...enkä deadlinellakaan. Viime kausien deadline-hankinnat Canucksissa, itse asiassa joka joukkueessa, ovat olleet lähes jokainen suuria tai vähemmän suuria floppeja.
Totta, eivät nuo hankinnat ole onnistuneet meillä, eivätkä juuri muuallakaan. Näin jälkeenpäin on helppo olla juuri sitä mieltä, että siirtotakarajan hankinnoilla ei menetä kuin varausvuoroja, sillä lähes kaikki käytännössä toteutuneet kaupat puhuvat tämän puolesta. Kun näissä pitää lisäksi maksaa vielä kovaa hintaa, niin nämä eivät ole olleet kannattavia.
Sen verran pitää kuitenkin vielä kaivella vanhoja, että toisaalta ymmärrän hyvin Nonisin liikkeet kahden edellisen kauden aikana. Viime kaudella Canucks joutui tulemaan toimeen pitkään ilman Kesleria ja Smoke oli periaatteessa hänen korvaajansa sentterinä (vaikka häntä yritettiinkin ajaa hieman hyökkäävämpään rooliin kuin Kesleria). Pitää lisäksi vielä muistaa se, että Vancouverin menestys oli joulukuun lopusta siirtotakarajalle (ja vielä runkosarjan loppuun) koko NHL:n parasta, joten manageritahon piti yrittää pientä riskiä (ei menetetty kuitenkaan sitä, mitä esimerkiksi Nashville menetti Forsbergista) todellisten playoff-mahdollisuuksien vahvistamiseksi.
Kaudella 2005-06 Nonisin oli puolestaan vähän pakkokin maksaa ylihintaa pakeista. Vancouver lähti työsulkukauden jälkeiseen kauteen valtavin odotuksin. Vuosia yhdessä pysyneen joukkueen piti viimein mennä playoffeissa pitkälle ja uusien sääntölinjausten uskottiin sopivan hyökkäävälle joukkueelle paremmin kuin hyvin. Vahvasti kauden aloittaneen joukkueen menestystoiveisiin alkoi tulla kuitenkin suuria kysymysmerkkejä keväällä pakkirintaman loukkaantumisten vuoksi.
Canucks menetti ensin tammikuun alussa Ed Jovanovskin pitkäaikais-sairauslistalle. Jovanovskia seurasivat vielä Olympialaisissa loukkaantuneet Öhlund ja Salo "määrittelemättömiksi" ajoiksi sivuun. Näiden kolmen avainpakin loukkaantumisista alkoi käytännössä koko joukkueen alamäki ja Canucks hävisi Olympialaisten jälkeisistä 10 pelistä seitsemän. Kun Vancouver oli ollut tiukasti kiinni playoff-paikassa vielä ennen Olympialaisia ja niiden jälkeen alkoi joukkueen synkkä kierre kohti Läntisen konferenssin pohjia, Nonisin oli suorastaan pakko tehdä jotain.
Ei Nonis voinut kerta kaikkiaan seistä tumput suorina siirtotakarajalla, kun joukkueen kurssi alkoi mennä alas kokemattoman pakkiosaston vuoksi ja vierellä olleet joukkueet vahvistivat rivejään. Yleisesti vielä ajateltiin jo tuolloin, että kyseinen kausi olisi vanhan ryhmän viimeinen yhdessä, mikäli menestystä ei tulisi. Pakkohan niitä epätoivoisia kauppoja oli tuolloin tehdä.
Ja ajatella, miten helppo kauppakumppani on loukkaantumisten vuoksi epätoivoissaan joukkueen vahvistusta viime hetkillä hakeva manageri. Nonis oli valmis maksamaan selvääkin ylihintaa ja tälle oli mielestäni hyvä syy: valtavat odotukset ennen kautta -> ehkä viimeinen mahdollisuus sillä vanhalla joukkueella -> pakkiosaston monet pahat loukkaantumiset keväällä -> joukkueen alamäki juuri kauden tärkeimmillä hetkillä. Pakkohan tuossa tilanteessa oli toimia, vaikka mies varmasti tiesi, ettei olisi vahvoilla kaupoissa.
Se, että nämä kaupat eivät sitten lopulta riittäneet, ei ollut uskoakseni Nonisin huonojen kauppojen vika. Kakkoskierroksen varauksilla ei vaan saanut tuossa tilanteessa Carney'ta tai Weinrichia parempia pakkeja, kun tavoitteena oli saada (ihan järkevästi ajatellen) ennen kaikkea kokemusta. Ehkä hänen olisi pitänyt maksaa ykköskierroksen varauksia vielä paremmista pakeista, mutta olisiko tämäkään lopulta riittänyt? Joukkueen usko omaan tekemiseen horjui loukkaantumisten jälkeen, tämän jälkeen ryhmä alkoi pelkäämään tappioita ja näin jälkeenpäin ajatellen, tulos ei voinut olla tuossa tilanteessa kovin hyvä.
No, vaikka noilla kaupoilla saatettiin menettää yksi tai kaksi hyvää(kin) prospectia, playoffien ulkopuolelle jääminen saattoi olla kaikessa karuudessaan kuitenkin parasta mitä saattoi tapahtua tuohon väliin. Olisikohan Vancouverilla nimittäin vieläkään kunnon maalivahtia, jos joukkue olisi saanut pelinsä kulkemaan, mennyt playoffeihin ja saanut vielä kohtuullista tai jopa hyvää menestystä siellä?
Chip Whitley kirjoitti:
Meidän joukkue on aika pitkälti sama kuin viime vuonna, avainpelaajat ovat samat kun rosteri on täydessä vahvuudessaan. Kun verrataan viime vuoden playoff-joukkuetta tämän vuoden mahdolliseen playoff-joukkueeseen, oikeastaan ainoa ero on Keslerin ja Cooken pelaaminen (mikäli joukkue välttyy suurilta loukkaantumisilta).
Ja mikäli Cooke ja Kesler pysyvät kunnossa, ero viime kauden joukkueeseen pelkästään näiden kahden pelaajan kautta tulee olemaan merkittävä. Cooke ja Kesler ovat Lindenin ja Mitchellin ohella pelaajia, joilta voi odottaa kaikkein suurinta tason nostoa juuri playoffeissa. Viime kaudella kaksikon poissaolo näkyi pahasti, sillä Vancouverilla ei ollut heittää avainpaikoilla kentälle huipputärkeää puolustavaa ketjua. Samaan aikaan vastustajien vastaavat yhdistelmät (Dallasilla Halpernin ketju ja Anaheimilla Påhlssonin ketju) loistivat meitä vastaan vastustajien riveistä kaikkein selvimmin.
Kaivellaan taas vanhoja...
Näiden joukkueen kahden parhaimman puolustavan hyökkääjän / kahden parhaan energiapelaajan lisäksi viime kauden kokoonpanossa alkoi tulla todella suuria ongelmia puolustajien loukkaantumisten kanssa. Harvoin playoffeissa mennään terveenä alusta loppuun, mutta Canucks-pakkien ongelmat olivat niin suuria, että he joutuivat jättämään pelejä väliin. Tietäen sen, kuinka huonossa kunnossa pelaajat playoffeissa pelaavat, kolmella Canucksin top4-pakista piti olla pahoja loukkaantumisia.
Ja vielä näiden lisäksi oli tämä kaksosten puhuttu vatsatauti, joka vei heidät tiputukseen ja selvästi vaikutti kaksosten peliin playoffeissa. He pystyivät tosin pelaamaan pelit, joten tämän vuoksi heidän todellista kuntoaan voi vain arvailla. Kokonaisuutensa sanoisin kuitenkin, että viime kaudella nähtiin erityisesti tärkeillä paikoilla niin paha loukkaantumissuma, että tämä näkyi selvästi joukkueen pelissä (ykkösketjun tärkeimmät pelaajat, kolme top-4 pakkia, kaksi parasta energiahyökkääjää).
Näistä loukkaantumisista huolimatta Vancouverin esitystä playoffeissa ei pidä hävetä - päinvastoin. Dallas kaadettiin ensimmäisellä kierroksella hienossa ja tasaisessa ottelusarjassa. Toisella kierroksella tulevaa mestaria Anaheimia vastaan molemmat voittivat ensin yhden pelin. Kolmannen pelin vei Anaheim nimiinsä maalilla. Neljännessä ottelussa Vancouver johti kahden erän jälkeen jo 2-0 ja oli tasoittaa sarjan, mutta joukkue alkoi pelata kolmannessa erässä liikaa puolustusta, Ducks sai pelin haltuunsa ja voitti jatkoajalla. Viides ja ratkaiseva peli meni sekin jatkoaikaan.
Kokonaisuutena tuleva mestari Anaheim joutui Vancouveria vastaan kolme kertaa jatkoille, joten Canucksin esitys vajaamiehisenä oli hatun noston arvoinen suoritus. Ennen kaikkea tämä lupaili hyvää tälle kaudelle, sillä Vancouver pelasi tappiosta (ja surkeasta ylivoimasta) huolimatta peliä, jolla joukkue voi mennä kaiken onnistuessa hyvinkin pitkälle ja Luongo sai kokemusta playoffeista.
Luonnollisesti tämä mahdollinen menestys vaatii sitä, että viime kauden kaltaista loukkaantumissumaa avainpaikoille ei nähdä tällä kerralla playoffeissa. Lisäksi toimiva ylivoima auttaisi mahdollisia menestystoiveita merkittävästi.
Chip Whitley kirjoitti:
Enkä oikein edes ymmärrä minkä takia joukkuetta pitäisi vahvistaa - Stanley Cup'han menee Detroitiin. En näe mahdolliseksi että yksikään joukkue voittaisi Wingsit tällä kaudella seitsemän ottelun sarjassa.
Toivottavasti et ollut tosissasi tässä Detroitin varmassa mestaruudessa. Toki Detroit vaikuttaa todella kovalta, mutta ei mestaruuksia onneksi jaeta vielä joulukuussa.