Vancouver otti viime yönä ansaitun kotivoiton Montrealista, ja kasvatti näin peräkkäisten kotivoittojen määrää kolmeen peliin. Tammikuun tuska alkaa olla siis voitettu. Muutenkin joukkue on saamassa esiin marraskuun hyviä otteitaan. Omiin on mennyt kahdessa viime pelissä vain kolme kiekkoa ja samalla hyökkäys on Dallas-peliä lukuun ottamatta (tuossakin pelissä paikkoja oli useampaan maaliin) saanut kiekkoa toiseen päähän noin neljä kertaa per peli.
Suurten tuskien jälkeen on ollut oikeastaan aika erikoista, miten joukkue on yht'äkkiä melkein kuuden pelin voittoputkessa. Melkein siinä mielessä, että erityisen hyvin etenkin kotonaan viihtyvälle Dallasille Canucks hävisi yhdellä maalilla pelaamalla toisena peräkkäisenä iltana vieraissa, mutta muista viimeisistä kuudesta pelistä onkin tullut täysiä pisteitä varsinaisella peliajalla.
Montrealia vastaan pelattu ottelu oli siinä mielessä erikoinen, että NHL:n kolmanneksi eniten jäähyjä tällä kaudella ottanut Canucks ei ottanut pelissä yhtään jäähyä. Tämän kauden aikana ongelmaksi koettu av ratkaistiin siis tällä tavalla. Hitto, kun tuo tyyli oltaisiin tajuttu vain aikaisemmin, niin mehän oltaisiin korkealla sarjassa.
Muutenkin peli oli hyvin hallussa, sillä kahden erän jälkeen laukaukset olivat hyville 29-15, maalit 3-1 ja Canucks käytti hyvin kaikkia ketjujaan. Kolmannessa erässä Habs yritti tulla vielä peliin mukaan, mutta Luongo pelasi hyvin, Sundinin ketju nosti tasoaan ja Canucks pysyi pois jäähyltä. Pelissä nähtiin monia Canucksin yv-hyökkäyksiä, ja siinä mielessä ottelu oli samanlainen kuin Dallasia vastaan, että paikkoja riitti. Nyt joukkue onnistui onnekseen myös viimeistelyssä.
Ottelu oli monelta osin hyvä, kun sitä katsoo Vancouverin kannalta. Toisaalta Montrealin kannalta katsottuna... kyllä minä rehellisesti toivon Canadiensin juhlakaudelta parempaa, vaikka en varsinaisesti Habs-fani ole koskaan ollut. Ilmeisesti joukkueen tuska on kuitenkin tällä hetkellä kova maalivahtisekoiluineen jne. Eikä kovin hyvää kuvaa antanut joukkueen tilasta
tämä Andrei Kostitsynin hyökkäyspäässä suorittama "slewfoot'kaan".
Kesler ja Burrows
Kritisoin aiemmin voimakkaasti Vigneaultin ahkerasti harrastamaa ketjulottosysteemiä vastaan, mutta nyt näyttää siltä, että kritiikkini osui väärään paikkaan ja V näyttää tällä hetkellä lähinnä nerolta. Vaikka en alkuun oikein ymmärtänyt Keslerin nousua kakkoseen, pitää sanoa, että se toimi. Hän toi Sundinin ketjuun jalkoja sekä huomattavan lisän kiekottomaan peliin ja nuo yhdessä nostivat ketjun peliä uudelle tasolle.
Sen jälkeinen ketjumuutos Alex Burrowsin noususta Kaksosten ketjuun on hieman latteasta ensivaikutelmasta huolimatta kääntymässä sekin voitolliseksi (pitkälle samojen asioiden vuoksi, miksi Kesler'kin näyttää hyvältä Sundinin laidalla). Montrealia vastaan Burrows syötti kaksi Canucksin neljästä maalista ja hänet valittiin pelin kolmostähdeksi (Kaksoset olivat ykkös- ja kakkostähtiä). Burrin suhteen pitää vielä huomioida sekin, että hän on pelannut ketjussa nyt kolme peliä, ja jokaisella kerralla hän on ollut tuossa entistä peliä parempi.
Kahden duunarin onnistuminen kahdessa ensimmäisessä ketjussa ei ole siinä mielessä kuitenkaan yllättävää, että he ovat olleet peliajoissa tällä kaudella periaatteessa koko kauden kakkosen pelaajia. Lisääntynyt peliaika ei siis ole heille mitenkään vierasta. He ovat olleet myös kolmosessa pelatessaan harvinaisen tehokkaita kolmosen pelaajia, joten hyökkäyspelissä onnistuminenkaan ei ole heille ihan vierasta. Nyt kun heillä on ketjuissaan vielä laatupelaajia (Burrowsilla kaksoset ja Keslerilla Sundin/Demitra-kaksikko), niin tehoja pystyy odottamaan.
Edler
Toista varsinaista NHL-kauttaan pelaava 22-vuotias ruotsalaispakki Alexander Edler pelasi vahvan viime kauden, mutta oli tällä kaudella alkukaudesta ongelmissa. Hän yritti tehdä liian vaikeita asioita ja yritti ilmeisesti kantaa uuden sopimuksensa (astuu voimaan ensi kaudella) taakkaa harteillaan liian paljon vastuuta kentällä ottamalla. Nuoren puolustajan virhealttius oli suurta luokkaa omassa päässä ja hyökkäyspäässä kovat laukaukset osuivat useimmiten plekseihin tai vastustajia päin.
