Uskokoon, ken tahtoo

  • 34 376
  • 512

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
En tarkoita sitä että uskolla ei olisi mitään pohjaa vaikka kaikki maailmankakkeuden arvoitukset saataisiinkin ratkaistua (mitä en myöskään usko). Uskon selittäminen tietämyksen puutteella on historiallisestikin lyhytnäköinen tie mutta ei se uskoa tai sen merkitystä sinänsä vähennä vaan enemmänkin muuttaa niitä perusteita jonka takia uskotaan ja mihin uskotaan. Uskoa ei voi perustella tietämättömyydellä tai ymmärtämättömyydellä. Se johtaa kuitenkin lopulta vain joko todellisuuden kieltämiseen tai jumalien muuttumiseen yhdentekiviksi elämän ja maailmankaikkeuden kannalta.

Edit: Niin siis vielä lisäyksenä että jos jumalat vaikuttavat sellaisella tavalla maailmankaikeuteen että sitä ei voi havaita niin mitä tarvetta tällaisen jumalan olemassa olon olettamiselle silloin on?
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re: calvin

Hieno pointti - uskon ja tiedon yhteys on tosiaan todellinen ja monitahoinen. Itse otaksun eläväni kokonaan fysikaalisesti selittävissä olevassa maailmassa, eikä uskonto (edes buddhalaiset tai kveekarit) sinänsä suuresti houkuttele. Mutta jotenkin uskoisi että tarvitsemme muutakin kuin metodin (luonnontieteen) ja sen tuloksen (fysikaalisen selityksen) - kysymys on kuitenkin tietoisuudesta ja olemassaolosta tässä todellisuudessa: tiede ei anna merkitystä tai eettistä toimintaohjetta olemassaololle. Uskonto pyrkii näin tekemään ja monessa suhteessa yritys on tervetullut, vaikka menetelmä ei olekaan aina osoittautunut ideaaliksi. Toivottavasti emme tästä yrityksestä luovukaan, koska tiede ei voi tätä puutetta mitenkään korvata. Nytkin olemme varmasti tieteellisesti ja teknologisesti kaikkien aikojen sofistikoitunein kulttuuri - ja mihin innokkaimmin käytämme tieteen uusimpia saavutuksia ja sovelluksia: aivottomaan viihteeseen ja aseisiin. Jokin eettinen ja filosofinen impulssi tarvitaan - pitkään se tuli kristinuskosta, mutta nyt suurin osa pidikkeistä on murtunut, eikä jälki minusta aivan kokonaan kaunista ole. Lyhyesti sanottuna voisi sanoa, että ollakseen merkityksellistä ja aitoon edistykseen johtavaa luonnontiede tarvitsee eettisen ja henkisen kontekstin, eikä se voi sitä synnyttää omin keinoin. Uskonto voi olla väärä keino, mutta sen pyrkimys on oikea.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Ex

Kirjoitan tämän viestin kotonani ja siirrän sen Jatkoaikaan koululla, joten voi olla, että minulta on unohtunut joitain pointtejasi. Eilen illalla koululla piipahdettuani luin nopeasti viestejäsi, ja niistä minulle jäi mieleen ainakin kolminaisuus, esikoisuus ja ikuisuus. Aloitetaan vaikka kolminaisuudesta (kreikankieliset sanat ja niiden merkitykset ovat Isosta Raamatun Tietosanakirjasta, lyhennän sen IRT).

Kolminaisuuttahan ei itsessään mainita Raamatussa, se tuli sanana käyttöön myöhemmin. UT:ssa on kuitenkin vaikka kuinka paljon kohtia, joissa Jumalan kolme persoonaa kuvataan samanarvoisiksi, yhdeksi Jumalaksi. Esimerkkejä: Luuk. 1:35, (vrt. Matt.1:18 - -> Pyhä Henki on persoona), Matt.3:16, Apt.2:33,34, Matt.28:19, 1.Kor.6:11 & 12:4-6.

Huomattavaa on varsinkin se, että kastekäskyssä (Matt.28:19) puhutaan kolmesta nimestä (Isä, Poika ja Pyhä Henki), mutta käsketään kastamaan heidät ”nimeen”, joka on yksikössä (kreik. eis to onoma). Koko paketilla on siis yksi nimi, Jumala, koska Jumala on yksi (Joh.17:3, 1 Kor.8:4, 1 Tim.2:5), mutta hänellä on kolme tasavertaista persoonaa, joista yksi kuoli syntiemme tähden ihmisenä ristillä (siis ihminen kuoli, Jumala ei, koska Jeesus oli molempia). Kirjoitit muuten, että saatanan langettua Jumala ei tuhonnut sitä muiden henkiolentojen tähden. Mutta hän laittoi osan persoonastaan likoon, jotta voisi avata tien vapaan tahdon omaavalle ihmiselle Jeesuksen kuoltua ristillä.

Poika ei myöskään ole Isää alempiarvoinen, mutta tästä lisää esikoisuutta käsiteltäessä. Jos kiinnostaa, niin mielenkiintoista juttua löytyy ainakin IRT:n osasta kolme, kohdasta kolminaisuus. Siellä on käyty samoja juttuja lävitse, kuin sinäkin tällä palstalla.

Pyhä Henki on myös persoona. Hän todistaa (Room. 8:16), rukoilee puolestamme (Room.8:26), jakaa armolahjoja (1 Kor.12:11), puhuu (Apt.13:2), opettaa ja muistuttaa (Joh.14:26) jne… Myös itse Jeesus puhui Hengestä persoonana ho parakletos (maskuliinimuoto kuulemma), puolustaja, auttaja. Esimerkkikohtina vaikkapa Joh.14:26, 15:26, 16:7.

Lisäksi vielä sellainen seikka, että kun ”hengen” sijaan käytetään demonstratiivipronominia, on alkukielessä henkilöön viittaava maskuliinimuoto ekeinos, tämä, tuo. Suomalaisessa Raamatussa vastineena on tällöin hän (IRT).

Esikoisuus

UT:ssa esikoisuudella tarkoitetaan sekä luonnollista että kuvaannollista esikoisuutta. Sillä voidaan siis ilmaista etusijaa, arvokkuutta, vaikutusvaltaa jne… Jopa itse Jumalaakin on puhuttu esikoisena rabbiinien toimesta. Tähän laitan suoran lainauksen IRT:stä kohdasta ”esikoinen”: Kristus, Jumalan Poika ja elämän Jumalan kuva, on ”esikoinen ennen kaikkea luomakuntaa”. Tämä ei kuitenkaan viittaa Kristuksen alkuperään, sillä Hän ei ole luotu, vaan ”hänessä luotiin kaikki”, Kol.1:16 ks. tekstiyhteyttä. Ajatukseen ”esikoisesta” sisältyy osaksi Kristuksen absoluuttinen ennaltaolo, osaksi Hänen korkea asemansa ja täydellinen herruutensa koko luomakunnassa sekä lisäksi myös hänen kiistaton perintö- ja omistusoikeutensa siihen. Kristuksessa täyttyy Ps.89:26-28:n profetia ”esikoiseksi” asetetusta Messiaasta, jonka esikoisoikeuksiin kuuluu koko luomakunnan hallinta, vrt Hebr.1:2. Hänen esikoisoikeuksiaan perustellaan Hebr.1:3:sta eteenpäin. Kaikki maailman luomisen ja hallinnan perustana olevat lait sekä tarkoitusperät ovat Hänessä ja vaikuttavat Hänen kauttaan. Hän on sen elämän alkulähde, sen kehityksen keskus, sen (rakentavan) toiminnan alkuunpanija. Hän antaa luomakunnalle yhtenäisyyden ja pitää sen koossa, luo sekasorron sijaan järjestyksen.

Jeesuksen Jumaluus:

Iankaikkisista ajoista Miika 5:2, edelleen Joh.1:1, Kol.1:17,
Luomisen välikappale Hebr.1:1,10, Joh.1:3
Jumalalliset ominaisuudet Mark.2:8, Luuk.5:22; 4:39, Matt.8:26,27, Matt.18:20, Joh14:20, Mark.2:5-12
Jumalalliset nimet Room.1:4, Ilm.1:17; 22:13
Isä ja Poika ovat yhtä Joh.14:9,10, Joh.12:45, Joh.10:30

Yksi syy, miksi Jeesus painotti alamaisuuttaan Isään nähden maalisen vaelluksensa aikana, saattaapi olla se, että Hän halusi antaa seuraajilleen oikeanlaisen esimerkin alamaisuudesta ja nöyryydestä. Kyseessä on siis malli meidän Jumalasuhteelle, Isä on meidän Isä. Mutta turha kai tässä on perustella mitään, koska käännösvirheitähän ne kaikki tyynni… ;o)

Ikuisuus

Kun luen kuvausta paratiisistasi maan päällä, minulle tulee mieleen Raamatun tuhatvuotinen valtakunta. Käsittääkseni VT:ssa viitataan siihen, kun puhutaan rauhanajasta, jolloin maan päällä taotaan aseet sontatalikoiksi. Leijona käy yhdessä lampaan kanssa jne. Kyseessä on siis ilmestyskirjan tuhatvuotinen valtakunta, joka alkaa, kun Jeesus saapuu maanpäälle. Tuon tuhannen vuoden aikana ei siis ole sotia, koska saatana on sidottu (Ilm.20:2,3). Mitään kiihoketta suunnattomalle väkivallalle ei siis ole. Valtakunnan aikana syntyy lapsia ja kuolee ihmisiä, eli kaikin tavoin mukavaa elämää. Tuhannen vuoden jälkeen saatana kuitenkin päästetään vapaaksi villitsemään ihmisiä (Ilm.20:7,8). Syy: valtakunnan aikana syntynyt sakki seulotaan oikeudenmukaisuuden vuoksi. Muutenhan valtakunnan aikana syntyneillä olisi etulyöntiasema aikaisempiin ihmisiin nähden, koska he ovat nähneet Jeesuksen olemassa olon (syy on omaa päättelyäni). Saatanan koottua joukkonsa kapinaan Jeesus tuhoaa ne (Ilm.20:9) ja alkaa viimeinen tuomio (Ilm.11,12). Määränpäät ovat taivas (Ilm.21) tai helvetti (Ilm.20:15).

Koska olen viettänyt tämän kirjoituksen tiimoilta jo liian kauan koneen ääressä, pyydän sinua perehtymään IRT:aan. En nosta sitä korkeammalle kuin kuuluu, se on vain hakuteos. Sieltä löytyy kuitenkin todella hyvät raamatulliset perustelut helvetille, tuonelalle, sielulle, kolminaisuudelle ja muille esittämillesi väitteille. Mukana on myös alkukielen sanoja selvityksineen, mm. se’ol.
Minun aikani ei riitä notkumaan netin ääressä kovin usein, kun ei sitä edes kotona ole. Halusin kuitenkin puuttua muutamiin kohtiin, koska kuten muistaakseni mjr kirjoitti, ovat oppisi sangen hurjat. Ne hyökkäävät niin monta Raamatun perusopetusta vastaan, etten voi vain seurata sivusta mellastustasi. Moni asia kirjoituksissasi on kohdillaan, mutta jehovalaiset perusopit kuultavat räikeästi läpi. Sinulla on tietoa, mutta ehkä sinulta puuttuu juuri se Jeesuksen Kristuksen sisäinen tunteminen, mitä seppä Hög…jotain painotti aikanaan Paavo Ruotsalaiselle. Jumala ei halua oppejamme tai tietojamme, hän haluaa kuuliaisuutta (1. Sam. 15:22 ). Sinä haluat pelastukseen omin ansioin, tietoon perustautuen, mutta Jeesus sanoi, että vain hän on tie Isän luo. Hän kulki nöyrän tien, alensi itsenä, vaikka hän oli osa kaikkivaltiasta. Se olkoon myös meidän tiemme.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Tässä vielä kiiressäni heitän muutaman version Johanneksen evankeliumin alusta.

Raamattu 32/38: 1 Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala.

Biblia: 1 Alussa oli sana, ja se Sana oli Jumalan tykönä, ja Jumala oli se Sana.

King James: 1 In the beginning was the Word, and the Word was with God, and the Word was God. (Young's Bible, Darby Bible, American Standard, Revised Standard, World English Bible ja Green's literal kääntävät samoin, International Standard muuten samoin, mutta käyttää eri ilmaisumuotoa "alussa oli Sana"-kohdassa --> existed)

Svensk Bibeln: 1 I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud.

Luther 1545: 1 Im Anfang war das Wort, und das Wort war bei Gott, und Gott war das Wort.

Uuden maailman käännös ei liiemmin kiinnosta, koska se on muokattu palvelemaan jehovien oppia, eikä sitä ollut kyllä saatavillakaan tähän hetkeen.

Olen aloittanut opinnäytetyöni teon ja vierailen netissä säännöllisen epäsäännöllisesti. En voi luvata, milloin olen vastaamassa sinulle seuraavan kerran, mutta ymmärtänet, että aikani on rajallista.
 

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
VARJO:
Siis jos Raamatussa on virhe se ei voi olla Jumalan sanaa, koska Jumalan sana on absoluuttisesti totta, koska se on Jumalan sanaa joka on aina totta, koska se on Jumalan sanaa.

