Näin nyt sivustaseuraajana omiin mielipiteisiin ja Chip Whitleyn huikeaan kirjoitukseen perustuen, tuli minulle sellainen fiilis, että tällä kaudella Canucks oli omalla tasollaan. Se viime kevät oli valtaisaa ylisuorittamista, jolloin onnistui kaikki.
Kyllä, viime kevät oli ylisuorittamista. Eihän Canucksilta sentään pisteillä mitattuna NHL'n parasta peliä voi realistisesti 50 pelin ajan odottaa. Joukkue kuuluu Läntisen konferenssin keskikastiin, etenkin silloin kun Luongo pelaa kuin kuka tahansa rivimaalivahti. Luongossa on kuitenkin kiinni lähes seitsemän miljoonaa dollaria, joten häneltä pitää odottaa tätä kautta enemmän voittavia torjuntoja. Nyt näitä ei niin paljon nähty, mutta viime kaudella nähtiin enemmän sitä Luongoa, mitä Floridassakin nähtiin.
Joukkueen selkeä ongelma on hyökkäys, ja ylipäänsä kiekollinen pelaaminen. Tällä alueella Canucks ei ole edes Läntisen konferenssin keskikastia. Joukkue on rakennettu pelaajamateriaaliltaan vähän liikaakin oman puolustuspelin varaan. Seurajohdossa on luotettu siihen, että joukkue pystyisi napsimaan riittävästi näitä 2-1-voittoja mennäkseen pitkälle, mutta kuten tämä kausi osoitti, tästä on liian lyhyt matka 1-2-tappioihin.
Jos katsotaan tarkemmin Vancouverin kokoonpanoa, huomataan kuinka kapea ratkaisijoiden rintama tällä orkesterilla oli loppujen lopuksi käytössä. Ykkösketjun kaksoset (suurin varauksin tulokas Raymondin ja Ryan Shannonin kanssa) ovat periaatteessa ainoita pelaajia, joilla on lahjoja tehdä yksilötasolla pelejä kääntäviä ratkaisuja ja kaksosetkin katosivat taas loppukaudesta. Kaikki muut joukkueen hyökkääjät ovat enemmän tai vähemmän puolustavia- tai rouhijatyyppisiä pelaajia.
Markus Näslund oli joskus kiekollisesti yksi NHL'n parhaista hyökkääjistä, mutta tällä hetkellä mies on peliä hidastava alle 30 maalin kahden suunnan hyökkääjä. Brendan Morrison on enemmän puolustava sentteri, Taylor Pyattin parhaat vahvuudet ovat vääntöpuolella ja Ryan Keslerin puolustuksessa. Tällä kaudella huikeasti kiekollisia otteita eteenpäin vieneen Alex Burrowsin parhaat vahvuudet ovat kaikesta huolimatta enemmän energiapuolella ja Matt Pettinger on kohtalaisen nopea yleishyökkääjä, kuitenkaan vailla selkeitä hyökkäyspään vahvuuksia.
Trevor Linden on/oli puolustava hyökkääjä ja samat sanat menevät Byron Ritchielle. Jeff Cowan oli varjojen mailla koko kauden vaeltanut nyrkkisäkki, Brad Isbister yksipuolinen rouhija, Rick Rypien yksipuolinen jälleen loukkaantumisista kärsinyt energiapelaaja ja Mike Brown vain lupaavan oloinen energiapelaaja. Eli koko hyökkäyksessä parhaat avut löytyvät vahvasti ihan toisaalta kuin kiekollisesta pelistä.
Puolustuksessa on sama tilanne. Mattias Öhlund on ollut aina selvästi enemmän puolustava puolustaja kuin kiekollinen puolustaja, Willie Mitchell on niin puhdas puolustava pakki kuin joku voi vaan olla, samoin Aaron Miller. Myös Mike Weaver on puolustava pakki, jonka vahvuudet tulevat esiin vain omassa päässä terrierimäisenä pakkina. Sami Salolla on yksi liigan parhaista laukauksista (ja hän on omassa päässä erittäin luotettava), mutta ei hänkään ole erinomaisista ensimmäisistä syötöistä huolimatta sellainen kiekollinen johtaja, mitä monilla joukkueilla on.
Lukas Krajicekilta löytyy hyvin liikettä ja riittävää kiekkovarmuutta, mutta hänkään ei pysty tekemään riittävästi kiekollista peliä. Alex Edler oli hienosti kummassakin päässä esiintynyt tulokas, mutta hänen pelinsä katosi loppukaudesta. Kevin Bieksalla olisi ollut kykyjä nousta puolustuksesta hyökkäyksen kautta esiin, mutta hänen kautensa meni täysin reisille loukkaantumisen vuoksi.
Eli kokonaisuutena Vancouverilla oli tällä kaudella hyökkäyksessä tasan kaksi selvästi kiekollista, hyökkäävää pelaajaa, yksi loukkaantunut tulokas ja yksi katkaravun kokoinen ylivoimapelaaja. Puolustuksessa oli yksi pelinsä kadottanut yllättäjä-tulokas ja Salo, jonka kiekollinen peli rajoittuu periaatteessa kuitenkin laukaukseen ja ensimmäiseen oman alueen syöttöön.
Henkka kirjoitti:
Canucksilla on mielestäni pakisto aivan loistavasti kasassa, jonne ei tarvita yhtään vahvistusta. Millerin voi päästää menemään ja antaa oman nuorison kasvaa sisään kokeneiden Öhlundin, Salon ja Mitchellin tueksi. Bieksan paska kausi kun muuttuu taas hyväksi, niin asiat kummasti kääntyvät parempaan päin. Ja se Detroitiin kuuluva Edler tulee vielä tekemään oman panoksensa.
Puolustus on kyllä maalivahdin ohella joukkueen vahvinta aluetta. Öhlund, Salo, Mitchell ja Bieksa olisivat jokainen joissakin joukkueissa ykköspakkeja, nuorista Edler, Bourdon ja McIver tekevät vahvaa tuloaan. Parasta on se, että kaikilla puolustajilla pitäisi olla vielä
vähintään muutama vuosi "parhaalla tasolla" edessä. Ainoastaan Miller ja Krajicek ovat tällä hetkellä pelaajia, joita ei välttämättä tarvita. Toisaalta taas tämäkin kausi näytti sen, kuinka heikoille puolustus voi mennä, kun tärkeitä pakkeja on sivussa kerralla kaksi tai useampia (=normaali tilanne tälle kaudelle).
Henkka kirjoitti:
Joukkue tarvitsee ehdottomasti kakkosketjun Sedin sistersien tueksi. Jos Pyatt on teidän fanienne mielestä riittävä kaveri TOP6 hyökkääjistöön, niin silloin tarve on kolmelle TOP6 hyökkääjälle.
Pyatt on 20 maalin isokokoinen ja vahva kahden suunnan hyökkääjä, joten kyllä hänelle kuuluu paikka TOP6 joukosta monissakin joukkueissa. Kolmea hyökkääjää siis huutaisi. Yksi sellainen voisi olla tämän kauden tulokas Mason Raymond, joka pelasi koko kauden hyvin ja oli parhaimmillaan (ikävä kyllä - oli pääsemässä koko ajan paremmin ja paremmin NHL-peliin kiinni) juuri ennen loukkaantumistaan. Raymond on tosin vielä tällä hetkellä voimatasoltaan kovin heikko - kesällä tätä puolta on onneksi mahdollista kehittää -, mutta hyökkäyspelissä on isoja vahvuuksia.
Itse petaisin paikkaa siis hänelle, vaikka katossa olisi hyvin tilaa Näslundin ja Morrisonin lähtiessä ja palkkakaton noustessa kovimmillekin hankinnoille. Kesällä on kuitenkin vähän tarjontaa ainakin vapaista agenteista, joten tämä parantaa hienosti tällä kaudella pelanneen Raymondin osakkeita. Lisäksi olisi mielestäni tyhmää ottaa lupaavalta kaverilta hyökkäävää paikkaa hankkimalla nimeltään vahvempi pelaaja. Raymondin kaltaiset pelaajat ovat loppujen lopuksi kuitenkin niitä, joiden ympärille joukkuetta rakennetaan tulevaisuuteen.
Tämä spekuluonti kuuluisi lähinnä tuohon Hiisin avaamaan "Canucks 08-09 -ketjuun", mutta laitetaan nyt tänne tähän yhteyteen hahmottamaan tilannetta:
Huhuttu kattohan on noin 55-56 miljoonaa. Vancouverin tämän hetken tilanne Raymondin kanssa ja ilman Milleria, Krajicekia, Morrisonia ja Näslundia voisi olla parin RFA-pelaajan sopimuksen jälkeen seuraava:
D.Sedin - H. Sedin - ? :3.575 + 3.575 + ?
Raymond - ? - Pyatt : 0.7 + ? + 1.575
Burrows - Kesler - Pettinger : 0.483 + 1.75 + 1.0
Brown - Rypien - Linden (jos vielä jatkaa - pientä toivoa on) / Hansen / Cowan (UFA-hankintana Ruutu): 0.5 + 0.5 + n. 0.7
Mitchell - Bieksa : 3.5 + 3.75
Öhlund - Edler : 3.5 + 0.550
Salo - Bourdon : 3.5 + 1.3
McIver 0.550
Luongo 6.75
MacIntyre : 0.550
Yhteensä: n. 38.3
Ennakoituun tulevaan kattoon tilaa
n. 17.3 miljonaa.
Eli Canucksilla olisi aika lailla realistisesti arvioiden (Nonis haluaa jättää pari miljoonaa tilaa kattoon / katto nousee tuonne 55 miljoonan paikkeille) ensi kautta ajatellen käytössä noin 15 miljoonaa. Tähän summaan pitää kuitenkin ottaa huomioon jollain tavalla jo nyt myös tulevat jatkosopimukset tuleville omille UFA-/RFA-miehille. Sopimusten tekemisen aikahan koittaa neljän pelaajan kohdalla toivottavasti ensi kauden aikana - sopimukset astuvat sitten voimaan kaudella 2009-2010.
Nykyisistä pelaajista odotan Edlerin (RFA-pelaaja ensi kauden jälkeen) saavan uuteen sopimukseen lisää ehkä pari miljoonaa, Burrowsin (UFA-pelaaja ensi kauden jälkeen) miljoonan ja kaksosten (UFA-pelaajia ensi kauden jälkeen) puolitoista miljoonaa per nokka. Tämä tekisi noin kuusi miljoonaa lisää yhteensä kaudesta 2009-2010 lähtien. Katto voi taas nousta tuolla kaudella lisää, mutta tämä mahdollinen katon pysyminen nykyisenä pitää huomioida jollain tavalla jo tässä vaiheessa.
Eli periaatteessa Canucksilla olisi tänä kesänä varaa laittaa näihin kakkosketjun sentteriin ja ykkösketjun laituriin yhteensä noin 10 miljoonaa dollaria. Mahdollisia siirtoja en jaksa nyt miettiä, mutta jos katsotaan tuonne vapaiden aganttien listoille, niin kakkosketjun sentteriksi sopisi Brendan Morrisonin lisäksi esimerkiksi Calgaryn Daymond Langkow tai Chicagon Jason Williams (halvempana ja nuorempana vaihtoehtona).
Ykkösketjun laidalle onkin sitten vaikeampi löytää sopivaa pelaajaa UFA-markkinoilta. Ehkä lähimpänä toiveita olisi kahden tai kolmen vuoden sopimuksella Minnesotan Rolston, jolla on takana kolme peräkkäistä 30 maalin kautta ja joka pystyy tuomaan hyvän laukauksen Henrik Sedinin passeille. Toki Hossakin voisi olla kova vahvistus, mutta en oikein usko hänen tuloonsa, kun puolet NHL'stä on miehen perässä.
Eli ensi kauden joukkue voisi näyttää vaikka tältä:
D. Sedin - H. Sedin - Rolston
Raymond - Langkow - Pyatt
Burrows - Kesler - Pettinger
Brown - Rypien - Linden / Ruutu / Hansen
Mitchell - Bieksa
Öhlund - Edler
Salo - Bourdon
McIver
Luongo
MacIntyre
Ei tuolla hyökkäyksellä vieläkään kuuhun mennä, joten puolustuksen ja Luongon pitäisi edelleen pelata tätä kautta paremmin - ainakin pysyä enemmän terveenä, jotta edes mahdollisuuksia olisi parempaan menestykseen.
***
Drew MacIntyre valittiin AHL:n kakkostähdistöön. Tällä hetkellä D-Mac on viidentenä AHL:n päästettyjen maalien keskiarvossa (2.24) ja neljäntenä torjuntaprosenteissa (92.3%). Ensi kaudella MacIntyre on hyvin lähellä paikkaa Luongon juomapullon säilyttäjänä Canucksin vaihtopenkillä.