Näissä vaaleissa on jo yksi häviäjä selvinnyt, se on gallup-toimistot. Monissa vaa'ankieliosavaltioissa meni suunnilleen 6 prosentilla kyselyt vihkoon.
Mikä mätti kyselyissä? Vastasivatko trumpistit rehellisesti kyselyyn tai olivatko vaikeasti tavoitettavia tai eivät sanoneet kantaansa? Tai olivatko kyselyn kohderyhmät hiukan pielessä, alueellinen aliedustus oli varmaan monessa, samoin tietty demogafinen aliedustus. Työväestö oli ainakin aliedustettuna.
Ja tietenkin tulee mieleen, että tässä kai toteutuivat tietyn kapitalismiin kuuluvat lainalaisuudet. Kiire, joka johtaa pieniin otoksiin, jotka johtavat suuriin virhemarginaaleihin, jotka johtavat heikkoon vastaavuuteen. Rahoittajat eivät ole kiinnostuneet tieteellisestä työstä, vaan tuloksista. Sinänsä en hirveästi ihmettele tuloksen aikaansaamaa yllätystä, sillä ei vain ollut käytettävissä sellaisia mittareita, jotka olisivat johtaneet oikeille jäljille: presidentin kannatus, valtakunnalliset gallupit, muut gallupit, kaikki viittasivat samaan suuntaan.
Näin oli, ja tämä oli jo nähtävissä monissa mm. investointipankkien ennakoissa, markkina-analyyseissä ja parissa gallup-analyysissä, mitä ketjuun linkkailtiin jokunen viikko ennen vaaleja. Näistä konsensus oli karkeasti sellainen, että vaalit ovat paljon tiukemmat kuin nyt "yleinen fiilis" ja monet gallupit antavat olettaa. Luulen, että syynä on juurikin Trumpin kannattajien hiljaisuus: ei olla somessa aktiivisia, ei kerrota omaa kantaa, ehkä jopa hieman hävettää kertoa äänestävänsä Trumpia. Lisäksi Trumpin fanit eivät taida äänestää postitse ennakkoon jne. Vastaavasti kun Bidenin fanit erittäin mielellään toivat kantansa julki jokaisessa mediassa ja kyselyssä. Tästä jo helposti tulee epätasapaino ja fiilis, että tämähän on läpihuutojuttu. Lisäksi mietin kuinka noita galluppeja tehtiin (tapa, alusta jne) ja miten Trumpin kannattajista saisi puristettua tiedon irti ja en tiedä toimisiko se edes kiertämällä ovelta ovelle tms, koska ainakaan aloitetta Trumpin faneilta ei tule. Toki molemmissa leireissä on äänekäs kärkijoukko somessa, mediassa ja kadulla, mutta ehkä siinäkin 5% kannattajista tuottaa 95% melusta kummallakin puolella.
Mutta sinällään galluppien kohdalla on ironista, että se kuinka Gallup aikoinaan tuli parhaaksi tällä saralla 1930-luvulla, oli tasapuolisesti huomioida kaikki demografiat monipuolisesti. Tuolloinhan johtavat mielipidetutkijat olivat erittäin yksipuolisia, kyselyt tehtiiin tyyliin auton omistajille, tai tietyn lehden tilaajille tms mikä osui vain yhteen kansanosaan, ja siitä vedettiin johtopäätökset. Nyt lienee käynyt hieman samoin, eli on taas liikaa menty vähän laput silmillä, tai ei vain ole tavoitettu riittävän tasaisesti väestöä.