Tämä ay-liikkeiden jäsenmaksujen vähennyskysymys on aivan naurettava. Mun mielestäni on ihan ok, jos joku haluaa kuulua liittoon, mutta miksi valtion, siis esimerkiksi minun pitää sitä tukea? Liittojen jäsenet saavat myös kaikenlaisia rahan arvoisia etuja kumppaneilta, joten jäsenet hyötyvät siinäkin.
Tällaiset jäsenmaksuasiat eivät kuulu valtiolle, varsinkaan, kun ylimääräistä rahaa ei ole yhtään. Helppo leikkauskohde, koska ei ole kenellekään mikään välttämättömyys.
KD:n aborttihuutelut oli taas sitä itseään. Lähinnä kai tarkoitus oli muistuttaa, että hekin ovat siellä ja heilläkin on valtaa. Pieleen meni tämäkin, taas kerran.
Työmarkkinajärjestöistä on tuloverolaissa poikkeus, mutta ne eivät suinkaan ole ainoita järjestöjä, joiden jäsenmaksuja on voinut verotuksessa vähentää (jopa mm. rotarijärjestön jäsenmaksu on katsottu oikeustapauksessa tulonhankkimiskuluksi).
Pelkkä TVL muuttaminen ei johtaisi sellaisenaan mihinkään, eikä kyseessä ole ”helppo leikkauskohde”, kun järjestöjen toimiala perustuu myös kv-sopimuksiin. Mahdollinen leikkauskohde toki, mutta aiheuttaisi sellaisen haloon, että tuskin kannattaa sata-nolla-ratkaisuna tehdä. Yksi osa ongelmaa ovat myös työttömyyskassamaksut, joiden verokohtelu on samankaltainen. Rajaaminen sen sijaan olisi järkevää - erityisesti prosenttipohjaisen jäsenmaksun liitoissa jotkut maksavat hyvinkin korkeita, enkä oikein näe että valtion on tarpeen sentään tuhannen euron jäsenmaksusta kuitata puolta verotuloina.
Ruotsissahan vähennykseen aikanaan tehdyt muutokset johtivat duunariliittojen osalta siihen, että akuutisti jäseniä lähti, jäsenmäärät laskivat, mutta lähtivät aika pian uuteen nousuun. Koulutetumpien liitoissa muutosta ei tapahtunut juuri lainkaan. Sen sijaan työttömyyskassoista erosi valtavasti porukkaa, mikä ehkä kuvaa sitä, etteivät ihmiset massana osaa ajatella tilannettaan noin kuukautta pidemmälle.
Helppoustematiikassa olisi järkevämpää ja helpompaa - teknisesti etenkin - laittaa yleishyödyllisten yhteisöjen sijoitustuotot verolle. Ei välttämättä yritysverotuksen keinoin, koska vähennysmahdollisuus on rajallisempaa, mutta jollain omalla simppelillä veromallilla. Sieltä olisi verotuottoa saatavissa aivan eri tapaan.
Jäsenmaksuasian suhteen kannattaa muistaa, että se miksi siitä tällä viikolla on valtavasti keskusteltu johtuu Hesarin jutusta, joka ei itse asiaa tuo sen lähemmäksi tai kauemmaksi, vaan teema on ollut VM:n hallitusneuvottelupohjissa jo ainakin kaksi edellistä hallituksenmuodostuskierrosta, samoin kokoomuksen puoluekokouspäätöksenä sen 15 vuotta, jollei pidempäänkin. HS:n tutkivan toimittajan tarkoitus lienee lähinnä ollut näpäyttää valtiovarainministeriötä, joka kirjoitti oikean johtopäätöksen yritysten rahoittamien työnantajajärjestöjen osalta, mutta ei perustellut sitä mitenkään muistiossa. Se oli ihan vain yksiselitteisesti tyhmää, kun perusteet ovat olemassa.