En sanonut että kaikki kasvis on vaivalloista, vaan että vaivattomien lista tuppaa olemaan kovin niukka ja ankea. Liian nopeasti sinne päätyy lämmitetty nauris, porkkana, raaka kukkakaali ja sieraimia hivelevät gratiinit (ohh...ei ollut tarkoitus).
Ei niissä nopeissa arkiruuissa kai normiperheessä niitä lihavaihtoehtojakaan ihan mielettömästi ole.
Kasvisruuissa joku punajuuripihvi on juurikin hyvä esimerkki liharuuan korvikkeesta. Siihen päälle tällä viikolla paistettua sieni-sipulisilppua, ensi viikolla koskenlaskija-suppilovahverokastiketta, seuraavalla kuorrutetaan ne uunissa juustoraastella jne... Kaikki nuo vaihtoehdot ovat ainakin meillä pudonneet ihan kybällä. Samanlaillahan jotain naudanlihapihviäkin varioidaan eri kastikkeilla tai mausevoilla. Eikä todellakaan maksa paljon, kasvisruuan kalleuskin on osittain myytti, ihan hyviä raaka-aineita saa hyvinkin halvalla.
Pavuista voi tehdä sen miljoonaa erilaista safkaa, osa tosin vaatii liotuksen, mutta ei sitä likoamista tarvitse vieressä väijyä. Aamulla veteen ja illalla safkan laittoon.
Tosin pavut vaativat jotain palvattua lihaa seurakseen.
Keittoja voi tehdä vaikka kuinka monia erilaisia, ainakin meillä keitto riittää iltaruuaksi mainiosti, kun molemmat ovat lounaan kuitenkin syöneet jossain muualla. Samaten sieniruokia on vaikka kuinka paljon, sienipohjaiseen pizzaan tai piirakkaan voi upotella muutakin ihan maun ja fiiliksen mukaan.
On se kyllä niinkin, että pentujen kotoalähdön jälkeen sitä on tullut panostettua ruuanlaittoon ihan eri lailla. Jauhelihaa tai makkaraa ei juurikaan tule käytettyä. Liharuuissakin on tapahtunut siirtymää perus naudan- tai porsaafileistä lampaaseen, villisikaan, strutsiin, hirveen tai poroon. Kengurua ja alligaatoriakin on tuossa harjoiteltu valmistamaan. Ehkä tuo nyt ei kuulu vegaaniketjuun, mutta tankkausruuan sijasta olen panostanut eksoottisempaan ruokaan viime vuosikymmenen aikana.
No minä viihdyn keittiössä. Viikonloppuna tuli laitettua yrtit esikasvatukseen.
t. hanu