Uusi hallitus?

  • 402 612
  • 4 597

Uusi hallitus?

  • Kokoomus(pääministeri)/persut

    Ääniä: 290 60,0%
  • Kokoomus(pääministeri)/demarit

    Ääniä: 130 26,9%
  • Persut (pääministeri)/kokoomus

    Ääniä: 40 8,3%
  • Demarit(pääministeri)/kokoomus

    Ääniä: 12 2,5%
  • Joku muu, mikä?

    Ääniä: 11 2,3%

  • Äänestäjiä
    483
Tila
Viestiketju on suljettu.

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Oho, nyt taisi kalikka kalahtaa uskovaiseen. Tosiasiassa niin VM:n kuin muidenkin tutkijoiden mallit sisältävät runsaasti oletuksia. Mitä pidemmälle tulevaisuuteen ne kurottavat sitä epätarkempia ne ovat. Vähän kuten sään ennustaminen. Joskin meteorologíassa on parempi käsitys vaikuttavista muuttujista kuin kansantaloustieteessä. En nyt sano, että Hurri osuu maaliin, sillä kukapa osuisi. Mutta mielestäni tuosta selviää kansantajuisesti miksei VM yleensä osu oikeaan ennusteissaan. Tämä nyt ei ole VMn väheksymistä. Talouden ennustaminen vaan on vaikeaa ja voisivat esim. tuon työttömyys oletuksen korjata.
Onhan taloudessa paljonkin lainalaisuuksia ja loogisia ilmiselvyyksiä. Jos markkinoille syydetään rahaa, inflaatio ikävine seurauksineen seuraa perässä. Mikäli ihmisillä on töitä, ne nostaa vähemmän sosiaalietuuksia. Jos töihin ei kannata mennä lyhyellä tähtäimellä, niin sinne ei mennä jne.

Vasemmiston ongelma on se, että täysin päivänselviä asioita ei haluta tunnustaa todeksi. Esimerkkinä nyt vaikka tämä asumistuen vaikutus asumisen hintaan. Vedotaan johonkin tutkimukseen, mikä on joko Kalevi Sorsan säätiön tekemä, mikä on lähtökohtaisesti tehty tukemaan vasemmiston ajattelua ja siksi epäluotettava tai poimitaan tutkimuksesta yksittäisiä rivejä ja vedetään johtopäätös, mitä ei edes tutkimuksen tekijä tehnyt, koska sitä ei voinut tehdä. Jos joku tieteellinen tutkimus väittää, että kun kysyntä kasvaa niin hinnat eivät nouse, niin tarvitaan vähän parempaa näyttöä kuin Sorsan säätiön lausunto. Sama toistuu vaikka missä. Hoetaan, että ihmiset eivät ole laiskoja ja kaikki haluaisivat mennä töihin, vaikka on päivänselvää, että ihmiset ovat usein tilanteessa, missä yksinkertaisesti ei kannata tehdä töitä, vaikka periaatteessa halua olisikin. Ikään kuin Adamsin näkymätöntä kättä ei olisi. Positiiviset kerrannaisvaikutukset loistavat poissaolollaan ja lafferin käyrästä ei olla kuultukaan. Lisäksi vielä toimittajat jakavat näitä älyvapaita ajatuksia.

Toki tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa, mutta se kannatta aloittaa tunustamalla nykytila ja päivänselvät asiat.
 

aalto

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, änärin suomalaiset

Tässä viranomaiset varoittavat, että jos eivät saa kasvavan maahanmuuton hoitamiseen lisäresursseja, niin tulijoiden lupaprosessit jämähtävät. Ulkopuolelta näyttäisi, että ovat oikeassa. Rahoituskehys on laskeva, maahanmuuttajien määrä nouseva ja paine olisi tehdä päätöksiä nopeammin. Siis pienemmällä rahalla moninkertainen määrä päätöksiä entistä lyhyemmässä ajassa. Vaade on aika kova, varsinkin jos rahaa ei anneta edes automaation rakentamiseen.

Mielenkiintoista nähdä miten tämä huomioidaan hallitusneuvotteluissa. Jos haluaisi vähentää maahanmuuttoa, voisi vain sopeutuksen nimissä leikata UM:n ja Mirin määrärahoja. Mielenkiintoista kuulla ajaako joku leikkauksia, tai oikeastaan edes kehyksessä pysymistä. Näyttää siltä, että jos ei anneta lisärahoitusta, niin maahanmuutto hidastuu ja vähenee.
Tässä on kyllä hieno oppikirjaesimerkki hallitusohjelman laatimisen ongelmista. Jos nyt oletetaan, että lupahakemuksia tulee jatkossakin enemmän ja tahotilana on nopeuttaa prosessia, niin silloin "tehostaminen leikkaamalla" ei oikein kuulosta hyvältä ratkaisulta. Nyt kuitenkin näyttää, että samaan aikaan tuohon prosessiin ollaan tuomassa lisävaatimuksia testien tms. byrokratian muodossa, jolloin käsittely menee vain monimutkaisemmaksi.
Samaan aikaan helpoin ja vaikein keino tehostamiseen olisi lakien ja asetusten tuomien byrokratiavaatimusten vähentäminen. Tämä pätee niin maahanmuuttoon, sosiaaliturvaan kuin oikeastaan mihin tahansa hallintoon. Ne lakivaatimukset ovat kuitenkin aina perusteltavissa jollain poliittisella tavoitteella (valitaan vain parhaat maahanmuuttajat, estetään sosiaalituilla leveästi eläminen, tietosuoja, tietoturva, valitusprosessit, epäilys virkamiesten/kansalaisten/yritysten rötöstelystä jne), mutta samalla ne kangistavat ja työllistävät julkista sektoria ja sen asiakkaita.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kun tiedetään, etteivät teoriat vastaa todellisuutta kuin osittain, se täytyy huomioida päätöksenteossa eikä rakentaa päätöksentekoa ideologian ja uskon varaan.

Jos esimerkiksi liikenneilmailu perustettaisiin oletukseen, etteivät lentäjät tee virheitä, onnettomuuksien määrä kasvaisi rajusti. Todellisuudessa virheiden mahdollisuus on onneksi huomioitu sekä toimintakäytännöissä että teknisesti.

Samalla tavalla kuin ilmailussa myös yhteiskunnallisten ennusteiden ja talousennusteiden mahdolliset ja usein todennäköiset virheet täytyy huomioida, eikä umpimielisesti rakentaa päätöksiä teorioiden varaan aivan kuin käytäntöä ei olisi olemassa.

Sokea luottaminen ennusteisiin ja asiantuntijoihin johtaa helposti syvään liukuun. Demokratian paras puoli on jatkuva keskeneräisyys ja moniäänisyys, jotka eivät oikein tuo tulosta, mutta jotka kuitenkin estävät suurimmat typeryydet.

Kyllähän Suomessa riittää pienpuolueita, joilla on varma malli asioiden kuntoon laittamiseksi, mutta luoja varjelkoon meitä isojen puolueiden ajautumiselta varmoihin ratkaisuihin, koska varmoja ratkaisuja ei ole. On vain jättimäinen määrä muuttujia, joiden kokonaisvaikutusta ei pysty etukäteen varmasti tietämään.

Kun emme tiedä, meidän on myönnettävä tietämättömyytemme sen sijaan että rupeamme uskomaan.

Lentokone-esimerkkisi ei vertaudu mitenkään järkevästi makrotaloustieteeseen. Lentokone on tekninen laite, jossa insinöörit pystyvät systemaattisesti analysoimaan kyseisen laitteen ominaisuuksia läpi, ja suunnittelemaan ratkaisuja, jotka toimivat suojana yksittäisten inhimillisten virheiden varalta.

Taloustieteessä käsitellään kokonaisia kansakuntia, joten oletuksia on pakko tehdä. Samalla insinöörimäisellä systematiikalla ei voida edetä. Otetaan esimerkkinä vaikka se kuuluisa rationaalisen toimijan malli, jossa ihminen on lähtökohtaisesti oman hyödyn tavoittelija ja maksimoija. Ei (ehkä) jokainen tavoittele omaa hyötyä, mutta ehdottomasti valtaosa ihmisistä näin tekee, joten siksi kyseistä teoriaa on perusteltua käyttää päätöksenteon tukena.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Toki tulevaisuuden ennustaminen on hankalaa, mutta se kannatta aloittaa tunustamalla nykytila ja päivänselvät asiat.
Kyllä. Tuon pitäisi olla lähtökohtana. Siksi onkin karua, että myös VM sortuu vastaavaan. Pointtini tässä keskustelussa on juuri tämä. Ennusteisiin ei voi luottaa, ei myöskään VMn tekemiin kun nykytilaa tai päivänselviä asioita ei tunnusteta.

Sinällään on selvää, että on parempi että ennusteita ja skenaarioita kuitenkin tehdään. Mutta kun en istu hallitusneuvotteluissa, niin hivenen huolestuttaa missä määrin siellä avataan ennusteiden taustaoletuksia ja niistä johtuvia rajoitteita. En myöskään tiedä onko osallistujilla ymmärrystä. Julkisen keskustelun perusteella sitä voi epäillä. Toki voihan siellä olla osaajiakin, mene ja tiedä
 

MegaForce

Jäsen
Tietysti viimeisin hallitus oli kävelevä katastrofi. Jostakin syystä siellä oli vain tietyn sukupuolen edustajia puoluejohtajina, tätä viisikkoa maailmalla ihailtiin. Mistä päästään kysymykseen, jota ei saa tietenkään poliittisesti korrektina aikana esittää. Joten en sitä esitä.
Ei ollut. Velkaahan otettiin jo Kataisen hallituksen aikaan enemmän. Vaikka silloin ei ollut edes koronaa, energiakriisiä tai Venäjän aloittamaa sotaa Euroopassa. Esimerkiksi koronan alkuvaiheessa tiukkoja rajoitustoimia kannatettiin yli puoluerajojen.

Se, että siellä on ollut suurimmilta osin naisia, ei ole tehnyt siitä itseässään huonompaa.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei ollut. Velkaahan otettiin jo Kataisen hallituksen aikaan enemmän. Vaikka silloin ei ollut edes koronaa, energiakriisiä tai Venäjän aloittamaa sotaa Euroopassa. Esimerkiksi koronan alkuvaiheessa tiukkoja rajoitustoimia kannatettiin yli puoluerajojen.

Se, että siellä on ollut suurimmilta osin naisia, ei ole tehnyt siitä itseässään huonompaa.

Olikohan näin? Voisin kyllä lähteen ottaa tälle väitteelle.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
KD tekemässä taas kristillisiä päätöksiä. Arvioisin että PS myös peesaamassa.

Tää ja eutanasian hautaaminen vaalikaudeksi riittänee jeesuspersuille. Jos tietty tulee joku tilaisuus kurmoottaa sateenkaariväkeä, niin se on plussaa.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.

OLLI58

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Olipa surkea kolumni Hurrilta. Pitkä teksti, jossa asioita, teorioita ja ihmisiä toisensa jälkeen syytetään harhaisiksi ilman sen kummempia perusteluita. Hurri ei tunnu ymmärtävän ollenkaan, että tieteessä yleensä on pakko tehdä joitain oletuksia, että mitään voidaan yleensä tehdä. Nykyään vallalla olevat talousteoriatkin sisältävät näitä oletuksia, eikä kukaan väitä että ne olisivat täydellisiä. Joka tapauksessa, ne ovat parasta mitä meillä on saatavilla, ja perustuu tutkittuun tietoon. Mitä muuta me voidaan tehdä, kuin hyödyntää näitä teorioita ja malleja päätöksentekomme tukena? No, onhan tietysti sellainenkin vaihtoehto, jossa talouspolitiikkaa tehdään tieteestä, teorioista ja niiden oletuksista välittämättä. Hyvänä esimerkkinä Turkin Erdogan, joka päätti ideologisesti, että inflaatio laskee lisäämällä rahan tarjontaa.
Jos rumasti sanoo, taloustieteen ja "kovan" tieteen suhde on vähän sama kuin astronomian suhde astrologiaan; toimijan lähtöasetelmista riippuen voidaan päätyä melkein millaiseen lopputulokseen tahansa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos rumasti sanoo, taloustieteen ja "kovan" tieteen suhde on vähän sama kuin astronomian suhde astrologiaan; toimijan lähtöasetelmista riippuen voidaan päätyä melkein millaiseen lopputulokseen tahansa.
Se ei todellakaan ole kova tiede - mutta kovempi kuitenkin kuin moni muu ala. Ongelma on vain tämä pakkomielle teeskennellä kaikin keinoin olevansa joku fysiikka. Siksi saadaan erittäin eksakteja laskelmia, joilla vain on usein sangen vähän tekemistä reaalimaailman kanssa...
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Käytännössä Suomen velkaantuminen oli tasaista finanssikriisistä Sipilän hallituksen tuloon asti, jolloin velkaantuminen taittui. Marinin hallituksen aikana tietysti velkaantuminen lähtenyt uudelleen voimakkaaseen nousuun.

Ja tämäkin on moneen kertaa käyty läpi: velkaantuminen ei itsessään ole Suomen tasolla vielä ongelma. Ainoastaan se, että velkaa on käytetty väärin. On jätetty 2000-luvun alusta tekemättä mm. asioita, jotka eilen luettelin. Yhdistettynä työperäisen maahanmuuton vaikeuttamiseen 2000-luvun alussa ay-liikkeen toimesta, Suomi siirrettiin väärälle tielle.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Näin menee valssi kesällä. Jokaisen täytyy sinne jotain puumerkkiään saada enkä keksi KD:lle muuta kuin tuo aborttikysymys.
Tuo on ihan joutavaa, lääkärit voivat nykyäänkin kieltäytyä abortista omatunnon syistä. Mikä onkin oikein. Keskustelussa vedetään iloisesti aina mutkat suoriksi. Vastakkain on perusoikeus elämään ja perusoikeus oman kehon hallintaan. Suomen lainsäädäntö on periaatteessa niin hyvä kuin hankala oikeudellinen ristiriita mahdollistaa. Abortin saa, mutta sitä kuitenkin säädellään. Kuten pitää säädelläkin, koska kyse on ehkä tärkeimpään perusoikeuteen puuttuminen. En näe, että käytännössä mitään muuttuisi. Lääkärit vannovat puolustavansa elämää ja abortti on varmasti osalle mahdottomuus, osalle ei.
Irtopisteitä ja oman profiilin nostamista.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Näin menee valssi kesällä. Jokaisen täytyy sinne jotain puumerkkiään saada enkä keksi KD:lle muuta kuin tuo aborttikysymys.

KD saanee myös estettyä liberaalimman alkoholipolitiikan. Orpolla täytyy olla nyt isoja voittoja taskussa, jotta hallituksella on toimintakykyä. Pienet, ikävät asiat (kuten alkoholipolitiikka) ja periaatteelliset suuremmat väännöt kuten aborttioikeus kokonaisuutena, ovat sellaisia, että itsekään en näe niitä hallitukseen sitoutumisen arvoisena.

Kyse on siis siitä, että KD haluaa hallituksen päätöksellä vähentää raskaudenkeskeytyksiä ja uusia lainsäädäntöä huomioimaan "elämän arvokkuus nykyistä paremmin". Terveydenhuollon henkilöstöllä on oltava oikeus kieltäytyä eettisin perustein raskauden keskeytyksestä. Jälkimmäinen lienee mahdollista nytkin, joten ei siitä enempää.

Jos asiat tällaiseksi menevät, Orpo joutuu pohtimaan jo omaa liberaaliuttaan. Itse en tuohon suostuisi - enkä usko Orponkaan - vaikka olen todennäköisesti Orpoa enemmän konservatiivi. Hallitus ei voi lähteä vaikeuttamaan abortteja, vaan päätös on naisen oma. Ja uutta lainsäädäntöä en näe järkeväksi tavalla tai toisella abortteja vastaan.

Viinit ruokakauppoihin ja aborttioikeuteen - joka on Suomessa eurooppalaisittain tiukka - ei lainsäädäntöä väärään suuntaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Pakollinen kirkollisvero kaikille olisi varmaan toiviolistan kärjessä.
Tätä rohkenen epäillä. KD:ssa vapaiden suuntien porukat ovat melko keskeisessä asemassa, eivätkä kirkollisverot valu suoraan näiden ryhmien laareihin. Mutta eipä hätää, kyllä heillä on plakkarissa monenmoisia muitakin yhteiskuntaa ”kehittäviä” ja kansalle ”hyödyllisiä” ajatuksia, joista voisi tarpeen tullen ammentaa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Ja tämäkin on moneen kertaa käyty läpi: velkaantuminen ei itsessään ole Suomen tasolla vielä ongelma. Ainoastaan se, että velkaa on käytetty väärin. On jätetty 2000-luvun alusta tekemättä mm. asioita, jotka eilen luettelin. Yhdistettynä työperäisen maahanmuuton vaikeuttamiseen 2000-luvun alussa ay-liikkeen toimesta, Suomi siirrettiin väärälle tielle.

Tämä on juuri näin. Perusinfran varsinkin tieverkon osalta annettiin 2010-luvulla rapautua vaikka nollakorkojen aikaan olisi ollut erittäin viisasta panostaa siihen. Nyt ollaan tuonkin suhteen sitten aikamoisessa konkelossa kun rahaa ei riitä oikein mihinkään.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
.... Keskustelussa vedetään iloisesti aina mutkat suoriksi. Vastakkain on perusoikeus elämään ja perusoikeus oman kehon hallintaan....
Näin sitä vedetään iloisesti mutkat suoraksi. Ei ole. Solumassan oikeus elämään on merkittävästi vähäisempi kuin äidin oikeus omaan ruumiiseensa.

Tuntisitko olosi loukatuksi mikäli sinut olisi abortoitu? Pääseekö nämä abortoidut sikiöt muuten taivaaseen näkemään kaikki rakkaansa uudelleen?
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Tupakka- ja alkoholiveron kiristykset ovat ainakin kokoomuksen työlistalla neuvotteluissa. Kokoomus on myös valmis poistamaan ay-jäsenmaksujen veronvähennysoikeuden ja verovapauden työmarkkinajärjestöjen sijoitustuotoilta. Ensinmainitun poistamisesta ay-liike jo älähti pari päivää sitten.