REDCOAT:
OK. Tuo vaikuttaa jo järkevämmältä. Mutta edelleen siinä mättää mielestäni se, että "Jumalan sana" on määritelty aivan liian mustavalkoisesti. Ei se, jos Raamatusta välittyy myös aikansa ihmisten käsityksiä, tarkoita, ettei sen sanoma voisi olla Jumalan inspiroima

VARJO:
Aivan, voisi, siitähän tässä on kyse. En minä Jumalaa absoluuttisesti kiellä, koska sellainen olento on mahdotonta todistaa vääräksi. Mutta se on varmaa että Jumalaa ei varmasti ole olemassa...siis voi olla tai ei ole mutta ei varmasti, siis taas kun puhumme raamatun jumalasta.
Eli Jumala ei kelpaa absoluuttiseksi argumentiksi, koska se ei ole sitä, se vain voi olla sitä.

Tuota noin, mitenkähän tämä nyt tulisi ymmärtää. Ensin totesit, että "jos Raamatussa on virhe, se ei voi olla Jumalan sanaa" ja nyt siirrätkin keskustelua tämän pointin osalta vain Raamatun Jumalan olemassaoloon, etkä siihen, että onko Raamattu Jumalan sanaa, ja toteat, että varmaa on, että emme voi olla varmoja siitä, että onko Raamatun Jumala olemassa. Kuitenkin tunnut olevan melkoisen varma siitä, että Raamatussa on niitä virheitä. No tietenkin on totta, että Raamatun Jumala voi olla olemassa, vaikka Raamattu ei olisikaan virheetön. Ja juuri tämä oli minun pointtini edellisessä vastausessani. Mutta myöskin näyttää siltä, että se Jumala, joka on olemassa, on Raamatun Jumala vain siinä tapauksessa, jos hänellä on jotain tekemistä sen Jumalan kanssa, josta Raamatussa puhutaan. Siksipä näyttääkin siltä, että Raamatun kutsuminen "Jumalan sanaksi" on täysin mielekästä, vaikka se sisältäisikin virheitä. Eikö tämä johda siihen, että sinun täytyy nyt luopua jostain aiemmasta väitteestäsi, ellet halua ajatella ristiriitaisesti?




VARJO:
Ei, luomiskertomus on vain tarina ilman mitään syvempää merkitystä. Se on syntynyt aikana jolloin kosmologian tiedot olivat juuri sen kaltaisia millaisina ne Raamatussa esitetään, juuri sen takia luomiskertomuksessa ei olla edes käsitelty nykykosmologiassa täysin triviaaleja asioita.

REDCOAT:
Hauskaa on, että voin olla samalla kertaa eri mieltä tuosta korostamastani lauseesta vastauksessasi

VARJO:
Haluaisitko sitten vaikkapa yrittää edes keskustella asiasta?
Luomiskertomus on maailmanluomismyytti muitten joukossa, Yggdrasil tai Sotkan muna.
Täsmennetään kuitenkin että syvemmällä merkityksellä tarkoitin aitoa kosmologista merkitystä ja totuusarvoa.

Haluaisin.

Jos hyväksyt vain (tieteellisesti ymmärrettynä) kosmologisen merkityksen "minkään syvien merkitysten" kategoriaan, niin siinä tapauksessa ehkä sittenkin olen samaa mieltä, että luomiskertomuksella ei ole "mitään syvää merkitystä". Tuolla tasolla se voi olla "vain myytti muiden joukossa". Mutta jos taas otetaan esiin muitakin merkitysten tasoja, kuin tuo tieteellinen kosmologinen merkitys, niin asia alkaakin näyttää ihan erilaiselta. Ajattelisin, että luomiskertomuksen tärkeimmät funktiot olivat:

- Kertoa lukijoilleen vertauskuvallisesti niistä sisäisistä tarkoituksista, joita Luoja luomakunnalle antoi. (Esim. mikä on tarkoitettu ihmisen suhteeksi Luojaan ja luomakuntaan, mitkä ovat ihmisen tehtävät siinä, mitkä ovat potentiaalisia uhkia näille tarkoituksille, mitä on elää ihmisenä osana tätä luomakuntaa jne.)
- Kertoa lukijoilleen siitä, että kuka on kaiken takana ja torjua ja demystifioida siten ympäröivien kansojen polyteistiset ja animistiset uskonnolliset käsitykset. (Luomiskertomus on kuin suora kysymys näiden kilpailevien uskontojen käsityksille - Miksi palvotte luontoa kuin jumalia? Meillä on Jumala, joka on luonut kaiken tuonkin mitä te palvotte.)
- Olla ylistys todellisen Luojan luomistyölle ja sen hyvyydelle ja kauneudelle.

Mikään näistä ei ole riippuvainen siitä, että pitääkö luomiskertomus tieteellisellä tasolla paikkansa vai ei. Riittää, että on olemassa Jumala, joka on kaiken luoja (esim. alkuräjähdyksen ja evoluution kautta, jos siltä näyttää) ja että hänen kunnioittamisensa ja seuraamisensa on oikein. Nämä ovat väitteitä, joihin luonnontieteillä ei suoraan ole mitään sanottavaa.

Tämä on siis oma käsitykseni luomiskertomuksen merkityksestä. Tajuan toki, että se jos minä uskon tähän, ei sinänsä tee siitä totta. Minun syyni uskoa siihen tulevatkin siitä, että tällainen tulkinta luomiskertomuksesta on mielestäni osa sitä johdonmukaisinta ja rationaalisinta kokonaisnäkemystä todellisuudesta, jonka muodostumiseen on sanottavaa niin tieteellä, filosofialla kuin (hui kauhistus) jopa teologialla. Yritys kumota tämä käsitykseni sillä, että minä en ehkä voi osoittaa tätä näkemystäni luomiskertomusta suoraan todeksi lukemalla sitä vierekkäin modernien luonnontieteiden löydösten kanssa, missaa siten aika pahasti pointin.



REDCOAT:
No jopas. Sinä siis ohitat merkityksettömänä asiana sen, että väitteesi siitä, että vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa, osoitettiin vääräksi.

VARJO:
Öh, tätä ei osoitettu missään.

No jos sen osoittaminen, että näkemyksestä seuraa sisäinen looginen ristiriita, ei riitä kyseisen näkemyksen vääräksi osoittamiseen, niin tuskin mikään riittää.


Maailma on pohjimmiltaan fysikaalinen joten mitä todennäköisimmin vain ja ainoastaan fysikaalisten vuorovaikutusten kautta voidaan saada luotettavaa tietoa (tai siis tarkasteltava data on _puhdasta_ epätarkkuusperiaatteen rajoissa), kaikki muu on välikäsien kautta prosessoitua.

Jos tarkoitat vetää yhtäläisyysmerkit maailman ja todellisuuden välille, niin syyllistyt tässä kehäpäättelyyn. Fysikaalinen maailma joko on tai ei ole sama kuin kaikki todellisuus, mutta asiaa ei ratkaista sillä, että jo ennalta oletetaan tuo väite todeksi ja sen perusteella yritetään ohittaa esitetty ristiriita tuossa näkemyksessä (eikä se edes poistuisi tälläkään tavalla).


Eri asia onkin mitä me nyt voimme havaita ja mitata, kuitenkaan ei toistaiseksi ole kyetty osoittamaan minkään ei-fysikaalisen toimijan mukanaoloa.

Pahasti näyttää siltä, että vaadit tämän ei-fysikaalisen osoittamista fysikaalisesti. Jos olet päättänyt, että vain fysikaalista on olemassa, niin ehkä tuo vakuuttaa sinut. Se ei kuitenkaan mitenkään todista sitä hypoteesia vastaan, että on olemassa ei-fysikaalista. Kyseessä on kategoriavirhe, samalla tavalla kuin jos esim. vaaditaan saada tietää, miltä numero 5 maistuu tai paljonko totuuden käsite painaa.


Toki, luonnontieteiden avulla ei välttämättä edes kyetä hankkimaan tarkkaa tietoa ajatuksista yms. erinäisten syitten takia mutta itse data on silti fysikaalista.
Täytyy ymmärtää että "luonnontieteet" toimivat riippumatta siitä onko olemassa ihmisiä niitä havaitsemassa ja kuvailemassa.

Ööhh, etpä ole ainakaan vielä selittänyt, että miten osoitat luonnontieteiden toimivuuden ilman, että oletat todeksi myös ei-luonnontieteellisiä väitteitä, kuten esim. oman subjektiivisen tietoisuutemme ulkopuolisen maailman objektiivinen olemassaolo ja kykymme saada pääpiirteissään luotettavaa tietoa siitä, induktioperiaatteen pätevyys jne.


REDCOAT:
Jumalan olemassaolo selittää erinomaisesti sellaisia asioita, jotka ovat määritelmällisesti luonnontieteiden ulkopuolella, kuten se, että miksi maailmankaikkeudessa vallitsee säännölliset ja ymmärrettävissä olevat luonnonlait, jotka kaiken lisäksi sattuvat vielä olemaan sellaiset, että ne sallivat elämän olemassaolon ja kehityksen.

VARJO:
Eiiiiiiii, Jumalalla ja maailmankaikkeuden olosuhteilla ei tarvitse olla mitään tekemistä toistensa kanssa.
Lähdet pohtimaan asiaa väärästä lähtökohdasta, ei meidän olemassaolomme ole merkityksellistä.
Koska olosuhteet ovat mitä ovat me voimme olla täällä havaitsemassa niitä. Mitään tuon mystisempää ei tuohon tarvita.

Millä perusteella sanot, että meidän olemassaolomme ei ole merkityksellistä. Kyllä itsestään tietoisten älyllisten olentojen olemassaolo minusta näyttää hyvin merkitykselliseltä asialta. Saattaapa olla, että tämä johtuu siitä, että olen itsekin tällainen itsestään tietoinen älyllinen olento ja tämä siksi tekee minusta puolueellisen asiaa arvioimaan, mutta eipä meidän itsestään tietoisten älyllisten olentojen ulkopuolelta löydy mitään muutakaan, joka sen merkityksellisyyden arvioimisen tekisi. Jos todella sanotaan, että se ei ole merkityksellistä, niin varmaan voidaan tulla siihen johtopäätökseen, että olemassaolomme ei vaadi mitään kummempaa selitystä, kuin että se on vain yksi monesta epätodennäköisestä lopputuloksesta, joista kuitenkin ainakin yhden täytyi toteutua ja se nyt vain sattui olemaan tämä. Jos taas asia nähdään merkityksellisenä, niin en näe mitään väärää siinä, että pohditaan esim. sitä mahdollisuutta, että maailmankaikkeus on olemassa, on ominaisuuksiltaan elämän olemassaolon salliva, tietoisten ja älykkäiden olentojen kehityksen mahdollistava ja jopa vieläpä sellainen, että nämä älylliset olennot pystyvät ymmärtämään maailmankaikkeuden rakennetta ja siinä vallitsevia lainalaisuuksia, juuri sen takia, että perimmäinen todellisuus ei olekaan ei-tietoista materiaa, vaan ei-materiaalista tietoisuutta, jonka tarkoitus olikin aikaansaada tällainen maailmankaikkeus.


Esim. Jos minä näen murhan ja ilmiannan murhaajan niin tapahtuiko
a) Maailma järjestyi siten että minä saatoin nähdä murhan ja ilmiantaa murhaajan
b) Satuin osumaan paikalle juuri oikeaan aikaan ja satuin näkemään murhan.

Pidän tuota vähän huonona analogiana. Eihän tuossa tapauksessa selitystä kaipaa niinkään se, että se olit juuri sinä, joka sen murhan näki, vaan se että joku näki sen. Tällaisen selittäminen sattumalla ei ole mitenkään epäuskottavaa sen pohjalta, mitä tiedämme asiaan liittyvistä seikoista. Tämä olisi sopiva analogia sille väitteelle, että juuri nimenomaan meidän olemassaolomme on se, mikä vaatii selitystä suunnittelevasta älystä. Mutta enhän minä tällaista ole tarkoittanut esittää, vaan ennemmin sitä, että ylipäänsä tietoisten ja älyllisten olentojen synnylle ja kehitykselle suotuisat olosuhteet ovat se selitystä kaipaava asia. Eikä käsittääkseni tämänkään asian laittaminen sattuman ja/tai välttämättömyyden piikkiin hirmu uskottavalta vaikuta, koska lienee aika turvallista sanoa, että esim. jos maailmankaikkeus olisi luhistunut heti ensimmäisissä alkuräjähdyksen jälkimainingeissa, jos raskaita alkuaineita ei olisi syntynyt, jos kemialliset sidokset eivät olisi mahdollistuneet tms. niin minkäänlaista älyllistä elämää ei olisi olemassa. Parempi analogia olisi mielestäni tämä muistaakseni John Leslieltä lähtöisin oleva:

Sinut on tuomittu kuolemaan ja teloituskomppania astuu eteesi valmiina laukaisemaan aseensa. Käskyn saatuaan he ampuvat, mutta havaitsetkin yllätykseksesi, että olet yhä elossa, eikä sinuun osunut yksikään luoti. Vastine ns. heikolle antrooppiselle periaatteelle olisi tässä se, että mikäli sinuun olisi osuttu (ja sillä tarkkuudella, mitä ammattiteloittajilta voidaan odottaa), niin et olisi tässä enää ihmettelemässä selviämistäsi. Tuskin kuitenkaan olisit tällaiseen selitykseen tyytyväinen, vaan haluaisit löytää tuota triviaalia tosiseikkaa täydentävän selityksen. Kävikö ehkä niin, että koko teloitus oli lavastettu ja tarkoitus olikin, että selviät hengissä, niin että teloittajat oli määrätty ampumaan ohi? Tai ehkä joku ystäväsi pääsi peukaloimaan teloittajien aseita, eikä siellä ollutkaan kovat piipussa?
 

