"Keväällä 2017 insinööriopiskelija Gerli Aus kartoitti UPM:n Kaukaan sellu- ja paperitehtaalla, milloin soodakattiloiden venttiileitä on viimeksi huollettu. Työtä hän teki ilman palkkaa: seitsemän viikon harjoittelu kuului hänen kone- ja tuotantotekniikan opintoihinsa Saimaan ammattikorkeakoulussa.
Aus rahoitti työharjoittelunsa opintolainalla kuten opiskelunsakin. Töissäkäynti tuli kuitenkin opiskelua kalliimmaksi. Koulu oli kävelymatkan päässä kotoa, mutta tehtaalle piti kulkea autolla. Koululla Kelan tukeman lounaan sai parilla eurolla, töissä lounas maksoi moninkertaisesti.
”Se tarkoitti kitsastelua ruuasta ja muista perustarvikkeista”, Aus sanoo.
Moni opiskelija tekee harjoittelijan tittelillä töitä joko ilmaiseksi tai hyvin pienellä palkalla. Käytännöt vaihtelevat suuresti alan mukaan.
Esimerkiksi joka toinen Lakimiesliiton kyselyyn vastannut oikeustieteen opiskelija kertoi tehneensä töitä ilman palkkaa tai saaneensa tarjouksen ilmaistyöstä. Viestintäalan harjoitteluista kolmannes tehdään ilmaiseksi tai palkalla, joka ei kerrytä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa.
”Toisinaan harjoittelijan paikkaan edellytetään paljon työkokemusta. Harjoittelijaa ei kuitenkaan voi palkata paikkaamaan asiantuntijaa”, sanoo toiminnanjohtaja Siina Repoviestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viestistä."
Töihin vaikka velaksi – Kun töitä on vähän, ilmaisiin harjoitteluihin riittää tulijoita - Talouselämä