Toki pitäisi määrittää ja kysyä, että mitä tällä Isojalalla tai Keijulla henkilö tarkoittaa. Halvarin Mikaakin sanottiin Kemin Keijuksi.
Jos nyt puhutaan vaikka kristillisyydestä, kun tämä on Päivin ketju, tai ateismista, niin noiden katsontakantojen puolesta on esitetty mielestäni ihan kelvollisia näkemyksiä niiden tueksi.
Kunhan otin kantaa siihen uskonnollista fanatismia muistuttavaan varmuuteen, jolla ateistit heittelevät Jumalan olemassaoloa/olemattomuutta koskevia näkemyksiään tieteeksi naamioituna.
Itse en tiedä, onko Jumalaa olemassa, tällä hetkellä kallistuisin ei vaihtoehdon suuntaan varovaisesti, mutta tiedän sen, että asiasta ei ole riittävää tieteellisesti verifioitavaa tietoa, ei vaikka se kuinka harmittaisi ateisteja.
558 sivua. Jokos tässä nyt on päästy johonkin lopputulokseen? Onko se Jumala vai eikö ole? Vai onko vielä vääntöä? Kertokaa mulle kun pääsette sovintoon, niin tiedän rukoilla illalla tai olla visusti rukoilematta.
Tuli mieleen, että miten konkreettisia todisteita mihinkin asiaan tarvitaan. Kaikki kyllä sanoo, että syökää vitamiineja, ne on terveellisiä. Vaan enpä kyllä ole nähnyt yhtään vitamiinia. Näyttäkää mulle vitamiini ja näyttäkää että se on terveellinen, niin saatanpa vaikka syödä muutaman. Toistaiseksi ei ole näkynyt.Miksi ei voisi hyvinkin rukoilla ilman varmaa tietoa vastaanottajasta? Uskoisin, että suuri osa rukoilijoista puhuu ensisijaisesti itselleen tai toteuttaa turvallisuuden tunnetta tuottavaa rituaalia ilman puoltakaan vakavaa ajatusta jostain kuulolla olevasta jumaluudesta.
Mitä tulee @Evil :n kysymykseen Jumalan (tai jumalien) olemassaolosta, niin vastaus on että todennäköisesti Jumalaa ei ole, koska todisteita ei Jumalan olemassaolosta ole (vielä) löytynyt.
558 sivua. Jokos tässä nyt on päästy johonkin lopputulokseen? Onko se Jumala vai eikö ole? Vai onko vielä vääntöä? Kertokaa mulle kun pääsette sovintoon, niin tiedän rukoilla illalla tai olla visusti rukoilematta.
Tuli mieleen, että miten konkreettisia todisteita mihinkin asiaan tarvitaan. Kaikki kyllä sanoo, että syökää vitamiineja, ne on terveellisiä. Vaan enpä kyllä ole nähnyt yhtään vitamiinia. Näyttäkää mulle vitamiini ja näyttäkää että se on terveellinen, niin saatanpa vaikka syödä muutaman. Toistaiseksi ei ole näkynyt.
Sitä olen koko ikäni miettinyt, että miksi se on niin tärkeää, mihin uskoo. Ja etenkin, miksi se on niin tärkeää mihin joku toinen uskoo. Ja aivan erityisesti, miksi se on niin tärkeää saada se toinenkin uskomaan siihen samaan mihin minäkin uskon. Onko se mulle jotain lisää, jos saan sen uskomaan samaan? Onko se minulta poissa, jos en saa?Miten voi tulla lopputulokseen asiasta mistä kukaan ei voi tietää vaan ainoastaan uskoa tai olla uskomatta. Siitähän tässä ketjussakin on kyse, "Uskotko Jumalaan?", ei siitä tietääkö tai pystyykö todistamaan Jumalan/Jumalien olevan olemassa tai olematta. Aika yleinen virhe taitaa olla tähän ketjuun tullessa tämä sinun lähestymistapasi, siis että pitäisi saavuttaa jokin lopputulos josta kaikki voivat olla samaa mieltä, ja todennäköisesti pääasiallinen polttoaine sille miksi täälä on näin monta sataa sivua keskus... krhöm, siis sisältöä.
Taitaapa olla jokunen sotakin sodittu maailmanhistoriassa, kun eivät ihmiset ole ymmärtäneet mikseivät kaikki ole tai halua olla samaa mieltä uskonasioista vaikka kuinka perustelisi. (Juu on "maallinen" valta-aspekti aina mukana mutta ei nyt mennä siihen)
Ei ehkä nähtävissä mutta havaittavissa, monenlaisilla mittalaitteilla ja metodeilla jotka ovat toistettavissa. Sitä kutsutaan tieteeksi ja sille lienee oma ketjunsa.
Sitä olen koko ikäni miettinyt, että miksi se on niin tärkeää, mihin uskoo. Ja etenkin, miksi se on niin tärkeää mihin joku toinen uskoo.
Miksi ei voisi hyvinkin rukoilla ilman varmaa tietoa vastaanottajasta? Uskoisin, että suuri osa rukoilijoista puhuu ensisijaisesti itselleen tai toteuttaa turvallisuuden tunnetta tuottavaa rituaalia ilman puoltakaan vakavaa ajatusta jostain kuulolla olevasta jumaluudesta.
Mitä tulee @Evil :n kysymykseen Jumalan (tai jumalien) olemassaolosta, niin vastaus on että todennäköisesti Jumalaa ei ole, koska todisteita ei Jumalan olemassaolosta ole (vielä) löytynyt.
Näinpä näin. Teoriassa he ovat oikeassa, mutta käytännössähän agnostismi on vain pelkuruutta ja semmosta "pysyn puolueettomana" sössötystä ihan selvässä asiassa. Tuntuu varmaan turvalliselta kannalta, kun ei tarvitse sanoa juuta eikä jaata. Sen taakse on kiva piiloutua.Agnostikkoja sen sijaan en ymmärrä. Jos sinulla ei ole uskoa, niin mistä ihmeestä se ”ei voi tietää” tunne oikein tulee? Onko se ”miljardit uskovaiset eivät ehkä voi olla väärässä” vai siitä, kun olematonta ei voi todistaa olemattomaksi niin on se ehkä sitten mahdollista, vai ihan vaan siitä, kun lapsesta asti on elänyt maailmassa jossa on jumala eikä enää pääse siitä ajatuksesta irti?
Agnostikkoja sen sijaan en ymmärrä. Jos sinulla ei ole uskoa, niin mistä ihmeestä se ”ei voi tietää” tunne oikein tulee? Onko se ”miljardit uskovaiset eivät ehkä voi olla väärässä” vai siitä, kun olematonta ei voi todistaa olemattomaksi niin on se ehkä sitten mahdollista, vai ihan vaan siitä, kun lapsesta asti on elänyt maailmassa jossa on jumala eikä enää pääse siitä ajatuksesta irti?
Näinpä näin. Teoriassa he ovat oikeassa, mutta käytännössähän agnostismi on vain pelkuruutta ja semmosta "pysyn puolueettomana" sössötystä ihan selvässä asiassa. Tuntuu varmaan turvalliselta kannalta, kun ei tarvitse sanoa juuta eikä jaata. Sen taakse on kiva piiloutua.
Olenpa siis tosi fiksu agnostikko ja älykkö, kun sanon, että minulla ei ole esi-isien haamujeni olemassaolosta tai Markon syyllisyydestä mielipidettä puolesta tai vastaan. Ateistit ovat aivan liian ehdottomia sanoessaan, että kummatkin tapaukset ovat selviä juttuja, koska kummankaan asian puolesta ei ole mitään näyttöä.
Olet siis agnostikko, kuten käytännössä kaikki rationaaliset ateistit ovat. Eihän kukaan oikeasti voi tietää, että Jumalaa ei ole olemassa, kuten ei sitä teekannuakaan. Eihän siinä tietenkään mitään järkeä ole, että jossain joku teekannu pyörisi, kuten ei jumalassakaan, mutta ei sitä välitetä, jos joku sellaisen esittää, voi mitenkään kumota.Itse ainakin laitan lähes 100 % likoon sen puolesta, että jumalaa ei ole olemassa, koska ei oo mitään tieteellisiä todisteita asiasta, mutta ihan 100 % varma ei tietenkään voi olla, niin jätetään ihan mitätön mahdollisuus jumalan olemassaololle. Mitäänhän järkeä siinä nyt ei ole, että sellainen ois olemassa.
Olet siis agnostikko, kuten käytännössä kaikki rationaaliset ateistit ovat. Eihän kukaan oikeasti voi tietää, että Jumalaa ei ole olemassa, kuten ei sitä teekannuakaan. Eihän siinä tietenkään mitään järkeä ole, että jossain joku teekannu pyörisi, kuten ei jumalassakaan, mutta ei sitä välitetä, jos joku sellaisen esittää, voi mitenkään kumota.
En oikeastaan usko jumalaan, enkä ainakaan uskontoihin, mutta jos on edes hieman käsitystä siitä kuinka laaja maailmankaikkeus on niin maallikkona on hieman vaikea hahmottaa että se olisi syntynyt ns. "itsestään".
Kuulostaa mielenkiintoiselta. Voisitko vähän avata, miten filosofian kautta oppii sen Jumalan tuntemaan tai siihen uskomaan paremmin?Se uskovainen, joka ei tiedä mitä filosofia on, ei voi sanoa uskovansa yhtään mihinkään. Viimeisenä Jumalaan.
Kuulostaa mielenkiintoiselta. Voisitko vähän avata, miten filosofian kautta oppii sen Jumalan tuntemaan tai siihen uskomaan paremmin?
Ymmärsin sitten varmaan väärin. Innostuin jo, että filosofiaa ymmärtämällä saisi uskostaan vielä enemmän irti, mutta tuo selityksesi kuulostaa enemmän viittaavan siihen, että usko onkin huono juttu ja siihen ei pitäisi kenenkään sortua.Ehkä helpoin selitys on se, että subjektiivinen kokemus ja ajatus yritetään syöttää muille objektiivisen harhan kautta. Me kaikki, myös ateistit, ajattelemme aina omalla tavallamme oli kyseessä sitten edes etäisesti uskonnollista ajattelua. Sitä ei jonkin toisen subjektiivinen näkemys muuta, ellei joku ole täysin vietävissä. Fiksu ei aloittanut koskaan.