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Calvin, tästä tulee nyt ehkä jopa kohtuuttoman pitkä vastaus suhteutettuna omien kommenttiesi lyhyyteen, mutta en oikein osaa selittää aiemmin esittämieni argumenttien taustalla olevia asioita tämän lyhyemmin. Toivottavasti näistä nyt saa ainakin jotain tolkkua.


CALVIN:
Pihvi ei ollutkaan siinä, että olisin ollut sitä mieltä että antrooppinen periaate selittäisi maailmankaikkeuden olemuksen vaan toivoin että kun katsot täysin toisenlaisesta näkökulmasta asiaa niin huomaat että oma perustelusi jumalien olemassa ololle ontuu pahasti. Jumalien olemassa ololla voidaan selittää ihan kaikki. Täydellisesti. Siksi se ei selitä mitään.

Ensinnäkin, mielestäni tuo monikkomuodon käyttö on turhaa. Luultavasti sinulle ei ole jäänyt epäselväksi se, että oma näkemykseni on monoteistinen eikä polyteistinen. Siksi oletan, että pointtisi on tässä kohtaa retorinen ja yrität vihjata, että aivan yhtä hyvin voitaisiin samalla tavalla perustella montaa erilaista jumalaa ja ehkä jopa niitä kaikkia yhtäaikaa. Tämä ei kuitenkaan mielestäni pidä paikkaansa, vaan Ockhamin partaveitsiperiaatteen mukaisesti useamman jumalan postulointi on perusteetonta (ainakin ellei selitysvoima kasva tällä tavalla, ja mielestäni se ei kasva), ja samoin tuosta yhdestäkin Jumalasta löytyviä erilaisia käsityksiä voidaan arvioida saman periaatteen mukaisesti. Eli se Jumala-käsite, jolle esim. mainitsemani kaltainen perustelu eniten antaa (jos antaa) tiedollista tukea, on se, joka parhaiten täyttää selitysvomaisuuden ja yksinkertaisuuden kriteerit. Nähdäkseni tällainen jumalakäsite syntyy silloin, kun määritellään Jumala tiedoiltaan ja kyvyiltään rajattomaksi persoonaksi. Muita positiivisia ominaisuuksia ei oikeastaan tarvita (tai niiden postuloiminen ei ainakaan ole samalla tavalla perusteltua). Negatiiviset ominaisuudet, kuten vaikkapa aineettomuus ja mahdollinen ajattomuus, eivät sitten olekaan käsitettä monimutkaistavia, koska ne ilmentävät vain positiivisten ominaisuuksien puuttumista.


Jumalien olemassa ololla voidaan selittää ihan kaikki. Täydellisesti. Siksi se ei selitä mitään.

Tässä väitteessäsi joko on totuuden siemen, tai sitten se on täysin hakoteillä. En ole aivan varma, että kummasta on kyse, koska tämä voidaan tulkita useammalla tavalla.

JOS tarkoitat todella sitä, mitä kaikkein luontevin tulkinta antaa ymmärtää, niin olen totaalisen eri mieltä. Nimittäin selitysvoima on vain ja ainoastaan positiivinen seikka, kun arvioidaan eri selitysmallien meriittejä. Jos jollain siis voidaan selittää kaikki ja täydellisesti, niin silloin kyseessä on erittäin hyvä selitys.

Mutta ehkäpä tarkoitit ennemminkin sanoa, että Jumalan selitysvoima on vain näennäistä, koska sitä on mahdollista käyttää melkein minkä vaan selittämiseen, siis sellaisenkin, jonka kanssa Jumalalla (oli sellainen sitten olemassa tai ei) ei oikeasti ole mitään tekemistä. Jos tätä tarkoitit, niin myönnän, että siitä löytyy ihan oikeutettua kritiikkiä tietynlaista Jumalalla selittämistä vastaan. Kuitenkaan en tunnista itseäni siitä joukosta, johon tuon kritiikin kirves (vai pitäisikö tässä tapauksessa sanoa tappara?) osuu vahingoittavasti. On totta, että ei ole juuri mitään sellaista, mitä ei olisi mahdollista väittää Jumalan tekemäksi, mutta tästä seuraa vain se johtopäätös, että Jumalan käyttö selityksenä täytyy olla perusteltavissa, eikä se saa olla vain helppo vastaus, joka antaa luvan tietämättömyydelle.


Ja jos ajatellaan tämänkaltaisia hienovirittelyjä niin ymmärtämyksemme maailmankaikkeudestamme lisääntyy jatkuvasti ja on odotettavissa että ainakin osa näistä parametriarvoista pystytään selittämään pohjautuen yhtenäisteorioihin jolloin joudut aina hieman vetäytymään siitä mitä jumalat selittävät. Tiedät varmaan että tällaista kutsutaan myös aukkojen jumalaksi. Aukot pienenevät ja jumalien osuus pienenee.

OK. Heitin tuossa edellisessä viestissäni tämän ajatukseni ilmoille hiukan huolimattomasti. Kun kirjoitin, että:

"Jumalan olemassaolo selittää erinomaisesti sellaisia asioita, jotka ovat määritelmällisesti luonnontieteiden ulkopuolella, kuten se, että miksi maailmankaikkeudessa vallitsee säännölliset ja ymmärrettävissä olevat luonnonlait, jotka kaiken lisäksi sattuvat vielä olemaan sellaiset, että ne sallivat elämän olemassaolon ja kehityksen. Tai että miksi ylipäätänsä on olemassa yhtään mitään. Samoin se selittää ihmisyyden moraalisen ulottuvuuden mielestäni täydellisemmin kuin naturalistiset selitysvaihtoehdot. Ja tämä ei tietenkään tarkoita, että täytyisi samalla hylätä se, mitä tieteellisesti voidaan moraaliin liittyen todeta (esim. kulttuurievoluutio)."


niin itse asiassa tarkoitin erityisesti vain tuon kursivoidun osan määritelmällisesti luonnontieteiden ulkopuoliseksi. Perusteluna sille, että niihin ei edes periaatteessa voida saada luonnontieteellistä vastausta, on luonnontieteellisen selityksen luonne. Sellainen selitys sisältää joukon selitettävää kohdetta kuvaavia lainalaisuuksia sekä alkuehtoja, joiden pohjalta selitys tapahtuu. Siksi tieteellisen selityksen ennakkoehtona on, että on olemassa jotain ymmärrettävissä olevia lainalaisuuksia ja sekä jotain, mitä niiden pohjalta selitetään. Tästä seuraa, että olemassaolo ja sen perimmäiset lainalaisuudet ovat määritelmällisesti tieteellisen selityksen ulkopuolella. Luonnontieteellisen tiedon kasvu vaikuttaa vain siihen, että aiempi selitys täydentyy niin, että se mitä ehkä on ennen erehdytty luulemaan perimmäiseksi selitykseksi ilmiölle, onkin selityshierarkiassa ylempänä kuin jokin uusi selitys (vaikkapa neutronien ja protonien rakenteen selitetääminen kvarkkien avulla) tai siihen, että jokin vanha selitys korvautuu uudella ja paremmalla (esim. kun osia newtonilaisesta fysiikasta korvautui suhteellisuusteorian myötä). Tämä ei kuitenkaan vaikuta mitään siihen, että uudetkin selitykset vetoavat lainalaisuuksiin ja olemassaoleviin (tai sellaisiksi esitettyihin) entiteetteihin.

Eli permmäisellä tasolla vallitsevat säännönmukaisuudet ja koko olemassaolon mysteeri jäävät asioiksi, joille on joko muunlainen kuin luonnontieteellinen selitys, tai sitten niille ei ole selitystä ollenkaan. Tämä mielestäni aika tehokkaasti eliminoi väitteen siitä, että Jumalan käyttäminen tällaisten asioiden selittämisessä olisi "aukkojen Jumalaan" vetoamista. Jumalan käyttäminen selityksenä on perusteltua jos Jumala-hypoteesi on selitysvoimaltaan ja yksinkertaisuudeltaan kokonaisuudessaan parempi selitys kuin noiden asioiden jättäminen perimmäisiksi selittämättömiksi faktoiksi tai selittäminen muulla ei-tieteellisellä selityksellä.

Tuo varsinainen hienosäätöargumentti, johone erityisesti puutuit, on vähän sellainen rajatapaus, että sitä ei voi ainakaan kokonaan sanoa tieteellisen selityksen ulkopuolella olevaksi, koska on mahdollista, että tuon näennäisen hienosäädön hämmästyttävyyttä pystytään ainakin jonkin verran vähentämään esim. juuri yhtenäisteorioiden kautta. Käsitykseni on, että niiden näkeminen sellaisena ratkaisuna, joka totaalisesti poistaa ongelman, on kuitenkin yltiöoptimistista, eikä sellaista oikein voi olettaa ilman että syyllistyy eräänlaiseen kehäpäätelmään.

Mainitsin myös "ihmisyyden moraalisen ulottuvuuden" asiana, joka selittyy täydellisemmin kun mukaan otetaan Jumala-hypoteesi. Tässä ei kyse ole niinkään siitä, että naturalistista selitystä (sis. mm. sosiobiologiset seikat) ei lainkaan olisi, vaan siitä, että nämä naturalistiset selitykset, vaikkakaan eivät ehkä jätä mitään varsinaisesti selittämättä, sotivat niin pahasti vastoin niitä moraalisia intuitioita ja kokemuksia, joita ihmisillä on moraalin luonteesta (esim. että moraalin luonne ei ole pelkistettävissä vain yksilön tai yhteisön subjektiivisiksi ja konventionaalisksi mieltymyksiksi ja että on ainakin joitain asioita, joiden moraalinen hyvyys tai vääryys näyttäytyy meidän tajuntaamme ennemmin absoluuttisena kuin relativistisena). Kyse ei tässäkään ole siitä, että Jumalaa käytettäisiin tieteellisen selityksen kilpailijana, vaan se pikemminkin täydentää sitä kuvaa, mitä esim. luonnontieteet meille antavat. Mikäli otamme vakavasti moraalisten intuitioidemme ja kokemustemme paikkansapitävyyden, niin on perustellumpaa hyväksyä moraalisten absoluuttien (epämuodikas käsite, jota vastaan argumentoidaan paljolti monenlaisten väärinkäsitysten pohjalta) olemassaolo, joka taas selittyy paremmin teismistä kuin ateismista käsin (ja kun hyväksytään esim. teistinen evoluutio, niin moraalin naturalistiset elementitkin sopivat täysin mukaan). Jos kuitenkin valitaan puhtaasti naturalistinen selitysvaihtoehto, niin voi olla, että mitään ei jää selittämättä, mutta kokemuksemme moraaliarvoihin liittyvästä absoluuttisesta elementistä voidaan vain selittää pois esim. evolutiivisesta näkökulmasta hyödyllisenä illuusiona tms. eli tuon kokemuksen validiteetin kieltämisestä tulee väistämätöntä. Ja jos tälle linjalle lähdetään, niin vastaavanlaiset perusteet löytyy myös skeptisyydelle fysikaalisesta maailmasta tekemiemme aistihavaintojen suhteen. Siksi tieteellisen tietämyksemme pohjalla olevaan havaintojemme pääpiirteittäiseen luotettavuuteen sinisilmäisesti uskominen, mutta samanaikainen vahva skeptisyys moraalisten intuitioittemme luotettavuuden suhteen vaikuttaa parhaimmillaankin filosofisesti epäilyttävän mielivaltaiselta ja pahimmillaan suorastaan epäjohdonmukaiselta. Tällä tavalla siis mielestäni ihmisyyden moraalinen ulottuvuus on paremmin kotonaan teistisessä kuin pelkästään naturalistisessa/ateistisessa maailmankuvassa.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Tuota noin, mitenkähän tämä nyt tulisi ymmärtää. Ensin totesit, että "jos Raamatussa on virhe, se ei voi olla Jumalan sanaa" ja nyt siirrätkin keskustelua tämän pointin osalta vain Raamatun Jumalan olemassaoloon, etkä siihen, että onko Raamattu Jumalan sanaa, ja toteat, että varmaa on, että emme voi olla varmoja siitä, että onko Raamatun Jumala olemassa"

Raamatussa on virheitä Piste. Tämä tarkoittaa sen että Raamatun Jumalaa ei voi olla muodossa absoluuttisessa muodossa, koska Jumalan perustelu rakentuu sen varaan että Raamatussa sanotaan että Jumala on sitä sun tätä ja Raamattu on totta koska se on Jumalan sanaa jne.
Jumala toki voi siltikin olla olemassa mutta täsmällisesti Raamatun Jumala ei, koska Raamatun virheet poistavat absoluuttisuuden.
Saatoin vahingossa puhua R. J:stä jos piti sanoa vain Jumala.

"Ja juuri tämä oli minun pointtini edellisessä vastausessani. Mutta myöskin näyttää siltä, että se Jumala, joka on olemassa, on Raamatun Jumala vain siinä tapauksessa, jos hänellä on jotain tekemistä sen Jumalan kanssa, josta Raamatussa puhutaan. Siksipä näyttääkin siltä, että Raamatun kutsuminen "Jumalan sanaksi" on täysin mielekästä, vaikka se sisältäisikin virheitä"

Näyttää/voi , aivan mutta ei absoluuttisuutta joka on ainoa validi peruste käyttää Raamatullista moraalia ylempänä moraalina.
Mielekkäästä on pitkä matka absoluuttisuuteen.

"Jos tarkoitat vetää yhtäläisyysmerkit maailman ja todellisuuden välille, niin syyllistyt tässä kehäpäättelyyn. Fysikaalinen maailma joko on tai ei ole sama kuin kaikki todellisuus, mutta asiaa ei ratkaista sillä, että jo ennalta oletetaan tuo väite todeksi ja sen perusteella yritetään ohittaa esitetty ristiriita tuossa näkemyksessä (eikä se edes poistuisi tälläkään tavalla"

Siis kyse on siitä että nuo yhtäläisyysmerkit voi vetää miltei 100% mutta ei aivan, kuitenkin toistaiseksi ei ole mitään todisteita vastakkaisen näkemyksen puolelta joten on riittävän perusteltua tehdä oletuksia....kukaan ei kuitenkaan ole käyttämässä näitä absoluuttisina totuuksina.

"Pahasti näyttää siltä, että vaadit tämän ei-fysikaalisen osoittamista fysikaalisesti. Jos olet päättänyt, että vain fysikaalista on olemassa, niin ehkä tuo vakuuttaa sinut. Se ei kuitenkaan mitenkään todista sitä hypoteesia vastaan, että on olemassa ei-fysikaalista. Kyseessä on kategoriavirhe, samalla tavalla kuin jos esim. vaaditaan saada tietää, miltä numero 5 maistuu tai paljonko totuuden käsite painaa."

En minä ole mitään päättänyt, todisteet antavat mahdollisuuden jokaiselle tehdä oman tulkintansa ja toistaiseksi todisteet eivät tue ei-fysikaalista näkökantaa.

Maistuminen ja painaminen ovat eri suureita, kuten sanoin et sinäkään mittaa auton nopeutta lämpömittarilla.

5 on abstraktio ja jossain määrin voidaan sanoa sen olevan aineeton, koska itsessään se ei voi vuorovaikuttaa minkään kanssa. Tarvitaan joku konteksti jonka kautta 5 voi tehdä yhtään mitään, tämä konteksti kuitenkin luodaan fysikaaliselta pohjalta (aivojen toiminta) ja oikeastaan, ennen tuota kontekstia 5:ttä ei välttämättä edes ole olemassa.

"Millä perusteella sanot, että meidän olemassaolomme ei ole merkityksellistä. Kyllä itsestään tietoisten älyllisten olentojen olemassaolo minusta näyttää hyvin merkitykselliseltä asialta. "

Sillä ettei mikään se mitä me teemme kykene muuttamaan maailmaa miksikään (siis todella muuttamaan, ei vain käyttämään höydykseen jo olemassaolevia prosesseja).
Toinen peruste on se että me emme kykene edes vaikuttamaan omaan "kohtaloomme" vaan elämme vain koska satumme olemaan sopivassa paikassa oikeaan aikaan.
Ihmiskunta ja tietoisuus voisi tuhoutua sekuntin osasessa jos maailmankaikkeus niin "päättäisi" ts. _iso_ meteoriitti osuisi maahan tms.

"Sinut on tuomittu kuolemaan ja teloituskomppania astuu eteesi valmiina laukaisemaan aseensa. Käskyn saatuaan he ampuvat, mutta havaitsetkin yllätykseksesi, että olet yhä elossa, eikä sinuun osunut yksikään luoti. Vastine ns. heikolle antrooppiselle periaatteelle olisi tässä se, että mikäli sinuun olisi osuttu (ja sillä tarkkuudella, mitä ammattiteloittajilta voidaan odottaa), niin et olisi tässä enää ihmettelemässä selviämistäsi. Tuskin kuitenkaan olisit tällaiseen selitykseen tyytyväinen, vaan haluaisit löytää tuota triviaalia tosiseikkaa täydentävän selityksen"

Niin, eiköhän tuossa vain ole ihmisen tapa yrittää korottaa hänet jotenkin ylemmäksi ja kieltäytyä uskomasta todellisuutta (oli siten kyse vaikkapa rakastetun kuolemasta tai lottovoitosta).
Syy miksi tuo aiheuttaa ongelmia sinulle on se että et kykene katsomaan asiaa ulkopuoliselta näkökannalta vaan jatkuvasti siirrät itsesi kohteeseen.

"Antrooppinen periaate on minulle tuttu. Se ei selitä universumin hienosäätöä ellei siihen yhdistetä multiversumihypoteesia."

siis täh, ymmärtäkö nyt mitä oikein sanot?
Multiversumihypoteesia ei tarvita, se ei ole merkityksellistä.
Kannattaa pikaisesti tutustua kvanttimekaniikan todennäköisyystulkintaan ennen tuollaisten kommenttien laukomista.

"Se ei ole mikään selitys sille, että miksi maailmankaikkeus on tällainen."

Miksi ei?
Miten vaikea se on edes yrittää ymmärtää että mitään syvempää syytä ei edes tarvita. Oikeastaan kaikki muu paitsi alkusingulariteetin laajentuminen on johdettavissa ihan siitä että yleensäkin on avaruutta, sen jälkeen vakioiden syntymiset yms. on jonain päivänä laskettavista calvininkin mainitsemista yhtenäisteorioista.
Singulariteetin laajentuminen taas ei vaadi syytä, kyseessä on singulariteetin ominaisuus.

Oikeastaan minua on aina ihmetyttänyt miksei singulariteetin laajenemista koskaan tunnuta laittavan Jumalan syyksi ja tyytyä tähän. Ehkä kyse on siitä että uskovaisten on saatava Jumalaltaan kovempiakin näyttöjä, kuten vedenpaisumuksia yms.
 
Viimeksi muokattu:

Redcoat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
VARJO:
Raamatussa on virheitä Piste. Tämä tarkoittaa sen että Raamatun Jumalaa ei voi olla muodossa absoluuttisessa muodossa, koska Jumalan perustelu rakentuu sen varaan että Raamatussa sanotaan että Jumala on sitä sun tätä ja Raamattu on totta koska se on Jumalan sanaa jne.
Jumala toki voi siltikin olla olemassa mutta täsmällisesti Raamatun Jumala ei, koska Raamatun virheet poistavat absoluuttisuuden.
Saatoin vahingossa puhua R. J:stä jos piti sanoa vain Jumala.

Oukei. No sitten voitaneen erottaa toisistaan sellaiset käsitteet, kuin "absoluuttisesti Raamatun Jumala" eli ARJ ja "Raamatun Jumala", eli RJ, niin että ensin mainittu tarkoittaa Jumalaa, joka vastaa pilkulleen sitä, mitä Raamattu hänestä kertoo. Sitten taas voidaan myös puhua Jumalasta, joka on sama Jumala, mistä Raamattu kertoo, mutta kuitenkin kertoo hänestä vain epätäydellisesti, niin että mukana on inhimillistä tulkintaa ja myös oman aikansa virheellisiä käsityksiä vaikkapa luonnontieteellisistä asioista. Kutsukaamme sellaista nimellä RJ. Varmaan myönnät, että Raamatun virheet eivät todista, että RJ:tä ei voi olla olemassa. Ne todistavat ainoastaan, että ARJ:tä ei voi olla olemassa. Tämä ei kuitenkaan estä Raamatun kutsumista Jumalan sanaksi, mikäli RJ on ollut mukana inspiroimassa sitä sanomaa, mikä Raamattuun on kirjoitettu (ja tämähän ei tarvitse tarkoittaa mitään sanasta sanaan sanelua).



REDCOAT:
Ja juuri tämä oli minun pointtini edellisessä vastausessani. Mutta myöskin näyttää siltä, että se Jumala, joka on olemassa, on Raamatun Jumala vain siinä tapauksessa, jos hänellä on jotain tekemistä sen Jumalan kanssa, josta Raamatussa puhutaan. Siksipä näyttääkin siltä, että Raamatun kutsuminen "Jumalan sanaksi" on täysin mielekästä, vaikka se sisältäisikin virheitä

VARJO:
Näyttää/voi , aivan mutta ei absoluuttisuutta joka on ainoa validi peruste käyttää Raamatullista moraalia ylempänä moraalina.
Mielekkäästä on pitkä matka absoluuttisuuteen.

Nyt en taida ihan ymmärtää. Siis ettäkö jotain moraalikäsitystä kuten vaikkapa Raamatun moraalia voi pitää "ylempänä moraalina" vain jos tämän käsityksen lähde on absoluuttisesti totta? Vai mistä absoluuttisuudesta nyt edes puhut? Raamatun absoluuttisesta virheettömyydestä, Raamatun moraalisääntöjen absoluuttisesta luonteesta, vai mistä?


REDCOAT:
Itse asiassa tuon ajatuksen vääräksi osoittaminen on hyvin helppoa. Väite "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa todellisuudesta" ei itse ole luonnontieteellinen väite. Se on luonteeltaan filosofinen väite tiedosta ja sen saamisen mahdollisuuksista. Siksi näkemys, jonka mukaan vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa, on sisäisesti ristiriitainen.

VARJO:
Semantiikkaa, eikä sillä briljeeraus höydytä ketään muuta kuin muutamaa katkeraa humanistia, joiden leipää ns. keittiöfilosofifyysikot syövät.

REDCOAT:
No jopas. Sinä siis ohitat merkityksettömänä asiana sen, että väitteesi siitä, että vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa, osoitettiin vääräksi.

VARJO:
Öh, tätä ei osoitettu missään. Maailma on pohjimmiltaan fysikaalinen joten mitä todennäköisimmin vain ja ainoastaan fysikaalisten vuorovaikutusten kautta voidaan saada luotettavaa tietoa (tai siis tarkasteltava data on _puhdasta_ epätarkkuusperiaatteen rajoissa), kaikki muu on välikäsien kautta prosessoitua.

REDCOAT:
Jos tarkoitat vetää yhtäläisyysmerkit maailman ja todellisuuden välille, niin syyllistyt tässä kehäpäättelyyn. Fysikaalinen maailma joko on tai ei ole sama kuin kaikki todellisuus, mutta asiaa ei ratkaista sillä, että jo ennalta oletetaan tuo väite todeksi ja sen perusteella yritetään ohittaa esitetty ristiriita tuossa näkemyksessä (eikä se edes poistuisi tälläkään tavalla).

VARJO:
Siis kyse on siitä että nuo yhtäläisyysmerkit voi vetää miltei 100% mutta ei aivan, kuitenkin toistaiseksi ei ole mitään todisteita vastakkaisen näkemyksen puolelta joten on riittävän perusteltua tehdä oletuksia....kukaan ei kuitenkaan ole käyttämässä näitä absoluuttisina totuuksina.

Otin mukaan lainaukseen pitkän pätkän keskusteluamme, jotta asiayhteys tulee mahdollisimman hyvin esiin.

En ole nyt varma, että etkö näe vai etkö halua nähdä sitä ongelmaa, mikä tähän sisältyy.

Sotket asioita, kun sanot että "joten mitä todennäköisimmin vain ja ainoastaan fysikaalisten vuorovaikutusten kautta voidaan saada luotettavaa tietoa". Jos ihmismieli perustuu kokonaan fysikaalisiin vuorovaikutuksiin, niin silloin on totta, että filosofia ja muut ei-luonnontieteelliset alat tosiaan perustuvat fysikaalisiin vuorovaikutuksiin siinä mielessä, että ne synnyttävät filosofin ajattelun siinä missä fyysikon ajattelunkin. Mutta tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta alkuperäiseen väitteeseen, jonka kumosin. Sehän kuului, että "vain luonnontieteet antavat luotettavaa tietoa". Esim. filosofia ei kuulu luonnontieteisiin, vaikka filosofinen ajattelu pohjimmiltaan perustuu fysikaalisiin vuorovaikutuksiin em. mielessä. Mainittu väite vain luonnontieteistä luotettavan tiedon lähteenä on luonteeltaan filosofinen, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Edes se, jos pitää paikkansa, että fysikaalinen maailma on koko todellisuus, ei pelasta sinua mainitun väitteen sisältämältä epäjohdonmukaisuudelta. Se on ei-luonnontieteellinen väite, jollaisten luotettavuuden tuo väite itse pyrkii kumoamaan. Se johtaa sisäiseen ristiriitaan.



VARJO:
Eiiiiiiii, Jumalalla ja maailmankaikkeuden olosuhteilla ei tarvitse olla mitään tekemistä toistensa kanssa.
Lähdet pohtimaan asiaa väärästä lähtökohdasta, ei meidän olemassaolomme ole merkityksellistä.
Koska olosuhteet ovat mitä ovat me voimme olla täällä havaitsemassa niitä. Mitään tuon mystisempää ei tuohon tarvita.

REDCOAT:
Millä perusteella sanot, että meidän olemassaolomme ei ole merkityksellistä. Kyllä itsestään tietoisten älyllisten olentojen olemassaolo minusta näyttää hyvin merkitykselliseltä asialta.

VARJO:
Sillä ettei mikään se mitä me teemme kykene muuttamaan maailmaa miksikään (siis todella muuttamaan, ei vain käyttämään höydykseen jo olemassaolevia prosesseja).
Toinen peruste on se että me emme kykene edes vaikuttamaan omaan "kohtaloomme" vaan elämme vain koska satumme olemaan sopivassa paikassa oikeaan aikaan.
Ihmiskunta ja tietoisuus voisi tuhoutua sekuntin osasessa jos maailmankaikkeus niin "päättäisi" ts. _iso_ meteoriitti osuisi maahan tms.

