Huvittuneena luin Jatkoajan pelaaja-arvostelut, jotka siis löytyy täältä:
https://www.jatkoaika.com/Artikkeli...ppisuoritus-ja-alisuorittanut-Tolvanen/208113
Kummasti about seiskan jengi otti maailmanmestaruuden nimiinsä.
Jos maailmanmestaruus riitti seiskan arvosanaan, olisi kiva tietää, mitä korkeampiin arvosanaan olisi vaadittu. Olisiko alkusarjan Ruotsi- ja USA-pelien voittaminen nostanut arvosanaksi 8? Turnauksissa on harvinaista, että joku joukkue voittaa kaikki pelinsä. Sekin on harvinaista, ettei yhtään heikompaa peliä sattuisi kohdalle turnauksen aikana, varsinkin kun ottaa huomioon, että turnauksen tahti on 7 peliä 11 päivään. Siksi voittava strategia on: "Win the right games."
Ruotsi on voittanut kaikki alkusarjan pelinsä U20-kisoissa 2008-2019, mutta se on tuona aikana voittanut vain kerran kultaa. 12 vuotta alkusarjan dominointia ja 1 kulta! Lisäksi tuolta ajanjaksolta Ruotsilla on 5 hopeaa, 1 pronssi, 4 hävittyä pronssiottelua ja 1 putoaminen puolivälierässä. Näyttää siltä, että voittamisen kulttuuri alkusarjassa ei ole synnyttänyt voittamisen kulttuuria ratkaisupeleissä, joissa Ruotsin saldo edellisen 12 vuoden ajalta on, että turnaus on 10 kertaa päättynyt tappioon. Suomen joukkueen peli on aaltoillut paljon, myös turnauksen sijoituksen kannalta, mutta tältä samalta 12 vuoden ajalta mukaan on silti tarttunut 3 kertaa kultaa. Miesten turnauksissa asetelma on usein päinvastainen. Siellä Ruotsilla on voittamisen kulttuuria ratkaisupeleistä, vaikka alkusarja olisikin sujunut heikosti. Sen sijaan Suomi on usein alisuorittanut tai sulanut tosipeleissä miesten tasolla. Jos alkusarjassa voittaa Etelä-Korean 8-1, Latvian 8-1 ja Norjan 7-0, näillä voitoilla ei ole mitään väliä, jos puolivälierässä pudotaan Sveitsiä vastaan. Tärkeintä on syttyä niihin peleihin, joilla on oikeasti merkitystä.
Jos tarkastellaan Suomen viimeistä kolmea U20-mestaruutta sekä vuoden 2011 aikuisten maailmanmestaruutta, näitä kaikkia turnauksia on yhdistänyt tietynlainen kasvutarina, kipuilu ja vaikeuksien voittaminen. Vuonna 2011 alkusarja oli täyttä tervanjuontia. Latviaa, Tsekkiä, Saksaa, Slovakiaa ja Venäjää vastaan oltiin tappiolla, ja alkusarjasta vain Tanska ja Slovakia voitettiin varsinaisella peliajalla; Latvia, Saksa ja Venäjä voitettiin rankkareilla. Kuitenkin joukkue oppi turnauksen aikana nousemaan tappioasemasta voittoon monta kertaa. Puolivälierissä päästiin helpolla, kun vastaan asettui Norja, ja välierässä ja finaalissa joukkue lähti liitoon kukistaen Venäjän ja Ruotsin. U20-kisoissa 2014 Suomi hävisi Ruotsille ja Sveitsille alkusarjassa, ja puolivälierissä oltiin Tsekkiä vastaan tappiolla 1-3. Joukkue kamppaili voittoon Tsekistä, Kanada jyrättiin täysin välierässä ja Ruotsi voitettiin finaalissa sumputtamalla ja Ristolaisen jatkoaikamaalilla. Vuonna 2016 peli oli kammottavaa vuoristorataa, kun alkusarjassa lähdettiin maalintekokilpailuihin Venäjää, Slovakiaa ja Tsekkiä vastaan. Puolivälierässä oltiin monta kertaa tappiolla Kanadaa vastaan ja Vehviläinen vaihdettiin maalin suulta pois kesken pelin, mutta lopulta Leijonat kaatoi Kanadan maalintekokilpailussa. Välierässä joukkue oppi vihdoinkin puolustamaan ja voitti Ruotsin tiukassa pelissä. Finaalissa Venäjää vastaan oltiin pari kertaa tappiolla, mutta aina noustiin tasoihin, ja voitettiin jatkoajalla. Tänä vuonna hävittiin Ruotsille ja USA:lle alkusarjassa, ja Kanadaa vastaan oltiin 47 sekunnin päässä laulukuorosta. Suomi kuitenkin voitti sen pelin, ja sen jälkeen joukkue hitsautui yhteen, ja Sveitsi ja USA voitettiin tyylikkäästi ratkaisupeleissä.
Kaikissa näissä voitetuissa turnauksissa oli se yhteistä, että peli ei ollut valmista alkusarjassa, vaan kehittyi pikkuhiljaa. Välillä oli tuskaisia aikoja, mutta joukkue onnistui nostamaan tasoaan ja kasvamaan joukkueena juuri oikeina hetkinä. Vuosien 2016 ja 2019 finaaleissa oli myös se yhteinen, että joukkue menetti johtoasemansa kipeästi 3. erässä (2016 Venäjä tasoitti pelin 6 sekuntia ennen 3. erän loppua, 2019 USA tuli tasoihin kahden maalin tappioasemasta alle 2 minuutissa). Kummassakaan tapauksessa joukkue ei lannistunut johdon menetyksestä, vaan jatkoi taistelua ja nousi voittoon.
Yhteenvetona, ehkä menestyksen salaisuus ei olekaan se, että peli on heti valmista ja dominoidaan joka peli, vaan keskitytään "Kaikki minulle heti" ajattelun sijaan pelisuunnitelman pitkäjänteiseen hiomiseen, joukkuehengen luomiseen sekä yhdessä kehittymiseen, taisteluun ja lopulta voittamiseen ratkaisevissa peleissä.