Jos suunnittelee vähentävänsä eläinperäisten tuotteiden käyttöä niin melkein suosittelen, että ainakin alkuun pysyy kaukana sellaisista lihan korvikkeeksi tehdyistä tuotteista kuten nyhtökaura ja härkis. Niissä pelkkä koostumus ja haju on jo sellainen, että nautinto syömisestä katoaa hyvin nopeasti ja paluu siihen turvalliseen jauhelihapihviin tapahtuu alta aikayksikön. Nyhtökaura oli ennen ihan kelpo ja makroiltaahan se on huippu, mutta jossain vaiheessa koostumus on uudistettu isoksi kiinteäksi kumineliöksi, joka aiheuttaa lähinnä pahoinvointireaktion.
Sen sijaan koettaa pysytellä ihan perusasioissa: tofu, linssit, palkokasvit, pähkinät, kvinoa, täysjyvät. Ai että miten hyvää ruokaa näistä saa, kun vähän malttaa suunnitella etukäteen ja kaivella netistä reseptejä.
Myönnän, että kasviperäisen ruokavalion koostaminen on ollut itselle iso haaste ja vaatinut paljon aikaa ja useita yrityksiä. Nykyään oma normipäiväni voi näyttää esim. tältä. Arkiaktiivisuus melko suurta, treeniä 5x viikossa, tavoitteena saada ruoasta noin 4000kcal:
Aamupala: Smoothie: reippaasti marjoja, pikakaurahiutaleita, maapähkinävoita, banaani, pellavasiemeniä, Alpro Greek style jogurttia, Puhdistamo vege-proteiinia, nesteeksi jotain kasvi tai kauraperäistä juomaa ja vettä
Ruoka #1: Tortillat: punaisista linsseistä tehty tulinen "jauhelihatäyte" höystettynä pannulla rapeaksi paistetuilla kikherneillä, kasviksia, auran vege-valkosipulilevitettä sulamaan väliin
Välipala: Puuro: kaurahiutaleita, marjoja, pellavansiemeniä/chia-siemeniä/, Alpro Greek Style jogurttia, Puhdistamon vege-proteiinia
Ruoka #2: Uunissa rapeaksi paistettuja fajitas-marinoituja tofukuutioita, täysjyväpenneä tai kvinoaa, reippaasti kasviksia, salsakastiketta
Iltapala: Iso kasa leipiä hummuksella ja kasviksilla, Alpro plant protein budding + banaani
Kauppalaskuhan tässä on käynyt suureksi, mutta pieni hinta siitä että on hyvä olla ja voi edes jollain tasolla elää omien arvojensa mukaan.