Kepun tilanne ei kyllä hurraa huutoja aiheuta. Eri asia on sitten, ovatko kepulaiset itse ymmärtäneet, kuinka kamala se on. Tutkaillaanpa hieman vaihtoehtoja:
1. Sinipunahallitus ja Kepu oppositiossa.
Tässä vaihtoehdossa Kepu on oppositiossa kakkospuolueena. Ykkösviulua soittaa oppositioon jytkyjen jytkystä huolimatta jätetty persut. Persut voivat uhriutua oppositiossa vedoten siihen, että kansan tahto ei tapahtunut. Asetelma johtaa vääjäämättä persujen kasvuun, mutta kuinka käy peesissä tulevalle Kepulle...
Samalla Persut voivat vedota maaseudun tupailloissa siihen, ettei syrjäseudulla ole lainkaan edustusta hallituksessa, koska Kepu kaatoi koko homman ryhtymällä rintamakarkuriksi. Jos sitten sote-aluiden ja muiden himmelien määrä laskee ja aluekehitysekstrasiltarumputukea ei tulekaan enää, persut pistävät tämä Kepun syyksi.
Ja sokerina pohjalla, demareiden ollessa hallituksessa kansantalouden tervehdyttäminen jää tekemättä. Kepun on aika vaikea huudella tätä trendiä vastaan oppositiosta kun on itse tilanteen syntymiseen aktiivisesti vaikuttanut.
2. Perusporvarihallitus ja Kepu oppositiossa
Hallitus tekisi Kepun rivikannattajille hyvin maistuvaa politiikkaa. Vasemmisto-oppositio räksyttää ja AY-liike organisoi yleislakkoja. Pitääkö Kepu turpansa kiinni vai suorastaan tukee hallitusta? Vai lähteekö se vasemmisto-opposition räksytykseen mukaan ja sementoi lopullisesti statuksensa vasemmistopuolueena? Kummassakaan vaihtoehdossa ei taida kannatus juurikaan kasvaa.
3. Kepu hallituksessa
Juu, on totta, että Kepu on ottanut oppositiossa pahasti takkkiin kaksissa vaaleissa. Viime hallitukseen lähtiessään se tiesi olevansa väärässä seurassa, mutta palkinto (sotehimmeli suojatyöpaikkoineen) oli liian houkutteleva, joten olihan se iltalypsy tehtävä. Harmi vaan, että hallituksessa pullamössä pj:n johdolla Kepu otti neljä vuotta kaiken vasemmistosta tulevan kiltisti vastaan ja käänsi kaupantekijäisiksi toisenkin posken. Kannattiko? Ehkä jos himmelit jäävät pystyyn, mutta pystyykö sen oppositiosta varmistamaan, vai kannattaisiko nyt sittenkin lähteä Orpon hallitukseen mukaan? Jos hyvin menisi, Kepu voisi palauttaa edes uskottavuutensa rippeet palaamalla ei-sosialistiseksi puolueeksi. Ja pahimmassa tapauksessa mitä voisi tapahtua? Eivät ne vanhojen tukialueiden loput äänestäjät ainakaan toiseen hallituspuolueeseen (Persut) loikkaisi joten on vaikea nähdä, mihin voisivat mennä.
Tältä pohjalta näkisin itse, että Kepulla ei ole kuin yksi järjellinen vaihtoehto, ellei se halua asemoitua alle kymmenen prosentin vasemmistopuolueeksi tulevaisuudessa.