Jos nyt näin ammattilaisena muutama näkemys tähän Mackey Dee - Hessun Bursa-väittelyyn. Eli siis kumpi on lopulta laadukkaampi ja parempi?
Laatu
Raaka-aineet
- Hesburgerin keittiömajoneeseissa laatu vaihtelee aivan hirvittävän paljon. Noin kerran parissa kuukaudessa valkoinen majoneesi (kurkkumajoneesi) on aivan liian löysää. Samoin palautuksia Kaarinan tehtaalle joudutaan tekemään usein liiallisen suolan takia.
- Ympäristösyistä Hesburgerilla alettiin käyttää joidenkin raaka-aineiden säilytyksessä maatuvia muovipusseja. Ongelma oli siinä, että ne eivät ole pysyneet ehjinä tai niin ilmatiiviys on pettänyt. Mm. sipulissa tämä on näkynyt vetisyytenä ja sen mukanaan tuomana mauttomuutena.
- Tomaatti ja salaatti ovat pääasiassa ensiluokkaisia. Tässä oma huomionsa on sillä, että alihankkija lupaa ilmaisen palautuksen viallisista salaattipusseista ja huonoista tomaateista. Syy sille taas on se, että salaatti ja tomaatti vaikuttavat hampurilaisen säilytysaikaan, johon palaan tuonnempana.
- Juustossa vaihdettiin tuottajaa vuonna 2007 tai 2008 (en muista tarkalleen), jolloin hyvä, pidempään kypsytetty cheddarviipale vaihtui mauttomampaan ja muutoinkin epätasalaatuiseen sulatejuusto(cheddar)viipaleeseen.
- Sämpylät tulevat samasta paikasta sekä Hesellä että Mäkissä. Eroja syntyy sämpylän paahtamisessa.
Valmistus ja säilytys
- McDonald'sissa keittiö on merkittävästi automatisoidumpi kuin Hesburgerilla. Näin on pyritty vähentämään vaihteluita lopullisessa tuotteessa: Pihvit kypsyvät aina samassa ajassa, samoin on sämpylöiden maahtamisen suhteen. Hesburgerissa kuumalaitteiden käyttö on manuaalisempaa mikä tekee hampurilaisten tekemisesta sivumennen sanoen aivan helvetin paljon hauskempaa :)
- Kummassakin keittiössä käytetään tarkkoja annostelijoita kaikissa kastikkeissa, paitsi Hesellä salsaa annostellaan sellaisella ihme kauhalla.
- Mäkkärissä on huomattavasti enemmän sääntöjä ja rajoituksia mm. valmistettavien hampurilaisten määrän suhteen: Parilalla ei esimerkiksi saa paistaa kuin tietyn määrän pihvejä kerrallaan. Hesburgerilla pihvejä paistetaan niin paljon kuin parilalle saa mahtumaan. Jos on vitullinen kiire, on mahdollista paistaa 28 pihviä kerrallaan. Mäkissä raja kulkee kahdeksassa pihvissä.
- Hesburgerilla hampurilaisen säilytysaika on 25 minuuttia, jos hampurilaisessa on salaattia tai tomaattia ja puoli tuntia jos ei ole. Kultaisissa kaarissa säilytysaika on joka tapauksessa alle kymmenen minuuttia (muistaakseni).
Muita asioita
- Suurin syy sille, että McDonald's tekee Suomessa tappiota on suuret kulut. Tämä pätee niin pahvisiin hampurilais- ja ranskalaiskoteloihin, kuin raaka-aineisiinkin. Mäkkärissä kausi- ja kampanjatuotteissa on lähes aina uusia raaka-aineita, kuten uusia kastikkeita, veikeitä uusia sämpylöitä, erilaisia juustoja ja ihmeellisiä uusia pihvejä. Niiden kehittely maksaa, eli mielenkiintoiset kokeilut ja laadukkaat puitteet ovat syy sille, että McDonald'sille eivät Suomessa riitä asiakkaiden tuomat rahat.
- Hesburgerissa hampurilaiset ja ranskalaiset tulevat papereissa ja kampanjatuotteetkin ovat pääasiassa samojen raaka-aineiden uusia yhdistelmiä. Tylsää, mutta taloudellisesti kannattavaa.
- Samoista taloudellisista syistä Hesburgerissa toimii aina mahdollisimman vähän työntekijöitä ja tuotteet ovat hieman kalliimpia. Ajatus on, että jonoihin yritetään vaikuttaa tehokkaalla työskentelyllä. Mäkkärissä on halvempaa ja työntekijöitä on enemmän. Toisaalta henkilökunnan määrää on pakko pitää kilpailijaa suurempana, sillä aiemmin mainistemani rajoitukset ja säännöt työskentelytavoissa vaikuttavat niin merkittävästi esimerkiksi keittiön tehokkuuteen valmistaa tuotteita.
Hmm. Mun mielestä Mäkki on parempi varsinkin kun sen saatananperkeleen neljän vuoden aikana tuli syötyä Hessun ruokalista niin moneen otteeseen läpi, puhki ja poikki. Wendy'sille ei silti pärjää mikään.