Valtionvarainministeriön mielestä alkoholiveron kiristäminen ei olisi tarpeellista, sillä se on jo ennestään melko korkealla tasolla kansainvälisessä mittakaavassa mitattuna.

 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Näin sitä vedetään iloisesti mutkat suoraksi. Ei ole. Solumassan oikeus elämään on merkittävästi vähäisempi kuin äidin oikeus omaan ruumiiseensa.

Tuntisitko olosi loukatuksi mikäli sinut olisi abortoitu? Pääseekö nämä abortoidut sikiöt muuten taivaaseen näkemään kaikki rakkaansa uudelleen?
Ihan arvokas mielipide. Kuitenkin ei tässä kysymyksessä mitään kiistatonta faktaa ole muuta kuin että perusoikedet ovat vastakkain. Muu on sitten mielipidettä miten ristiriitaa käsitellä. Toisilla paremmin, toisilla huonommin perusteltuna omasta kokemusmaailmasta käsin. Minusta lainsäädäntömme on oikean suuntainen. En lähtisi aborttia kieltämään enkä kokonaan vapauttamaan säätelystä.
En näe mitä lisäarvoa KDn esitys tähän tuo. Pidän sitä irtopisteiden keräämisenä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Luin Päivi Räsäsen kirjasen nimeltä Eutanasia, joka on julkaistu 2017. Siinä Räsäsen kanta eutanasiaan on ehdoton ei, ja oletan että se on myös KD:n kanta, jos se hallitusneuvotteluissa edes nousee esille. Räsänen on sitä mieltä, että jokaisella on oikeus laadukkaaseen palliatiiviseen hoitoon, joten eutanasiaa ei edes tarvitse tarjota vaihtoehdoksi, ja se on muutenkin eettisesti väärin. Mitään ratkaisua siihen, että miten jokaiselle tuo laadukas palliatiivinen hoito ja saattohoito järjestyy, hän ei tarjoa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Luin Päivi Räsäsen kirjasen nimeltä Eutanasia, joka on julkaistu 2017. Siinä Räsäsen kanta eutanasiaan on ehdoton ei, ja oletan että se on myös KD:n kanta, jos se hallitusneuvotteluissa edes nousee esille. Räsänen on sitä mieltä, että jokaisella on oikeus laadukkaaseen palliatiiviseen hoitoon, joten eutanasiaa ei edes tarvitse tarjota vaihtoehdoksi, ja se on muutenkin eettisesti väärin. Mitään ratkaisua siihen, että miten jokaiselle tuo laadukas palliatiivinen hoito ja saattohoito järjestyy, hän ei tarjoa.
Periaatteessa se ratkaisu on, että kitukoot helvetin tuskissa aina kuolemaan asti koska elämä on arvokas asia...
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ihan arvokas mielipide. Kuitenkin ei tässä kysymyksessä mitään kiistatonta faktaa ole muuta kuin että perusoikedet ovat vastakkain. Muu on sitten mielipidettä miten ristiriitaa käsitellä. Toisilla paremmin, toisilla huonommin perusteltuna omasta kokemusmaailmasta käsin. Minusta lainsäädäntömme on oikean suuntainen. En lähtisi aborttia kieltämään enkä kokonaan vapauttamaan säätelystä.
En näe mitä lisäarvoa KDn esitys tähän tuo. Pidän sitä irtopisteiden keräämisenä.
Älä keksi faktoja itse. Solumassalla ei ole ihmisoikeuksia. piste. Yleensä jos joku koittaa perustella jotain muuta, on ajatuksen takana uskonto tai muuta täyttä paskaa millä ei ole mitään todistusarvoa yhtään mihinkään. Juuri se on se ongelma näiden räsästen kanssa, että tosiasiat ei paljon paina kun perustellaan asioita jollain historiallisilla uskomuksilla. Samoilla perusteilla millä syrjitään ihmisiä päivittäin ihan kybällä. Toisaalla vähemmä toisaalla enemmän, mutta uskonnot pitäisi perustuslailla pitää poissa kaikesta julkisesta keskustelusta ja sillä minkään perustelu pitäisi olla perustuslaissa kiellettyä, kuten sivitysvaltioissa pääosin onkin. Omia mielipiteitään saa toki perustella vaikka jeesuksella tai anolla, mutta järkevä ihminen antaa molemmille yhtä vähän painoarvoa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös