Missä vitussa on Keski-ja Etelä-Euroopan omat nielut?
Osalla EU maistakin päästöjen huippu on vielä edessä, meillä se oli jo pari vuosikymmentä taaksepäin. Meillä kehitys on ns. satavarmaa.
Suomi ei pärjää mitenkään erityisen hyvin hiilipäästöjen suhteen, vaan olemme parhaimmillaankin aika keskinkertaisia EU-vertailussa vaikka vähän annettaisiin armoa sijainnin takia korkeasta lämmitystarpeesta. Päästöt / capita ovat enemmänkin sieltä EU:n korkeammasta päästä.
Ei myöskään pidä paikkaansa, että päästöjen huippu olisi vielä edessä osalla EU-maista. Se on kaikilla jo takana eikä Suomi tässä kehityksessä erityisesti eroa verrokeista.
Free and open access to global development data
data.worldbank.org
Emme siis ole tällä hetkellä muita erityisesti edellä, joten siksikin on turha itkuraivaroida vaikkapa hiilinieluista. Kaikkien kannalta parhaaseen tulokseen ja nopeimmin hiilineutraaliuden suhteen päästään siten, että jokainen maa poimii omat matalalla roikkuvat hedelmänsä. Suomessa yksi tämmöinen matalalla roikkuva hedelmä ovat hiilinielut, koska meillä on paljon pinta-alaa ja vähän ihmisiä.
Vaikkemme ole sitä vielä tällä hetkellä, Suomella kuitenkin on hyvä mahdollisuus olla edelläkävijä. Meille on pohjoisen sijaintimme takia kehittynyt hyvää osaamista rakennetun ympäristön energiatehokkuudessa. Energiaintensiivisen prosessiteollisuuden merkittävän määrän myötä meille puolestaan on kehittynyt osaamista teollisten prosessien energiatehokkuudessa. Lisäksi - kuten tässäkin ketjussa monesti on tuotu esiin - Suomella on Keski-Eurooppaan verrattuna erinomaiset mahdollisuudet tuulienergian lisäämiseen, joka puolestaan mahdollistaa vetyinvestoinnit, joka puolestaan on kilpailutekijä tulevaisuuden investointien houkuttelemisessa. Tässäkään emme ole kuitenkaan yksin, vaan aivan erityisesti kilpailemme tämän suhteen Ruotsin kanssa.
Haaste on, että fossiilitaloudesta pois siirtyminen vaatii vielä lainsäädännöllisiä toimenpiteitä. Esimerkiksi kiinteistöomistajat tai teollisuus saattavat siirtää sinänsä kannattavia energiatehokkuusinvestointeja pidemmälle, jos niiden tekemiseen ei aseteta tehokkaampia kannustimia - ja tämä taas johtaa energiatehokkuusratkaisujen edelleenkehittämisen ja kokonaistarjonnan vähenemiseen. Eli osaamisen ja tarpeen tuloksena syntyneiden ratkaisujen katoamiseen.
Siirtymä pois fossiilitaloudesta on Suomelle valtava mahdollisuus ja oljenkortemme hyvinvointivaltion pelastamisessa. Tässä vain pitää toimia nopeasti: emme ole merkittävästi muita edellä nyt, joten meidän on toimittava muita kunnianhimoisemmin, jotta olemme edellä jatkossa. Siksi konkreettinen ja muita kunnianhimoisempi tavoite on välttämätön kiintopiste toimenpiteiden ohjaamisessa. Tuuliviireilyllä me perseilemme mahdollisuutemme.
Lisäksi edellisen hallituksen tekemisillä ja tekemättä jättämisillä on nyt tässä vaiheessa ihan turha mutkutella. Merkitystä on sillä, mihin tuleva hallitus saamillaan korteilla Suomea vie. Kuten olen aiemminkin todennut, henkilökohtaisesti kyllä luotan Kokoomuksen elinkeinopoliittiseen osaamiseen sekä rohkeuteen tehdä Suomen tulevaisuuden kannalta vastuullisia ratkaisuja sortumatta halpaan populismiin.