Mitähän nuo 'muutamat helpot' olivat? Tuo ensimmäinen maali meni kyllä täysin Luongon piikkiin, sillä kiekko olisi mennyt luultavasti ohi, ellei Luongo olisi laittanut räpyläänsä kiekolle ja veto ohjautunut tuosta, mutta noita mokia käy kaikille (kävihän esimerkiksi hyvän ottelun pelanneelle Quickille tuossa samassa pelissä moka Burrowsin maalissa). Mutta mitkä muut maalit menivät mielestäsi helposti?Minkähän takia? Taisi Luongolle upota muutama helppo,.. Tällä kertaa siis kaikesta hyvästä huolimatta Canucks meni ja hävisi pelin, kun Luongo päästi muutaman helpon selkänsä taakse.
Toisessa maalissa Purcell syötti ylivoimalla kolmen Canucks-pelaajan läpi takatolpan ja b-pisteen väliin, josta Stoll laukoi suoraan syötöstä kiekon sisään. En minä tuossa ainakaan Luongoa lähtisi syyttämään. Kolmannessa maalissa Kings pelasi jälleen ylivoimaa, kun maalilla oli kuuden pelaajan ruuhka. Stoll sai kiekon ensimmäisenä ja laukoi sen parista metristä kattoon. Tuossakaan ei ollut mielestäni Luongolla mitään mahdollisuuksia.
Tuo ensimmäinen maali oli kieltämättä selkeä Luongon virhe. Vastaavasti kolmannessa erässä hän otti Peter Harroldin lähietäisyydeltä tulleen rannelaukauksen komeasti kiinni. Tuota torjuntaa olisi voitu pitää "gamesaverina", mikäli Daniel Sedin ei olisi vetänyt myöhemmin erässä vain tolppaan, tai joku toinen olisi onnistunut tekemään sen maalin.
Canucksilla oli pelin alussa se hyvä 3-1 hyökkäys (Pyatt ei saanut maalia), mutta ei tuo pelin alku mielestäni muuten mitenkään "tuli perseen alla" pelaamista ollut. Ennen Kingsin maalia pelissä taidettiin nähdä kolme Canucksin laukausta ja noistakin kaksi tuli kaukaa (Salo ja muistaakseni Edler). Toki Canucks oli ottelun alussa hallitsevampi joukkue, mutta ei saanut mielestäni mitään vaarallista (tuota Pyattin paikkaa lukuun ottamatta) aikaan.Chip Whitley kirjoitti:Gauthierin ensimmäinen maali oli todellinen "momentumin" tuhoaja. Canucks aloitti ottelun tuli perseen alla onnistuneesta Sharks-pelistä innostuneena (olikohan ensimmäinen voitto Sharksista työsulun jälkeen) ja painoi vaihto toisensa jälkeen peliä Losin päähän, mutta Luongon imaisun jälkeen näytti että joukkueen henki laskeutui kuin pannukakku.
Tuon Kingsin maalin jälkeen minä en kyllä havainnut mitään pelin tason selkeää putoamista. Tai ehkä sen verran, että noita 3-1 hyökkäyksiä ei nähty... Muuten Kings ei tainnut saada seuraaviin neljään minuuttiin ainuttakaan vetoa kohti Luongoa, ja se oli Los Angeles, joka sai seuraavan jäähyn tuon avausmaalinsa jälkeen. Edler'han kuittasi tuon ylivoiman sitten melkein heti ottamalla jäähyn Stollin kanssa kamppailtuaan oman maalinsa takana ylivoimalla ja huidottuaan tätä.Chip Whitley kirjoitti:Joka tapauksessa, Canucksin pelitaso selvästi tippui, sen seurauksena tuli jäähyjä ja Kings rokotti toistamiseen.
Erän puolivälissä Kingsilla oli vahvempi jakso erässä, ja Mitchell otti toisen kakkosen Canucksille tuohon erään estettyään Purcellia. Mutta minä en tuota osaa mitenkään yhdistää enää tuohon avausmaaliin. Se olisi kovin outoa, jos tuo yksi helppo maali olisi ulottunut erässä noin pitkälle.
Korjaan "hieman" tuota tekstiä: Nyt Luongolle on sattunut kuitenkin jälleen 1 heikompi torjunta sekä yksi selkeä virhe kahdessa viime pelissä. Vastapainoksi hän ottanut vähintään viisi sellaista paikkaa kiinni, joissa olin jo varma takaiskusta.Chip Whitley kirjoitti:Nyt Luongolle on sattunut kuitenkin jälleen 2 heikompaa peliä putkeen, Losia ja viime yönä Ducksia vastaan, ja Flamesin kiinniotto vaikuttaa entistä vaikeammalta.
Minä en löydä millään Luongoa syylliseksi noihin Kingsin muihin maaleihin, ja Anaheimin maaleissakaan häntä ei voi juuri syyttää:
- ensimmäisessä Selänne sai kiekon lahjana kulmasta Henrik Sedinilta. Selänteen kokemus ja maalintekotaidot ovat sitä luokkaa, että jos hän pääsee ilman estelyitä laukomaan vapaasti noin kolmesta metristä, niin kyllä hän maalin tekee. Missään nimessä mielestäni ei Luongon maali.
- toisessa maalissa maalilla oli neljän pelaajan ruuhka, josta kiekko ajautui tilanteeseen viidentenä pelaajana tulleelle Getzlafille. Tämä sai laittaa vapaasti kiekon etukulmasta sisään. Jos joku näkee tämän maalin menneen Luongon piikkiin, niin aika heikoilla laseilla peliä katsoo.
- kolmannessa maalissa Anaheim pääsi periaatteessa 3-2 hyökkäykseen, sillä Daniel Sedin ei tehnyt puolustuspäässä yhtään mitään. Sen verran tämä maali menee Luongon piikkiin, että hänen olisi pitänyt ottaa Christensenin laidalta ammuttu kiekko kopiksi, eikä torjua sitä eteensä. Suurimpana syyllisenä minä pidän tuossa maalissa kuitenkin Daniel Sedinia, joka ei pitänyt omaa miestään tilanteessa, joka lähti 3-2 hyökkäyksestä.
- Neljäs maali olikin Niedermayerin läpiajo, jonka Scott päätti onnistuneeseen rannelaukaukseen.
Anaheimia vastaan Luongo otti mm. ensimmäisessä erässä Nokelaisen metristä ammutun rannelaukauksen, toisessa erässä Marchantin läpiajon ja kolmannessa erässä sekä Ryanin vapaan paikan b-pisteiden välistä, että Perryn rystyn maalin kulmalta. Kaiken kaikkiaan hän torjui 37 kiekkoa, joista peräti 17 ammuttiin ykkössektorilta. Tappiosta huolimatta Luongo pelasi mielestäni hyvän ottelun Ducksia vastaan.
Kokonaisuutena Luongo oli etenkin Anaheimia vastaan pelaaja, joka piti seuraa mukana pelissä, ei missään nimessä syyllinen tappioon. Kingsia vastaan joukkueen muut pelaajat saavat katsoa syitä tappioon peilistä. Toki Luongolle meni yksi helppo sisään, mutta vastapainoksi hän otti muutaman huipputorjunnan ja toisessa päässä Canucks tuhri ihan liikaa tilanteita (etenkin kolmannessa erässä).
Ja onneksi Flames'kin on hävinnyt kolme peliä putkeen varsinaisilla peliajoilla samaan aikaan kun Canucks on kerännyt tuon yhden pisteen kahdesta viime pelistä. Kiinniottaminen on toki vaikeaa, sen verran pitkän kaulan Calgary sai Luongon ollessa sivussa.
Tuo "ilmaiseksi menettäminen" on nyt vähän kaksipiippuinen juttu. UFA-pelaajina heistä ei tosiaankaan saataisi mitään tilalle, mutta toisaalta heidän palkkansa tulisi olemaan tulevaisuuden kiristyneellä katolla yhteensä arviolta 11-12 miljoonaa dollaria todennäköisesti pitkällä sopimuksella, ja tuolla rahalla olisi mahdollisuus hankkia pelaajia, joista olisi enemmän apua myös ensi kauden jälkeen.Chip Whitley kirjoitti:vaikka Sedinien viime öinen peli turhauttikin älyttömästi, ei Canucksilla ole varaa menettää kaksosia kesällä ilmaiseksi. Tähän ei vain yksinkertaisesti ole varaa (jos ei mitään maata mullistavaa tapahdu, jota epäilen), vaikka asiaa taivuttelisi miten päin tahansa.
Eli tavallaan heidät vain kaupattaisiin pois UFA-listan kautta vaihdossa toisiin ykkösketjun pelaajiin UFA-listalta tai lisätilaan katossa. Tällä hetkellä Kaksosten pitkien ja rahakkaiden jatkosopimusten puolesta ei puhu monikaan asia. Asia voisi olla erilainen, jos tämä kausi olisi jotenkin poikkeus heidän urallaan tai jos he olisivat joskus voittaneet jotain, mutta kuten aikaisemmin kirjoitin, Daniel Sedinilta nähtiin aivan vastaava hyytyminen kauden lopussa myös viime kaudella, eikä hänen aikaisemmissa playoff-otteissakaan ole ollut mitään hurraamista.
Minulla ei olisi tippaakaan kiinnostusta maksaa tuollaiselle ykkösketjun hyytyjälle mitään 5.5-6 miljoonaa noin viiden vuoden ajalta, jos olisin Canucksin kirstunvartija. Ainoa asia, missä voisin harkita heidän/hänen pitämistään, olisi se, että hän tulisi parantamaan loppukaudella peliään ja suostuisi tekemään Vancouverin kanssa kohtuuhintaisen sopimuksen. Mutta jos hän viheltelee Ducks-pelin ja tuota edeltävien 20 pelin pelin kaltaisesti kolmella maalilla 20 peliä kohti, niin kiinnostus johonkin kuuden miljoonan sopimukseen on aika lailla nollissa.
En ole tästäkään samaa mieltä.Chip Whitley kirjoitti:Gillisin olisi pitänyt tehdä se vaikea päätös mitä tehdä Sedinien kanssa ennen deadlinea, ja reagoida sitten sen mukaan. Eli siis kaupannut tai päättänyt että jatkosopimukset syntyy, ja nyt voi vain toivoa että päädyttiin tuohon jälkimmäiseen, ja että kaksoset kirjoittavat uudet pahvit Canucksin kanssa ennen heinäkuuta.
Tammikuussa ajattelin, että "ei tästä mitään tule. Canucksin pitää pistää Kaksoset myyntiin vielä tällä kaudella". Mielipiteeni muuttui kuitenkin helmi- ja maaliskuussa, kun joukkue pelasi ennen siirtotakarajaa 14 peliä saldolla 12-2-0. Edelleen olen sitä mieltä noiden kahden Kalifornian vierastappion - jotka kummatkin ovat olleet vieraissa "yhden maalin pelejä" epätoivoisia joukkueita vastaan - jälkeen, että joukkueella on parhaimmillaan kykyjä korkealle. Mutta se tarkoittaa Kaksosten parhaan pelirytmin löytymistä tosipeleissä.
Näin ollen Gillisin reagointi tässä vaiheessa kautta on täysin ymmärrettävää, ja mielestäni ainoa oikea vaihtoehto. Kauppa kun olisi saattanut rikkoa tuota joukkueen kemiaa ja nähtiinhän se mm. Sundinin tullessa, mikä merkitys tuolla kemian rikkomisella voi olla pahimmillaan. Canucksin syöksy oli tosin alkanut jo ennen sitä, mutta se sekoitti pakkaa vain entisestään.
Sitä paitsi, vaikka MG olisi halunnut kaupata Kaksoset jostain syystä, olisiko hän saanut sopivaa pakettia aikaan? Hänen olisi tarvinnut ensin löytää joukkue, jossa olisi tilaa noin 7 miljoonan verran, sen jälkeen hänen olisi pitänyt saada kesällä UFA-pelaajiksi tulevat Kaksoset myytyä pelaajina, joista "on hyötyä kauden lopussa" (paskapuhetta, jonka jokainen ymmärtää) ja sen jälkeen saada vielä Canucksia auttava paketti tilalle. Ei välttämättä ihan helpoin tehtävä.
Vaikka en tunne kaikkien NHL-seurojen tulevaisuuden suunnittelua, olen varma siitä, että Kaksosille löytyisi korvaajat joko UFA-markkinoilta tai kauppojen kautta. Esimerkiksi Flyersin Daniel Briere saattaisi olla yksi mahdollisuus mm. Cammallerin, Colen, Havlatin, Giontan, Franzenin, Hossan, (suurin varauksin [riippuu ihan palkasta]) Gaborikin ja kumppaneiden lisäksi.