Nyt viimeisissä 10 pelissä Edler on kuitenkin ollut kuin eri pelaaja alkukauteen nähden. Montrealia vastaan Edler veti 103 mailin lämärillään kolmannen maalinsa viimeisiin seitsemään peliin. Muutenkin viimeisissä seitsemässä pelissä hän on tehnyt 3+6=9 pistettä, ja on menossa tällä vauhdilla päälle 40 pisteen. Canucks tarvitsee häneltä tuota hyökkäystehoa, sillä sen varaan joukkuetta on omalta osaltaan rakennettu.
Kapteeni Luongo
Kuinka suuri merkitys kapteeni Luongolla on seuralle? Joidenkin mukaan joukkue voisi menestyä ilman tähtimaalivahtiaan kohtalaisesti, mutta tilastot kertovat toista: Luongon loukkaantumisen jälkeen Canucks on pelannut kakkosvahdeilla 25 peliä häviämällä varsinaisella peliajalla 13 peliä.
Luongon kanssa joukkue on hävinnyt puolestaan viimeisistä 21 pelistä varsinaisella peliajalla kolme peliä (Detroitille 2-3, Phoenixille Luongon loukkaantumisen jälkeisen ensimmäisen ottelun 1-4 ja Nashvillelle 3-5). Luongon kanssa Vancouver on nyt viiden pelin voittoputkessa. Lisäksi viimeisistä yhdeksästä pelistä Canucks on hävinnyt varsinaisella peliajalla Luongon kanssa yhden pelin.
Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava samalla se, että vaikka joukkue on kerännyt Luongon kanssa voittoja täysin eri tahtia kuin kakkos-/kolmosvahtiensa kanssa, Luongokaan ei ole ollut loukkaantumisen jälkeen kuitenkaan parhaimmillaan (osassa peleistä hän on ollut jopa epävarma). Mutta hän on ollut kuitenkin pelien tärkeillä hetkillä niin hyvä, että hänen pelinsä on pitänyt joukkuetta pystyssä ja joukkue on uskaltanut taas hyökätä.
On jokaisen oma asia, mitä arvostaa hyvänä maalivahtipelinä. Joku arvostaa hienoja torjuntoja ja on arvostamatta maalivahtia, joka päästää joskus helpon omiin. Joku toinen lukee pelkästään pisteitä. Minä arvostan maalivahdeilla pelkästään voitto/tappio-saraketta (joukkueeseen suhteutettuna siis). Ja voittoja Vancouver on ottanut Luongon kanssa ihan eri tahtia kuin yhdenkään toisen maalivahdin kanssa.
Siirtotakaraja
Mielenkiintoista nähdä, mitä Keslerin ja Burrowsin otteet kahdessa ensimmäisessä ketjussa tarkoittavat Canucksin suhteen lähestyvälle siirtotakarajalle. Kun Sundin tuli mukaan, hän oli valmis leikkaamaan omaa palkkaansa, jotta seuralle vapautuisi loppukaudelle enemmän käyttövaroja (teoriassa tuo palkanleikkaus voisi mahdollistaa loppukaudelle noin 5-6 miljoonan palkkaa ansaitsevan pelaajan hankinnan).
Nyt kun joukkueen kaksi ensimmäistä ketjua ovat olleet kuitenkin noiden Kesler/Burrows -siirtojen jälkeen hyvissä kantimissa, joukkueen ei enää ihan välttämättä tarvitse tämän hetkisen tilanteen mukaan raahata mitään nelikymppistä keltaisella pleksillä pelaavaa raaputus-pelaajaa (anteeksi vain Weinrich...) mukaan. Myös Martin Rucinskyn kaltaisen keskinkertaisuuden vaihtaminen omaan ykkösvaraukseen (aikanaan R.J. Umberger) saattaa olla pois suljettu vaihtoehto.
Jos joukkue nyt jotain eniten kaipaa, niin Keslerin tilalle kolmosketjuun sentteriä sekä yhtä ylivoimapakkia. Tietynlaiseksi ongelmaksi muodostuu noiden pelaajien hinta sekä oma tilanne tällä hetkellä. Kolmosketjun keskellä viime aikoina pelannut Wellwood on ollut pirteä tuossa paikassa. Häneen voisi luottaa jatkossakin ja toivoa parasta. Tosin, jos esimerkiksi Toronto olisi valmis luopumaan Dominic Mooresta kohtuuhintaan, niin minä olisin kiinnostunut Wellwoodin hyvistä peleistä huolimatta.
Ylivoimapakin hankinnassa pitää ottaa puolestaan huomioon Edlerin kohentuneet otteet hyökkäyspäähän. Lisäksi pitää muistaa myös se, että hyvää yv-pakkia ei saa mistään halvalla. Luottaako siis omiin (Edler/Bieksa/Salo), vai hankkiako tulevaisuuden uhraamisella vahvistusta mahdollisesti parinkymmenen pelin mittaiselle rupeamalle? Minä melkein pidättäytyisin nykyisessä tilanteessa, jos joukkue jatkaa viime pelien tahdilla uudelleen alkavassa vieraskiertueessa.
Salon laukauksen tietää jokainen. Edlerista ja Bieksasta puhuttaessa pitää ottaa huomioon se, että Bieksa on pelannut vähemmän pelejä kuin Visnovsky, Pronger, Souray, Phaneuf tai Bouwmeester, mutta hänellä on enemmän pisteitä ylivoimalla (yhtä monta yv-pistettä kuin Chicagon Brian Campbellilla). Edler on yv-pisteissä puolestaan edellä mm. Bouwmeesteria, Weberia, Jovanovskia, McCabea ja Burnsia. Ja nuo siis siitä huolimatta, että joukkueena Vancouverin yv on ollut NHL:n keskitasoa. Periaatteessa siis ylivoiman pitäisi toimia noilla kolmella pakilla ihan riittävän hyvin.