No tässä tulee taas selvästi esille se, mitä sekä minä että rapster olemme jo todenneet. Nämä ovat jälleen selkeästi filosofisia väitteitä sekä eettisiä arvostelmia. Merkitysten kysyminen ei liene ihan sitä luonnontieteellisintä aluetta. Kun otat kantaa merkitysten puolesta tai sitä vastaan, niin filosofoit etkä tee luonnontiedettä.




REDCOAT:
Sinut on tuomittu kuolemaan ja teloituskomppania astuu eteesi valmiina laukaisemaan aseensa. Käskyn saatuaan he ampuvat, mutta havaitsetkin yllätykseksesi, että olet yhä elossa, eikä sinuun osunut yksikään luoti. Vastine ns. heikolle antrooppiselle periaatteelle olisi tässä se, että mikäli sinuun olisi osuttu (ja sillä tarkkuudella, mitä ammattiteloittajilta voidaan odottaa), niin et olisi tässä enää ihmettelemässä selviämistäsi. Tuskin kuitenkaan olisit tällaiseen selitykseen tyytyväinen, vaan haluaisit löytää tuota triviaalia tosiseikkaa täydentävän selityksen

VARJO:
Niin, eiköhän tuossa vain ole ihmisen tapa yrittää korottaa hänet jotenkin ylemmäksi ja kieltäytyä uskomasta todellisuutta (oli siten kyse vaikkapa rakastetun kuolemasta tai lottovoitosta).
Syy miksi tuo aiheuttaa ongelmia sinulle on se että et kykene katsomaan asiaa ulkopuoliselta näkökannalta vaan jatkuvasti siirrät itsesi kohteeseen.

Oletko siis sitä mieltä, että jos tuo kuvaamani tilanne katsotaan ulkopuolisen näkökulmasta, eli ajatellaan että olet paikan päällä seuraamassa teloitusta ulkopuolisena, niin tuollainen tapahtuma ei antaisi syytä vakavasti harkita näitä muita selityksiä?


REDCOAT:
"Antrooppinen periaate on minulle tuttu. Se ei selitä universumin hienosäätöä ellei siihen yhdistetä multiversumihypoteesia."

VARJO:
siis täh, ymmärtäkö nyt mitä oikein sanot?
Multiversumihypoteesia ei tarvita, se ei ole merkityksellistä.
Kannattaa pikaisesti tutustua kvanttimekaniikan todennäköisyystulkintaan ennen tuollaisten kommenttien laukomista.

Luultavasti ymmärrän mitä sanon, ja tiedän suurin piirtein mistä kvanttimekaniikan todennäköisyystulkinnassa on kyse. Viittaat ehkä siihen, että se saattaa kumota determinismin (tekee sen ainakin kvanttitasolla, mutta ekstrapolaatio tästä makrotason ilmiöihin saattaa olla kyseenalainen). Vai tarkoitatko jotain muuta?

Montaa universumia ei tietenkään tarvita tekemään elämän sallivaa maailmankaikkeutta mahdolliseksi. Sellainen vain lienee todennäköisempää jos universumeita on monia.






Voi olla, että osallistumiseni tähän keskusteluun ei lähipäivinä ole ihan yhtä tiheää kuin parina viime päivänä, mutta yritän ehtiä seurailla ja vastailla.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Oukei. No sitten voitaneen erottaa toisistaan sellaiset käsitteet, kuin "absoluuttisesti Raamatun Jumala" eli ARJ ja "Raamatun Jumala", eli RJ, niin että ensin mainittu tarkoittaa Jumalaa, joka vastaa pilkulleen sitä, mitä Raamattu "

Öh, no siis peiaatteessa ero on lähinnä siinä että vain absoluuttinen Raamatun Jumala takaa taivaspaikan uskovalle jne. Ja vain tämän avulla voi perustella vaikkapa sitten homojen luonnottomuutta tai lepakkojen lajimääritystä.

Raamatun Jumala sitten sattuu olemaan ehkä yliluonnollinen olento joka on inspiroinut kirjoittajansa, kuitenkin tässä kyse on puhtaasti uskosta koska itse Jumala ei todista itseään (siis koska objektiivisia todisteitakaan ei ole niin ainoa todistava tekijä on henkilökohtainen usko)

"Tämä ei kuitenkaan estä Raamatun kutsumista Jumalan sanaksi, mikäli RJ on ollut mukana inspiroimassa sitä sanomaa"

Ei mikään estä Raamattua kutsumasta vaikkapa Joukahaisen sanaksi, mutta ei sille ole mitään todisteitakaan pl. usko siihen että näin on.

"Nyt en taida ihan ymmärtää. Siis ettäkö jotain moraalikäsitystä kuten vaikkapa Raamatun moraalia voi pitää "ylempänä moraalina" vain jos tämän käsityksen lähde on absoluuttisesti totta?"

Kyllä, moraali on muuten täysin suhteellista ja vain absoluuttisesti "hyvä/paha" olento voisi määrittää mikä _oikeasti_ on hyvää ja pahaa. Juuri tämän takia vaaditaan ARJ joka toimii määrittäjänä.

"Jos ihmismieli perustuu kokonaan fysikaalisiin vuorovaikutuksiin, niin silloin on totta, että filosofia ja muut ei-luonnontieteelliset alat tosiaan perustuvat fysikaalisiin vuorovaikutuksiin siinä mielessä, että ne synnyttävät filosofin ajattelun siinä missä fyysikon ajattelunkin"

Tämänhetkisen tietämyksen mukaan "Jos:n" voi heittää pois.
Eikä varsinaisesti ole edes kovinkaan suurta tarvetta olettaa päinvastaista.

"Mainittu väite vain luonnontieteistä luotettavan tiedon lähteenä on luonteeltaan filosofinen, siitä ei päästä yli eikä ympäri."

Väite eri merkitse mitään vaan se miten todellisuus käyttäytyy.
Se minkäluonteinen kehittämämme kuvaus todellisuuden luonteesta on, on merkityksetön.

"Merkitysten kysyminen ei liene ihan sitä luonnontieteellisintä aluetta. Kun otat kantaa merkitysten puolesta tai sitä vastaan, niin filosofoit etkä tee luonnontiedettä."

Filosofointia toki, kuitenkaan en ota kantaa varsinaisesti puolesta tai vastaan vaan pyrin osoittamaan ettei mitään merkitystä edes ole olemassa. Ja tämän toteaminen ei ole filosofointia yhtään sen enempää kuin putoavan pallon liikeradan kuvaaminen sanallisesti (vaikka toki siinäkin voi filosofiaa käyttää niin halutessaan)

"Oletko siis sitä mieltä, että jos tuo kuvaamani tilanne katsotaan ulkopuolisen näkökulmasta, eli ajatellaan että olet paikan päällä seuraamassa teloitusta ulkopuolisena, niin tuollainen tapahtuma ei antaisi syytä vakavasti harkita näitä muita selityksiä?"

Ulkopuolinen tarkkailija ei ole ihminen, asetat taas itsesi oikeastaan samaan viitekehykseen etkä taaskaan suostu tarkkailemaan asiaa _todella_ ulkopuolisen tarkkailijan keinoin.
Ulkopuolinen tarkkailija ei välittäisi siitä että luotien osumattomuus tuntuisi oudolta vaan hän havaitsisi, että piiput olivat huonosti rihlatut yms. joka vaikuttaa osumiseen.
Kyse on vain siitä että joskus tällaiset virheet voivat kasautua joskus jopa niin tehokkaasti että kaikki ammutut luodit menevät huti, kyse on vain todennäköisyyksistä.
(itseasiassa on tutkittu että teloituksissa harvoin kaikki luodit osuvat kohteeseen ihan senkin takia että teloittajat eivät kykene ampumaan kohdetta..en nyt muista lukuja mutta taisi olla niin että kuuden teloittajan kohdalla vain pari luotia osui tappavasti, muut menivät huti tai vain naarmuttivat...vaikka ammattisotilas muuten osuisi tauluun miltei 100% teloitusetäisyyksiltä).

Ja mitäkö ne muut selitykset olisivat, jos eivät fysikaalismekaanisia?
Kuten todettua, Randi istuu yhä miljoonansa kanssa vaikka huuhaamarkkinoitten perusteella ottajia on pilvin pimein.

miltei joka viikko yksi tai useampia voittaa lotossa vaikka todennäköisyys oikeaan riviin on 1/15 miljoonaa.
Onko kyse siitä että voittaja valitsi oikean rivin vaiko siitä että pallot sattuivat pyörimään johonkin kombinaatioon joka sattui olemaan sama kuin ko. henkilön valitsema rivi.

"Viittaat ehkä siihen, että se saattaa kumota determinismin (tekee sen ainakin kvanttitasolla, mutta ekstrapolaatio tästä makrotason ilmiöihin saattaa olla kyseenalainen). Vai tarkoitatko jotain muuta?"

Ei, en viitannut determinismiin..itseasiassa ihan klassisen mekaniikan kaaosteoriat kaatavat determinismin varsin tehokkaasti.
Se mitä tarkoitan on se että (kööpenhaminalaisen tulkinnan mukaan) aaltofunktio romahtaa mitattaessa johonkin tilaan, vaikka sillä teoriassa voisi olla äärettömästi tiloja.

"Montaa universumia ei tietenkään tarvita tekemään elämän sallivaa maailmankaikkeutta mahdolliseksi. Sellainen vain lienee todennäköisempää jos universumeita on monia."

Mistä me tiedämme montako universumia on ollut ennen meitä (tämä ei siis ole sama kuin multiversumiteoria)?
Emme mistään, itseasiassa ei edes ole varmaa että universumi toimisi syklisesti. Vaikka joku asia on epätodennäköistä, tai omaa vain pienen odotusarvon niin se voi silti tapahtua (vrt. vaikka nyt lotto).
Ajatellaanpa asiaa näin, yksi vakio jota ihminen tarvitsee elääkseen on happi.

Otamme suljetun tilan johon yhdistämme kolme kaasuputkea, yhden vetyä, yhden happea ja yhden vaikkapa neonia.

Nukutamme koehenkilön ja pistämme hänet suljettuun tilaan joka ensin täytetään vedyllä, mitä tapahtuu?
Sen jälkeen toinen koehenkilö (miksi? HT) tilaan ja täytämme sen hapella(tai noh sanotaan että ilmalla niin vältytään muutamalta pikkujutulta), mitä tapahtuu?
Ja lopulta sama neonin kanssa.

Siirtäkäämme itsemme koehenkilöitten kehoon ja miettikäämme miltä maailmankaikkeus heidän silmistään näyttäisi?

(Esimerkki on huono tietyistä syistä jota en jaksa mainita)
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti varjo
[BFilosofointia toki, kuitenkaan en ota kantaa varsinaisesti puolesta tai vastaan vaan pyrin osoittamaan ettei mitään merkitystä edes ole olemassa. Ja tämän toteaminen ei ole filosofointia yhtään sen enempää kuin putoavan pallon liikeradan kuvaaminen sanallisesti (vaikka toki siinäkin voi filosofiaa käyttää niin halutessaan) [/B]

Vähän yleistäen, eikä kovin paljon, pyyhit kirjallisuuden, taiteen ja filosofian maailmasta. Sanot ettet ole mekanistinen, mutta maailmankaikkeutesi on objektiivisesti havaitsevien koneiden kansoittama. Edistys 1600-luvun alkeellisimmasta kartesiolaisuuden tulkinnasta on minimaalista - ainoastaan koneiden havaintokyky on sofistikoitunut. Täytyy olla outo kokemus maailmasta, josta kaikki inhimillinen on retusoitu pois. Olen oikeastaan tehnyt vääryyttä Nietzschelle, kun olen kuvannut moraalisia ja eettisiä käsityksiäsi nietzscheläisiksi, monissa keskeisissä kohdissa olette antiteesejä. En oikein tiedä, miten saisi läpi sen hypyn epäloogisuuden, jonka teet siirtyessäsi luonnontieteen metodista ja kaiken selityksen fysikaalisuudesta tähän epätodelliseen koneiden maailmaan. Ehkä, ja varmastikin, sitä voisi kuvata filosofiaksesi, mutta tämä on hankalaa, koska et näe filosofiaa maailmassa - eli et näe siirtymää etkä siten sen epäloogisuutta. Tältä osin tämä on väreistä keskustelua sokean kanssa... Sitten kun siirtyy takaisin maailmasta tieteeseen niin oletkin täysin koherentti ja looginen. Outoa ja suorastaan virkistävää dualismia! Näin ei ole maailmasta ajateltu parin vuosisataan (ja tämä koskee myös niitä luonnontieteen huippuja, jotka ovat vähänkin yleiseen ja tieteenfilosofiaan paneutuneet.)
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
mjr:

Omat näkemykseni ja arkipäivän toimintani ovat eri asia kuin se päättelyketjun lopputulos johon miltei vääjäämättä joutuu jos yrittää tarkastella asioita objektiivisesti unohtaen tuon pahamaineisen "ihminen ensin" ajattelun joka tuntuu ainakin redcoatille olevan vaikea taaksejätettävä.

Toki siis voimme filosofoida vaikka kuinka siitä että koska me luomme merkityksiä niin me olemme merkityksellisiä ja tämähän on totta, subjektiivisesti ja toisaalta koska elämme subjektiivisessa pikku maailmassamme niin silloinhan tuo merkitys on todellista meille.
Kuitenkin jos siirrämme tarkastelupistettä 100 valovuotta jonnekin päin niin tuo kaikki muuttuu kovin merkityksettömäksi.
Tämän asian tiedostaminen on asian ydin, jokainen voi sitten toimia sen kanssa miten haluaa.

"Olen oikeastaan tehnyt vääryyttä Nietzschelle, kun olen kuvannut moraalisia ja eettisiä käsityksiäsi nietzscheläisiksi"

Enkä ole, tämä on muistaakseni istutettu suuhuni.
Olen saattanut sanoa että Nietzschellä on joitain samankaltaisia ajatuksia mutta en juurikaan ole häntä ottanut mukaan ajatuksiin ihan senkin takia että tutustuin häneen käytännössä vasta lukion filosofian tunneilla ja olin jo sitä ennen suurinpiirtein päätynyt nykyisenkaltaiseen maailmankuvaan (johon tosin tuli sitten suuria muutoksia opiskelujen aloittamisen jälkeen).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti varjo
Toki siis voimme filosofoida vaikka kuinka siitä että koska me luomme merkityksiä niin me olemme merkityksellisiä ja tämähän on totta, subjektiivisesti ja toisaalta koska elämme subjektiivisessa pikku maailmassamme niin silloinhan tuo merkitys on todellista meille.
Kuitenkin jos siirrämme tarkastelupistettä 100 valovuotta jonnekin päin niin tuo kaikki muuttuu kovin merkityksettömäksi.
Tämän asian tiedostaminen on asian ydin, jokainen voi sitten toimia sen kanssa miten haluaa.

Oikeastaan keskustelu on turha (tai ei-informatiivinen) koska se käydään eri kielillä, mutta tuosta huomiosta sanoisin vain, että myös se on tietysti subjektiivinen. Oikeastaan en ymmärrä miten voisi objektiivisesti, luonnontieteen keinoin arvottaa eri asioiden merkityksiä. (En sinänsä kiistä mielipidettäsi tämän rajallisen näkökulmamme rajallisesta merkityksestä, mutta en usko, että voit analyyttisin välineinesi ikinä sitovasti kumota mitään vastakkaista mielipidettä.) Voit todeta että on tälläinen paikallinen laji, jolla on tälläisiä käsityksiä ja sitten todeta, että sadan valovuoden päässä on toisenlainen näkökulma ja että nämä kummatkin sisältyvät maailmaan. Mutta mikä on se mittapuu, jolla vertaat näiden kahden merkityksiä. Koko ehkä? En epäile, ettetkö itse asiassa voisikin muotoilla suhteellisen objektiivisen standardin (matemaattisesti ja fysikaalisesti, ei siis näillä omalaatuisilla ja epätarkoilla heitoillasi), mutta mihin juuri sen standardin valitseminen perustuisi? Mistä se saisi merkityksensä? Taivaasta? Ylipäänsä en ymmärrä miten pystyisit tällä kielen ja analyysin tasolla käsittelemään näitä kysymyksiä kovin merkityksellisesti.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Mutta mikä on se mittapuu, jolla vertaat näiden kahden merkityksiä. Koko ehkä? En epäile, ettetkö itse asiassa voisikin muotoilla suhteellisen objektiivisen standardin (matemaattisesti ja fysikaalisesti, ei siis näillä omalaatuisilla ja epätarkoilla heitoillasi), mutta mihin juuri sen standardin valitseminen perustuisi? Mistä se saisi merkityksensä? Taivaasta? Ylipäänsä en ymmärrä miten pystyisit tällä kielen ja analyysin tasolla käsittelemään näitä kysymyksiä kovin merkityksellisesti"

Periaatteessa antrooppisen periaatteen perusta löytyy ihan Minkowskin avaruusajan metriikasta, joka ei jätä sijaa minkään paikan erilaiselle statukselle.
Toisinsanoen se objektiivisuus jota yritän kuvata juontaa juurensa (toki meidän muodostamistamme) yhtälöistä jotka pyrkivät kuvaamaan maailmaa mahdollisimman tarkasti, absoluuttisuudesta on vaikea vielä sanoa mitään.
Yksinkertaisesti tiettävästi ei ole mitään validia perustetta nostaa omaa olemassaoloamme maailmankaikkeuden mustan kylmyyden yläpuolelle, ainakaan niin kauaa kuin vaikutuspiirimme rajoittuu pieneen avaruuden alueeseen.

Koolla on lähinnä se merkitys että meidän oma olemassaolomme on suhteellisen pienen alueen hupia ja toisaalta, ilman tekniikkaa ts. radioaaltoja meillä ei olisi muuta kuin tämä planeetta mutta ei mitään muuta joka osoittaisi että täällä ylipäätään asustaa kehittynyt sivilisaatio.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re: varjo

Hmm, vastauksesi osoittaa ettet pysty muotoilemaan kysymystä - siksi on tietysti turvallista vastata johonkin mihin osaa vastata. Mutta hyvin yksinkertaistettuna, näkökulmamme tosiaan on pieni ja rajallinen, eikä sen merkityksestä voi olla totaalista varmuutta, koska emme pääse kokonaan ulos tästä näkökulmastamme. Ja, outoa kyllä, sinunkin käsityksesi ja arvotuksesi sisältyvät tähän pienuuteen ja rajallisuuteen, ja ovat siltä osin suhteellisia. Vielä enemmän karkeasti pelkistettynä, sinun premissisi perustuu luottamukselle fysikaalisen todellisuuden totaalisen objektiiviseen havainnointiin. (Eikä tämä - syvästi kiistanalainen - luottamus voi perustua varmuuteen vaan ainoastaan todennäköisyyteen.) Mutta se miten arvotat näiden havaintojen merkitystä ja painoarvoa onkin erillinen kysymys, jossa teet tämän epäloogisen siirtymäsi; esimerkiksi, jos sanot että Jupiter on tärkeämpi kuin Mars, koska se on isompi niin itse havainto (koosta) on epäilemättä korrekti, mutta sen arvottaminen tärkeimmäksi kriteeriksi on taas suhteellinen. Eli jos joku sanoisi, että Mars on tärkeämpi koska se on isompi kuin Jupiter niin tämän voisi todeta vääräksi, hyvin suurella todennäköisyydellä, mutta entäpä jos joku sanoisi, että Mars on tärkeämpi koska se on kauniimpi tai pienempi tai astrologisesti merkittävämpi - miten todistat heidän arvonsa vääriksi muuten kuin sillä perusteella, että itse olet toista mieltä ja valinnut toiset kriteerit? (Yritän nyt muotoilla asian mahdollisimman yksinkertaiseksi siinä jännityksessä, että kerrankin vastaisit kysyttyyn.)
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Eli jos joku sanoisi, että Mars on tärkeämpi koska se on isompi kuin Jupiter niin tämän voisi todeta vääräksi, hyvin suurella todennäköisyydellä, mutta entäpä jos joku sanoisi, että Mars on tärkeämpi koska se on kauniimpi tai pienempi tai astrologisesti merkittävämpi - miten todistat heidän arvonsa vääriksi muuten kuin sillä perusteella, että itse olet toista mieltä ja valinnut toiset kriteerit? (Yritän nyt muotoilla asian mahdollisimman yksinkertaiseksi siinä jännityksessä, että kerrankin vastaisit kysyttyyn.)"

Astrologiallahan ei ole mitään todellisuuspohjaa joten kyse on puhtaasti uskosta, tämän vastaperustelu siis on mahdoton niin kauan kuin astrologialla ei yritetä perustella jotain _todellista_ asiaa.

Kauneus vaatii ensimmäiseksi jonkun joka määrittää koko käsitteen ja Marsilla ei itsearvoisesti ole kauneutta jos kukaan ei ole sitä havaitsemassa (kuitenkin kaatuva puu aiheuttaa ilman värähtelyjä vaikka sitä ei kukaan havainnoisikaan).
Kun puhumme abstrakteista käsitteistä emme puhu todellisuudesta, koska ko. käsitteitä ei ole olemassa ennenkuin niille annetaan joku tuntuva merkitys.
Tämä merkitys taas syntyy aivoissa ja on taas kerran, mahdollisesti mitattavissa.
Onko joku asia väärin tai oikein on merkityksetöntä näissä asioissa, koska väärää tai oikeata ei ole jos kyse on asiasta jolla ei itsessään ole vaikutusta mihinkään.

Kuitenkin jos yritetään perustella jotain konkreettisia asioita (olkoon vaikka nyt ihmisten kanssakäyminen toistensa kanssa) asioilla joita ei voi todellisuudessa arvottaa tehdään virhe ja on helppo osoittaa ettei mitään "tärkeyttä" tai kauneutta edes ole olemassa perusteena toiminnalle. Tällöin voidaan osoittaa että Marsin kauneus on suhteellista jokaiselle eikä sitä voi käyttää argumenttina, tai että astrologia on huuhaata joten astrologinen tärkeys on vain sanahelinää.

Ongelma tässä keskustelussa on se että yrität koko ajan käyttää esille käsitteitä joita ei ole (luultavimmin) olemassa muuten kuin meidän määrittelymme kautta, miten siis niitä voisi edes havainnoida? Se että en mielestäsi kenties vastaa kysymykseen johtuu ehkä siitä että et ymmärrä sitä mitä yrität itse sanoa.
Ja vasta kun joku fysikaalinen prosessi aivoissa luo käsitteen niin sitä voi ylipäätänsä käyttää. Tällöinkin todellisuudesta antaa kuvaa aivojen fysikaalinen toiminta joka käsittelee luotuja käsitteitä.

"Vielä enemmän karkeasti pelkistettynä, sinun premissisi perustuu luottamukselle fysikaalisen todellisuuden totaalisen objektiiviseen havainnointiin. (Eikä tämä - syvästi kiistanalainen - luottamus voi perustua varmuuteen vaan ainoastaan todennäköisyyteen.)"

Ihanko tosi, lieneekö kvanttimekaniikan perusta noinkin hatarasti sinulla hallussa jos joudut ihan kertomaan tuon minulle.


"Mutta se miten arvotat näiden havaintojen merkitystä ja painoarvoa onkin erillinen kysymys, jossa teet tämän epäloogisen siirtymäsi; esimerkiksi, jos sanot että Jupiter on tärkeämpi kuin Mars, koska se on isompi niin itse havainto (koosta) on epäilemättä korrekti, mutta sen arvottaminen tärkeimmäksi kriteeriksi on taas suhteellinen."

Koon merkitys ei merkitse vielä tuossa mittakaavassa mitään, mutta laajennettaessa katsomisetäisyyttä havaitaan että molemmat planeetat katoavat merkityksettömiksi pisteiksi auringon taakse ja vieläkin kauemmas mentäessä myös aurinko hukkuu muitten joukkoon. Koko ei välttämättä ole tärkein kriteeri mutta sitten jos otetaan tarkasteluun muitakin kriteerejä (perusvuorovaikutusten voimakkuudet, SM-kentän värähtelyt jne.) niin havaitaan sama asia, ainoa kriteeri joka puhuu vastakkaista on se että joukko apinoita tietyllä planeetalla tahtoo nostaa itsensä jalustalle sen takia että kovin harva kykenee ymmärtämään miten laaja avaruus todella on, mikä ei sinänsä ole mitenkään ihmeellistä koska kesti huomattavan pitkään ennenkuin tämä apinalauma suostui hyväksymään että planeetta ei olekaan maailmankaikkeuden keskus ja tähdet ja planeetat eivät kierräkään sitä.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Oikeastaan vastauksesi on tavallaan korrekti - ainakin se on kerrankin suht. järjellinen vastaus suoraan kysymykseen. Mutta miksi ihmeessä sitten puhut merkityksistä ja osallistut keskusteluihin merkityksistä, koska kuten itsekin sanot, sinulla ei ole oikeastaan mitään sanottavaa niistä? Eli niistä fysikaalisen todellisuuden objektiivisen havainnoinnin tuloksista ei ole mitään objektiivista ja automaattista polkua niiden tulosten arvottamiseen ja keskinäisen "merkityksen" vertailuun. Ja juuri tätä puuttuvaa polkua niin sujuvasti ja itsevarmasti aina kävelet (Jeesus sentään vain veden päällä...), ja samalla reippaasti todeten ettei näillä arvotuksilla ole mitään arvoa tai todellisuutta. Hmm, entäs muuten se perustelu että Mars on tärkeämpi koska se on pienempi? Sehän ei perustu näihin olemattomiin subjektiivisiin käsityksiin, joilla ei ole väliä, koska niitä ei voi mittailla (joku tietysti sanoisi että niillä juuri siksi sitä väliä onkin). Ei niin että se asiaa erityisesti mihinkään muuttaisi, kun sait kerrankin muotoiltua jonkinlaisella tarkkuudella tälläisen vähän abstraktimman näkökannan. Joskin omalla mittapuullasi sehän on merkityksetön...

(Toinen asia tietysti on että koko tämä peruspremissi fysikaalisen todellisuuden täysin objektiivisesta havainnoinnista on itsessään hyvin pätevän filosofisen epäilyksen alainen, ja sitä on jouduttu toistuvasti modifioimaan uskottavuuden säilyttämiseksi - eikä kovin tehokkaasti kaikkein radikaaleimman kritiikin silmissä.)
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Vaikka piakkoin varmaan modesedät alkavat taas uhkailla niin pitänee jossain määrin lopetella tämä kahdenkeskeinen keskustelu tämän ketjun osalta ja keskittyä ketjun aiheeseen.

Jatkot yv:nä..

"Hmm, entäs muuten se perustelu että Mars on tärkeämpi koska se on pienempi?"

Pienuudesta ei ole oikeastaan mitään konkreettista etua joten peruste tärkeydelle on taas puhtaasti käsitteellinen, yleisestikin vuorovaikutuslait ovat massan/ainemäärän muuttujia eli koon pienentyessä vuorovaikutuksen voimakkuus vähenee. Miksi sitten nämä asiat ovat sellaiset joiden avulla tärkeyttä pitäisi mitata?
Ehkä siksi että muita todellisia mitattavia suureita ei ole, kauneus/astrologinen tärkeys ovat vain sanahelinää.
Toisaalta ylipäätänsäkin voidaan miettiä miksi planeettoja pitäisi edes pistää tärkeysjärjestykseen, koska loppujen lopuksi kaikki planeetat ovat toissijaisia aurinkoon nähden (ainakin meidän tärkeysmäärittelymme vaikeutuisivat huomattavasti mikäli aurinko päättäisi mennä eläkkeelle).

Yksi syy miksi Mars on Jupiteria tärkeämpi olisi se että se on maata, lähempänä, omaa suurinpiirtein samanlaiset pyörimissyklin ja on mahdollista asuttaa joskus (luonnontieteilijä olisi välittömästi ottanut nuo esille mutta ilmeisesti paatunut humanisti keskittyi kauneuteen yms.).
Tällöinhän tässä ihan puhtaasti määriteltäisiin tärkeys evolutionaarisen lisääntymisprosessin kautta ts. populaation laajentamisen kautta, mikä on periaatteessa ihan fysikaalinen prosessi. Marsin asuttaminen kun on pitkällä tähtäimellä tärkeää vaikkapa vain senkin takia että kaikkien munien pitäminen yhdessä korissa on riskialtista, jos mahdollisuuksia jakamiseen olisi (ei toki vielä ole). Suosittelisin lukemaan tuon Onko Marsissa elämää-ketjun läpi jos uskallat, vähän tuntuu siltä että kovin rajatuissa aiheissa jatkiksenkin aktiiviset "filosofit" pyörivät, kun ketjuja miehittävä pääsääntöisesti täysin eri keskustelijat.
Sinänsä outoa että fakkiutumisesta yms. syytetään useinmiten juuri luonnontieteilijöitä.

"Toinen asia tietysti on että koko tämä peruspremissi fysikaalisen todellisuuden täysin objektiivisesta havainnoinnista on itsessään hyvin pätevän filosofisen epäilyksen alainen, ja sitä on jouduttu toistuvasti modifioimaan uskottavuuden säilyttämiseksi - eikä kovin tehokkaasti kaikkein radikaaleimman kritiikin silmissä.)"

Eiköhän tässä lähinnä ole kyse siitä että katkerat filosofit haukkuvat ja karavaani kulkee, niin kauan kuin teoriat antavat ennusteita jotka toimivat ja niitten perusteella joku rakentaa sitten tietokoneen tms. niin hommat ovat ok. Loppujen lopuksi filosofointi on tietyssä mielessä varsin turhaa, etenkin kun sen todistettavuus ja falsifiointi on vähän siinä ja siinä.

(tästä ei nyt pidä vetää liian suoria johtopäätöksiä yhtään mihinkään, itse en ole lakkauttamassa humanistista tiedekuntaa tarpeettomana rahareikänä mutta näitäkin näkemyksiä on olemassa varsin vahvoilla perusteilla)
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
re: varjo

Totta, epäilemättä voidaan jatkaa toisissa merkeissä (ei silti, pelikielto tekisi työteholle hyvää). Pari huomiota kuitenkin: en siis itse jaa tätä radikaalia tieteenkritiikkiä, mutta siitä kannattaa olla tietoinen, ettei käy väittelyssä huonosti... (Kuten sanottu niin monet todella suuret luonnontieteilijät ovat osallistuneet hyvin pätevästi filosofiseen keskusteluun, lähinnä kai siksi, ettei luonnontieteellinen metodi itsessään tälläistä tieteenfilosofiaa muodosta. Tämä lapsellinen ylenkatse nousee lähinnä syvistä riveistä ja johtunee enemmän liian vähästä kuin liiasta ymmärryksestä.) Pelkistetysti kritisoin siis lähinnä vain argumentaatiosi epäloogisuutta ja yritin muotoilla sen epäloogisuuden niin yksinkertaisesti kuin mahdollista - eli kysymys on siis tästä ammottavasta aukosta "objektiivisen" (mahdollisesti) havainnon ja siitä seuraavan (tai siis paremminkin seuraamattoman) arvotuksen välissä. Arvo ei synny automaattisesti havainnosta eli kun toitotat havaintoja ja tosiseikkoja, ne eivät kiistä arvoja vaan ainoastaan mahdollisesti vääriä havaintoja. Ja ellei joku suoraan kiistä havaintojasi, et oikeastaan pysty esittämään vastustajasi päättelyssä mitään virheellisyyttä. Minkä sijaan joudut sitten sanomaan, ettei tällä päättelyllä ole merkitystä. Ei mikään ideaalinen perusta järkevälle debatille. Hyvin yksinkertaisesti todettuna: isket jatkuvasti (vaikkakin hyvin kiivaasti) tyhjään ilmaan näissä eettisissä väittelyissä, mikä on kyllä useimmiten kiintoisaa seurata, mutta ei ehkä erityisen informatiivista tai hedelmällistä.
 

calvin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maailman myrkyllisin jääkiekkojoukkue
Redcoatille

"Ensinnäkin, mielestäni tuo monikkomuodon käyttö on turhaa. Luultavasti sinulle ei ole jäänyt epäselväksi se, että oma näkemykseni on monoteistinen eikä polyteistinen."

Se kuvastaa ainoastaan omaa käsitystäni, minulle jumala(t) ovat yhdentekeviä.

"Nähdäkseni tällainen jumalakäsite syntyy silloin, kun määritellään Jumala tiedoiltaan ja kyvyiltään rajattomaksi persoonaksi."

Määritellään jumala? Eikö jumala(t) määrittele itse itsensä ja siihen meidän on tyytyminen.

"Mutta ehkäpä tarkoitit ennemminkin sanoa, että Jumalan selitysvoima on vain näennäistä, koska sitä on mahdollista käyttää melkein minkä vaan selittämiseen, siis sellaisenkin, jonka kanssa Jumalalla (oli sellainen sitten olemassa tai ei) ei oikeasti ole mitään tekemistä."

Nimenomaan. Ks. alla.

"Siksi tieteellisen tietämyksemme pohjalla olevaan havaintojemme pääpiirteittäiseen luotettavuuteen sinisilmäisesti uskominen, mutta samanaikainen vahva skeptisyys moraalisten intuitioittemme luotettavuuden suhteen vaikuttaa parhaimmillaankin filosofisesti epäilyttävän mielivaltaiselta ja pahimmillaan suorastaan epäjohdonmukaiselta."

En ymmärrä miksi esimerkiksi moraali olisi jotain sellaista jonka selittäminen naturalistisesti olisi epäjohdonmukaista. Monilla eläimillä on selkeä moraali ja tunteet ja apinoiden sosiaalinen kanssakäyminen muistuttaa monin tavoin ihmisen omaksumaa järjestelmää. Oiekastaan ihmiset eroavat enemmän muista eläimistä ainostaan siinä että meillä on kristinuskon kaltaisia uskomusjärjestelmiä (en ainakaan ole kuullut että muilla eläimillä olisi havaittu moista).

Jos todella lähdetään sille tielle että tällaiset monimutkaiset kytkökset, kuten moraali, selittäminen pelkästään naturalistisesti olisi mielestäsi mahdotonta on minun mielestäni huomattavasti epäjohdonmukaisempaa kuin olettaa että niilläkin on naturalistinen alkuperä. Jos oletamme jumalan niin silloin meidän pitää myös olettaa jotain siitä jumalasta ennen kuin voimme tehdä mitään johtopäätöksiä siitä miten jumala käyttäytymiseemme vaikuttaa. Ja jos katsotaan koko maailman ihmiskuntaa ja heidän moraaliaan niin näen siinä ennemminkin vahvan takaisinkytkennän elinympäristön kanssa kuten biologisessa evoluutiossakin kuin jonkin yksittäisen kaikkivaltiaan jumalan.

Minun on vaikea nähdä eroa lauseilla "jumala selittää auringon nousemisen", "jumala selittää ihmisen moraalin" ja "jumala selittää kaiken". Jos valitaan lähtökohdaksi jumalalla selittäminen niin se ei oikeasti selitä mitään. Sen ottaminen täydentämään selitystä pudottaa pohjan kaikilta muilta selityksiltä koska et voi mitenkään rajoittaa sitä aluetta mitä jumala selittää.
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Viestin lähetti varjo
Yksi syy miksi Mars on Jupiteria tärkeämpi olisi se että se on maata, lähempänä, omaa suurinpiirtein samanlaiset pyörimissyklin ja on mahdollista asuttaa joskus (luonnontieteilijä olisi välittömästi ottanut nuo esille mutta ilmeisesti paatunut humanisti keskittyi kauneuteen yms.).
Tällöinhän tässä ihan puhtaasti määriteltäisiin tärkeys evolutionaarisen lisääntymisprosessin kautta ts. populaation laajentamisen kautta, mikä on periaatteessa ihan fysikaalinen prosessi. Marsin asuttaminen kun on pitkällä tähtäimellä tärkeää vaikkapa vain senkin takia että kaikkien munien pitäminen yhdessä korissa on riskialtista, jos mahdollisuuksia jakamiseen olisi (ei toki vielä ole). Suosittelisin lukemaan tuon Onko Marsissa elämää-ketjun läpi jos uskallat, vähän tuntuu siltä että kovin rajatuissa aiheissa jatkiksenkin aktiiviset "filosofit" pyörivät, kun ketjuja miehittävä pääsääntöisesti täysin eri keskustelijat.
Sinänsä outoa että fakkiutumisesta yms. syytetään useinmiten juuri luonnontieteilijöitä.

Pelkkää "ihminen ensin"- retoriikkaa. Suuremmassa mittakaavassa - esim. maailmankaikkeutta tarkasteltaessa - ihmislajin selviytymisellä ei ole mitään merkitystä. Sitä paitsi jos ihmiset tuhoutuvat, sekin on täysin evoluutionaarisen prosessin mukaista: sukupuuttoon kuoleminen on ainakin maapallon historiaa tarkasteltaessa täysin arkipäiväinen ilmiö. Silläkään ei ole mitään merkitystä, tutkiiko ihminen ylipäänsä mitään. Fysiikka ja luonnonlait ovat olemassa ja pärjäävät vallan hyvin ilman ihmisen tirkistelyä, joten kaikki tieteet ovat suuremmassa mittakaavassa vailla merkitystä, ellei mukaan sotketa ”ihminen ensin” -ajattelua. Loppujen lopuksi kaikki tieteet ovat ihmiskeskeisiä, koska niillä yritetään saada hyötyä ihmiselle tai tyydyttää ihmisen omaa uteliaisuutta tai halua ymmärtää ympäristöään.

Itse aiheesta voisi sanoa myös muutaman sanan. Jumalasta keskusteltatessa törmätään aina samoihin ongelmiin, joista suurimpia on jumalan luonne. Ainoa todistus esim. Raamatun Jumalan oikeudenmukaisuudesta on Raamattu, eli monien uskontojen mukaan Jumalan oma sana. Hän siis itse väittää olevansa oikeudenmukainen. Kukaan muuhan tuota väitettä ei edes voisi oikeaksi todistaa, sillä Jumala on kaikkivaltiaana (taas Jumalan omaa todistusta) vailla vertaa, joten kukaan vertainen ei voi asiaa oikeaksi todistaa, koska Jumalan vertaista ei ole. Tämä mahdollistaa sen, että Jumala voi yhtä hyvin valehdella Raamatussa mielin määrin, olla silti olemassa, olla kaikkivaltias, ja Raamattu olisi silti siis Jumalan sanaa. Se vain vie pohjan sellaiselta jumalalta, johon moni uskoo, koska ajatus valehtelevasta kaikkivaltiaasta ei kiehdo.

Minusta Jumalan oikeudenmukaisuuden kannalta ongelmallisimpia kohtia ovat esim. Sodoman ja Gomorran tuhoaminen ja vedenpaisumuskertomus. Sodomasta ja Gomorrastahan ei tarinan mukaan löytynyt yhtä ainutta synnitöntä, joten kaupungit joutivat tuhoutua. No entäpäs lapset? Vaihtoehtoja on kolme:

a) lapsia ei kaupungeissa ollut
b) niitä oli, mutta lapsetkin ovat syntisiä
c) niitä oli, lapset olivat synnittömiä, mutta Jumala tappoi heidät silti

Jos mukaan otetaan vedenpaisumustarina, vaihtoehto a) jää automaattisesti pois, joten jäljelle jää enää b) ja c), ja mitä ne kertovat Raamatun Jumalasta? Näissä tapauksissahan ihmisten kuolema oli vain ja ainostaan Jumalan syytä, koska hän heidät omin "käsin" tappoi.

Ex on kovasti yrittänyt painottaa Raamatun kokonaissanomaa, mutta mielestäni se on varsin ongelmallinen. Minä voisin täysin perustellusti väittää, että Vanhan ja Uuden testamentin jumalat eivät millään voi olla samoja. Tai että jos ovat, kysessä oleva jumala on kääntänyt Uuteen testamenttiin tultaessa täysin kelkkansa. Miten tästä saa johdonmukaisen kokonaiskuvan?
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Pelkkää "ihminen ensin"- retoriikkaa. Suuremmassa mittakaavassa - esim. maailmankaikkeutta tarkasteltaessa - ihmislajin selviytymisellä ei ole mitään merkitystä."

Ei merkitystä mutta evoluutioprosessi on normaalia toimintaa organismeillee joten siinä mielessä sen aiheuttamat prioriteetit ovat _aitoja_. Kyse ei ole ihmisestä vaan yleisesti evoluutiosta, joka äärimmillään voisi viedä avaruudenkin hallintaan, jos populaatio kehittyy tarpeeksi. Tällä hetkellä ihminen on paras mahdollisuus, koska toistaiseksi vaihtoehtoja ei ole havaittu.

" Jos mukaan otetaan vedenpaisumustarina, vaihtoehto a) jää automaattisesti pois, joten jäljelle jää enää b) ja c), ja mitä ne kertovat Raamatun Jumalasta? Näissä tapauksissahan ihmisten kuolema oli vain ja ainostaan Jumalan syytä, koska hän heidät omin "käsin" tappoi."

Eikös Ex perustellut tätä perisynnillä. Eli siis koska Eeva aikanaan söi väärän omenan niin noittenkin lasten kuolema oli ok.
Puhumattakaan siitä lapsesta joka saa sen AIDS:n äidiltään.
Oikeudenmukainen Jumala?
Hupaisintahan tässä on se että Jumala kyllä kaikkitietävänä tasantarkkaaan tiesi Eevan sortuvan eli koko perisyntikin on loppujen lopuksi suunniteltu juttu, mitään valintaa ei tapahtunut.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viestin lähetti mrj varjolle
Olen oikeastaan tehnyt vääryyttä Nietzschelle, kun olen kuvannut moraalisia ja eettisiä käsityksiäsi nietzscheläisiksi, monissa keskeisissä kohdissa olette antiteesejä.

Tarkoitatko ehkäpä tähän tapaan?:

Fysiikasta: Meidän täytyy olla fyysikkoja voidaksemme olla luovia; tulla parhaiksi kaiken sen oppijoiksi ja löytäjiksi, mikä maailmassa on lainmukaista ja välttämätöntä. Tähänastiset ihanteet ovat perustuneet siihen, ettei ole tunnettu fysiikkaa tai että on oltu ristiriidassa sen kanssa. Siitä syystä: eläköön fysiikka! Ja vielä enemmän eläköön se, mikä pakottaa meidät fysiikkaan - meidän rehellisyytemme - Nietzsche

Viestin lähetti Varjo
Vaikka piakkoin varmaan modesedät alkavat taas uhkailla niin pitänee jossain määrin lopetella tämä kahdenkeskeinen keskustelu tämän ketjun osalta ja keskittyä ketjun aiheeseen.

Älkää toki lopettako. Äärimmäisen mielenkiintoistahan tätä on lukea(kin) ja, luoja paratkoon (heh heh), kuka tällaisesta voisi loukkaantua? - eivät ainakaan _kiltit_ modesedät!!!

Voisiko joku, Varjo kenties, selittää minulle vielä evoluutio/luonnontieteellisen teorian maailmankaikkeuden alulle? (Sorry, yritin kyllä kiltisti kahlata koko viestiketjun, mutta aina ei etsivä löydä...)

Siis se minua askarruttava kysymys yksinkertaistettuna kuuluu:Jos ymmärrämme maailmankaikkeuden/olemassaolon 'synnyn' aika-käsitteen kautta (voiko sen muutoin ymmärtää?), niin miten jotain on ylipäätään voinut kehittyä tyhjästä -siis alunperin? Kysymys on varmaankin naiivi ( fysiikan silmin tarkasteltuna?),mutta minulle tämä on kuitenkin sen verran merkittävä (muutaman muun mm. mrj:nkin esittämän moraalifilosofisen kysymyksen lisäksi), että voin tunnustautua agnostikoksi, joka ajattelee uskonnoista loppujen lopuksi varsin positiivisesti.

Laitetaan nyt sinullekin oma annos Nietzscheä, kun muillekin quatatuille( älä ota sitä liian vakavasti...);

"Viimeinen skepsis. – Mitä sitten lopulta ovatkaan ihmisen totuudet? Ne ovat ihmisen kumoamattomia erehdyksiä" - Nietzsche.


Viestin lähetti Taito-Ojanen
Loppujen lopuksi kaikki tieteet ovat ihmiskeskeisiä, koska niillä yritetään saada hyötyä ihmiselle tai tyydyttää ihmisen omaa uteliaisuutta tai halua ymmärtää ympäristöään.

Minusta Jumalan oikeudenmukaisuuden kannalta ongelmallisimpia kohtia ovat esim. Sodoman ja Gomorran tuhoaminen ja vedenpaisumuskertomus.

Tarkoitatko kenties ensimmäisellä kohdallasi hiukan samaa kuin?;

'Matematiikka: Me tahdomme ajaa matematiikan hienouden ja ahkeruuden kaikkiin tieteisiin, niin pitkälle kuin suinkin mahdollista; emme siinä uskossa, että tällä keinolla tulisimme tuntemaan oliot, vaan todetaksemme siten inhimilliset suhteemme olioihin. Matematiikka on vain yleinen ja lopullisen ihmistuntemuksen väline'. (Nietzche)

Kommentti toiseen kohtaasi: Mutta eikö tuollaisen moraalisen epäoikeudenmukaisuuden kokeminen kuvaamissasi esimerkeissä lopultakin lepää vankasti kristillisestä perinteestä (ilmeisesti sinullakin) pohjautuvista moraalikäsitteistä? Sinänsä (ja varsinkin sitä kautta) toki ymmärrän kokemasi ristiriidan, mutta voisiko (ottakaa vakavasti tuo konditionaalimuoto) esimerkkejä tarkastella uskonnollisesta näkökulmasta sillä, että kuolema - edes lasten - ei uskonnollisessa näkökulmasta näyttäydy samalla tavalla julmalta ja epäoikeudenmukaiselta. Joko kuolleet pääsevät huomattavasti parempaan paikkaan (Jumalan luo) tai heidän olemassaolonsa ( ja synti) lakkaa kokonaan olemasta?

Muutoinkin minun mielestäni Raamatun absoluuttisessa tarkastelussa (olipa se puolesta kuin vastaan) kävellään samaan ansaan. Paitsi, että se on kestämätöntä, se on myös kovin suoraviivaista/yksinkertaistettua.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
"Siis se minua askarruttava kysymys yksinkertaistettuna kuuluu:Jos ymmärrämme maailmankaikkeuden/olemassaolon 'synnyn' aika-käsitteen kautta (voiko sen muutoin ymmärtää?), niin miten jotain on ylipäätään voinut kehittyä tyhjästä -siis alunperin"

1.Mistä tyhjästä? tunnetko nyt ihan varmasti nykyisten kosmologisten teorioitten perusteet?
2. Aine=energia=aine
3. Koko alkuräjähdysteorian vaiheitten kuvaaminen varsinaisesta avaruuden laajenemisesta äärettömästä kaareutumisesta nykyiseen (periaatteessa) 4-ulotteiseen avaruuteen on piiitkä juttu, puhumattakaan siitä miten aine itsessään rakentui alkumaailmankaikkeuden säteilyn dominoimasta ajan jälkeen.
Tästä löytyy hyviä yleistajuisia kirjoja, vaikkapa hieman ristiriitaisesti nimetty "Tyhjästä syntynyt" by K. Enqvist, J. Maalampi ja joku kolmas.

Eipä tämäkään powerpoint-esitys mitään selvitä mutta onpahan hauska selailtava (1,6Mt)

Jaah samalla löysin mielenkiintoisen "keskustelusäikeen" jonka aiheena on tässäkin ketjussa liikkuneita aiheita.
emergenssijuttua
(mainittakoon nyt että en pidä enqvistiä minään erehtymättömänä oppi-isänä, en edes erikoistu kosmologiaan.)
Miksi asiaa ei löydy tästä ketjusta johtuu siitä että tämä on uskontoketju, muistelen joskus kirjoittaneeni maailmankaikkeuden kehityksestä jotain johonkin ketjuun mutta en nyt muista mihin.

"Fysiikasta: Meidän täytyy olla fyysikkoja voidaksemme olla luovia; tulla parhaiksi kaiken sen oppijoiksi ja löytäjiksi, mikä maailmassa on lainmukaista ja välttämätöntä. Tähänastiset ihanteet ovat perustuneet siihen, ettei ole tunnettu fysiikkaa tai että on oltu ristiriidassa sen kanssa. Siitä syystä: eläköön fysiikka! Ja vielä enemmän eläköön se, mikä pakottaa meidät fysiikkaan - meidän rehellisyytemme - Nietzsche "

heh, enpä tiennytkään että N on joskus tuollaista sanonut :)
Ehkä tästä johtuen mjr olettaa minun olevan puhtaasti nietzscheläinen tjsp.
 
Viimeksi muokattu:

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti varjo
[B"Fysiikasta: Meidän täytyy olla fyysikkoja voidaksemme olla luovia; tulla parhaiksi kaiken sen oppijoiksi ja löytäjiksi, mikä maailmassa on lainmukaista ja välttämätöntä. Tähänastiset ihanteet ovat perustuneet siihen, ettei ole tunnettu fysiikkaa tai että on oltu ristiriidassa sen kanssa. Siitä syystä: eläköön fysiikka! Ja vielä enemmän eläköön se, mikä pakottaa meidät fysiikkaan - meidän rehellisyytemme - Nietzsche "

heh, enpä tiennytkään että N on joskus tuollaista sanonut :)
Ehkä tästä johtuen mjr olettaa minun olevan puhtaasti nietzscheläinen tjsp. [/B]

Kyllä toi meitin Friedrich osaa komeasti paasata, hauska lainaus Prof. Puckilta! En oikein tiedä, aikoinaan se havainto taisi tulla tietystä höpsöstä yli-ihmisretoriikasta ja konventionaalisen moraalin helposta hylkäämisestä, mutta kyllä Nietzschen intohimoinen intensiteetti on äärettömän kaukana varjon maiden tunteettomien, objektiivisten luonnontiede-robottien maailmasta. En kyllä oikein ole koskaan perustanut Nietzschestä, mutta viime aikoina on tullut vähän positiivisempi käsitys, ei niinkään filosofian sisällön suhteen, mutta sen ehdottomuuden ja intensiivisyyden vaatimuksen suhteen. Ne ovat kriteereitä jotka pitäisi täyttää ettei hukkaa vähää aikaansa täällä...
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
Viestin lähetti varjo

1.Mistä tyhjästä? tunnetko nyt ihan varmasti nykyisten kosmologisten teorioitten perusteet?
2. Aine=energia=aine
3. Koko alkuräjähdysteorian vaiheitten kuvaaminen varsinaisesta avaruuden laajenemisesta äärettömästä kaareutumisesta nykyiseen (periaatteessa) 4-ulotteiseen avaruuteen on piiitkä juttu, puhumattakaan siitä miten aine itsessään rakentui alkumaailmankaikkeuden säteilyn dominoimasta ajan jälkeen.
Tästä löytyy hyviä yleistajuisia kirjoja, vaikkapa hieman ristiriitaisesti nimetty "Tyhjästä syntynyt" by K. Enqvist, J. Maalampi ja joku kolmas.

Eipä tämäkään powerpoint-esitys mitään selvitä mutta onpahan hauska selailtava (1,6Mt)

Jaah samalla löysin mielenkiintoisen "keskustelusäikeen" jonka aiheena on tässäkin ketjussa liikkuneita aiheita.
emergenssijuttua
(mainittakoon nyt että en pidä enqvistiä minään erehtymättömänä oppi-isänä, en edes erikoistu kosmologiaan.)
Miksi asiaa ei löydy tästä ketjusta johtuu siitä että tämä on uskontoketju, muistelen joskus kirjoittaneeni maailmankaikkeuden kehityksestä jotain johonkin ketjuun mutta en nyt muista mihin.


En tunne kosmologisten teorioitten perusteita juuri ollenkaan (tai ylipäätään fysiikkaa muuta kuin hävettävän vähäisesti). Siksipä kysyinkin ja kiitos kirjavinkistä samoin kuin muistakin linkeistä.

Tyhjästä siksi, että minun ymmärrykselläni (tuon aine=energia=aine kohdan luulen kuitenkin käsittäneeni) energiakin on minulle jotakin 'olemassaolevaa' JOS näissä kosmologisissa teorioissa energia on jotakin joka on 'aina ollut ja oleva' niin eihän se muuta kuin ns. 'korvaa' jumalan käsitteenä? Yksinkertaistettuna: Yhtälailla voimme edelleen kysyä, miksi energia edustaisi olevaisuuden alkuperää sen enempää kuin Jumalakaan? Jos/kun näen jumalan näinkin kosmologisena/mystisenä (valitkoon kukin mieleisensä vaihtoehdon) 'persoonana', niin minun 'uskoani' ei kiistelut raamatusta absoluuttisena jumalan sanana ja sen paikkaansapitävyys tai -pitämättömyys ei paljoa hetkauta suuntaan tai toiseen. Mutta tämä tästä; luultavasti olen jo nyt kommentoinut enemmän kuin olisi kannattanut ennen perehtymistä Enqvistin & kumpp. yleistajuisiin= minulle sopiviin kirjoituksiin.


mrj:lle:
Mielestäni Nietzcshe (vaikkei kuulu minunkaan über-suosikkeihin) on yksi filosofian väärinymmärretyimpiä heppuja, ottaen huomioon kuinka 'luettu' hän on?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös