Chip Whitley kirjoitti:
voin taata että moni henkilö ympäri liigaa muistaa muutaman vuoden takaiset tapahtumat erittäin hyvin. Näillä tapahtumilla tarkoitan vielä 03/04 kautta, kun Näslund oli mielestäni yksi NHL'n parhaimmista laitureista.
Minunkin mielestä oli. Näslund johti koko NHL:n pistepörssiä helmikuussa 2004 vielä ennen Mooren taklausta ja maalipörssin kärkeen oli vain pari maalia matkaa. Hän oli siis liigassa ehdottomia huippuja, jopa kaikki pelaajat huomioiden. Siksihän hän saikin tuon kauden jälkeen Canucksilta tuon kolmevuotisen ja kuuden miljoonan dollarin sopimuksen NTC-pykälällä.
Tuon kauden lopulla hän oli kuitenkin kentille palatessaan heikompi kuin ennen aivotärähdystä (playoffeissa peli kulki silloinkin hyvin). Tuon kauden lopun tason pudotuksen ymmärsin vielä hyvin, sillä loukkaantuminen sotki miehen hyvän pelivireen ja hän selvästi säästeli kipeää kättään laukoessaan.
Työsulkukaudella hän oli minun näkemäni mukaan haluttoman näköinen MoDossa, mutta tuonkin ymmärsin vielä hyvin, kun motivaatio oli varmasti enemmän NHL:n puolella. Työsulkukauden jälkeisellä kaudella Näslund voitti vielä Vancouverin pistepörssin (osin Crawfordin sokean peluuttamisen jäljiltä) ja teki päälle 30 maalia, mutta tuolloin jo huomasi otteista selvästi, että sitä vanhaa peliä ei nähdä.
Vaikka Näslundin 2005-06 kauden otteet olivat miehen historiaan nähden pettymyksen täyteisiä, sitä jaksoi aina uskoa parempaan huomiseen. Kausina 2006-07 ja 2007-08 Näslund meni kuitenkin koko ajan alaspäin paitsi maalien, mutta ennen kaikkea kokonaispelin osalta (playoffeissa 2007 Näslund oli tosin hyvä ja se lupasi minulle taas kerran parempaa tulevaisuutta...).
Näslundin edellisestä hyvästä kaudesta (sekin vajaa hyvä kausi) on aikaa nyt neljä vuotta, kaksi eri valmentajaa ja reilut 10 ketjukaveria. Ja tuo neljä vuotta on hirveä aika jääkiekossa. Kun miehellä oli viime kaudella samaan aikaan NTC, kuuden miljoonan palkka ja jokainen joukkue varoo palkkakattomaailmassa vielä aikaisempaa enemmän huonoja kauppoja (kaikilla ei ole edes tilaa, vaikka olisi haluja), niin vaikea on nähdä jonkun joukkueen olleen kiinnostuneen - saati siten, että hänestä olisi pitänyt vielä antaa joku vakikokoonpanon kehityskykyinen pelaaja.
Chip Whitley kirjoitti:
Tästähän kertoo jotain myös sopimus jonka Näslund tänä kesänä Rangersin kanssa sainasi. Ok, kyseessä on Rangers, mutta kyllähän tuo jotain osviittaa Näslundin arvosta ympäri liigaa antaa.
Eihän Näslund mikään arvoton pelaaja tietenkään ole. Kyse tässä tapauksessa onkin siitä, olisiko esimerkiksi Rangers ollut kiinnostunut hänestä, jos hintana olisi ollut kuusi miljoonaa dollaria, joukkueeseen olisi pitänyt tehdä muutoksia raivatakseen Näslundin palkalle tilaa ja hänestä olisi pitänyt antaa kaupan päälle vielä jotain Canucksiakin tulevaisuudessa hyödyttävää. Minä en olisi ainakaan ollut, jos olisin ollut Rangersin johtoportaassa.
Chip Whitley kirjoitti:
Toisekseen, kun katsoo joitain näitä deadline-kauppoja joissa veteraanipelaaja siirtyy joukkueesta toiseen.
On vähän eri asia mahduttaa kattoonsa 1.5 miljoonaa kuin kuusi miljoonaa. Näslundin palkka oli niin iso, että ilman mahdollisuuksia olleiden joukkueiden ei ollut mitään järkeä hankkia miestä (ei hänen nimellään enää paitojakaan paljon myydä), ja toisaalta useilla hyvillä joukkueilla katto oli tapissa tai niin lähellä sitä, että kuusi miljoonaa ei mahtunut sen alle. Ja vaikka se olisikin saatu mahdutettua sinne, niin Näslundille ei useimmissa kovissa joukkueissa ollut edes kelvollista pelillistä tarvetta.
Chip Whitley kirjoitti:
1. Kattoon saa aina tehtyä tilaa jos se siitä jää kiinni...
Sen lisäksi, että se vaati vain yhden joukkueen, jolla oli tilaa, se vaati paljon muutakin;
- Se vaati Vancouverin suuntaan pelaajan, josta Canucksillekin olisi ollut hyötyä.
- Se vaati Näslundille Canucksia kiinnostavamman joukkueen (NTC'n purkaminen).
- Se vaati sen, että mahdollisen uuden joukkueen omistajataho olisi ollut valmis maksamaan pari miljoonaa dollaria "ylimääräistä" tehoihin nähden.
- Se vaati sen, että omastakin tulevaisuudesta pelaava Nonis olisi saanut aikaan myös omistajatahoa tyydyttävän kaupan (kapteenin myyminen ei ole yleensä ottaen kovin hyvä asia, jos taistellaan playoff-paikasta).
- Se vaati sen, että Näslundin uusi joukkue ei saanut parempaa kauppaa aikaan jne.
Luonnollisesti jokainen näistä yksittäisistä paloista poisti järjestäen joukkueita "Canucksin kauppakumppani-listalta" yksi kerrallaan, ja uskon, että kun kyse oli näinkin monesta yksittäisestä asiasta, listalle ei edes jäänyt lopulta varteen otettavia vaihtoehtoja, vaikka kauppa olisi muuten käynyt Nonisin mielessä.
Chip Whitley kirjoitti:
2. En näe tuota mitenkään suurena ongelmana, ei se ollut sitä Canucksillekaan.
Canucksille Näslund oli kuitenkin kapteeni, tuttu luottomies fanienkin suuntaan ja pelaaja, joka muodosti joukkueen ydinryhmän myös kopissa. Hänelle tehtiin sopimus silloin kun mies oli huipulla ja kun siihen laitettiin vielä NTC päälle, niin kauppaamisesta tehtiin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta (Näslund on kaikkien juttujen mukaan hyvin perhekeskeinen pelaaja, joka ei varmasti ensimmäisenä miettinyt lähtöä tutusta kaupungista ja tutuista kuvioista).
Sitä paitsi kyllä etenkin nyt palkkakaton aikana tuo pari lisämiljoonaa voi olla hyvinkin merkittävä asia. Se voi torpedoida jonkun muuten mahdollisen kaupan esimerkiksi siirtotakarajalla tai se voi tehdä mahdollisissa loukkaantumistapauksissa uuden pelaajan hankinnasta tavallista vaikeampaa. Lisäksi omistajilla ei taida löytyä kovin paljon ymmärrystä, jos manageri ottaa pari lisämiljoonaa "kun ei se ole meille ongelma".
Chip Whitley kirjoitti:
3. Historia kertoo, että näitä tapahtuu. Ja paljon. Usein "yksi kausi" on vielä muodossa kaksi kuukautta.
Milloin on viimeksi kuuden miljoonan (tai yli) palkkaansa nähden selvästi alisuorittava pelaaja siirtynyt palkkakaton aikana prospectiin tai nuoreen pelaajaan? Minä en muista, mutta kun sinä sanot muistavasi paljonkin näitä tapauksia, niin voisitko muistuttaa.
Chip Whitley kirjoitti:
4. En tiedä sinusta, mutta minusta näytti aika usein siltä ettei Näslund oikein Canucksissa viihtynyt.
Näslund on ollut tuollainen aina. Tosin Vigneaultin aikana Näslund oli kyllä ehkä vielä aikaisempaa tyytymättömämmän (jos tätä sanaa voi käyttää) näköinen, joten tässä olen samaa mieltä. Uskon, että suurin syy meni ihan pelkästään sen piikkiin, että mies olisi halunnut olla joukkueelle edelleen se avaintekijä, mutta hän ei sitä vain pystynyt enää olemaan. Hänen otteistaan paistoi aika ajoin epävarmuus ja joissakin paikoissa jopa tuska, mitä ei ennen työsulkukautta vielä nähty.
Minä uskon, että huolimatta miehen vaikeuksista kentällä työsulkukauden jälkeen, hän viihtyi ainakin kaupungissa hyvin. Kyllähän hän myös pari kertaa työsulkukauden jälkeen sanoi mediassa, että Vancouver on miehen "kotikaupunki" ja kaupunki, jossa hän voisi jopa asua pelaajauransa jälkeen. Saattoivathan nuo olla myös pelkkää sanahelinää, mutta kun yhdessä kaupungissa viettää 10 vuotta ja pelaa siellä elämänsä parasta kiekkoa, niin en usko tunnesiteiden katkeavan kovin nopeasti.
Chip Whitley kirjoitti:
Jos jollain on sentteripaikat jo täynnä, ja yhden vuoden sopimuksella tuleva laituriveteraani mahtuu sen vuoden kattoon, niin kyllä, näen tämän mahdolliseksi.
Kun puhuit kesän vapaiden agenttien markkinoiden alla olevasta tilanteesta, niin siellä oli vapaina agentteina tarjolla laidalle samassa Näslundin luokassa mm. Smyth, Kariya, Shanahan, Bertuzzi, Guerin, Blake, Zubrus ja (Slava) Kozlov. Suurimman osan tuosta ryhmästä uskottiin tarttuvan täkyyn Näslundia halvemmalla (mikä tapahtuikin), heistä ei tarvinnut maksaa mitään ja osasta joku joukkue sai muutamaksi vuodeksi tärkeän pelaajan, jonka taso ei ollut lähtenyt alaspäin.
He olivat siis kaikki hinta/laatusuhteeltaan kannattavampia sijoituksia ja periaatteessa vielä ilmaisia sellaisia. Kyllä se olisi minun silmääni vaikuttanut erikoiselta, jos joku joukkue olisi heivannut ajatukset esimerkiksi nuoremmista Smythista tai Kariyasta ja yrittänyt satsata sen sijaan Näslundiin.
Chip Whitley kirjoitti:
Otin jo aikaisemmin viime kauden aikana Ottawan esille, ja se täsmäisi tälläkin kertaa.
Edelleen kysyn, kun otit tuon kaavan esiin; Miksi Näslund olisi halunnut sellaiseen joukkueeseen kauden lopulla, jonka kehityskäyrä näytti vielä Vancouveriakin voimakkaammin alas tammikuun puolivälistä runkosarjan loppuun ja millä oli isoja ongelmia vähän joka alueella? Ottawa pelasi ehkä hyökkäävämpää peliä, joten tuossa mielessä tuo siirto olisi voinut tulla kyseeseen (NTC'n purkamisen suhteen), mutta olisiko Näslund oikeasti halunnut seuraan, joka sukelsi vielä Vancouveria pahemmin?
Lisäksi tuota asiaa piti ajatella myös Canucksin puolelta. Vancouverilla oli tuohon aikaan paha loukkaantumissuma, mutta joukkue oli pelannut kuitenkin voittavaa kiekkoa (esimerkiksi marras- ja joulukuun tienoilla 29 ottelua saldolla 19-6-4) aikaisemmin, olemassa oli edelleen usko joukkueeseen. Kun Canucksilla oli tuolloin vielä playoff-kisa tosissaan pystyssä, niin olisiko kapteenin myynti todellakin auttanut viime kauden suhteen?
Chip Whitley kirjoitti:
Kuten myös vaikkapa Pittsburgh.
Penguins olisi voinut hyvinkin olla kiinnostava joukkue Näslundille, mutta Penguins oli ymmärrettävästi enemmän Hossan perään ja antoi jo hänestä tulevaisuutta. Mitä sellaista sieltä oltaisiin voitu enää saada, mikä olisi auttanut Vancouveria jo ensi kaudella ja minkä varaan Penguins ei rakentanut tulevaa playoff-menestystä tai tulevaa seuran jatkoa?
Chip Whitley kirjoitti:
Taisi Detroitillakin olla tilaa.
Mutta ei tarvetta.
Chip Whitley kirjoitti:
Ei tuo minun mielestäni kauhean kaukaa haettu ole. Ei tässä sentään draftin kakkos- ja kolmosvuoroa lähdetty itselle treidailemaan. Yksi pelaaja ulos ja toinen sisään.
Voi kun se olisikin noin yksinkertaista myös käytännössä.