Tässä analyysiä puolueiden sijainnista erilaisten mittarien mukaan vuoden 2019 vaalien jälkeen:
Puolueiden äänestäjät - Vaalitutkimus
Kuten politiikan ristiriitaulottuvuuden kertovat, RKP ja persut ovat varsin lähellä toisiaan vain yhdessä asiassa, vasemmisto /oikeisto ulottuvuudella, mutta esimerkiksi SDP ja RKP ovat hyvin lähellä toisiaan tällä ulottuvuudella. Kumpikin puolue on Keskustaa keskemmällä.
Suurin ero on tietenkin kielikysymyksessä ja maahanmuutossa. Kielikysymys ei ole varmaan ykköskorin asioita hallitusneuvotteluissa, mutta maahanmuutto sitä on. Ympäristökysymyksien yhteensovittaminen on myös hankalaa. Arvokysymykset eivät liene kuitenkaan pääasiassa hallitusneuvotteluissa.
Vähemmän yllättävää on se, että RKP on puolueista elitistisin. Toisaalta, vain persut ottavat kansalaispalautteen kaikkein vakavimmin eli on myös populistisin puolueista.
Illan keskustelussa mr Z. kosiskeli jo vahvasti RKP:tä. Ideana kai on se, että ainakin RKP tulisi mukaan Kokoomuksen hallitukseen, kävi miten kävi. Joka tapauksessa, hallitusneuvotteluista tulee erittäin vaikeat. RKP lähtisi mielellään demarien kelkkaan, mutta persut ovat lähes sietokyvyn rajoilla.
Kun edes talouspolitiikastakaan ei syntynyt yksimielisyyttä, niin Orpon tehtävää ei voi kadehtia. Hänen pitäisi käytännössä tarjota persuille eri asioita kuin RKP:lle, mutta valitettavasti ne asiat kiinnostavat molempia. Puhumattakaan siitä, millaiseksi oikeistohallituksen yhteiselo muodostuisi.