

Murkula

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkueet,Tappara,NY Rangers,Juniori- SaPKo
Paras / paskin muistoni kasvissyöjästä on nainen, joka tietysti vapaaehtoisesti tuli armeijaan ja jaksoi aina metsäpäivinä valittaa jos sinne unohtui tuoda pupuannos. Ja kun yhtenä päivänä sille roudattiin joku appelsiini niin itki illan kun se appelsiini oli jäässä. Kukaan muu leiriryhmässä ei kyllä itkenyt muita kun naurun kyyneliä.
Eli ymmärrystä ei löydy, ellei sitten...serkkuni seurustelee maajoukkuetasoisen urheilijanaisen kanssa joka on kasvissyöjä, ei vältä maitotuotteita, mutta ei syö lihaa. Kerran kysyin miksi hän on kasvissyöjä niin vastasi, että siihen ei liity mitään periaatteellista, hän vaan ei tykkää lihasta (ruokana). Tässä tapauksessa minulla ei ole mitään vaikeutta ymmärtää. En syö itsekään mitään mistä en tykkää, tosin en taida tietää muita ravintoaineita kuin avokadon ja fernet brancan, yhdessä tai erikseen, joista en pidä.
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Minä en toki tiedä Helsingin tai muidenkaan kuntien käytäntöjä sen tarkemmin, mutta omassa kotikunnassa ~15 vuotta takaperin tosiaan oli toiveruokaviikko käytössä ja on käsittääkseni edelleen. Eikä tästä ole Helsinkiin kuin reippaat 50 kilometriä, eli mikään Porin oma juttu tuo ei ole. Uskoisin useammallakin kunnalla tuon systeemin olevan käytössä.

Saattaa olla että näin jossain pienemmissä pitäjissä on toimittu ja toimitaan yhä. Helsingissä ymmärtääkseni jokaisessa koulussa syödään saman ruokalistan mukaisesti joten edes periaatteessa tuollainen ei olisi mahdollista.

Kouluruokalistat | Helsingin kaupunki

Tuosta voi halukkaat tutustua ruokalistaan.
 

lunar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Real Madrid
Heh, tälläkö yrität perustella nykyajan ideologista kasvisruokapakkoa?
En yritä perustella koska ei avaudu edes tämä kyseinen "ideologinen pakko" mitä toistelet. Mielestäni tärkeimmät asiat koulusafkassa ovat terveellisyys ja edullisuus, hyvä maku on toivottava plussa. En ymmärrä miksi on huono asia opettaa tenavat syömään monipuolisesti erilaisia ruokia. Tähän mahtuisi hyvin ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa. Jos joku on niin juntti, että kokee tämän jonakin pakottamisena niin pakatkoon lapselleen reppuun pari maksamakkaraa ja einepizzaa niin pysyy tenava erossa pupujen ruoasta ja muusta hippien sekoilusta.
 

sakic

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Colorado Avalanche
Saattaa olla että näin jossain pienemmissä pitäjissä on toimittu ja toimitaan yhä. Helsingissä ymmärtääkseni jokaisessa koulussa syödään saman ruokalistan mukaisesti joten edes periaatteessa tuollainen ei olisi mahdollista.

Kouluruokalistat | Helsingin kaupunki

Tuosta voi halukkaat tutustua ruokalistaan.
Tuosta samaisesta linkistä poimittua: "Ruokalistoja kehitetään vuosittain. Oppilaiden palautteet ja toiveet on otettu huomioon lukuvuoden 2015-2016 ruokalistoja ja tuotevalikoimia suunniteltaessa."

Myös Googleen taikasanat "Helsinki toiveruokaviikko" tuottaa miljoonittain osumia
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
En yritä perustella koska ei avaudu edes tämä kyseinen "ideologinen pakko" mitä toistelet. Mielestäni tärkeimmät asiat koulusafkassa ovat terveellisyys ja edullisuus, hyvä maku on toivottava plussa. En ymmärrä miksi on huono asia opettaa tenavat syömään monipuolisesti erilaisia ruokia. Tähän mahtuisi hyvin ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa. Jos joku on niin juntti, että kokee tämän jonakin pakottamisena niin pakatkoon lapselleen reppuun pari maksamakkaraa ja einepizzaa niin pysyy tenava erossa pupujen ruoasta ja muusta hippien sekoilusta.
Kävisikö sinulle myös toisin päin että lapset syövät terveellistä ja tasapainoista sekaruokaa ja jos ei kelpaa ideologisista syistä, niin ei kun reppuun mukaan salaattia, herneitä ja ituja?
 
Suosikkijoukkue
Suomen suurin ja kaunein
Tuosta samaisesta linkistä poimittua: "Ruokalistoja kehitetään vuosittain. Oppilaiden palautteet ja toiveet on otettu huomioon lukuvuoden 2015-2016 ruokalistoja ja tuotevalikoimia suunniteltaessa."

Jäi tuollainen kyllä huomioimatta. Tietenkin valinnat suoritettiin sen mukaan mitä oli muutenkin tarjoiltu joten siinä mielessä lapsilta ei kysytty mitä haluatte syödä vain mitä näistä vaihtoehdoista mieluiten söisitte. Huomenissa selviää onko omat mussukat päässeet vaikuttamaan tämän ruokalistan luomiseen.

PS: Ei tuottanut miljoonia osumia ;)
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En ymmärrä miksi on huono asia opettaa tenavat syömään monipuolisesti erilaisia ruokia. Tähän mahtuisi hyvin ainakin yksi kasvisruokapäivä viikossa.
Tuossa on vinha pointti. Se tosiaan veisi pois kaikenlaisia ennakkoluuloja jo lapsuusiästä saakka, eikä myöhemminkään karsasta jos lämmin ateria on sellainen mikä ei sisällä lihaa.

Tässä on tietysti se, että se kasvisruoka tulee olla hyvin tehty ja ravitsevaa. Tolta osin varmasti yleinen tietämys on jo nykypäivänä hyvää ja kehittynyt, joten en näe sitä ongelmana. Tietoa myös saa helposti halutessaan ja en usko, että hyvän kasvisruoan valmistaminen laitoskokeillekaan on mikään ylitsepääsemätön asia.

Monipuolisen ruokailun pariin on ihan hyvä opettaa jo pienestä pitäen ja siihen mielestäni kuuluu myös ruoat jotka ei sisällä eläinkunnan tuotteita tai sisältää niitä vain vähän. Tulevaisuus voi muutenkin tuoda tullessaan niitäkin vaihtoehtoja eteen, että kasvispohjaiseen ruokailuun on ihmisten muutenkin pakko enemmissä määrin ryhtyä ja lihatuotteet ei ole mikään jokapäiväinen yleellisyys. Näin on ollut ennenkin ja voi olla myös uudelleen. Syystä tai toisesta.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Itselle tuo on lähinnä se ja sama jos joku pelkkää vegea vetelee. Ei ole minulta pois. Itsellä menee kasvikset, kala ja liha siten että kaksi jälkimmäistä pyrin mahdollisimman kattavasti hankkimaan itse luonnosta metsästyksen ja kalastuksen kautta. Kaupasta tulee harvoin ostettua joku lohen puolikas tai välillä kanaa. Kanan ostaminen on vähentynyt meidän perheessä aika minimiin kun on katsellut dokkareita niiden tuottamisesta, joten jos joku tuosta vetelee yhtäläisyyksiä siihen mitä haluaa syödä niin tavallaan en ihmettele ja jossain määrin jopa arvostan ajatusta.

Jossain taisi muuten joskus tästä olla kysymys että pohdittaisiinko nykyisin edes koko asiaa jos olisi aikoinaan ihmiset syöneet pelkkää vegea. Vai olisiko joku muu laji syrjäyttänyt meitin kehityksessä? Vastausta en tiedä tuohon mutta ihan kiva ajatusleikkinä.
 

Fordél

Jäsen
En yritä perustella koska ei avaudu edes tämä kyseinen "ideologinen pakko" mitä toistelet. Mielestäni tärkeimmät asiat koulusafkassa ovat terveellisyys ja edullisuus, hyvä maku on toivottava plussa. En ymmärrä miksi on huono asia opettaa tenavat syömään monipuolisesti erilaisia ruokia.

Jotta lapset oppivat syömään terveellisesti ja monipuolisesti eri ruoka-aineita, ei hyvä maku voi olla vain "toivottava plussa". Kyllä yhteiskunnan pitäisi panostaa elämän perusasioihin sen verran, että jokainen lapsi saa ainakin koulussa hyvän makuista, terveellistä ja monipuolista ruokaa. Kaikilla kun se ei ole mahdollista koulun ulkopuolella. Kustannuksia voidaan hyvinkin tässä kohdin vaikka vähän nostaa ja ottaa pois jostain turhemmasta. Suomessa pitäisi ehdottomasti saada ruuan ja ruokailun arvostusta nostettua vielä nykyisestäkin ihan eri sfääreihin. Tämä työ pitäisi aloittaa jo ihan pienestä pitäen.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Kavisruokapäivät tunnetaan myös nimellä oppilaiden suosikkiruokapäivät.
Aha. 13- ja 15-vuotiaat ovat täällä ihan eri mieltä. Tosin meillä osataan laittaa ruokaa ihan kotona.Marinoidut lihat ja valmisateriat saavat täällä vain hymähtelyitä aikaan. Toki kasvikset maistuvat, mutta liha on vaan tärkeä osa päivän aterioita.
 

Warrington

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jotta lapset oppivat syömään terveellisesti ja monipuolisesti eri ruoka-aineita, ei hyvä maku voi olla vain "toivottava plussa". Kyllä yhteiskunnan pitäisi panostaa elämän perusasioihin sen verran, että jokainen lapsi saa ainakin koulussa hyvän makuista, terveellistä ja monipuolista ruokaa. Kaikilla kun se ei ole mahdollista koulun ulkopuolella. Kustannuksia voidaan hyvinkin tässä kohdin vaikka vähän nostaa ja ottaa pois jostain turhemmasta. Suomessa pitäisi ehdottomasti saada ruuan ja ruokailun arvostusta nostettua vielä nykyisestäkin ihan eri sfääreihin. Tämä työ pitäisi aloittaa jo ihan pienestä pitäen.

Ongelma tulee vaan siinä, että niin moni lapsi tottuu siellä kotona niihin herkkuihin, joten ei siinä maistu edes hyvä kouluruokakaan hyvältä, kun on tottunut kotona vielä parempaan. Kyllähän Suomen kouluissa on pääosin hyvää ruokaa, ei ole maultaan mitään herkkua, mutta eihän perus ravitseva, terveellinen ja kunnille sopivan edullinen ruoka voi maistua miltään herkulta. Hyvää se silti pääosin on, jos ei ole nirso.

Kotikasvatuksella voi tässäkin tapauksessa totuttaa sen lapsen ruokavalion niin hemmetin monella tavalla, vapaakasvatuksen kurittomat kakarat syö pienestä pitäen vapaa-ajallaan mäkkäreissä ja muissa, ei varmasti maistu enää ruokajuomana kokiksen sijaan maito ja ruokana hampurilaisten tai pitsojen sijaan perunamuusi ja lihakastike. Minä en näe mitään järkeä lisätä kustannuksia kouluruokien kohdalla, jos joku näkee niin ei siinä mitään.

Siitä olen samaa mieltä että ruoan ja ruokailun arvostusta pitäisi saada nostettua eri sfääreihin, mielestäni se ei kuitenkaan tapahdu sillä että tehdään paremman makuisia ruokia kouluihin. Lapset kun oppii kotona arvostamaan kouluruokaa jos myös kotona tarjotaan pääosin perus safkaa, eikä liian usein mitään pitsoja ja muita herkkuja. Kuntien budjetti on rajallinen, ja nykyisessä taloudellisessa tilassa kouluruokien kustannusten nosto on täyttä utopiaa. Ravitsevaa, terveellistä ja herkullista ruokaa on mahdollista tehdä, mutta ei kuntien rahoilla.
 

Fordél

Jäsen
Siitä olen samaa mieltä että ruoan ja ruokailun arvostusta pitäisi saada nostettua eri sfääreihin, mielestäni se ei kuitenkaan tapahdu sillä että tehdään paremman makuisia ruokia kouluihin. Lapset kun oppii kotona arvostamaan kouluruokaa jos myös kotona tarjotaan pääosin perus safkaa, eikä liian usein mitään pitsoja ja muita herkkuja. Kuntien budjetti on rajallinen, ja nykyisessä taloudellisessa tilassa kouluruokien kustannusten nosto on täyttä utopiaa. Ravitsevaa, terveellistä ja herkullista ruokaa on mahdollista tehdä, mutta ei kuntien rahoilla.

Sori, mutta en ymmärrä logiikkaa. Mielestäni ei ole millään tavalla ruuan arvostuksesta pois, jos koulussa tehtäisiin paremman makuista ruokaa. Se, että lapset saavat yhden entistä laadukkaamman aterian koko lapsuutensa ajan, parantaa varmasti osaltaan heidän makuaan ja ruuan arvostusta, tapahtui kotirintamalla sitten mitä tahansa. Mutta tämä ei ole varsinaisesti tämän ketjun aihe, joten tämä tästä.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
En nyt noihin ottaisi paljoa kantaa. Käy lukemassa alla oleva linkki

10 Problems Genetically Modified Foods Are Already Causing | Collective-Evolution

jossa on kerrottu muutama syy, miksi geenimuunnelturuoka on arvelluttavaa tai ehkä jopa vaarallista ihmisille. Nämä ei ole mitään salaliittoteorioita, vaan näistä on tehty myös journalistista tutkimusta niin amerikassa kuin euroopassa.
Ei hirveästi vakuuttanut tuo linkki. Suurin osa lähteistä ohjaa saman sivuston muihin artikkeleihin. Varsinaisista tieteellisistä lähteistä taas osa on väärin lainattu. Esim. tuo Nature Biotechnologyn artikkeli kertoo, että bakteerista kasveihin siirretylle Bt myrkylle on kehittynyt resistenttejä hyönteiskantoja, mutta niin ei ole käynyt alueilla, joilla GM-satoja on viljelty ohjeiden mukaisesti. Tuo jälkimmäinen osa oli toki jätetty CE:n jutusta pois. Linkkejä löytyy myös Environmental Sciences Europe -lehteen, joka on ainakin päällisin puolin tieteellinen lehti, mutta hyvin matalalaatuinen sellainen (rankkautuu jonnekin 190/210 oman alansa lehdistä) ja jolla näyttää olevan aika vahva anti-GM bias (mm. juttujen kirjoittajilla on linkkejä anti-GM-järjestöihin). Lehti on mm. julkaissut jutun siitä, kuinka GM-maissi aiheuttaa rotilla syöpää sen jälkeen kun sama juttu oli julkaistu ja vedetty pois parempilaatuisesta lehdestä. Retraktio on vakava asia tieteellisessä maailmassa, eikä se ole hyvää mainosta lehdelle. Niinpä sellaista ei tehdä heppoisin perustein, vaan vain jos tutkimuksessa on jotain selvästi pielessä/vilppiä tai jotain muuta vakavaa. Tässä on linkki, missä on arvioitu tuota tapausta ja ESEU:n luotettavuutta GM-tutkimusten julkaisussa yleisemminkin:

Examining Environmental Sciences Europe, journal that republished Séralini study | Genetic Literacy Project

GM-ruokaan kyllä liittyy ihan oikeitakin ongelmia, kuten Action Bronsonin esiintuoma patentointi ja geenien mahdollinen leviäminen eri lajien välillä, joiden pohjalta voi GM:ää vastustaa asiapohjaltakin. Kuitenkin GM:ssä monien kohdalla jostain syystä yhdistyy ilmastonmuutosdebatin konsensustieteen yltiöskeptisyys ja ydinvoimadebatin haittojen väärinymmärtäminen ja liioittelu, etenkin täällä Euroopassa. Kaiken kaikkiaan olisi parasta, jos esim. Euroopan maat panostaisivat GM-tutkimukseen julkisissa instituutioissa tehden tuloksista open accessia kaikille. Saataisiin parempia ruokakasveja ilman lisenssointi- ym. maksuja ja rajoituksia.
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Linkin tarkoitus olikin näyttää millaisia ongelmiz gm viljelyyn liittyy. Ja on ihan tutkittu juttu että yhdysvalloissa yliopistot jotka tutkivat gm viljelyn puolesta saavat rahoituksensa gm kasveja tekeviltä yrityksiltä. Kuten tuon linkin kautta sai selville että oikein viljeltynä kasvit eivät muutu huonommiksi. On tosin tapauksia jossa myrkytyksiä on jouduttu lisäämään kasvien menetettyä tehonsa jolloin nämä lentokoneilla tapahtuneet ruiskutukset ovat aiheuttaneet terveysongelmia viljelmien lähellä asuvissa asukkaissa. Ja kyllähän tuo lobbaaminen tuon asian puolesta näkyy vahvasti amerikassa.
 

H.Incandenza

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, SiiPe, Chelsea FC
Siitä olen samaa mieltä että ruoan ja ruokailun arvostusta pitäisi saada nostettua eri sfääreihin, mielestäni se ei kuitenkaan tapahdu sillä että tehdään paremman makuisia ruokia kouluihin. Lapset kun oppii kotona arvostamaan kouluruokaa jos myös kotona tarjotaan pääosin perus safkaa, eikä liian usein mitään pitsoja ja muita herkkuja..

Eihän perusruuan tarvitse olla pahaa tai mautonta. Kyllä yksinkertaisesta ja edullisesta ruuastakin saa hyvää. Eikä sen tarvitse olla pitsaa tai hampurilaista. Jo ihan maustamisen kun muistaa niin pääsee alkuun. Pitsasta sen verran, että italialaisesta ruuasta voi ottaa muutenkin oppia. Nehän ovat erittäin yksinkertaisia ruokia, mutta erittäin laadukasta ja maittavaa. Olisihan se hyvä, että penikat oppisivat arvostamaan laadukasta ja maukasta ruokaa koulussa. Tämä varmasti vähentäisi mäkkisafkojen ja vastaavan kulutusta. Utopiaa tosin, koska laitosruuan perinteet?
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Linkin tarkoitus olikin näyttää millaisia ongelmiz gm viljelyyn liittyy. Ja on ihan tutkittu juttu että yhdysvalloissa yliopistot jotka tutkivat gm viljelyn puolesta saavat rahoituksensa gm kasveja tekeviltä yrityksiltä. Kuten tuon linkin kautta sai selville että oikein viljeltynä kasvit eivät muutu huonommiksi. On tosin tapauksia jossa myrkytyksiä on jouduttu lisäämään kasvien menetettyä tehonsa jolloin nämä lentokoneilla tapahtuneet ruiskutukset ovat aiheuttaneet terveysongelmia viljelmien lähellä asuvissa asukkaissa. Ja kyllähän tuo lobbaaminen tuon asian puolesta näkyy vahvasti amerikassa.
Viestini tarkoitus taas oli näyttää millaisia ongelmia tuon linkin sisältöön liittyy. Ne sivuutit vastauksessasi täysin.

Varmasti apurahoja tulee erinäköisiltä säätiöiltä ja yrityksiltä, etenkin Amerikassa. Siksi onkin hyvä, että jokainen yhtään pätevämpään lehteen tuleva tieteellinen julkaisu käy varsin tiukan seulan läpi ja sitä arvioitsee pari kappaletta anonyymejä asiantuntijoita. En sano, etteikö jotain GM-rahoittajan biasta voisi mennä joskus läpi, mutta kyllä suurimmat virheelliset siinä jätetään julkaisun ulkopuolelle. Tai sitten retraktoidaan myöhemmin, kuten tuon Seralinin tapauksessa kolikon toisella puolella.

Linkin kautta aukesi tuo oikein viljelyn tärkeys, mutta olisihan tuo pitänyt mainita jo tuossa CE:n artikkelissa, jotta sitä voisi pitää millään tapaa objektiivisena. Vieläkään en myöskään ymmärrä, miten GM on lisännyt myrkytyksiä vs. ei GM-kasvit. Joo, resistenssiä on ilmennyt tuolle Bt-geenille (väärien viljelytapojen seurauksena), jolloin myrkyt on jouduttu ottamaan käyttöön. Mutta eikö ne myrkyt olisi olleet koko ajan käytössä, jos sadotkin olisivat olleet koko ajan ei-GM? Voisitko selventää tätä, tai linkittää johonkin artikkeliin asiasta, ettei jää ihan anekdoottitasolle?

Poliittinen lobbaus taas on varsin yleistä asian kuin asian puolesta, etenkin jenkeissä. En pidä tuosta puolesta politiikassa, mutta tieteen tekoon sillä ei ole kovin paljon merkitystä, ellei liittovaltion omaa rahoitusta lobbauksen perusteella täysin ohjata muille kentille. Eri asia sitten on, että miten tieteen tulokset otetaan huomioon politiikan teossa...
 

Salt

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Taistelevat Irlantilaiset & Golden Boys
Viestini tarkoitus taas oli näyttää millaisia ongelmia tuon linkin sisältöön liittyy. Ne sivuutit vastauksessasi täysin.

En nyt ymmärrä mitä debaattia olet aloittamassa, vai etkö lukenut artikkelia huolella.

Otsikon "Little government oversight" alla tässä CE-artikkelissa on kyllä mainittu se, että resistiivisiltä kasveilta ja hyönteisiltä olisi vältytty, jos viljelijät olisivat noudattaneet ohjesääntöjä. Nythän näissä valtioissa, joissa viljelijät eivät ole ohjeita noudattanut, ilmeisesti myös amerikassa, ei ole valvottu tätä toimintaa, minkä vuoksi näitä "epäonnistuneita" gm-kasveja on päässyt syntymään. Näin ollen gm-kasvien valmistajat antavat tällaisille tiluksille lisämyrkkyjä, jotta ongelmista päässään eroon, eikä sitäkään valvota.

Mitä tulee myrkkyihin muuten, niin mainitsin vain, että ympäri maailman on kerrottu äkillisistä sairastumisista, kun juuri näitä "epäonnistuneita" gm-kasveja on jouduttu lisämyrkyttämään. Ja näitä on tapahtunut mm. alueilla, joissa ei ole muunlaisia myrkytyksiä tehty aiemmin. Ja tästä olemme varmaan samaa mieltä, että nämäkin tapaukset, joita lääkärit väittävät myrkytyksien aiheuttamisiksi, pitäisi riippumattomaasti tutkia? Katsoin saksalaisen dokumentin tästä asiasta joku aika sitten, minkä vuoksi minulla ei ole siihen antaa linkkiä. Googlettamalla saatat varmaan löytää jotain vastaavia juttuja, joita voit uskoa tai olla uskomatta näkemyksesi perusteella.

Intiassa esimerkiksi viljelivät ovat tehneet mm. itsemurhia tapauksen johdosta. Lisäksi emme tiedä puolueettomasti, millaisia myrkkyjä gm-kasveihin kasveihin käytetään. Näidenhän on väitetty myrkyttävän maaperän sen jälkeen kun ne on istutettu, ja missä muut kasvit eivät enää menesty. Näiltä osin en ymmärrä mainintaasi, mitä CE:n artikkelin ongelmat muka ovat.

Löydät varmasti googlesta itse hakusanalla "gmo causing sickness" tai muulla vastaavalla, mistä voit itse valita mieleisesi artikkelin mitä uskoa. Suurin osa gm-viljelyä puoltavista tutkimuksista on tehty hallitusten hyväksymällä rahotuksella tai epäsuorasti gm-kasveja valmistavien yritystyn tuella. Itse suhtaudun kyllä ruokateollisuuden tekemiin tutkimuksiin varauksella, koska tämä teollisuuden ala alkaa muistuttaa ilman tätä gm-keskusteluakin tupakkateollisuuden kaltaiselta vastuun pakoilulta. Sitten kun pystyt osoittamaan minulle tutkimksen, joka on aukottomasti riipumaton positiivinen tutkimus gm-viljelystä, jossa on otettu huomioon kaikki mahdolliset ongelmat, joita ei voida kyseenalaistaa tieteellisesti, niin tutustun siihen mielelläni. Minä en ole gmo:ta vastustava fanaatikko, mutta kaikki ristiriitaiset tiedot yhdistettynä nykypäivän elintarviketeollisuuteen, saavat minut epäilemään asioita.
 

Blöö

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Blues, Kiekko-Espoo
Sinänsä kannatan kasvissyöntiä, mutta ihan helppoa se ei ole. Olin jonkin aikaa melko vahvasti kasvispainotteisella ruokavaliolla, mutta jouduin työni puolesta palaamaan normaaliin ruokavalioon (ruoka & viini- kurssien vetäminen vegepohjalta ei ole uskottavaa).

Tällä hetkellä lihan tuottaminen on liian paljon luonnon resursseja tuhlaavaa. Tulevaisuudessa ruoka kasvatetaan kasvihuoneissa, kala-altaissa ja liha on joko soijapohjaista "lihaa", tai sitten kasvatettua solukkoa. Näin vapautuu hurja määrä laidunmaata muuhun käyttöön tai metsäksi palautettavaksi. Tämän toteuttaminen (kasvien kasvattaminen monikerroksisissa, valaistuissa ja tuuletetuissa kasvihuoneissa) vaatii runsaasti energiaa. On epätodennäköistä, että uusiutuva energia pystyisi tuottamaan tarpeeksi edullista energiaa tähän tarpeeseen. Siksi kannatan ydinvoimaa, fuusiovoiman tutkimista ja näiden edellen kehittämistä.

Ihmettelen suuresti, ettei mikään "ruokajätti" ole jo lähtenyt tuottamaan ruokaa, jonka rasitus luonnolle olisi minimaalinen. Markkinoita varmasti olisi.

P.S. Luukusta kolahti NYT Hesen kupongit, heti mässäilemään!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös