Mainos

Uskokoon, ken tahtoo

  • 34 776
  • 512

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pari kysymystä vielä asiasta.

Ihmisten kantakoti oli käsittääkseni todistetusti Afrikassa. Oliko Aatami siis tummaihoinen eli tuttavallisemmin neekeri?

Minäkin haluaisin vastauksen siihen, että onko Jumalan sanalle asettavissa kriteereissä mukana sitä, että tekstin tulisi olla edes jotensakin yksiselitteistä. Sen verran monella tavalla raamattua on aikojen saatossa tulkittu, että sitä se ei todellakaan ole.

Ja vielä kun tämä jumalan sana maailman päälle tuotiin, niin se tuotiin aika yksi puolisesti lähi-idän seuduille. Minkä takia esim Amerikan alkuperäisväestöllä tieto koko jumalan olemassa olosta tuotiin vasta 1496? eikö olisi ollut reilua että heilläkin olisi ollut joku mahdollisuus kuulla tästä ihmeestä? Unohtui? Jeesusta laiskotti?

"Alun perin ihminen oli vastustuskykyinen kaikille sairauksille, mutta tultuaan epätäydelliseksi hän altistui monille erilaisille sairauksille"

Jos ihminen alunperin oli vastuskykyinen kaikille sairauksille, niin miksi sairaudet edes luotiin? Tiesikö Jumala alunperinkin että ihminen sortuu kiusaukseen? Jos tiesi, niin miksi sitä edes tarvitsi kokeilla? Jos ei tiennyt, niin mitä se kertoo tyypin hengellisistä lahjoista?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ex

Perusolettamuksesi on jo väärä. Huolellinen Raamatun tutkija voi havaita ettei sieltä löydy oppia sielun kuolemattomuudesta eikä liioin tulisesta helvetistä. Perusteluja tippuu kaikille jotka niitä penäävät.

Tiedän perustelusi sieluun ja helvettiin liittyen, niitä ei kannata minulle tiputtaa. Valitettavasti en ehtinyt vastata viestiisi joskus ammoin, mutta nyt ajattelin ottaa asian esille lyhyesti. Käsittääkseni taustasi ovat vahvasti jehovalaiset, ja juuri heidän oppiinsa ei sovi oppi helvetistä, kuolemattomasta sielusta, Jeesuksen jumaluudesta ja Pyhästä Hengestä. Sen sijaan mainitsemasi paratiisi maan päällä on perijehovalainen "opinkappale".

Sielun kohtalo ja helvetti ovat sen verran monisäikeisiä asioita, etten lähde niitä puimaan tällä ajalla. Kuten itse kirjoitit alkukieli on niin rikasta ja vivahteikasta, etten ala kaivella sanojen merkityksiä omasta muististani. Sen sijaan pyydän sinua perehtymään Isoon Raamatun tietosanakirjaan (sellainen 10-osainen teos), luulen että se löytyy Nääsvillen kirjastosta. Teoksen tekijät ainakin ovat asiaansa perehtyneitä miehiä, joukossa useita filosofian ja teologian tohtoreita, joten pidän kirjaa suhteellisen luotettavana. Ota sieltä esim. sielua, henkeä, helvettiä, tuonelaa ja iankaikkisuutta käsittelevät kohdat niin saat melko paljon vastauksia omiin väitteisiisi. Minusta tuntuu että sinä olet sekoittanut se'olin merkityksen ja koko kuolema/tuonela/helvetti-systeemin.

Sanon edelleen: Eipäs mutkisteta asioita liikaa. Jeesus ei ole kaikkivaltias. Kolminaisuusoppi on yksi ns. kristikunnan käsittämättömimmistä opetuksista. Toisin kuin isällä, Jeesuksella on alku (Kol.1:15). Isä ja poika eivät ole tasavertaisia (Joh.14:28).

Tästäkin tippuu lisätodisteita kaikille niitä haluaville.



Luepa 1.Kol.1:15--> ajatuksella. Syyllistyit itse yksittäisten jakeiden irroittamiseen asiayhteydestään, vaikka siitä muita varoittelet. Mitäpä muuten tuumaat seuraavasta: Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus". Ja valkeus tuli. (1.Moos1:3) --> Sillä hänessä (puhutaan Jeesuksesta) luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät (1.Kol.1:16) --> Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala.(Joh.1:1). Jeesus siis samalla tavoin osa Jumalaa, kuin Isä (Sana oli Jumala).

Miksi ihminen luotiin maan päälle, ellei elämään täällä? Minä ainakin odotan ikuista elämää nimenomaan maan päälle. (Ps.37:11, 29; Jes.65:21-25 jne jne). Ja aion pelata lätkää, juoda olutta ja käydä savusaunassa. Ja pitää hauskaa vaimoni kanssa.


Elämää varten hyvinkin, mutta tässä asiassa tulee vastaan Jehovien ja Raamatun opin eroavaisuudet. Jehovat (ja kirjoituksestasi päätellen sinä myös, vaikket jehova välttämättä olekaan) odottavat paratiisia maan päälle, Raamattu taas opettaa, että maan päälle tulee "vain" tuhannen vuoden rauhan jakso, jolloin saatana on sidottu (Ilm.20:3). Sen jälkeen tulee uusi taivas ja uusi maa, vanhaa (nykyistä) ei enää ole (Ilm. 20:1-->). Sitäpaitsi Jeesus sanoi Matteuksen evankeliumissa, ettei taivaassa naida tai mennä miehelle. Sorry.

Minä jätän keskustelun tässä ketjussa osaltani tähän aiheeseen. En ala väitellä sekulaarisakin kanssa mistään onanoimisesta tms. turhasta.
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Aah. Kunnon vääntöä vihdoinkin myös uskonasioista eikä pelkästään tieteestä. Kiitos sampio ja kumppanit. Odottakaas kun hoidan nämä evouskovaiset pois alta ensin…

varjo:
vlad, äläs nyt heti luovuta vaikka vähän toivottomalta näyttääkin.

"Siis ihan oikeasti. Raamattu ei ole luonnontieteen oppikirja"

Jostain syystä mm. Babylonialaiset ja egyptilaiset tunsivat tarkemmankin piin arvon mutta Jumala ei sitä vaivautunut kertomaan valitulle kansalleen.

Lisäksi täytyy muistaa että raamatun jumalallisuus perustuu vain ja ainoastaan virheettömyyteen, muuten kyse on mistä tahansa satukokoelmasta. Koska virheitä on niin mistä tiedämme että koko teesi "jumalan sanaa" on totta.

Toisaalta, lainaan sinua :
"Iästään huolimatta (tuoreimmat osat ovat valmistuneet n.1900 vuotta sitten) se ei sisällä tieteellisiä valheita. (Ne jotka ovat eri mieltä, toivotan tervetulleiksi esimerkkien kera. Ilman niitä jätän piikit huomioimatta.)"

Veni Vidi Vici mutta mitä tekee kreationisti:
"Siis ihan oikeasti. Raamattu ei ole luonnontieteen oppikirja"

Eli siis yksinkertaisesti, Kyllä, raamattu sisältää tieteellisiä valheita.
Jos taas rupeamme tulkitsemaan raamattua niin miksi emme voi tulkita myös sitä koko kaikkivaltiasjumalajuttua?


Jos mielestäsi pyöristykset ovat virheitä, niin en mahda sille mitään. Kuinka tärkeänä nyt oikeasti pidät mainittua vajaan puolen kyynärän epätarkkuutta? Jos hyvinkin tärkeänä, miten ikinä voit hyväksyä oman leirisi epätarkkuudet ja oletukset? Miten voit hyväksyä sen että esim. elämän syntyä ei tunneta tarkasti?

Kun sanoin, ettei Raamatussa ole tieteellisiä virheitä iästään huolimatta, tarkoitin ettei siellä väitetä esimerkiksi maan olevan kaikkeuden keskipiste, tahi jököttävän paikoillaan norsujen selässä. Mikä sinänsä on jo yksinään hämmästyttävä seikka ko. kirjasta, sillä nuo käsitykset olivat vallalla oleva näkemys niihin aikoihin! Eikä tuossa sinunkaan korostamassasi virheessä väitetä piin arvoksi jotakin sellaista jota se ei ole, vaan ilmoitetaan asia täysiä lukuja käyttäen. Oletan että siihen aikaan tiedettiin yleisesti ympyrään liittyvät laskutoimitukset, joten ko. kohdalla ei yritetty sumuttaa ketään. Vaan pyöristettiin. Ooh, mitä julkeutta!

Aivokapasiteetista:

Lainasit itsekin kohdan jossa puhuttiin miten mittaukset eivät anna tukea 10% hypoteesille ja kun sanot:
"Kuten linkissä todetaankin, jotkut ovat tosissaan sitä mieltä että aivokapasiteetista ehditään käyttää ainoastaan murto-osia jopa tuosta 10 prosentista."

Vääristelet artikkelin sisältöä, kukaan ei varsinaisesti sano tuota, kyse on vain myytistä joka on syntynyt "joskus", ilmeisesti aikana jolloin neuronien toiminta oli vielä tuntematonta.


Ei, kukaan ei varsinaisesti tuossa artikkelissa sanonut sitä. Silti ko. ”myytti” on pujahtanut ainakin Encyclopedia Britannican sivuille: Macropedia, 12.osa, s.998 (1976). Myös Restakin aivokirja on samoilla linjoilla: The Brain: The Last Frontier, s.59, 69 (1979). Joo, vanhoja lähteitä, mutta todistaa sen että ”jonkun” takana on nimikin. Ei siis myytti missään tapauksessa. Korkeintaan virheellinen käsitys, muttei missään tapauksessa myytti, kuten linkittämäsi artikkelin kirjoittaja rinta rottingilla kehtasi väittää. Ala-arvoinen teksti mielestäni kaiken kaikkiaan, noin niin kuin tieteellisesti tarkasteltuna.

"Hauska tosiaankin. Onko elintaso mielestäsi onnellisuuden avain? Vai liittyisikö onnellisuus sittenkin enemmän niihin asioihin joita ylemmissä viesteissäni luettelin"

Elintaso on ihmiskunnan kehityksen mittari, onnellisuus on vain yksittäisten ihmisten ongelma.


Jos näin on, on yhteiskunnan Countdown to Extinction jo alkanut. Surullista.


1. Minua ei kiinnosta, koska sinuakin fanaattisemmin samaa lähdeteosta lukevat ovat tulleet eri johtopäätökseen.
Eikö tämä jo herätä sinua toteamaan että Raamattu on niin tulkinnanvarainen kirja ettei siitä ole muuhun kuin henkiseksi tueksi yksilöille, ei todellakaan yhteisön moraalin oppaaksi.


Ja luotat mieluummin fanaatikkoihin kuin analyyttisesti Raamattuun suhtautuvaan tutkijaan? Raamatun tulkinnanvaraisuudesta katso aiemmat viitteeni sekä uskonnolliset osiot tämän viestin lopusta. Kokonaisuus ratkaisee.

2. Keskustele toki YEC-heppujen kanssa, uskoisin vain että heidän näkökulmastaan päädyt helvettiin.

Mikäs siinä. Helvetti erityisesti onkin suosikkiaiheitani.


Ymmärsitkö nyt oikein mitä sanoin?
Toistan: Meillä ei todistettavasti ole mitään ei-fysikaalista tekijää joka vaikuttaisi homoihin "aiheuttaen" homouden, siispä homous on ihmiselle luonnollista.
Jos kykenet osoittamaan jonkun ei-fysikaalisen toimijan joka vaikuttaa ihmisiin niin tee se toki, ainakin Randi antaa samantien sen miljoona $ sinulle.


Tässähän on nyt sama ikuisuusongelma kuin väkivaltaisten pelien pelaamisella. Aiheuttaako se väkivaltaista käytöstä vai ei aiheuta? Tästäkin on olemassa tutkimuksia molempiin suuntiin. Mutta sanot ”todistettavasti”. Haluaisin toki nähdä nuo mainitut todisteet.


Sanoisin että todista väitteesi, on ilmiselvää että Afrikan järkyttävät AIDS-luvut eivät johdu siitä että porukka on homoja.
Suhteellisestikin uskoisin että tilanne on loppujen lopuksi aika tasan, homopiirit kun eivät nykyään taida enää olla mitään hämyisiä pienen kuppikunnan hommia.


Jep jep. Vaan tämä asia on itse pääaiheen kannalta merkityksetön. Eteenpäin.


Goddidit, lopetan keskustelun tähän koska selkeästikään et ole kykenevä kriittiseen keskusteluun asiaan liittyen.


Siis: Minä pyydän täsmennystä, sinä vetäydyt? Tietenkin Tekijä on yliluonnollinen. Sehän juuri on luomisen kulmakivi. Siinä missä teidän leirinne vetoaa lukemattomiin vuosimiljardeihin, meidän leirimme vetoaa Luojaan.
Mutta: Koska olet kiinnostunut fysiikasta, lainaan tähän kiinnostavan Raamatunkohdan joka yhdistää luomiseen energian: ”Kohottakaa katseenne korkeuteen, ja katsokaa. Kuka on nämä luonut? Hän, joka luvun mukaan tuo esiin niiden armeijan, vieläpä nimeltä kutsuu niitä kaikkia. Dynaamisen energian runsauden ansiosta ja hänen voimansa vahvuuden vuoksi ei yksikään niistä puutu.” (Jes.40:26)

Ihminen on osoittanut että aineesta saadaan energiaa, ja energiasta saadaan ainetta. Koska Luoja on loputtoman ”dynaamisen energian” lähde, hän on kyennyt sitomaan energian kaikeksi siksi aineeksi, mikä kaikkeudesta löytyy. Antaa ehkä pienen viitteen paitsi Tekijämme voimasta, myös siitä miksi sanotaan ”ettei yksikään ihminen voi nähdä Jumalaa ja elää”.

Vinkki viikoksi:
Jotta em. pitäisi paikkansa pitää myös Raamatunkin pitää täydellisesti paikkansa koska Jumalan sanassa EI VOI olla virheitä ts. muuten se ei ole Jumalan sanaa.


Nyt on pakko sanoa että meni ohi. Mitä tarkkaan ottaen tarkoitat? Ja edelleen mielestäni Raamattu ei sisällä virheitä, eikä ristiriitoja. Kova väite, mutta näennäisetkin ristiriidat on lopulta helppo selittää. Yhteen niistä paneudutaan tuolla loppupuolella.

Ihan oikeastikin tulee mieleen että mistä tässä nyt keskustellaan kun pyrit selkeästi vetoamaan uskoon jokaisessa asiassa joita voisi falsifioida.
Evoluutioteoria ja abiogeneesi on yhä ainoa varteenotettava tieteellinen teoria ja mitään kilpailua sinä et sille ole kyennyt esittämään.
Goddidit ei riitä kenellekään aivojaan käyttävälle.


Kiitos luottamuksestasi. Mielestäni pyrin kovasti käyttämään aivojani, ainakin sen rajallisen kyvyn mukaan joka minulle on suotu. Sinä uskot että ”elämää on, sitä siis voi syntyä”, minä uskon että ”Jokainen huone on tietenkin jonkun rakentama, mutta kaiken rakentaja on Jumala”. (Hepr.3:4) Minä en voi Raamatulla kumota evoluutioteoriaa, etkä sinä voi evoluution avulla falsifioida Jumalaa. Mutta minä voin yrittää selittää sinulle ja muillekin kiinnostuneille syitä Raamatun arvostamiseen jopa jumalallisena teoksena. Siitä lisää myöhemmin.

"Kaiken kaikkiaan luomiskertomukset ovat mielestäni varsin tiivis ja sopusointuinen kertomus ihmiskunnan alusta"

Paitsi että toimiakseen se vaatii täydellisen fysiikan perusteiden hylkäämisen ja sitä kautta se on pelkkää satua kunnes toisin todistetaan.
Mutta uskoakseni goddidit antaa tähänkin vastauksen?


Vrt. aiemmin lainaamani Jesajan kohta. Fysiikan lakien laatijana Jumala voi käyttää niitä mielin määrin hyväkseen pyhän henkensä avulla, vähän kuten voimalaitos joka tuottaa sähköä ja saa laitteet toimimaan. Sillä erotuksella ettei Luoja tarvitse siirtoverkkoa henkensä (voimansa) käyttämiseen. Oletko muuten kuullut Tokion yliopiston havaitsemasta ”Mooses-ilmiöstä”? Mielenkiintoinen juttu sekin. Tehdessään ”ihmeitä” Jumalan ei välttämättä tarvitse rikkoa luomiaan lakeja (vaikka toki onkin niiden yläpuolella).


"Onko se mielestäsi Jumalan rangaistus jos vanhemmat oman toimintansa kautta siirtävät lapseensa HIV:n? Eikö ennemminkin surullinen seuraus piittaamattomasta käytöksestä? Miten saat Jumalan syylliseksi tässäkin tapauksessa?"

Eikö jokainen lapsi ole viaton ennen syntymäänsä?
Kyllä nyt kaikkivaltiaalta luulisi onnistuvan viattomien, synnittömien suojeleminen vanhempiensa teoiltaan.
Tietääkseni ei jeesuksenkaan oppeihin kuulunut lasten rankaiseminen vanhempiensa teoista.


Ei valitettavasti ole ”viaton”, juurikin perisynnin kautta. Tämä on kuitenkin tarkoitus poistaa. Tästä lisää alla.

Etkö tunne Onanian tapausta kunnolla?
Mielestäni Jumala tuomitsi Onanian siementensä laskemisesta maahan.


Tunnen toki. Ja kyseessä oli nimenomaan keskeytetty yhdyntä. Huomaa että hänen piti ”herättää veljelleen jälkeläisiä”, mutta ei halunnut koska lapset eivät olisi olleet (oikeudelliselta kannalta) hänen. Niinpä hän velvollisuuttaan täyttäessään (”kun hän yhtyi”) päästi lastin maahan. Hyvin itsekästä, hyvin typerää, ja hyvin tarpeetonta. (1.Moos.38:7-10)

Ja taas goddidit:ia, hei ihan tosi, luuletko että jaksan edes ottaa sinua vakavasti kun et kykene perustelemaan mitään vähänkään vaativampaa asiaa muuten kuin goddidit:lla.


Ja minunko pitäisi ottaa vakavasti sinisilmäinen itsesikiämisen kannattaja? Ihmiset olivat alussa lähempänä täydellisyyttä kuin nykyään, siitä kertovat jo heidän mahtavat ikänsäkin (Aadam about 930 v, Metusalem 965 v, Nooa yli 900 v jne). Siis fyysisesti vähemmän rappeutuneita kuin nykyään. Vedenpaisumuksen jälkeen tilanne muuttui radikaalisti, ja tähän saattoi olla yhtenä syynä esim. lisääntynyt säteily auringosta kun suojaava vesivaippa oli poissa. Esimerkiksi Aabraham eli ”vain” 175-vuotiaaksi. Mooseksen päivinä (reilut 400 vuotta Aabrahamin jälkeen) Mooses mainitsi Psalmissa 90 ihimsen iäksi ”70 tai 80 vuotta”.


Jos Jumala on hyvä ja kaikkivaltias, niin miksi Hän antaa viattomien lasten kuolla nälkään?

Joko Jumala on ilkeä, tai sitten Hän ei ole kaikkivaltias.

Vasta kun saan tähän perusdilemmaan edes jollain lailla järjellisesti tyydyttävän vastauksen, olen valmis kääntymään kristittyjen taholta myytävän Jumalan puoleen.


Tulihan se sieltä. Tätä kysymystä olisin odottanut jo aiemmin. Tämä vaatii joko kunnon vastauksen tai ei vastausta ollenkaan. Saat siis sen kunnon vastauksen.

Aloitetaanpa Raamatun alusta, luomiskertomuksesta ja syntiinlankeemuksesta. Nyt myös sampio tarkkana, sillä tämä liittyy myös sinun teeseihisi. Kun ihminen oli tehty, hänelle annettiin tehtäväksi viljellä ja varjella maata, sekä täyttää se jälkeläisillään. Kuolemaa ei mainittu ollenkaan. Kuolema mainitaan vasta, kun Jumala asettaa Eedenissä yhden puun erilleen ja julistaa sen kielletyksi. (1.Moos.2:17) Tekijänä hänellä on tähän oikeus. Puu oli ihan kirjaimellinen puu, eikä vertauskuvannut esimerkiksi seksiä, sillä lisääntymiskäsky oli annettu jo aiemmin. Juuri tähän Jumalan oikeuteen asettaa käskyjä käärme puuttui (kolmannen luvun alkujakeet). Kuka oli käärme? Raamatun mukaan Saatana käytti käärmettä ikään kuin vatsastapuhuja, ja petti siten eevan (vrt. Ilm.12:9). Kyse oli siis ”hyvän ja pahan tietämisestä”, eli siitä että voi asettaa itse omat rajansa. Kaiken lisäksi käärme lausui ensimmäisen valheen: ”Ette suinkaan kuole.” Historia tietää toista. Kyllä he kuolivat. Perisynti, ja sen myötä kuolema, saatiin siis tuossa tilanteessa (Room.5:12). Ilmeisesti Jumala muutti tuossa tilanteessa ihmisen geneettisen koodin, ja ns. ”kuoleman kello” käynnistyi, samoin kuin altistuminen sellaisille bakteereille ja viruksille joille täydellinen ihminen olisi ollut vastustuskykyinen.

Nyt herää The Kysymys: Miksei Jumala tuhonnut Saatanaa, Aadamia ja Eevaa siinä samassa, ja aloittanut kaikkea alusta? Koska tapahtumalla oli todistajia, lukemattomia henkiolentoja, joista Raamattu käyttää nimitystä ’enkelit’, tai joskus ’Jumalan pojat’ (Job 38:7). Oli herätetty kiistakysymys suvereeniudesta, Jumalan oikeudesta hallita luomuksiaan. Jos Jumala olisi tuhonnut kapinalliset heti, jotkut olisivat voineet jäädä miettimään syytösten oikeellisuutta. Miten ratkaista kysymys? Oli vain yksi keino: Antaa ajan kulua, jotta nähtäisiin tulevatko ihmiset toimeen omillaan. Jumala toki antoi heti lohdun vielä syntymättömälle ihmisperheelle (3:15), ja hääti ihmiset pois paratiisista.

Koska A&E saivat lapsia vasta tuon jälkeen, olemme kuolemaan tuomittuja jo alun alkaen, kiitos mulkeroiden isovanhempiemme. Mutta kuten tuo kolmannen luvun 15. jae lupasi, tulisi ’siemen’, joka korjaisi tapahtuneen. Tarvittiin uhri. Mitä Eedenissä menetettiin? Yksi täydellinen ihmiselämä (Aadamin perheen päänä kantaessa vastuun). Tarvittiin siis tilalle yksi täydellinen ihmiselämä, joka ei ansainnut kuolemaa, vaan kuoli vapaaehtoisesti. Nyt siis puhumme Jeesuksen lunastusuhrista (Joh.3:16), josta muuten kaikki Mooseksen lain uhrit olivat esikuva. Oikean uhrin jälkeen ei noita esikuvia enää tarvittu. Tuohon uhriin uskomalla ne ihmiskunnan jäsenet, jotka vain haluavat, voivat toimia eri tavalla kuin Aadam ja Eeva, ja saavuttaa siten jälleen se, mikä alun perin menetettiin: Ikuinen elämä terveenä ja aina uusiutuvine soluineen maan päällä! Unohtamatta tietenkään alkuperäistä kiistakysymystä: Ne, jotka uskovat, haluavat antaa Jumalalle vallan päättää asioista, toisin kuin esivanhempamme.

Pahuutta on siis sallittu näin kauan, jotta tuo Eedenissä herätetty kiistakysymys ratkeaisi kerran kaikiksi ajoiksi. Mielestäni on käynyt selvääkin selvemmäksi, ettei ihmiskunta pärjää ilman Jumalaa: Sodat, rikollisuus, saastuminen, väkivalta, nälänhätä, sairaudet… Maailma suorastaan huutaa Jumalaa apuun! (Vrt. siihen Matteuksen 24. lukuun.)

Niin, entä ne viattomat lapset, tai kuka tahansa muu joka kuolee onnettomien olosuhteiden uhrina? Nyt astuu esiin Jumalan rakkaus uudella tavalla: Ylösnousemus (Joh.5:28,29; Apt.24:15). Jumala aikoo lopulta korjata ihmiskunnan kaikki asiat, ja myös tunneperäiset ja fyysiset ongelmat (Ilm.21:1-4).

Liian hyvää ollakseen totta? Hidastapa vähän! Mitä itse tekisit jos olisit kaikkivaltias? Poistaisit kaikki ihmiskunnan ongelmat, ehkäpä? Miksi odottaisit Suurelta Tekijältämme vähempää?

Edelleen tähän samaan vyyhtiin liittyy kuolleiden tila, sekä helvetin ja ’tulijärven’ luonne. Mikä oikeasti on ihmiskunnan toivo? Sampio viittasi tietävänsä minun kantani näistä asioista, mutta muut eivät tiedä, eikä sampiokaan ole Raamatun avulla teesejäni kumonnut, joten otan jälleen vapauden lainata itseäni (hieman editoituna):

Room.6:23; ”synnin palkka on kuolema.”

Tämä jae on sopusoinnussa alkuperäisen kuolemantuomion kanssa (1.Moos.2:17). Lisäksi se on sopusoinnussa Raamatun sielukäsityksen kanssa, josta kirjoitin aikaisemmin.

Remember: Ihminen kokonaisuudessaan on sielu: materia+elämänvoima. (1.Moos.2:7)

Eläimetkin ovat sieluja. (1.Moos.1:20 alkutekstin muk.; Saarn.3:19,20)

Sielu kuolee. (Hesekiel 18:4, (VKR ja KR-38 – KR-92 jättää sanan 'sielu' pois))

Kuolleet eivät tiedä mitään. (Saarn.9:5,10; Ps.146:3,4)


[seuraavaksi käsittelen helvetin luonnetta vastineena sampion antamille Raamatunkohdille]
Ilm.14:10,11; Ilm.20:14,15; Ilm.21:8

Ilmestyksen käyttäminen helvetin kuvailemiseen ontuu sikäli, että koko kirja on voimakkaasti vertauskuvallinen. Ilmestys sanoo myös että ”portosta” nousee savu aina ja ikuisesti (19:3), eikä tuo portto ole kukaan yksilö. Yksilöitä eivät ole myöskään ”peto” tahi ”väärä profeetta”, puhumattakaan itse kuolemasta sekä helvetistä, joiden kaikkien sanotaan joutuvan ”tulijärveen” (20:10,14). Koska tuohon järveen heitetään vertauskuvallisia asioita (peto, portto) sekä käsitteitä (kuolema, helvetti), ei järvikään voi olla kirjaimellinen.

Samoin Juudaan kirjeen seitsemäs jae sanoo että ”Sodoma ja Gomorra -- kärsivät iankaikkisen tulen rangaistusta.” Nuo kaupungit tuhonnut tuli on sammunut jo ajat sitten, mutta yhä voimme lukea niiden tuhosta ja ottaa opiksemme. Siinä mielessä nuo kaupungit savuavat edelleen. Samassa merkityksessä puhuttiin myös muinaisesta Edomista (Jes.34:9,10). Tulta käytetään läpi Raamatun tuhon vertauskuvana. Eikä huono vertaus olekaan, kyllähän se kohteestaan selvää jälkeä tekee.

Lainaamasi jakeet itse asiassa ilmoittavat samalla myös tulijärven merkityksen: Se tarkoittaa ”toista kuolemaa.” Ilmeisesti siis kuolemaa, josta ei ole ylösnousemusta. Tätä kuolemaa Jeesus tarkoitti puhuessaan Gehennasta (mm. Matt.5:29,30). Gehenna eli Hinnominlaakso (gehinnom) oli Jeesuksen kuulijoille tuttu paikka. Se oli kaatopaikka Jerusalemin ulkopuolella, jossa ylläpidettiin tulta mm. rikin avulla. Sinne heitettiin jätteiden ohella sellaisten rikollisten ruumiit joiden ei katsottu ansaitsevan hautaamista. Niinpä Jeesuksenkin aikalaiset yhdistivät hänen sanansa Gehennasta tuhoon, ei kidutukseen.

[sitten maalaisjärki mukaan]
Vielä eräs pointti: Eikö ajatus helvetintulesta ole jokseenkin vastenmielinen? Miksi korkeintaan sadan vuoden synneistä rangaistaisiin miljardien vuosien kidutuksella? Polttaisitko sytkärillä lapsesi kättä sen takia että hän on ollut tuhma, edes minuutin ajan? Miksi rakkauden personoituman oletetaan tekevän siten (1.Joh.4:8)? Itse asiassa hän sanookin ettei hän ole sellaista suunnitellut edes pahojen varalle (Jer.7:31). Ei, synnin palkka on kuolema. Kuolema on elämän vastakohta, olemattomuutta. Luehan ajatuksella sekä Room.6:23 että 6:7. Noissa jakeissa sanotaan suoraan, että ”se, joka on kuollut, on vapautunut synnistään” (eli ’palkka’ on maksettu). Ja nyt taas The Pointti: Jos Raamatun mukaan kuolema kuittaa synnit, millä perusteella ketään enää rangaistaan sen jälkeen? 5.Moos.32:3,4 kuvailee Luojan täydellisen oikeudenmukaiseksi. Helvetti olisi vastoin ainakin minun oikeudentajuani, entä sinun?

[tähän väliin tuore sampion lainaus, myöhemmin oma lainaukseni jatkuu ja muitakin kysymyksiä käsitellään]
Sielun kohtalo ja helvetti ovat sen verran monisäikeisiä asioita, etten lähde niitä puimaan tällä ajalla. Kuten itse kirjoitit alkukieli on niin rikasta ja vivahteikasta, etten ala kaivella sanojen merkityksiä omasta muististani. Sen sijaan pyydän sinua perehtymään Isoon Raamatun tietosanakirjaan (sellainen 10-osainen teos), luulen että se löytyy Nääsvillen kirjastosta. Teoksen tekijät ainakin ovat asiaansa perehtyneitä miehiä, joukossa useita filosofian ja teologian tohtoreita, joten pidän kirjaa suhteellisen luotettavana. Ota sieltä esim. sielua, henkeä, helvettiä, tuonelaa ja iankaikkisuutta käsittelevät kohdat niin saat melko paljon vastauksia omiin väitteisiisi. Minusta tuntuu että sinä olet sekoittanut se'olin merkityksen ja koko kuolema/tuonela/helvetti-systeemin.

Muistathan, että hepreassa on edelleen vain yksi sana tuonelalle ja helvetille? Job pyysi kirjaimellisesti päästä helvettiin (seoliin). Anyway, oletko koskaan pohtinut, että Ilmestyksen mainitsemat kuolleet voitaisiin tuomita niiden tekojen mukaan joita he tekevät ylösnousemuksensa jälkeen? Tällöin ne, jotka eivät ole eläessään kuulleet Raamatun totuudesta mitään (Apt.24:15:n ”epävanhurskaat”), saisivat opetusta ja voisivat tehdä tietoon perustuvan valinnan ylösnousemuksensa jälkeen. Ne, jotka hyväksyisivät Kristuksen vallan saisivat siis ”elämän ylösnousemuksen”, ja ne jotka itsepintaisesti harjoittaisivat pahaa kuolisivat toisen kuoleman ja saisivat siten ”tuomion ylösnousemuksen” (Joh.5:28,29). Kuulostaisiko tämä reilulta ja oikeudenmukaiselta? Minusta kuulostaa.

Lyhyt yhteenveto: Raamattu puhuu sielusta koko ihmisenä (joskus jonkun elämästä sieluna, tai oikeudesta elämään), joka voi tuhoutua (Hes.18:4, Matt.10:28). Kuoleman jälkeen ei tule mitään, sillä sielu on hävinnyt (1.Moos.3:19, Saarn.9:5,10; Ps.146:4). Vain Jumalan täydellinen muisti ja ylösnousemus tarjoavat enää toivon kuolleille, mutta tietoisuutta ei helvetissä eikä tulijärvessä ole -- ei siis myöskään kidutusta.
[oma lainaukseni päättyy]


Ihmisten kantakoti oli käsittääkseni todistetusti Afrikassa. Oliko Aatami siis tummaihoinen eli tuttavallisemmin neekeri?


Tarkoitit sanoa, että Afrikasta on löydetty hyvin vanhoja apinoiden fossiileja (ja nyt varjo hyppii seinille)… Mutta oikeassa olet että Aadam oli taatusti meitä tummempi. Onhan hänestä lähtöisin koko ihmissuku. Sinänsä ei siis ihmisperheen geneettinen samankaltaisuus yllätä, kuten eräs artikkeli mainitseekin (jälleen oma lainaukseni calvinin kanssa vääntämisestä):

Mutta tietenkin geneettisen koodin täytyy muistuttaa toisiaan (apinoilla ja ihmisillä) koska DNA sisältää rakennuspiirrustukset: Ja monilta ulkoisilta piirteiltään on siis yhdennäköisyyttä havaittavissa.

Sen sijaan ihmiset ovat harvinaisen läheistä sukua toisilleen: [kuten Raamatun mukaan pitääkin]

"Perimäaineksemme on yhdenmukaisempaa kuin oikeastaan pitäisi."
"Kahdella eri mantereella asuvalla ihmisellä on vähemmän eroa DNAssaan kuin kahdella saman metsän gorillalla." (Korostus minun)
"Ihmisten samankaltaisuus on mysteeri, jota kukaan ei osaa selittää."

[Petri Riikosen artikkeli, Tiede2000 (2/95) s.12]



Jatketaanpa taas tuoreempien kysymysten parissa:

Minäkin haluaisin vastauksen siihen, että onko Jumalan sanalle asettavissa kriteereissä mukana sitä, että tekstin tulisi olla edes jotensakin yksiselitteistä. Sen verran monella tavalla raamattua on aikojen saatossa tulkittu, että sitä se ei todellakaan ole.


Omasta mielestäni nuo yllä kertomani piirteet esimerkiksi kuolleiden tilasta ovat varsin yksiselitteisiä. Voin toki pistää tänne tiivistelmän Raamatun sisällöstä pääpiirteittäin (tyyliin ”Ajan lyhyt historia by Ex”…), mutta pitkähän tuosta tulisi väkisinkin. Kuten näköjään tästäkin.

Ja vielä kun tämä jumalan sana maailman päälle tuotiin, niin se tuotiin aika yksi puolisesti lähi-idän seuduille. Minkä takia esim Amerikan alkuperäisväestöllä tieto koko jumalan olemassa olosta tuotiin vasta 1496? eikö olisi ollut reilua että heilläkin olisi ollut joku mahdollisuus kuulla tästä ihmeestä? Unohtui? Jeesusta laiskotti?


Katso yllä selitykseni pahuuden sallinnasta. Amerikkalaiset ja muut huomioidaan varmasti ylösnousemuksessa.

"Alun perin ihminen oli vastustuskykyinen kaikille sairauksille, mutta tultuaan epätäydelliseksi hän altistui monille erilaisille sairauksille"

Jos ihminen alunperin oli vastuskykyinen kaikille sairauksille, niin miksi sairaudet edes luotiin? Tiesikö Jumala alunperinkin että ihminen sortuu kiusaukseen? Jos tiesi, niin miksi sitä edes tarvitsi kokeilla? Jos ei tiennyt, niin mitä se kertoo tyypin hengellisistä lahjoista?


Tarkoitit varmaankin henkisiä lahjoja. Mikrobeilla ja bakteereilla on todistetusti monia hyödyllisiä tehtäviä. Toki Luoja tiesi että ne voivat muuntua ajan myötä vaarallisiksi, mutta ihminenhän oli alun perin täydellisen vastustuskykyinen, joten ei harmia. Ei, Jumala ei päättänyt ennalta että syntiinlankeemus tapahtuisi. Mutta hän antoi meille vapaan tahdon, ja tiesi että niin voisi käydä. Mutta siinäkään tapauksessa ei aiheutuisi pysyvää vahinkoa, kuten yllä esitin. Eikö vapaa tahto ole muuten hieno asia? Ilman sitä olisimme nimittäin robotteja. Mutta Jumala ei halunnut robotteja, vaan olentoja jotka kykenisivät osoittamaan vastarakkautta häntä kohtaan.


Tiedän perustelusi sieluun ja helvettiin liittyen, niitä ei kannata minulle tiputtaa. Valitettavasti en ehtinyt vastata viestiisi joskus ammoin, mutta nyt ajattelin ottaa asian esille lyhyesti. Käsittääkseni taustasi ovat vahvasti jehovalaiset, ja juuri heidän oppiinsa ei sovi oppi helvetistä, kuolemattomasta sielusta, Jeesuksen jumaluudesta ja Pyhästä Hengestä. Sen sijaan mainitsemasi paratiisi maan päällä on perijehovalainen "opinkappale".


Kauan se kestikin että joku huomaa… Ja tiputin nyt sitten nuo perusteluni muita varten, kun et kerran tosiaan vastannut. Ehkä nyt haluat korjata tilanteen?

Sitten toinen lempiaiheeni, kolminaisuus. Aah. [sormien naksuttelua]:


Luepa 1.Kol.1:15--> ajatuksella. Syyllistyit itse yksittäisten jakeiden irroittamiseen asiayhteydestään, vaikka siitä muita varoittelet. Mitäpä muuten tuumaat seuraavasta: Ja Jumala sanoi: "Tulkoon valkeus". Ja valkeus tuli. (1.Moos1:3) --> Sillä hänessä (puhutaan Jeesuksesta) luotiin kaikki, mikä taivaissa ja mikä maan päällä on, näkyväiset ja näkymättömät (1.Kol.1:16) -->


Niin, mainitsemasi Kolossalaiskirjeen kohta sanoo, että Jeesus on ”koko luomakunnan esikoinen”. Eli luotu. Ei siis vailla alkua, kuten mm. luterilaisten uskontunnustus väittää.

Jeesus oli maailman valo, totta. Mutta hengellisessä merkityksessä, ja sitä ei suinkaan luomiskertomuksessa käsitellä. ”Hänessä luotiin”, tai ”hänen välityksellään”, kuten jotkut käännökset esittävät, tarkoittaa että Jeesus on luomisensa jälkeen osallistunut kaiken muun tekemiseen. Tästä siis johtuu ilmaus ”ainosyntyinen poika”. Ei onkkelmaa tässä.

Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala.(Joh.1:1). Jeesus siis samalla tavoin osa Jumalaa, kuin Isä (Sana oli Jumala).

No niin, klassisin kolminaisuuden kannattajien lainaama kohta (ja lähes ainoa). Jakeessa on tahallinen käännösvirhe ainakin tuossa lainaamassasi tapauksessa. Suomen kielessä ei ole määräisiä tai epämääräisiä artikkeleita (kuten englannissa ’the’ ja ’a’), eikä kreikan kielessäkään (alkuperäinen kieli ko. jakeelle) kuin toinen, nimittäin määräinen. Ja nyt se juju: Ekan ”Jumalan” kohdalla tuo määräinen artikkeli on, mutta ei toisen kohdalla! Tämä ei ole sattumaa. Niinpä jotkin käännökset kääntävät jakeen loppuosan näin: ”Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli jumala.” Huomaa ison ja pienen j:n ero. Eräs toinen versio kuuluu: ”Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli jumalallinen.” Siis sama ero kuin ilmauksissa ”The God”, ja ”a god”. Ensimmäinen ilmaisee henkilöä, mutta jälkimmäinen laatua. Sana oli siis samaa sukua, samankaltainen kuin Jumala. Ja varmasti tämä pitää paikkansa Jeesuksen suhteen.

Et ole muuten kommentoinut niitä Raamatunkohtia joissa osoitetaan Jeesuksen olevan Isälleen alamainen (katso aiemmat viestini tästä ketjusta). Eikä mielestäni Jeesuksen uhrilla olisi ollut arvoa, ellei hän olisi oikeasti kuollut. Kolmiyhteisen Jumalan osana näin ei siis olisi tapahtunut. Puhumattakaan siitä, että kuten hyvin tiedät, Raamatussa annetaan Jumalalle myös erisnimi, joka ei ole Jeesus, ja joka esiintyy alkukielisissä teksteissä noin 7000 kertaa – rutkasti enemmän kuin hänen arvonimensä ’Jumala’, ’Herra’, ’Kaikkivaltias’, jne yhteensä.

Elämää varten hyvinkin, mutta tässä asiassa tulee vastaan Jehovien ja Raamatun opin eroavaisuudet. Jehovat (ja kirjoituksestasi päätellen sinä myös, vaikket jehova välttämättä olekaan) odottavat paratiisia maan päälle, Raamattu taas opettaa, että maan päälle tulee "vain" tuhannen vuoden rauhan jakso, jolloin saatana on sidottu (Ilm.20:3).


Pistin monia Raamatunkohtia näkemysteni tueksi, muttet tainnut lukea niitä?
(1.Moos.1:28; Jes.55:10,11; Ps.37:9,11,29; Ps.115:16; Jes.25:8; Jes.45:18; Jes.65:21-23.)

On totta, että varsinkin UT keskittyy taivaalliseen toivoon, mutta itse en odota elämää taivaaseen. Muistathan, että ihminen sijoitettiin maan päälle, miksi? Koekenttä taivasta varten? Höpön löpön. Maan täyttäminen onnellisella ihmisperheellä oli Luojan alkuperäinen tarkoitus, eivätkä hänen tarkoituksensa muutu (vertaa tuo Jes:55:10,11). Syntiinlankeemuksen vuoksi tarvittiin kuitenkin uusia järjestelyjä, joihin liittyy se, että jotkut ihmisperheestä menevät taivaaseen. Mitä tekemään? Hallitustehtäviin (Ilm. 5:10). Ketä he hallitsevat, ellei maan päällä ole ketään?

Sen jälkeen tulee uusi taivas ja uusi maa, vanhaa (nykyistä) ei enää ole (Ilm. 20:1--> ).


Tjoo. Nyt astuu esiin sitten yksi näistä (näennäisistä) ristiriidoista. Saarnaaja 1:4 nimittäin sanoo, että maa pysyy iäti. Mutta tuo Ilmestyksen kohta, samoin kuin mm. 2.Pietarin kirjeen 3. luku puhuvat” uusista taivaista ja uudesta maasta.” Mitä arvelet, kumpi pitää paikkansa? Onko Jumalan Sana sittenkin ristiriitainen? [Jatkuu ensi kirjoituksessa, malttakaa.]

Sitäpaitsi Jeesus sanoi Matteuksen evankeliumissa, ettei taivaassa naida tai mennä miehelle. Sorry.


Älä turhaan ole pahoillasi. Sanoinhan, etten ole menossa taivaaseen – en halua sinne. Maa vetoaa enemmän. Taivaaseen menijöiden kohdalla tuo pitääkin paikkansa. Jälleen on muistettava missä tilanteessa Jeesus sanoi nuo sanat. Saddukeukset – jotka eivät uskoneet ylösnousemukseen – olivat juuri esittäneet Jeesukselle spekulaation naisesta ja tämän seitsemästä miehestä, ja kysyivät kenelle nainen kuuluisi ylösnousemuksen jälkeen. He eivät halunneet kuulla vastausta spekulaatioonsa, vaan todistaa ylösnousemuksen huuhaaksi. Jeesus tiesi tämän. Niinpä hän sivuutti spekulaation lausumalla paikkansa pitävästi etteivät taivaallisen ylösnousemuksen saaneet mene naimisiin, ja todisti muulla tavoin että ylösnousemus on tosiasia (puhumalla Jumalasta elävien Jumalana eikä kuolleiden Jumalana). Maan päällistä ylösnousemusta hänen sanansa eivät sido, eikä tuo spekulaatiokaan nyt niin vaikea ole ratkaista: Sanoohan vihkikaavakin: ”kunnes kuolema teidät erottaa”. Ja Jeesuksen normien mukaan lesket saattoivat siis mennä uudestaan naimisiin, eli kuolema purkaa vihkilupauksen. Niinpä ylösnousseet ovat yksinkertaisesti jälleen vapaita valitsemaan. As simple as that.

Minä jätän keskustelun tässä ketjussa osaltani tähän aiheeseen. En ala väitellä sekulaarisakin kanssa mistään onanoimisesta tms. turhasta.


Älä toki luovuta. Vastahan aloimme päästä näihin kaikkein mielenkiintoisimpiin osuuksiin!

-Ex-


PS. Saatan olla viikonloppuna koneen ääressä, muuten takaa sitä. Pitäkää joka tapauksessa hauskaa - minäkin pidän.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Hmm, kuulunkohan tähän "sekulaarisakkiin"? Kai siinä mielessä etten ole tunnustuksellinen kristitty vaan agnostikko. Se vaan ihmetyttää että näihin keskusteluihin ei juuri mainstream-kristittyjä ilmaannu, eikä uskontoa nähdä muuna kuin hyvin ohuesti modernin tieteen kilpakumppanina modernin tieteen luomassa kontekstissa. Ja siinä sitten yllättäen hävitään, joskin vuolaasti, 7-0 ja ilman että kauheasti edes huomattaisiin häviötä. Sitä näkee mitä niin palavasti uskoo näkevänsä - ja aivan samaa ei voi sanoa edes fundamentalistisimmasta versiosta tieteestä (tässä kohtaa voisi lukea varjo, mutta ei haluttaisi avata toista rintamaa...) Tietysti fundamentalismi on yksinkertaisuudessaan motivoiva näkökulma - lopputulos olisi sama kuin väittelisi 30-luvun vannoutuneen stalinistin kanssa. Ei ole mitään yhteisen kielen aluetta, jolla voisi vakuuttaa vastapuolensa, koska vastustaja on määritellyt kantansa niin ettei mistään muusta voi vakuuttua. Tiede puolestaan edellyttää tälläistä aluetta määritelmänomaisesti eli periaatteessa suhtautuu mihin tahansa rationaalisesti esitettyyn todistusaineistoon ja päättelyketjuun avoimesti. Vaikka nämä siis johtaisivat vaikka fundamentalistiseen kristinuskoon tai stalinismiin. Käytännön tasolla ero on tietysti paljon pienempi, mutta filosofisesti se on hyvin radikaali. Mutta eikö uskonto tosiaan ole ensisijaisesti aivan muuta kuin kehno pseudoluonnontieteen oppikirja tai keskiaikaisen primitiivimoraalin puolustaja? Raamatun kirjaimellisuuden osoittaminen naurettavaksi ei kai vielä sano yhtään mitään kristinuskon tarjoamista moraalisista ja filosofisista visioista, joita ilman näytämme olevan melkoisesti tuuliajolla tässä maallistuneessa, itsekkäässä ja hedonistisessa nykykulttuurissa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sohaisen muurahaispesää jälleen, tai nostan kissan pöydälle.

Uskovaiset näkevät usein Raamatun kaiken moraalin ja arvojen perustana. Siis siten, että yhteiskunnan moraalinäkemykset perustuvat pitkälti Raamattuun.

Mutta:

Tilanne menee oikeastaan päinvastoin. Uskaltaisin väittää, että yhteiskunnan moraalikäsitykset ja arvot ovat syntyneet huomattavasti ennen Raamattua. Koska Raamattu on yhteiskunnan jäsenten kirjoittama, ovat nuo moraalikäsitykset päätyneet sinnekin.

Toki arvot ja moraalikäsitykset ovat muuttuneet historian aikana, mutta yhteiskunnan perusnormit ovat kuitenkin pysyneet samoina.

Esimerkki: Raamatussa sanotaan "Älä tapa". Harva meistä siihen ryhtyykään. Mutta suurimmalla osalla lienee syynä oma moraalikäsitys ja empatia ja järki. Minä en usko Jumalaan enkä Raamattuun. En silti ole menossa lahtaamaan vittumaisia ihmisiä, vaikka joku onkin näin joskus näissä keskusteluissa kysynyt ateisteilta. Minulla on moraalini, joka on hyvinkin pitkälti samanlainen, kuin se, minkä kuvan olen saanut Raamatustakin. Poikkeuksena vaan on, että minä uskon ihmiseen ja evoluutioon ja tieteeseen - en Jumalaan.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
"Perimäaineksemme on yhdenmukaisempaa kuin oikeastaan pitäisi."
"Kahdella eri mantereella asuvalla ihmisellä on vähemmän eroa DNAssaan kuin kahdella saman metsän gorillalla." (Korostus minun)
"Ihmisten samankaltaisuus on mysteeri, jota kukaan ei osaa selittää."

Kun viittasit keskusteluumme niin päätin kommentoida tämän kerran. Vaikea muistaa mitä tähän aikoinaan vastasin mutta asialle on varsin looginen selitys. Ihmiskunta on DNA-tutkimusten mukaan kulkenut n. 10 000 yksilön (muistaakseni joissakin lähteissä puhutaan myös pienemmistä, muutaman tuhannen yksilön populaatiosta) pullonkaulan läpi n. 70 000 - 80 000 vuotta sitten. Pudotus oli melkoine kun ottaa huomioon että tuolloin on arvioitu olleen ihmisiä muutama miljoona. Mielenkiintoista on että tälle ajanjaksolle osuu myös eräs tunnettu globaali luonnonmullistus joka vaikutti koko maapallon ilmastoon huomattavalla tavalla. Tämä mullistus oli Indonesiassa sijaitsevan Tobajärven muodostanut voimakas tulivuorenpurkaus n. 73 000 vuotta sitten joka laski maailmanlaajuisesti pintalämpötiloja 3-5 astetta ja joillakin alueilla jopa 15 astetta. Tämä myös vauhditti jo muutenkin saapumassa olevaa jääkautta. (Tähdet ja avaruus 1/2004)

Ja joo, pitäisihän se yhteinen oluttuokio vielä joskus hoitaa :)
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ihan aluksi täytyy pyytää anteeksi kaikilta asianosaisilta aggressiivista lähestymistapaani asioihin. Pieni selitys lienee paikallaan: Yleensä kun keskustelee evoluutiosta, niin vastapuoli automaattisesti olettaa etteivät luomisen kannattajat ole perillä edes ’perusasioista’, ja sitten viestit heijastavat tätä ennakkokäsitystä tietynlaisen ylimielisyyden muodossa. Kyllähän se tietyllä tavalla aggressiotasoa nostaa, vaikkei olekaan mikään hyvä puolustelu.

Tietenkin pitää paikkansa etten ole asioita tutkinut yhtä paljon kuin te, jotka olette yliopiston käyneet (tai käytte parhaillaan), mutta en silti mielestäni ole ihan pihalla asioista. Ymmärrän mitä tarkoitatte puhuessanne evoluution mekanismeista, mutta kiistän vain johtopäätöksenne. Vastaavasti tekään tuskin tunnette Raamattua siinä määrin kuin itse tunnen, mutta silti ilmeisesti sen verran että mielestänne on perusteltua kyseenalaistaa tietyt kohdat siitä. Hyvä niin, sillä juuri näitä kohtia on tarkoitukseni yrittää sitten parhaani mukaan selventää.

Tässä yhteydessä myös vilpitön kiitos kaikille niille jotka uskaltavat julkisesti tällaisellakin palstalla tunnustaa uskonsa ja arvostuksensa Raamattua kohtaan. Pitäkää lippu korkealla! Siinä mielessä meillä on vankka yhteinen pohja, että uskomme rakentuu pyhänä pitämämme kirjan pohjalle. Ja minä pidän tuota kirjaa niin suurena auktoriteettina että se ylittää kaiken muun. Poimikaa siis rohkeasti siitä kohtia joissa katsotte minun olevan pielessä, niin katsotaan miten selviän argumenteistanne.

Itse haluan aina kyseenalaistaa kaiken. Niin vakiintuneet uskonkäsityksetkin, kuin sen mitä tieteen piirissä ajatellaan. Vain kyseenalaistamalla voi päästä varmuuteen (Joh.17:3; 1.Tess.5:21; 2.Kor.13:5). Toivottavasti olette jaksaneet lukea ajatuksella yllä olevan sepustukseni, mielellään Raamatunkohtien kera.


Sitten joitain vastauksia.

mjr:
Hmm, kuulunkohan tähän "sekulaarisakkiin"? Kai siinä mielessä etten ole tunnustuksellinen kristitty vaan agnostikko. Se vaan ihmetyttää että näihin keskusteluihin ei juuri mainstream-kristittyjä ilmaannu,


Johtuu varmaan siitä etteivät mainstream-kristityt useinkaan pohdi uskoaan sen syvällisemmin. Eikä nyt herneitä nenään yleistyksestä, poikkeuksia löytyy varmasti paljonkin. Mutta noin niin kuin trendinä, näyttää siltä että useimmille riittää se ”isien usko”, ja sillä tavalla oikeastaan jätetään uskonnon valinta toisten harteille, eikä valmiita käsityksiä edes kyseenalaisteta. Tässä juuri herää se kysymys: Miten voi asioita (ja pyhiksi väitettyjä kirjoja) tutkimatta olla varma omien käsitysten oikeellisuudesta suhteessa kaikkiin muihin? Tässä mielessä ns. herätysliikkeet ovat järkevämmällä pohjalla kun ne puoltavat aikuiskastetta, mikä onkin Raamatun normien mukainen tapa kastaa (Matt.28:19,20). Vain opetetut tuli kastaa.

eikä uskontoa nähdä muuna kuin hyvin ohuesti modernin tieteen kilpakumppanina modernin tieteen luomassa kontekstissa. Ja siinä sitten yllättäen hävitään, joskin vuolaasti, 7-0 ja ilman että kauheasti edes huomattaisiin häviötä.

Itse en varsinaisesti näe uskontoa tieteen kilpakumppanina. Hyväksyn tieteen ansiot ja kunnioitan asioihin perehtyneitä tutkijoita, mutta he ovat lopultakin vain ihmisiä. Eikä Raamattu ole biologian tai fysiikan, sen enempää kuin matematiikankaan oppikirja. Sen tarkoitus on antaa ihmisille selvitys niistä asioista joihin tiede ei voi antaa vastausta -> se ikään kuin raottaa verhoa henkimaailman puolelle. Toki älähdän jos tiede pyrkii Jumalan kieltämään, kuten tässäkin ketjussa on tullut ilmi. 7-0? Jos tuo pitäisi paikkansa, ei maailmasta pitäisi enää löytyä yhtäkään tieteen parissa työskentelevää ihmistä joka ei usko makroevoluutioon. Mutta kyllä niitä löytyy. Syynä juurikin se, että luonnon ja fossiiliston antamia aihetodisteita voi tarkastella monelta eri kantilta.

Sitä näkee mitä niin palavasti uskoo näkevänsä - ja aivan samaa ei voi sanoa edes fundamentalistisimmasta versiosta tieteestä (tässä kohtaa voisi lukea varjo, mutta ei haluttaisi avata toista rintamaa...) Tietysti fundamentalismi on yksinkertaisuudessaan motivoiva näkökulma - lopputulos olisi sama kuin väittelisi 30-luvun vannoutuneen stalinistin kanssa. Ei ole mitään yhteisen kielen aluetta, jolla voisi vakuuttaa vastapuolensa, koska vastustaja on määritellyt kantansa niin ettei mistään muusta voi vakuuttua. Tiede puolestaan edellyttää tälläistä aluetta määritelmänomaisesti eli periaatteessa suhtautuu mihin tahansa rationaalisesti esitettyyn todistusaineistoon ja päättelyketjuun avoimesti.

Periaatteellisella tasolla kyllä. Valitettavasti käytännön tasolla ei niinkään. Jos päätelmät voidaan vetää kumpaan tahansa suuntaan (evoluutio vs. luominen), ne kyllä tasan tarkkaan vedetään siihen tiedät_kyllä_kumpaan. Sinänsä tämä on ymmärrettävää, koska tiede pitää lähtökohtanaan kaiken yliluonnollisen kieltämistä. Se, onko lähtökohta perusteltu, onkin toinen juttu.

Vaikka nämä siis johtaisivat vaikka fundamentalistiseen kristinuskoon tai stalinismiin. Käytännön tasolla ero on tietysti paljon pienempi, mutta filosofisesti se on hyvin radikaali. Mutta eikö uskonto tosiaan ole ensisijaisesti aivan muuta kuin kehno pseudoluonnontieteen oppikirja tai keskiaikaisen primitiivimoraalin puolustaja? Raamatun kirjaimellisuuden osoittaminen naurettavaksi ei kai vielä sano yhtään mitään kristinuskon tarjoamista moraalisista ja filosofisista visioista, joita ilman näytämme olevan melkoisesti tuuliajolla tässä maallistuneessa, itsekkäässä ja hedonistisessa nykykulttuurissa.


Juurikin näin varsinkin tuon loppulauseen kohdalla.


Sistis:
Uskovaiset näkevät usein Raamatun kaiken moraalin ja arvojen perustana. Siis siten, että yhteiskunnan moraalinäkemykset perustuvat pitkälti Raamattuun.

Mutta:

Tilanne menee oikeastaan päinvastoin. Uskaltaisin väittää, että yhteiskunnan moraalikäsitykset ja arvot ovat syntyneet huomattavasti ennen Raamattua. Koska Raamattu on yhteiskunnan jäsenten kirjoittama, ovat nuo moraalikäsitykset päätyneet sinnekin.


Ihminen luotiin ”Jumalan kuvaksi”, ja tällä tarkoitetaan nimenomaan henkisiä ja moraalisia alueita. Ihmisellä on luonnostaan oikeudentaju – toisin kuin eläimillä – juuri siksi että ne on häneen istutettu jo valmiiksi.
”Sillä aina kun kansakuntien ihmiset, joilla ei ole lakia, luonnostaan tekevät lakiin kuuluvaa, niin he, vaikka heillä ei ole lakia, ovat laki itselleen. Juuri he osoittavat, että lain sisällys on kirjoitettu heidän sydämeensä, kun heidän omatuntonsa todistaa heidän kanssaan ja heidän omat ajatuksensa keskenään syyttävät tai myös puolustavat heitä.” (Room.2:14,15)

Toki arvot ja moraalikäsitykset ovat muuttuneet historian aikana, mutta yhteiskunnan perusnormit ovat kuitenkin pysyneet samoina.


Johtuisiko juuri tuosta piirteestä? Että olemme saaneet Tekijältä oikeudentajun?

Esimerkki: Raamatussa sanotaan "Älä tapa". Harva meistä siihen ryhtyykään. Mutta suurimmalla osalla lienee syynä oma moraalikäsitys ja empatia ja järki. Minä en usko Jumalaan enkä Raamattuun. En silti ole menossa lahtaamaan vittumaisia ihmisiä, vaikka joku onkin näin joskus näissä keskusteluissa kysynyt ateisteilta. Minulla on moraalini, joka on hyvinkin pitkälti samanlainen, kuin se, minkä kuvan olen saanut Raamatustakin. Poikkeuksena vaan on, että minä uskon ihmiseen ja evoluutioon ja tieteeseen - en Jumalaan.


En ole koskaan sanonut ettei ateisteilla ole moraalia. Olen vain sanonut, ettei evoluutioteoria itsessään siihen varsinaisesti kannusta.


calvin:
Kun viittasit keskusteluumme niin päätin kommentoida tämän kerran. Vaikea muistaa mitä tähän aikoinaan vastasin mutta asialle on varsin looginen selitys. Ihmiskunta on DNA-tutkimusten mukaan kulkenut n. 10 000 yksilön (muistaakseni joissakin lähteissä puhutaan myös pienemmistä, muutaman tuhannen yksilön populaatiosta) pullonkaulan läpi n. 70 000 - 80 000 vuotta sitten. Pudotus oli melkoine kun ottaa huomioon että tuolloin on arvioitu olleen ihmisiä muutama miljoona. Mielenkiintoista on että tälle ajanjaksolle osuu myös eräs tunnettu globaali luonnonmullistus joka vaikutti koko maapallon ilmastoon huomattavalla tavalla. Tämä mullistus oli Indonesiassa sijaitsevan Tobajärven muodostanut voimakas tulivuorenpurkaus n. 73 000 vuotta sitten joka laski maailmanlaajuisesti pintalämpötiloja 3-5 astetta ja joillakin alueilla jopa 15 astetta. Tämä myös vauhditti jo muutenkin saapumassa olevaa jääkautta. (Tähdet ja avaruus 1/2004)


Tokihan myös lainaamassani artikkelissa mainitaan tuo pullonkaula. Tässä oli vain malliesimerkki siitä, miten todisteet saadaan sopimaan kumpaankin leiriin – selitykset vaan vaihtelevat. Kuten tuon lämpötilan laskemisenkin suhteen. Minä yhdistäisin tuon laskun vedenpaisumuksen tapahtumiin, teidän leirinne kuten yllä esität. Jälleen on olemassa todisteet lämpötilan laskusta, mutta selitykset eroavat.

Ja joo, pitäisihän se yhteinen oluttuokio vielä joskus hoitaa :)


Varmasti. Kun paljastit olevasi vanha kiistakumppanini, tuntui kuin olisi tavannut vanhan ystävän. Hassu ilmiö tämä netti… Kuten sanottu, olen Tampereella nykyään. Valitse itsellesi sopiva peli, niin katsotaan (mieluummin toki viikonloppupeli).

Ai niin! Ei sinulla sattuisi olemaan tallessa sitä viimeisintä vastinettani jonka postasin silloin? Itse olen onnistunut ko. dokun hukkaamaan.

-Ex-
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti Ex
Ihminen luotiin ”Jumalan kuvaksi”, ja tällä tarkoitetaan nimenomaan henkisiä ja moraalisia alueita. Ihmisellä on luonnostaan oikeudentaju – toisin kuin eläimillä – juuri siksi että ne on häneen istutettu jo valmiiksi.

Ei edelleenkään pidä paikkaansa.

Seuraapa joskus ihan huviksesi laumaeläinten käyttäytymistä ihan minkä tahansa luontodokumentin kautta. Laumaeläimillä on useita samanlaisia luonteenpiirteitä, kuin ihmiselläkin - heikommista osapuolista huolehtiminen, lasten varjeleminen, yhteistoiminta vaaran uhatessa... näitä riittää.

Toisaalta petoeläimistä suurin osa tappaa vain syödäkseen. Toki poikkeuksiakin löytyy. Ihminenkin tappaa toisiaan, mutta hyvin minimaalinen osa syödäkseen. Voidaanko tässä vaiheessa puhua ihmisen oikeudentajusta?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Ex:

"Ja minunko pitäisi ottaa vakavasti sinisilmäinen itsesikiämisen kannattaja? Ihmiset olivat alussa lähempänä täydellisyyttä kuin nykyään, siitä kertovat jo heidän mahtavat ikänsäkin (Aadam about 930 v, Metusalem 965 v, Nooa yli 900 v jne). "

Ja mihin nämä vuosiluvut perustuvat?
Onko sinulla esittää mitään muuta todistetta tästä kuin yksi satukirja? Ei, eli taaskerran goddidit:ia.

Itsesikiäminen perustuu tieteellisiin falsifioitaviin teorioihin, minä en kannata mitään vaan vain totean nykyteorioitten tuloksia.
Jos sinulla on esittää mitään tieteellistä vastateoriaa ole hyvä vaan, toistaiseksi kuitenkin en näe mitään syytä luopua järjen käytöstä ja alkaa uskomaan johonkin.
Itsesikiäminen terminä on muutenkin hämäävä ja tarkoituksenmukainen, evoluutio ei toimi hetkessä, kuten tuollainen termi ilmentää.

"Vrt. aiemmin lainaamani Jesajan kohta. Fysiikan lakien laatijana Jumala voi käyttää niitä mielin määrin hyväkseen pyhän henkensä avulla, vähän kuten voimalaitos joka tuottaa sähköä ja saa laitteet toimimaan"

goddidit....yritä edes jotain falsifioitavaa tai lopeta tieteestä jauhaminen kun et selkeästikään kykene siitä keskustelemaan.
Me emme voi keskustella jos vastauksesi kaikkeen kiusalliseen on goddidit, joka vaatii toimiakseen absoluuttisen raamatun jota ei ole olemassa. Puoli kyynärää kaataa goddidit:n.

Vuosimiljardit on mahdollista todistaa, Luojaa ei. Tässä tulee se minkä takia keskustelu on täysin hedelmätöntä, koska kyse on vain uskostasi, joka ei eroa mitenkään Islamilaisuudesta, Buddhalaisuudesta tms.

"Ja luotat mieluummin fanaatikkoihin kuin analyyttisesti Raamattuun suhtautuvaan tutkijaan? Raamatun tulkinnanvaraisuudesta katso aiemmat viitteeni sekä uskonnolliset osiot tämän viestin lopusta. Kokonaisuus ratkaisee"

Perehtyminen lisää tietoa. Fanaatikot tulkitsevat raamattua kirjaimellisesti kuten sitä täytyykin tulkita jotta Jumalallinen oikeutus Raamatulla säilyisi.

"Kun sanoin, ettei Raamatussa ole tieteellisiä virheitä iästään huolimatta, tarkoitin ettei siellä väitetä esimerkiksi maan olevan kaikkeuden keskipiste, tahi jököttävän paikoillaan norsujen selässä. "

Vedenpaisumus.
Merten halkaiseminen.

"Oletan että siihen aikaan tiedettiin yleisesti ympyrään liittyvät laskutoimitukset, joten ko. kohdalla ei yritetty sumuttaa ketään. Vaan pyöristettiin. Ooh, mitä julkeutta"

Toiset kansat tiesivät mutta Jumalan valittu kansa ei, outoa.
Mutta yritä nyt ymmärtää että Raamatun on oltava absoluuttinen jotta sitä voi käyttää perustana argumentoinnille, muuten se ei ole Jumalan sanaa yhtään enempää kuin Kalevalakaan.
 

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Tämä saattaisi muuten olla kovinkin kiinnostava keskustelu, mutta näyttää siltä, että tässä vain fundamentalistiset ääripäät ottavat mittaa toisistaan (kuten joku taisi jo sanoa). Minua häiritsevät monetkin rivien välistä luettavissa olevat keskustelijoiden lausumattomat oletukset siitä, että mitkä ovat tämän tyyppisen keskustelun lähtökohdat. Ja monestihan nämä oletukset jopa ovat yhteisiä kummallekin "fundamentalistiselle ääripäälle", vaikka tuntuvatkin osittain vierailta lähempänä valtavirtauksia kulkevien näkökulmasta. Tässä muutamia näistä oletuksista (sellaisia, jotka käsittääkseni ainakin jotkut keskustelijat allekirjoittavat - ja toki voitte kertoa, jos olen ymmärtänyt väärin, ettekä todellisuudessa ajattelekaan näin):

- Jos Raamattu ei ole virheetön, niin kristinusko ei voi olla totta.
- Vain äärimmäisen kirjaimellinen, nykyisen tieteellisen maailmankuvan ehdoilla tehty tulkinta luomiskertomuksesta etc. on mahdollinen.
- On selvää, että kirjaimellinen tulkinta luomiskertomuksesta tukee kiistatta näkemystä nuoresta maasta ja maailmankaikkeudesta.
- Vain luonnontieteet voivat antaa luotettavaa tietoa todellisuudesta.
- Ihmisen täytyy joko ottaa Jumala mukaan luonnontieteeseen, tai sitten hyväksyä, että kyseessä on "uskon asia", jota hän ei edes yritetä perustella ja joka täytyy pitää erillään muusta maailmankuvasta.
- Jos nykyinen tieteellinen maailmankuva ei ole merkittäviltä osin väärässä, niin Jumalaa ei voi olla olemassa.

Itse siis hylkään joka ainoan noista yllä mainituista väitteistä. Siksi en oikein osaa samaistaa itseäni rintamalinjan kummallakaan puolella oleviin joukkoihin. Tieteen osalta olen varmaan monin osin lähempänä Varjoa, Vladia ja kumppaneita, kun taas vakaumukseni muuten on enemmän Ex:n ja Sampion puolella.

Edit: korjattu pari ajatusvirhettä
 
Viimeksi muokattu:

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viestin lähetti Sistis
Uskovaiset näkevät usein Raamatun kaiken moraalin ja arvojen perustana. Siis siten, että yhteiskunnan moraalinäkemykset perustuvat pitkälti Raamattuun.

Mutta:

Tilanne menee oikeastaan päinvastoin. Uskaltaisin väittää, että yhteiskunnan moraalikäsitykset ja arvot ovat syntyneet huomattavasti ennen Raamattua. Koska Raamattu on yhteiskunnan jäsenten kirjoittama, ovat nuo moraalikäsitykset päätyneet sinnekin.

Toki arvot ja moraalikäsitykset ovat muuttuneet historian aikana, mutta yhteiskunnan perusnormit ovat kuitenkin pysyneet samoina.

Esimerkki: Raamatussa sanotaan "Älä tapa". Harva meistä siihen ryhtyykään. Mutta suurimmalla osalla lienee syynä oma moraalikäsitys ja empatia ja järki.

No tämähän on suorastaan "raamatullinen" näkemys moraalista, eikä suinkaan ristiriidassa sen kanssa. ;) Esim. Room. 2:14-15 toteaa pakanakansoista, että "lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä" ja siten he usein toimivat luonnostaan moraalisesti oikealla tavalla.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Viestin lähetti Ex
Ihmiset olivat alussa lähempänä täydellisyyttä kuin nykyään, siitä kertovat jo heidän mahtavat ikänsäkin (Aadam about 930 v, Metusalem 965 v, Nooa yli 900 v jne). Siis fyysisesti vähemmän rappeutuneita kuin nykyään.

Ei ihme, että heidänkin yhteiskuntansa romahti, sillä tuollaisilla elinvuosilla on kyllä onnistuttu luomaan todellinen eläkepommi. Jo pelkät kansaneläkkeen perusosat luovat noin 900 vuoden aikana sosiaalisektorille melkoisen menoerän.

Ex tekee kuitenkin oudon loogisen hyppäyksen yrittäessään todistaa jotain vetoamalla uskonasiaan - mitä Raamatun herrojen mainitut eliniät tietenkin ovat. Kaava...

minä uskon tähän väitteeseen -> koska uskon tähän väitteeseen, se on totta -> koska se on totta, se todistaa itse itsensä

...on mielenkiintoinen. Kokeillaanpa:

minä uskon, että SM-liiga on maailman kovin sarja -> koska uskon SM-liigan olevan maailman kovin sarja, se on totta -> SM-liiga on todistettavasti maailman kovin sarja

Esittämällä tällaisen päättelyketjun olisin tilanteessa, jossa valtaosa Jatkoajan kirjoittajista olisi tarjoamassa minulle pitkää ja rauhoittavaa lepoa pehmustetussa huoneessa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Redcoatin osuva puheenvuoro herätti ajatuksia. On aivan selvää että jos pitäisi valita luonnontieteellinen selitys maailmasta Raamatun tai luonnontieteen välillä, valitsee luonnontieteen. Moraalin kohdalla tilanne on siinä mielessä monimutkaisempi, koska luonnontiede ei tarjoa mitään spesifiä moraalioppia tai ohjenuoraa (paitsi tietyt eettisluonteiset säädökset tulostensa verifioinnin mahdollistamiseksi). Raamattu ei kerro mitään maailman tieteellisestä havainnoinnista eikä luonnontiede paljonkaan moraalista. Omissa silmissäni uskonnot ovat olleet yrityksiä saada ihmislaji käyttäytymään ihmismäisesti - eli aika maallinen mutta silti hyvin positiivinen tulkinta. Käytännön tasolla tästä on seurannut paljon pahaa, mutta en tiedä ovatko tieteenkään kaikki käytännön saavutukset (mm. ne hyvin monilukuiset keinot tuhota elämä maapallolla) ole olleet aina onnistuneita. Joka tapauksessa tässä mielessä uskonnot voi nähdä yrityksenä luoda haluttu maailma, eikä väitteenä jo olemassaolevasta totuudesta. Tämä on tietysti hyvin kaukana autoritaarisesta kirjamellisen tulkinnan fundamentalismista, joka ei vain pysty kestämään tieteen ja valistuksen painetta, vaan pakenee autoritäärisesti kontrolloituun lapsenuskoon, siis pois järjestä ja itsekontrollista. On aika päivänselvää, ettei mikään kirjaimellinen tulkinta ole edes reaalisesti mahdollinen toteuttaa: siitä todistavat lukemattomat keskenään kilpailevat fundamentalistiset tulkinnat. Eli joka tapauksessa joutuu tulkitsemaan tekstiä oman ajan ja kokemuksen valossa. Joutuu siis kuitenkin ottamaan itsenäistä vastuuta, vaikka sitä pakenisikin jopa fundamentalismiin asti. Tunnustuksellinen mainstream-kristinusko on pitkälle hyväksynyt sen että fundamentalistinen atavismi tulee hylätä, mutta totta on ettei se ole juuri keksinyt kovin luontevaa roolia tilalle (tietysti joitain loistavia yksittäisiä teologi-filosofeja lukuunottamatta). Miten vahvistaa usko yliluonnolliseen joutumatta vahvistamaan samalla uskoa kreationismiin ja primitiiviseen kieltomoraaliin? Suomen virallisen kirkon uskonto-light -versio eli epämääräisen hengellisen dimension antaminen sosiaalidemokratialle ei sekään oikein vakuuta hengellisessä mielessä. (Ja maallisessa mielessä meillähän jo on SDP ja pitkälle sosiaalidemokraattisesti ajatteleva yhteiskunta.) Miten kirkko voisi jatkua merkityksellisesti ilman tietyssä mielessä palavaa, intensiivistä ja autenttista ei-materialistista uskoa? En tosiaankaan voi uskoa että ainoa vaihtoehto kirkon maallistumiselle olisi tämä primitiivinen järjen ja valistuksen hylkääminen.

Edit: typoja
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"- Jos Raamattu ei ole virheetön, niin kristinusko ei voi olla totta."

Tätähän kukaan ei mielestäni ole sanonut mutta jos Raamattu ei ole virheetön niin meillä ei ole mitään syytä olettaa että Raamatun kaikkivaltias Jumala olisi olemassa. Uskontohan on juuri niin "totta" kuin sen uskoo olevan.

"- Vain äärimmäisen kirjaimellinen, nykyisen tieteellisen maailmankuvan ehdoilla tehty tulkinta luomiskertomuksesta etc. on mahdollinen."

Luomiskertomus on selkeästi nähtävissä vanhojen paimentolaiskansojen kansanperinteeksi, eikä kukaan edes vakavasti (pl. kreationistitiedemiehet) yritä sitä tulkita luonnontieteen keinoin.

"- On selvää, että kirjaimellinen tulkinta luomiskertomuksesta tukee kiistatta näkemystä nuoresta maasta ja maailmankaikkeudesta."

Kirjaimellinen tulkinta ei varsinaisesti taida ottaa kantaa ikäkysymykseen, ikä on sitten laskettu jostain muualta.
Tai siis jos kirjaimellisesti olettaa päivien olevan maan rotaatiota itsensä ympäri niin silloin toki iästä puhutaan.

"- Vain luonnontieteet voivat antaa luotettavaa tietoa todellisuudesta."

Esitä minulle joku toinen keino ja perustele epäuskosi?
Kun meillä ei vieläkään ole, vuosituhansien yrityksistä huolimatta, mitään todistettavasti ei-fysikaalisesti selitettävää.
Luonnontieteet ovat objektiivisin tapa kuvata todellisuutta ja sen takia ne ovat vähintäänkin paras keino nykyisistä todellisuuden kuvaukseen.


"- Ihmisen täytyy joko ottaa Jumala mukaan luonnontieteeseen, tai sitten hyväksyä, että kyseessä on "uskon asia", jota hän ei edes yritetä perustella ja joka täytyy pitää erillään muusta maailmankuvasta."

Ei kukaan kiellä minkään asian tekemistä, onkin eri asia miten järkevää se on. Jumalan mukaanottaminen on joka tapauksessa todellisuuden kieltämistä.

"- Jos nykyinen tieteellinen maailmankuva ei ole merkittäviltä osin väärässä, niin Jumalaa ei voi olla olemassa."

Ei tätäkään missään sanota, vaikka Raamattu olisikin virheellinen ei se estä _Jumalan_ olemassaoloa.
Toisaalta yleensä pitää esittää kysymys, onko jumalia olemassa ylipäätänsä.


Eli minulle on aivan sama uskovatko ihmiset mihin, uskokoot vaikkapa yksisarviseen. Kuitenkin se että uskontoa yritetään käyttää moraalisena lyömäaseena jumalallisen oikeutuksen takia ei sovi minun ajatusmaailmaani, etenkään kun kukaan ei ole kyennyt todistamaan tätä auktoriteettia uskon takana.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viestin lähetti varjo
Eli minulle on aivan sama uskovatko ihmiset mihin, uskokoot vaikkapa yksisarviseen. Kuitenkin se että uskontoa yritetään käyttää moraalisena lyömäaseena jumalallisen oikeutuksen takia ei sovi minun ajatusmaailmaani, etenkään kun kukaan ei ole kyennyt todistamaan tätä auktoriteettia uskon takana.

Yhdyn täysin varjon kommenttiin. Amen.

Yksityishenkilönä minä kunnioitan jokaisen vakaumusta - oli se sitten uskonnollinen tai ateistinen. Tunnen molempia osapuolia ja ihan kaveripiirissänikin on jopa pari uskovaista. Miksikö olemme kavereita? Siksi, että emme tyrkytä vakaumuksiamme toisillemme.

On totta, että tiede ei ole pystynyt selittämään lähellekään kaikkea. Tiede on kuitenkin pystynyt selittämään monet Raamatun väittämät asiat epätosiksi. Tästä syystä minä pidän ihmistä, joka väittää vieläkin kirkkain silmin, että maailma on 6000 vuotta vanha ja Nooa eli 900 vuotta 'jotenkin vinksahtaneena', vaikka kyseessä olisi muuten ihan järkiperäinen ihminen.

Juuri tuo kehäpäätelmä "Raamattu on totta, koska se on Jumalan sanaa, koska siinä sanotaan niin" on mielestäni se kaikkein eniten ärsyttävä kommentti. Ihmisen tulisi kyetä ajattelemaan itse sen verran, että näkee tuon kommentin ristiriitaisuuden. Tämän jälkeen hän voisi kenties katsoa elämää ilman minkään värisiä laseja.
 

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viestin lähetti varjo
Tätähän kukaan ei mielestäni ole sanonut mutta jos Raamattu ei ole virheetön niin meillä ei ole mitään syytä olettaa että Raamatun kaikkivaltias Jumala olisi olemassa. Uskontohan on juuri niin "totta" kuin sen uskoo olevan.

Ehkä muistan väärin, mutta mielestäni sinä jossain vaiheessa tätä keskustelua sanoit, että jos voidaan osoittaa, että Raamattu ilmoittaa piin likiarvon väärin, niin ollaan todistettu, että Raamatun Jumalaa ei ole olemassa. Jos minulla olisi sitä kohtaa lukiessani ollut juuri aamukahvin juonti kesken, niin olisivat lennelleet näytölle. Mutta ehkä tämä sitten vain johtui väärinkäsityksestäni ja tarkoitit tosiasiassa sanoa vain, että meillä ei ole mitään syytä olettaa Raamatun Jumalan olevan olemassa, mikäli Raamattu ei ole virheetön. Tämäkin väite on kyseenalainen, mutta jo selvästi paremmin puolustettavissa kuin tuo aiempi väite (tai oma tulkintani siitä). Mutta edelleen tuossa väitteessä on taustalla se oletus, että "Raamatun Jumalaan" uskomisen perusteet täytyy saada kokonaan suoraan Raamatusta. Minusta se ei ole mitenkään välttämätöntä, vaan on muitakin mahdollisuuksia. Esim. niin, että päädytään pitämään jonkinlaisen "korkeamman voiman" olemassaoloa järkevänä filosofisempien perusteiden ja ehkä myös omien kokemusten pohjalta, ja sitten todetaan, että Raamattu on paras olemassaoleva ehdokas jumalalliseksi ilmoitukseksi. (Myönnettäköön, että tietenkin myös esim. deismi on yksi vaihtoehto. Vaikka sellainen "korkeampi voima" olisi olemassa, niin siitä ei voida päätellä jumalallisen ilmoituksen olemassaolon välttämättömyyttä.)


Luomiskertomus on selkeästi nähtävissä vanhojen paimentolaiskansojen kansanperinteeksi, eikä kukaan edes vakavasti (pl. kreationistitiedemiehet) yritä sitä tulkita luonnontieteen keinoin.

Minusta kyllä näyttää siltä, että sekä kreationistit, että anti-kreationistit (joilla tarkoita aktiivisesti kreationismia vastustavia henkilöitä) pelaavat täysin luonnontieteiden asettamin ehdoin. Kreationistit pyrkivät löytämään empiiriselle todistusaineistolle vaihtoehtoisen selityksen, joka sopii yhteen heidän uskonsa kanssa. Anti-kreationistit jakavat kreationistien kanssa sen oletuksen, että mikäli luomiskertomus ei kerro maailmankaikkeuden, oman planeettamme ja elävien olentojen syntyhistoriaa tavalla, joka on sopusoinnussa tieteellisen totuuden kanssa, niin silloin luomiskertomus ei voi olla "totta". Mutta mahtavatko he usein edes ajatella sitä, että näiden paimentolaiskansojen arvostukset totuuden eri ulottuvuuksille eivät välttämättä ihan vastanneet omiamme. Luomiskertomus voi olla monella tasolla ihan totta, vaikkei se olisi sitä tieteellisen tarkkana selontekona, jollaiseksi sitä ei välttämättä ole tarkoitettukaan.


Kirjaimellinen tulkinta ei varsinaisesti taida ottaa kantaa ikäkysymykseen, ikä on sitten laskettu jostain muualta.
Tai siis jos kirjaimellisesti olettaa päivien olevan maan rotaatiota itsensä ympäri niin silloin toki iästä puhutaan.

Totta, kreationistit (tai tarkemmin ottaen yksi kreationistien ryhmä, eli nuoren maan kreationistit) päättelevät tuon iän lähtien oletuksista, että 1. luomispäivät tarkoittivat kirjaimellisesti 24 tunnin mittaisia ajanjaksoja ja 2. Raamatun sukuluettelot ovat koko ihmiskunnan historian kattavia. Mutta löytyy aivan yhtä suureen kirjaimellisuuteen tulkinnassaan pyrkivä suuntaus, jolle maailmankaikkeuden tai maan ajoittaminen miljardeja vuosia vanhaksi, ei ole mikään ongelma. Progressiivisessa kreationismissa huomioidaan se tosiasia, että heprean kielen sanalle yom eli "päivä" on useampi eri merkitys, joista yksi merkitsee pitkää ajanjaksoa. Samoin he ymmärtävät noiden sukuluetteloiden luonteen. Ei ollut tarkoitus välttämättä kertoa kaikkia sukupolvia, vaan ainoastaan kansan historian kannalta tärkeimmät. (Itse en varsinaisesti tunnustaudu tällaiseksikaan kreationistiksi, mutta joka tapauksessa pidän sitä paljon uskottavampana vaihtoehtona kuin YEC:tä).



Esitä minulle joku toinen keino ja perustele epäuskosi?

Tämä oli siis vastaukseksi havaintooni siitä, että tässä keskustelussa eräänä lähtökohtana on ollut se oletus, että vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa todellisuudesta.

Itse asiassa tuon ajatuksen vääräksi osoittaminen on hyvin helppoa. Väite "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa todellisuudesta" ei itse ole luonnontieteellinen väite. Se on luonteeltaan filosofinen väite tiedosta ja sen saamisen mahdollisuuksista. Siksi näkemys, jonka mukaan vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa, on sisäisesti ristiriitainen.



Kun meillä ei vieläkään ole, vuosituhansien yrityksistä huolimatta, mitään todistettavasti ei-fysikaalisesti selitettävää.

Voitko tarkentaa, mitä tässä tarkoitat todistamisella ja ei-fysikaalisesti selittämisellä. Olen hiukan haistavinani palaneen käryä, mutten halua laittaa sanoja suuhusi.


Luonnontieteet ovat objektiivisin tapa kuvata todellisuutta ja sen takia ne ovat vähintäänkin paras keino nykyisistä todellisuuden kuvaukseen.

Ne voivat ehkä olla paras tapa saada tietoa todellisuudesta. Ne eivät kuitenkaan voi olla ainoa tapa. Luonnontieteen taustalta löytyy tieteellisesti todistamattomia filosofisia oletuksia, jotka toki mielestäni ovat perusteltuja oletuksia, mutta ne eivät itse ole tieteellisiä. Lisäksi pitää huomioida, että luonnontieteet itsessään eivät ole pätkän vertaa ateistisia, vaan ateismi on aina filosofinen positio. Luonnontieteet eivät ehkä voi suoraan sanoa mitään Jumalan olemassaolon puolesta (korkeintaan voidaan käyttää jotain tieteellistä materiaalia filosofisessa argumentoinnissa), mutta eivät ne voi silloin sanoa mitään myöskään Jumalan olemassaoloa vastaan (vaan korkeintaan sitä vastaan voidaan argumentoida filosofisest, vaikka premisseissä olisi mukana myös luonnontieteeseen perustuvia asioita).


Ei kukaan kiellä minkään asian tekemistä, onkin eri asia miten järkevää se on. Jumalan mukaanottaminen on joka tapauksessa todellisuuden kieltämistä.

Oletan, että tarkoitat tuolla Jumalan mukaanottamisella edelleen Jumalan mukaanottamista luonnontieteisiin, etkä Jumalan mukaanottamista ihmisen koko maailmankuvaan. Jos näin, niin saatan jopa olla samaa mieltä. Jumalan tuominen mukaan luonnontieteisiin on sen todellisuuden kieltämistä, että luonnontieteen metodologisiin periaatteisiin kuuluu oikeutetusti vain luonnollisilla käsitteillä operointi, siitä yksinkertaisesta syystä, että luonnontieteissä tutkitaan luontoa, johon Jumala ei määritelmällisesti kuulu. Tämä ns. metodologinen naturalismi on mielestäni täysin oikeutettu ja luultavasti parhaiten toimiva periaate luonnontieteelliseen tukimukseen. Siitä ei kuitenkaan seuraa, että naturalismi olisi oikea näkemys filosofisella tasolla.
 

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Viestin lähetti Sistis
Tiede on kuitenkin pystynyt selittämään monet Raamatun väittämät asiat epätosiksi. Tästä syystä minä pidän ihmistä, joka väittää vieläkin kirkkain silmin, että maailma on 6000 vuotta vanha ja Nooa eli 900 vuotta 'jotenkin vinksahtaneena', vaikka kyseessä olisi muuten ihan järkiperäinen ihminen.

Olen samaa mieltä, jos saan lisätä pari tarkennusta:

1. Tiede on osoittanut ainakin yhden luomiskertomuksen tulkinnan vääräksi.

2. Sellainen ihminen, joka väittää maailmaa 6000 vuotta vanhaksi, on omaksunut 'vinksahtaneen' näkemyksen tästä asiasta. Tällainen ihminen voi olla vaikka kuinka järkiperäinen muuten. No joo, tämän näköjään lopulta totesit itsekin.


Juuri tuo kehäpäätelmä "Raamattu on totta, koska se on Jumalan sanaa, koska siinä sanotaan niin" on mielestäni se kaikkein eniten ärsyttävä kommentti. Ihmisen tulisi kyetä ajattelemaan itse sen verran, että näkee tuon kommentin ristiriitaisuuden.

Tuosta olen täsmälleen samaa mieltä. Noin väittävä ei todennäköisesti ole vaivautunut todella ajattelemaan läpi sitä, mihin uskoo ja miksi. Mutta toinen asia onkin sitten se, että en juuri koskaan ole törmännyt sellaiseen uskovaan, joka käyttäisi tuollaista argumenttia. Paljon useammin sellaiseen törmää esim. keskustelufoorumeilla uskontokriittisissä kirjoituksissa. Vahvasti siis haiskahtaa siltä, että kyseessä on enimmäkseen ns. olkinukke.

Edit: ylimääräinen bold-tagi pois
 
Viimeksi muokattu:

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
redcoat:

"Ehkä muistan väärin, mutta mielestäni sinä jossain vaiheessa tätä keskustelua sanoit, että jos voidaan osoittaa, että Raamattu ilmoittaa piin likiarvon väärin, niin ollaan todistettu, että Raamatun Jumalaa ei ole olemassa. Jos minulla olisi sitä kohtaa lukiessani ollut juuri aamukahvin juonti kesken, niin olisivat lennelleet näytölle. Mutta ehkä tämä sitten vain johtui väärinkäsityksestäni ja tarkoitit tosiasiassa sanoa vain, että meillä ei ole mitään syytä olettaa Raamatun Jumalan olevan olemassa, mikäli Raamattu ei ole virheetön"

Siis jos Raamatussa on virhe se ei voi olla Jumalan sanaa, koska Jumalan sana on absoluuttisesti totta, koska se on Jumalan sanaa joka on aina totta, koska se on Jumalan sanaa.

Ainoa asia mikä tekisi Raamatusta mitään muuta kirjallista jumalaineistoa vahvemman olisi aito virheettömyys, joka jossain määrin viestisi jumalallisesta inspiraatiosta.
Tätä absoluuttisuutta ei ole olemassa, joten validia perustetta sille että juuri Raamattu olisi The Jumalan kirja ei ole.

On muuten outoa että otat sen näkökannan että kristillinen Jumala olisi lähinnä "oikeaa" Jumalaa, etenkin kun se on varsin nuori uskonto.

"Minusta kyllä näyttää siltä, että sekä kreationistit, että anti-kreationistit (joilla tarkoita aktiivisesti kreationismia vastustavia henkilöitä) pelaavat täysin luonnontieteiden asettamin ehdoin. Kreationistit pyrkivät löytämään empiiriselle todistusaineistolle vaihtoehtoisen selityksen, joka sopii yhteen heidän uskonsa kanssa."

Öh, katson olevani anti-kreationisti jossain mielessä että puutun jos näen huuhaata levitettävän mutta kuten sanoin, harvassa ovat sellaiset ihmiset jotka tutkivat luomista tieteellisesti.
Fysiikkaa käytetään silloin kun pyritään osoittamaan kreationismin ongelmia.
Mitään uskoa kun ei kohdallani ole mihinkään suuntaan.

"Luomiskertomus voi olla monella tasolla ihan totta, vaikkei se olisi sitä tieteellisen tarkkana selontekona, jollaiseksi sitä ei välttämättä ole tarkoitettukaan"

Ei, luomiskertomus on vain tarina ilman mitään syvempää merkitystä. Se on syntynyt aikana jolloin kosmologian tiedot olivat juuri sen kaltaisia millaisina ne Raamatussa esitetään, juuri sen takia luomiskertomuksessa ei olla edes käsitelty nykykosmologiassa täysin triviaaleja asioita.
Yleensäkin luomiskertomuksessa on jo perustavanlaatuinen virhe joka liittyy siihen että ylipäätään olisi olemassa joku Luoja.
Tämän olemassaoloon tai olemattomuuteen ei voida esittää todistetta suuntaan jos toiseen (en nyt siis puhu Raamatun Jumalasta vaan Luojasta yleisesti) mutta tosiasiassa havainnot eivät ole antaneet mitään syytä olettaa että tällainen Luoja olisi olemassa, tai että vaikka se olisikin olemassa niin että sillä olisi jotain merkitystä meidän kannaltamme.

"Itse asiassa tuon ajatuksen vääräksi osoittaminen on hyvin helppoa. Väite "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa todellisuudesta" ei itse ole luonnontieteellinen väite. Se on luonteeltaan filosofinen väite tiedosta ja sen saamisen mahdollisuuksista. Siksi näkemys, jonka mukaan vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa, on sisäisesti ristiriitainen."

Semantiikkaa, eikä sillä briljeeraus höydytä ketään muuta kuin muutamaa katkeraa humanistia, joiden leipää ns. keittiöfilosofifyysikot syövät.

"Voitko tarkentaa, mitä tässä tarkoitat todistamisella ja ei-fysikaalisesti selittämisellä. Olen hiukan haistavinani palaneen käryä, mutten halua laittaa sanoja suuhusi."

Näytä minulle ihme ja saat sen miljoona $ Randilta.
Ei-fysikaalisuus taas tarkoittaa asioita jotka eivät mahdu nykyfysiikan vuorovaikutusteorioihin ts. yliluonnolliset asiat. Vaikka tällainen ilmiö havaittaisiin niin täytyy muistaa ettei sekään vielä tee siitä aidosta ei-fysikaalista, koska jos joku asia voidaan havaita sen täytyy vuorovaikuttaa tunnettujen vuorovaikutusten kautta/kanssa joten se onkin loppujen lopuksi fysikaalinen.
Jumala on aidosti ei-fysikaalinen prosessi, koska se selkeästi rikkoo TD:n pääsääntöjä siinä muodossa missä Jumalan tekemisiä on ilmoitettu. Kuitenkaan ihmeitä ei olla toistaiseksi tavattu yhtäkään vaikka nykyinen Paavi julistelee pyhimyksiä harva se päivä (pyhimykseksi julistaminen vaatii "todistetun" ihmeen).

"voivat ehkä olla paras tapa saada tietoa todellisuudesta. Ne eivät kuitenkaan voi olla ainoa tapa. Luonnontieteen taustalta löytyy tieteellisesti todistamattomia filosofisia oletuksia, jotka toki mielestäni ovat perusteltuja oletuksia, mutta ne eivät itse ole tieteellisiä"

Taas semantiikkaa. Luonnontieteet eivät ole sitä mitä me kutsumme luonnontieteiksi vaan luonnontieteet ovat todellisuuden kuvausta mahdollisimman tarkasti. Todellisuus ei muutu vaikka me tekisimme mitä filosofisia oletuksia yms. ja virheelliset oletukset usein ovatkin kaatuneet kun todisteet ovat puhuneet toista kieltä (esim. nyt vaikkapa eetteriteoria joka perustui sanahelinälle eikä kokeille).


"Oletan, että tarkoitat tuolla Jumalan mukaanottamisella edelleen Jumalan mukaanottamista luonnontieteisiin, etkä Jumalan mukaanottamista ihmisen koko maailmankuvaan"

Jumalan ottaminen maailmankuvaan on jokaisen oma valinta, pitäkööt uskonsa jos se heitä lohduttaa.
Jumalan mukaanottaminen goddidit:ina tieteeseen sen sijaan on virheteko, jolla ongelmat vain lakaistaan maton alle ratkaisemisen sijaan.

"Mutta toinen asia onkin sitten se, että en juuri koskaan ole törmännyt sellaiseen uskovaan, joka käyttäisi tuollaista argumenttia. Paljon useammin sellaiseen törmää esim. keskustelufoorumeilla uskontokriittisissä kirjoituksissa."

Jaa-a, et sitten pahemmin seuraa nyyssejä?
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Internet on siitä jumalainen keksintö, ettei kiireisen länsimaisen ihmisen tarvitse enää tuhlata vuosia oman uskontonsa etsimiseen. Tässä linkki sivulle, jonka kysymyksiin vastaamalla saa tietää, mikä uskontokunta sopii juuri Sinulle.

http://www.selectsmart.com/RELIGION/

Omat, hieman yllättävät mutta varmaan todenmukaiset tulokseni, kolmen kärki:

1) Uniterian Universalism (100%)
2) Secular Humanism (95%)
3) Theravada Buddhism (93%)

Ja vertailun vuoksi kolme vähiten natsaavaa uskontoa:

25) Jehovah's Witness (22%)
26) Eastern Orthodox, Roman Catholic (9%)

Ei enää etsimistä, pohdintaa, uskoa ja epäilyä. Näillä mennään.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
jaahas sitä ollaan sitten humanisteja :)

1.Secular Humanism (100%)
2.Unitarian Universalism (93%)
.
.
26. Hinduism (0%)
27. Jehovah's Witness (0%
 

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Viestin lähetti varjo
"Itse asiassa tuon ajatuksen vääräksi osoittaminen on hyvin helppoa. Väite "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa todellisuudesta" ei itse ole luonnontieteellinen väite. Se on luonteeltaan filosofinen väite tiedosta ja sen saamisen mahdollisuuksista. Siksi näkemys, jonka mukaan vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa, on sisäisesti ristiriitainen."

Semantiikkaa, eikä sillä briljeeraus höydytä ketään muuta kuin muutamaa katkeraa humanistia, joiden leipää ns. keittiöfilosofifyysikot syövät.
Mun on pidemmän aikaa pitänyt puuttua tähän teikäläisen (varjo) harhaluuloon, että esimerkiksi fysiikan tai luonnontieteiden nostamisessa muiden tieteiden yläpuolelle ei olisi mitään sisäistä ristiriitaa. Nyt se tuli ulos niin eksplisiittisesti, etten voi vastustaa enää kiusausta. Ei kuulu oikeastaan ketjun aiheeseen, mutta menköön nyt.

Eli kun sanot, että "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa blaa blaa" tai "fysiikka on parempi kuin muut tieteet" (tai jotain sinne päin) syyllistyt eettisen arvoarvostelman kyhäämiseen, eli siis perustelet, kyllä vain, argumenttisi filosofisin (ja tarkemmin ajatellen puhtaasti retorisin, koska arvostelmasi on tieteen kannalta merkityksetön ja järjetön) keinoin (sillä eiväthän luonnontieteet tunne käsitteitä kuten "parempi" - asioita ei ole mielekästä vertailla kun pyritään etsimään tieteellisiä totuuksia - vaan aivan totta, etiikastahan nuo kumpuavat).

Mikäkö tässä mättää? Se, että perustelet "ylemmän" paremmuutta "alemmalla" on päättelyn paradoksi. Miten "huonommalla" muka voitaisiin saada "huonon" luonteen vastaisesti "hyvää" tietoa siitä, miten jokin on? Jos muiden tieteiden (joihin filosofia kuuluu) oletetaan ovan todellakin jotenkin luonnontieteitä huonompia, silloin tämä informaatio voi olla laadullisesti vain yhtä hyvää kuin käytetyt metoditkin, ja tällöin väite "luonnontieteet ovat parhaita, muut surkeita humanistihaihatteluja" on tismalleen yhtä epätosi, väärä ja perseestä, kuin minä pidät näitä "muita".

Niin, kävin minäkin sitten valituttamassa itselleni uskonnon. Vähän yllättäen eivät ryhtyneet ihan ensimmäisenä myymään jotain jessejuttuja, vaan humanismia tarjottiin. Oho?

1. Secular Humanism (100%)
2. Unitarian Universalism (94%)
...
26. Roman Catholic (16%)
27. Jehovah's Witness (9%)

Tulipa tuosta viimeisestä sijasta mieleen erään Deiciden biisin sanat, mutta enpä taida sittenkään täällä alkaa niitä rallattamaan... Ihan oikeat uskonnothan sinne pahnan pohjille jäivät, skientologia tosin oli pelottavan korkealla, jopa kuudentenatoista. Prepare to be assimilated?
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielenkiintoinen tuo uskontotesti. Meikäläinenkin menee näihin Secular Humanismin kannattajiin... Siis, perkule... teekkari onkin humanisti... :)

1. Secular Humanism (100%)
2. Unitarian Universalism (93%)
3. Non-theist (77%)


Olen näemmä 16%:sti Jagr... hänhän mainosti olleensa seitsemännen päivän adventisti. En siis näemmä olekaan kaikesta eri mieltä, kuin hän.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Eli kun sanot, että "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa blaa blaa" tai "fysiikka on parempi kuin muut tieteet" (tai jotain sinne päin) syyllistyt eettisen arvoarvostelman kyhäämiseen"

En minä ole, ainakaan tässä ketjussa, asettanut luonnontieteitä muitten edelle. Kyse on vain siitä että luonnontieteissä havaintokenttä on mahdollisimman laaja ja sen takia sen tuoma informaatio on mahdollisimman laajaa ts. se parhaiten vastaa kuvaa todellisuudesta.

Jos suuntaamme monokromaattisen lasersäteen kahta kohdetta kohti, toinen olkoon ihminen, toinen ilmaisin.
Ilmaisin antaa meille (miltei) aina tarkan tuloksen joka ei riipu mistään näkökulmasta tai opetetusta määritelmästä.
Ihminen voi sanoa että valo on vaikkapa punaista, valehdella että se on vihreätä tai sitten kutsua valoa keltaiseksi jos hänelle on opetettu että punainen=keltainen jne.

Jos ilmaisen tämän ajatusmallin epäselvästi se johtuu vain rajallisista ilmaisutaidoista mutta idean luulisi tulevan selväksi.
Eettisyydellä ei ole mitään tekemistä tuon kanssa, se on vain leima jonka te yritätte siihen päälle pistää.

"tällöin väite "luonnontieteet ovat parhaita, muut surkeita humanistihaihatteluja" on tismalleen yhtä epätosi, väärä ja perseestä, kuin minä pidät näitä "muita"."

Kukaan ei sano että joku olisi parasta, toisaalta voin eksplisiittisesti osoittaa että vain luonnontieteitten avulla voidaan saada kerätyksi lähestulkoon objektiivista dataa jonka heikoin lenkki onkin lopputarkastelija l. ihminen.

Niin, sehän tässä on hauskaa että aikanaan filosofit kinasivat satoja vuosia kiertääkö maa aurinkoa vai mitä kunnes "luonnontieteilijä" jaksoi vaihteeksi ihan havannoida tilannetta ja päätyi heliosentriseen aurinkokuntaan.

Olisihan se hienoa jos kaikki tieteet olisivat tasa-arvoisia, mutta joskus todellisuus vain potkii perseeseen ja pakottaa muuttamaan näkemyksiä.
EDIT: niin siis mainittakoon nyt että yleensäkin arvottaminen on jossian määrin turhaa, ainakaan itse en juurikaan jaksa välittää tieteitten "arvoista" (siis normaalielämässä). Kuitenkin jos puhumme todellisuuden kuvauksesta niin silloin on tällä hetkellä olemassa vain yksi tehokas keino, toki vaihtoehtojakin voi esittää mutta kannattaa huomioida falsifioitavuus ja ennusteiden antaminen.
 
Viimeksi muokattu:

rapster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Kolarin Turmio
Viestin lähetti varjo
En minä ole, ainakaan tässä ketjussa, asettanut luonnontieteitä muitten edelle. Kyse on vain siitä että luonnontieteissä havaintokenttä on mahdollisimman laaja ja sen takia sen tuoma informaatio on mahdollisimman laajaa ts. se parhaiten vastaa kuvaa todellisuudesta.
Kyse missä on siitä? Sinun päässäsi vai yleisesti? Havaintokenttä on laaja? Onpa epämääräistä. Onko se laajempi kuin, sanotaan nyt vaikka historian tutkimuksessa? Miten mittaat tätä laajuutta? Mitä merkitystä sillä on muille kuin sinulle? Ja tärkeimpänä, miten informaatio voi olla laajaa? Pippelinvenyttelyä, tai yritystä sinne päin, sanon mä.

Viestin lähetti varjo
Jos suuntaamme monokromaattisen lasersäteen kahta kohdetta kohti, toinen olkoon ihminen, toinen ilmaisin.
Ilmaisin antaa meille (miltei) aina tarkan tuloksen joka ei riipu mistään näkökulmasta tai opetetusta määritelmästä.
Ihminen voi sanoa että valo on vaikkapa punaista, valehdella että se on vihreätä tai sitten kutsua valoa keltaiseksi jos hänelle on opetettu että punainen=keltainen jne.
Jos suunnataan diskurssianalyysin ilmaisinta kohden, todennäköisesti mitään ei tapahdu. Jos heitämme sitä jumaluusopilla, se tuskin värähtääkään. Postkolonalismi, -strukturalismi ja -modernismi - kaikki yhtä tuntemattomia ilmaisimelle. Onko ilmaisin siis tyhmä? Kukahan sitä ilmaisinta muuten mahtaa lukea ja lukemia tulkita, jos ei epätarkka ja erehtyväinen ihminen? Kuka sen on rakentanut?

Kaikki tieteet ja tieteenalat ovat vakiinnuttaneet omat spesifit lokeronsa tiedonhankinnan eri osa-alueilla. Jotkin käyttävät tiedon hankkimiseen eri metodeja, toiset osin tai (lähes) kokonaan samoja, kun taas eräät puhuvat keskenään täysin eri kieltä, sillä niin eri asioista on kyse. Matematiikalla ei koeteta ymmärtää vaikka syitä itsemurhiin, vaikka matematiikkaa saatetaankin käyttää apuna esimerkiksi niiden tilastoinnissa. Samoin psykologi tuskin koettaa selittää alkuräjäjähdyksen väkivaltaista luonnetta universumin ongelmallisella isäsuhteella sekä uhmaiällä.

Miten siis perustelet näkemyksesi, jonka mukaan esimerkiksi kielen kehittymisen suuntaviivoista ei voida saada yhtä tarkkaa tietoa kuin kultakalan evoluutiosta kun jo se, että vaadit muilta kuin luonnontieteiltä sellaista tarkkuutta, jota kenenkaan muun mielestä niiltä ei ole järkevää vaatia, osoittaa kyseessä olevan ihan teikäläisen oma subjektio, ja kyllä, moraalinen arvoarvostelma. Sorrut jatkuvasti moraalisiin arvopäätelmiin, vaikka muuta koitatkin väittää.

Viestin lähetti varjo
Jos ilmaisen tämän ajatusmallin epäselvästi se johtuu vain rajallisista ilmaisutaidoista mutta idean luulisi tulevan selväksi.
Eettisyydellä ei ole mitään tekemistä tuon kanssa, se on vain leima jonka te yritätte siihen päälle pistää.
Idea tulee hyvin selväksi. Ketkä me?

Viestin lähetti varjo
"tällöin väite "luonnontieteet ovat parhaita, muut surkeita humanistihaihatteluja" on tismalleen yhtä epätosi, väärä ja perseestä, kuin minä pidät näitä "muita"."

Kukaan ei sano että joku olisi parasta, toisaalta voin eksplisiittisesti osoittaa että vain luonnontieteitten avulla voidaan saada kerätyksi lähestulkoon objektiivista dataa jonka heikoin lenkki onkin lopputarkastelija l. ihminen.
Kukaan ei sano, että joku olisi parasta, mutta toisaalta... olet sinä hassu. Lopeta jo.

...Ymmärrätköhän muuten edes mitä äsken sanoit? Sanoit että data on objektiivista, mutta ylennät itsesi - siis ihmisen(?) - asemaan, jossa voit sanoa "data on objektiivista". Mistä sinä sen heikoimpana lenkkinä tiedät? Sinähän sitä dataa tarkastelet. Sitä paitsi sama asetelmahan on kaikessa tieteessä (ja elämässä yleensä): ihmistä tutkivan biologin ja antropologin tutkimuskohteet näyttäytyvät molemmille samanlaisina - data on siis molemmille samanlaista.

edit: no osoitapa.

Viestin lähetti varjo
Niin, sehän tässä on hauskaa että aikanaan filosofit kinasivat satoja vuosia kiertääkö maa aurinkoa vai mitä kunnes "luonnontieteilijä" jaksoi vaihteeksi ihan havannoida tilannetta ja päätyi heliosentriseen aurinkokuntaan.
Siksipä arvostetut tieteet eivät enää juuri koitakaan tunkeutua toistensa alueille siellä, missä se on ilmeisen typerää - tällaiseksi törttöilyksi lasken myös muiden tieteiden vähättelyn ja vääristelyn (filosofi muuten usein oli tuolloin aikansa tähtitieteilijä, biologi, matemaatikko, taiteilija, poliitikko... johtuen osin koulutuksen harvinaisuudesta ja tiedon määrän suhteellisesta vähyydestä nykyaikaan verrattuna). On ihan hieno asia, että meillä on nykyään alalle kuin alalle erikoistuneita tiedeihmisiä, jotka eivät koeta haukata liian suurta palaa kakusta ymmärtämättä kokonaiskuvaa.

Eikös muuten ole hauskaa, että ihan jotkut tähtitieteilijätkin olivat aikanaan sitä mieltä, että aurinko kiertää maata? Heh heh, voi että... kyllä ne tähtitieteilijät olivat sitten hölmöjä. Ihan sattumalta tulee tästä väistämättä mieleen joulukuinen(?) viestiketju, jossa kyseenalaistit normatiivisen etiikan käsitteen. Talk about stepping on somebody's toes...

Viestin lähetti varjo
Olisihan se hienoa jos kaikki tieteet olisivat tasa-arvoisia, mutta joskus todellisuus vain potkii perseeseen ja pakottaa muuttamaan näkemyksiä.
EDIT: niin siis mainittakoon nyt että yleensäkin arvottaminen on jossian määrin turhaa, ainakaan itse en juurikaan jaksa välittää tieteitten "arvoista" (siis normaalielämässä). Kuitenkin jos puhumme todellisuuden kuvauksesta niin silloin on tällä hetkellä olemassa vain yksi tehokas keino, toki vaihtoehtojakin voi esittää mutta kannattaa huomioida falsifioitavuus ja ennusteiden antaminen.
Sanot yhtäällä, ettet aseta luonnontieteitä muiden edelle, mutta heti seuraavassa lauseessa vähintään rivien välissä (tässä tapauksessa pitkin lainaamani tekstin rivejä) annetaan ymmärtää taas jotain ihan muuta... vahvasti ristiriitaista. Vähän sama on, kun Pätkä sanoo, että "eipä asia minulle varsinaisesti kuulu" mutta sitten sanoo kuitenkin jotain, mikä ei hänelle kuulu. Mitä hyötyä tästä on?

Olen ihan puhtaasti subjektiivisesti sitä mieltä, että vaikutat ihan samalla tavoin uskovaiselta kuin tässä ketjussa argumentointiaan esitellyt nimimerkki Ex siten, että molemmat olette liian lähellä lempiaihettanne voidaksenne suhtautua siihen kyllin objektiivisesti (vaikka olet oikeassa kyllä siinä, että sana "objektiivinen" voidaan heittää romukoppaan kaikissa yhteyksissä, joissa ihmismieli on vähänkään mukana - eli oikeastaan kaikessa). Lisäksi molemmat tuntuvat koettavan kanonisoida oppinsa joksikin sellaiseksi, mitä on opin "hengen" mukaisesti joko väärin tai vähintään täysin yhdentekevää.

Suosittelen ihan lämpimästi avointa tutustumista esimerkiksi tieteen "pehmompaan" puoleenkin, ei se pure. Esimerkiksi teikäläinen saattaisi hyvinkin voida kiinnostua niistä aloista, jotka tutkivat niitä tapoja, joilla ihminen näitä havaintojaan datasta käsittelee ja muokkaa... joku filosofi tai kognitiotieteilijähän saattaisi haluta väittää, että pääsemmekin lähemmäs Totuutta (tm) pääsemällä jonkinlaiseen selvyyteen siitä, miten objektiosta tuli subjektio? (Sanomattakin lienee selvää, että väittelyssä ei päästäisi mihinkään niin kauan kuin emme edes tiedä mikä Totuus on.)
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No niin, qed, Redcoat/rapster vs varjo onkin kummasti tasaveroisempaa ottelua tai oikeastaan ei edes sitä, koska varjolta tunnetusti puuttuu autenttinen analyyttinen metodi minkään luonnontieteen ulkopuolisen suhteen - ja kun, kuten myös tunnettua, luonnontiede ei itsessään ole filosofia tai moraalioppi niin sen työkaluin ei juuri voi kauheasti keskustella mistään muusta kuin fyysisen maailman havaitsemisesta. Eli ei voi keskustella filosofiasta ja moraalista muuten kuin alkeellisesti. Ja siten vain niiltä osin kun uskonto tekee havaintoja tai esittää väitteitä fyysisen maailman ilmiöistä, pystyy puhdas luonnontiede toimimaan sitä vastaan (ja silloinkin lähinnä välillisesti). Varjon määrittelyhän on käänteisfundamentalistinen eli jos Raamatussa on yksikin virhe, on koko kirja virheellinen. Suurin osa kristikuntaa jostain syystä on eri mieltä ja hengenheimolaiset löytyvät niistä primitiiviversioista. Outoa - tai sitten ei...

Testi oli aivan hupaisia, joskin kategoria, "en usko, en ole varma tai ei kiinnosta" oli vähän laaja kyllä... En ole varma (koska ei ole tarpeeksi tietoa) on minusta parempi asenne kuin kovin vankka usko ateismiin. Ja "ei kiinnosta" on sitten erittäin syvältä oleva asenne ja kategoriana aivan erilainen kuin edelliset. Anyway, agnostismi se vasta pitää ihmisen kaidalla tiellä. Tulokset olivat kyllä hauskoja - olen aina pitänyt buddhalaisuutta hienona maailmankuvana (ja toinen vanha suosikki eli liberaali kveekarismi tuli niukasti neljänneksi - Society of Friends, here I come!)

1. Secular Humanism (100%)
2. Unitarian Universalism (98%)
3. Theravada Buddhism (94%)
------------------
25. Roman Catholic (24%)
26. Islam (18%)
27. Jehovah's Witness (16%)

edit: typoja
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös