Ilmoitukset

Nimimerkki bebeto on siirretty kahdeksi viikoksi katsomon puolelle väkivallantekoja käsittelevään ketjuun kirjoitetun mauttoman viestin vuoksi.

Nimimerkki Roger Moore selaa seuraavan kuukauden ajan palstaa ilman kirjoitusoikeuksia. Hänen tuotantonsa otteluseurantaketjuihin on ollut jopa otteluseurannan mittapuulla aivan turhaa ja aiheeseen kuulumatonta spämmiä.

Kummassakin tapauksessa aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Näiden lisäksi nimimerkki puuntakaa on passitettu viikon pelikieltoon mauttoman ja turhan viestin takia, jossa puhuttiin lahtaamisesta ja reiden leikkaamisesta poikki.

Sulje ilmoitus

Tuntematon sotilas (vuoden 2017 versio)

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Scipio, 18.08.2015 klo 17.08.

 1. Stolk-2 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oilers
  Lainaus:
  Ei se mitään. Oman tulkinnan mukaan jokainen etenee tässä ketjussa.
   
 2. Reverent Jäsen

  Koskas ne paljon puhutut Vesalan tissit näkyvät?
   
 3. Thombson Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Florida Panthers, SaiPa
  Lainaus:
  Oli niin surullinen näky että ei kannata odottaa. Tais olla toisessa jaksossa.
   
 4. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Sen verran pitää vielä sanoa että tykkään tästä Louhimiehen version Lammiosta eli Samuli Vauramosta. Tosin en tiedä onko se sitten onnistunut, koska Lammionhan pitää olla sellainen kyrpä kenestä kukaan ei pidä. Varsinkin tämä sarjaversio antoi ihan toisenlaisen näkökulman tuohon hahmoon ja oli jotenkin paljon lähestyttävämpi.

  Lammio on kyllä varmasti parhaissa dialogeissa mukana, milloin Rokan ja milloin Honkajoen kanssa. Oletteko kommunisti?
   
 5. predsfan Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Nashville Predators
  Ihan semmonen huomio että muistaakseni Louhimies piti porukkaa metsissä päiväkausia että näyttelijät pääsisivät vähän paremmin ryynäämisen fiilikseen. Nyt elokuvan nähneenä vaikuttaa ihan turhalta hommalta tuollainen simputus, kyllä ammattinäyttelijät osaa hommansa ja näyttelevät varmasti paremmin jos saavat päivänpäätteeksi rentoutua hotellilla. Elokuva oli ok, mutta ei missäänvaiheessa oikein noussut sellaiseen lentoon kuin Edvinin versio.
   
 6. Turder Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Toronto Maple Leafs
  Lainaus:
  Toisaalta jos haluaisi realistisemman ulkonäön ilman pahempia metsäleirejä niin näyttelijöiden olisi pitänyt vähän omalla ajalla kuihduttaa itseään eli posket lommolle ja sitten hakea väsymystä valvomalla ja lyhyillä nokosilla. En tiedä sitten onnistuisiko kaikilta tuollainen, varmaan eturivin näyttelijöiltä kyllä, mutta sitten joku kuitenkin luistaa itserääkistä ja se näkyy sitten kotisohvalle asti. Lisäksi varusteista saadaan aidomman näköiset kun ollaan päiväkausia samat päällä samalla kun ne kastuu, likaantuu, kuluu ja "asettuu" päälle ajan kanssa. Tällaiset pikkuseikat on ainakin mulle tärkeitä kun kuvataan kurjuutta ja pahoja oloja. Pitää olla kynsien aluset mustana, vähän raapia täitä hiuksista ja väsymyksen pitää näkyä fyysisesti&henkisesti. Yleensähän suomalaisen filmituotannon perisynti on tällaisten yksityiskohtien unohtaminen.
   
  Runtulin, Aces High & Individual tykkäävät tästä.
 7. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Katselin tuossa huvikseni tallenteena ollutta Mollen Tuntematonta. Kokonaan en nyt katsonut mutta pistinpähän merkille että loppupeleissä Louhimiehen versio on aika lähellä tuota versiota monelta osaa. Toki 30 vuoden aikana tekniikka ja muu on kehittynyt aika paljon ja Mollen leffan kuvaustapa on lievästi sanottuna erilainen mitä Louhimiehellä, mutta muutenhan näissä on samaa henkisyyttä havaittavissa. Samoja kohtauksiakin on paljon, esim. se Petroskoissa marssiminen ja sitten myös se kun Lehdon ruumiin vieressä Lahtinen ihmetteli sitä kauheesti. Petroskoin marssi oli toki Laineenkin versiossa mutta huomattavasti lyhyempi ja eri tavalla toteutettu, liekö jotain arkistopätkää jopa?

  Pidemmän päälle toki itseäni ainakin vähän ärsyttää se Mollen version "kuiskailu" ja hieman köpöt kuvakulmat kun käsikameralla kuvataan, mutta toisaalta sopii kyllä tuohon versioon hyvin. Näyttelijävalinnat ihan ok, tosin Liskiä pidän jotenkin vaisuna Rokkana vaikka nyt sinänsä hyvin vetääkin. Ja joo, näyttähän se kyllä turhan vanhalta siihen rooliin, vaikka on suunnilleen samoja ikiä mitä Eero Aho oli tässä uusimmassa versiossa.

  Isoin ero on varmaan siinä leffan lopussa, Mollen versiossahan koko homma käytännössä loppuu Koskelan kuolemaan, sen jälkeen kuvataan vaan kun haavoittuneita ja kuolleita kannetaan ja Risto Rytin puhe kuuluu taustalla. Louhilla ja Laineella tuon jälkeenkin on vielä tapahtumia jonkin verran.

  Sellaista muuten mietin että onko sitä sensuroimatonta kirjaversiota aka Sotaromaania ollut millään muotoa tutkittavissa jo 80-luvulla? Tuli mieleen lähinnä siitä kun virallisesti tuo julkaistiin vuonna 2000, mutta tuossa Mollen versiossa esim. siinä kun venäläiset hyökkää haavoittuneiden kuljetusauton kimppuun huutaa se sotamies "Minä tapan kaikki, suomalaiset ja ryssät, minä tapan jumalan" tuo lainaus taitaa olla siitä sensuroimattomasta versiosta?

  Sen verran vielä näihin Mollen ja Louhimiehen versioihin, niin yhden pienen yksityiskohdan olisin halunnut nähdä. Risto Tuorila esitti Vilho Koskelaa Mollen Tuntemattomassa ja vastaavasti Jussi Koskelaa Koivusalon Täällä Pohjantähden Alla leffassa. Olisi ollut jotenkin ihan siistiä jos olisi heitetty Akselin rooliin tässä Louhmiehen versiossa Tuntemattomassa. Toki ei mitään hajua missä kondiksessa mies on viime vuosina ollut, mutta olisihan tuosta sellaisen pienen hienon yksityiskohdan saanut.
   
 8. jalperi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
  Lainaus:
  Itseasiassa tuo loppu on suurin syy miksi pidän Mollen versiota huonoimpana, siis en meinaa tota ihan loppua, vaan että nuo tapahtumat menee ihan eri järjestyksessä kun kirjassa häiritsee tuossa leffassa tosi paljon. ku on se vähän tönkköä, että hirveä perääntymispaniikki ja sitten yhtäkkiä leikkautuu kuva rauhaan ja tuohon ruumiskuormaan.

  Niin ja toki tuossa Mollen versiossa on muutama muukin turhan papan näkönen, meinaan esim Vääpeli Korsumäkeä. Toki hyvää oli taas, että nuoria oli nuo varusmiesten näyttelijät.
   
 9. Individual Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa, Suomi, sympatiat: Mikke, KooKoo, Titaanit
  Täällä kun on esille tuotu, niin täytyy itsekin liittyä joukkoon, joka ihmetteli sitä Akseli Koskelan "Lahtariarmeija"-kommenttia. Kirjaa en häpeäkseni ole lukenut, siis Pohjantähtiä, mutta olen ymmärtänyt, että toden totta niinkin kahtia jakautuneessa kylässä mitä Pentinkulma oli, oli talvisota, tai II maailmansota yleensäkin yhteinen hanke, jos näin voi sanoa ja vanhat rintamalinjat ainakin hetkeksi unohdettu suuremman vihollisen edessä. Voihan se toki olla, että kun on kaksi poikaa jo menettänyt, niin ei enää kolmatta halua ja sitten mieleen voi tulla, että keiden herrojen puolesta siellä tapellaan. Koivusalon Pohjantähdessä kun pojat lähti YH:n, niin jopa Rautajärvi ja Siukola laittoivat syrjään omat vihamielisyytensä.
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2019 klo 01.40
 10. Lainaus:
  Sotaromaani oli Tampereen yliopiston professori Yrjö Varpion hallussa ainakin loppuajat ennen julkaisua. Varpio toki itse Linna-tutkija.

  Sotaromaanin vaikea synty: Väinö Linnan perikunta tuomitsi idean sensuroimattoman Tuntemattoman julkaisemisesta - Seura.fi

  Tuntemattomassa sotilaassa tuo sitaatti loppuu "minä tapan kaikki" -kohtaan. Sotaromaanissa jatkuu edellämainitun lisäksi (Jumalan po Jumalankin) vielä: Minkä takia sinä annat minun palaa... Tu tänne perkele, niin minä tapan sun saatanan... s. 444.
   
 11. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Lainaus:
  Joo muistelinkin että tuon jumalan tappamisen jälkeen oli vielä muutakin huutoa, sen vaan tuli ensimmäisenä mieleen tuosta kun Mollen versiota katselin.

  Eroaako tuo Sotaromaani muuten Tuntemattomasta sotilaasta muuten kuin niiden poistettujen kohtien osalta, jotka siis on Sotaromaanissa kursiivilla tekstissä mukana?
   
 12. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Väinö Linnahan oli jollain tavalla mukana tässä Mollbergin elokuvan teossa. Tai ainakin seurasi kuvauksia. Olen itse nähnyt muistaakseni YLE:n Elävästä Arkistosta pätkän Linnan juhlista muistaakseni vuodelta 1982 tai 1983, jossa Linna ja Mollberg yhdessä kertovat TV-toimittajille, että ovat päättäneet uuden Tuntemattoman tekemisestä.

  Linnahan muistaakseni sai aivoinfarktin kuvausten aikaan (tai jo ennen niiden alkua), ja menetti puhekykynsä. Tästä huolimatta hän seurasi usein kuvauksia. En pitäisi mitenkään poissuljettuna, että tämä olisi kertonut Mollelle, miten muutama kohtaus olisi hänen mielestään pitänyt mennä kirjassa, ja tämä olisi vaikuttanut sitten elokuvaankin.
   
 13. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Lainaus:
  Lainaus:
  Itse mietin tätä taas näiden "taiteellisten vapauksien" kantilta. Louhimies varmaan halusi tuoda tässä esille tätä Koskelan taustaa kun on kuitenkin ns. punaisesta perheestä kotoisin. Koskelan aatemaailmaa nyt ei niin kamalasti avata Tuntemattomassa sotilaassa (siis ainakaan elokuvassa, kirja on lukematta vaikka vanhempien luona Sotaromaani onkin), jos nyt lasketa sitä upseerien korsulla riehumista kännipäissään.

  Toteutuksena ehkä vähän tönkkö joo, mutta itse näen tuon enemmänkin juuri perhetaustan esilletuomisena. Ja miksei myös sitten tuollaisena TPA-tribuuttina noin muutenkin.
   
 14. rosba70150 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kalikan Boltsi, Philly
  On muuten hauska kattoo tätä sarjaa ja varsinkin 2. jaksoo kun oma lärvi näkyy sen aikaa mitä kohtausta oikeasti kuvattiin.

  Hauskaa on myös se että törmään Eero Ahoon n. kerran kk Kalliossa ja se tuijottaa mua aina vähän kiusaantuneena. Liekkö muistaa että pudotti kp:n rumpulippaan mun kasseille. En oo viittiny muistuttaa
   
  Flou, Turder & Individual tykkäävät tästä.
 15. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Lainaus:
  Kyllähän tuollaisesta voisi jo oikeasti muistuttaa. Mene sanomaan vaikkka "kuule sie alikessu" ja sitten jatkat tarinaa.
   
 16. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  On totta, että Korsumäki on tuossa vanha mies, ja minustakin jo liian vanha. Toki kirjassakin mies mainitaan iäkkääksi kantavääpeliksi, josta löytyy myös tällainen sitaatti: "Vanhuus ja talvisota oli riisunut vääpelin idealismin, mikäli sellaista oli ollut, ja huokaisten hän ajatteli niitä uusia vaivoja ja kärsimyksiä, joihin hänen vielä kerran olisi astuttava".

  Korsumäki

  Itse epäilisin tuon perusteella miehen olleen jossain hieman viidenkymmenen ikävuoden yläpuolella. Ehkä n. 55-vuotias voisi olla sivistynyt arvaus.

  Mollbergin elokuvassa Kaarnan hahmo tökkii vielä enemmän. Siltikin kokonaisuutena tuon elokuvan näyttelijäsuoritukset ovat minusta kokonaisuutena kaikkein parhaimmat, vaikkakin nuo yksittäiset limbot siitäkin löytyvät.
   
 17. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Yhtä kohtausta mietin myös kovasti jo silloin kun näin leffan ja uudestaan tämän sarjan kohdalla.

  Minkähän takia siinä kun Rokka tuo Baranovin pojan eli venäläiskapteenin sinne Sarastien korsuun niin Sarastie kutsuu siellä taustalla ollutta lähettiä tms etunimellä "Ossi"? Kaikkia muita sotilaita kutsutaan vain ja ainoastaan sukunimellä, mutta tuossa kohtauksessa sanotaan Ossi. Tarkistin vielä lopputeksteistä niin hahmo löytyy nimellä "Sarastien lähetti Ossi" ja näyttelijänä Ossi Kivimäki.

  Mikähän lie mahtoi olla syynä tähän että tuossa oli pelkästään etunimi Ossi? Oletan nyt että kyseessä on tosiaan etunimi. Luulisi että tuossa olisi kutsuttu sukunimellä ja sotilasarvolla muuten.
   
 18. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  Olisiko syy niinkin yksinkertainen, että lähettien kanssa suhde oli niin tuttavallinen ja läheinen, että muodollisuudet heivattiin sivuun.

  Heti kirjan/elokuvan alussakin Kaarna ”kinastelee” lähettinä kanssa kuin vanha pariskunta, eiköhän silloin ole jo sinuteltukin.
   
 19. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Avataan sitä kirjassa. Kiljunjuonnin yhteydessä kerrotaan, että Koskelan suku on punainen taustaltaan. Kerrotaan mm. että naapurin pappilan jääkäripoika oli omin käsin ampunut kaksi hänen peräänsä sisällissodan jälkiselvittelyissä. Tämä toki hieman muuttui TPA:ssa, sillä siinä Ilmari Salpakari johti teloitusosastoa. Myös se muistaakseni mainitaan, että Koskelan isä oli selvittänyt vankileirin lähinnä hyvän terveytensä ansiosta.

  Mollberg toi omassa versiossaan Koskelan suvun taustat paremmin esiin. Siinä umpihumalassa oleva Vilho kertoilee melkein ääni murtuen, kuinka hän katseli kuinka kiväärimiehet veivät Aleksi- ja Aku-sedät...
   
  Roger Moore tykkää tästä.
 20. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Lainaus:
  Noniin siinä on selkeämmin tuotu perhetaustaa esille. Laineen Tuntemattomasta ei voi oikein mitenkään edes päätellä että tämä Koskela on samoja Koskeloita mitä TPA:ssa, jos siis ei tuota ennestään tiedä. Olenko kuitenkaan hirveän väärässä jos väitän ettei tuo Vilho tainnut kuitenkaan kovin tulipunainen aatteeltaan olla?

  Lainaus:
  Tässä on sitten enemmänkin niitä vapauksia otettu, Vilho taisi olla joku 5- tai 6-vuotias kun sedät ammuttiin hiekkamontulla ja mielestäni ei tainnut siinä ihan läsnä kuitenkaan olla?
   
 21. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Jos olisi päätellyt, olisi aikamoinen ennustaja. Laineen elokuva on vuodelta 1955, TPA:n ensimmäinen osa ilmestyi 1959.

  Lainaus:
  Mielestäni ei pätkääkään. Akselistakin punaisuus alkoi hiljalleen lähteä kun sai takaisin kansalaisluottamuksensa takaisin.

  Lainaus:
  Tässä viitattiin tietenkin siihen, että kiväärimiehet veivät sedät Koskelan torpalta. Aluksi heidät vangittiin ja sitten tuomittiin kuolemaan.
   
 22. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Lainaus:
  No näin joo tietysti, nyt tuli itselle ihan täysi oikosulku. Jotenkin muistin että TPA:sta olisi jotain tullut jo ulos kun Laineen leffa julkaistiin, mutta näinhän se ei missään nimessä ole ja tämän tiesinkin kyllä.

  Lainaus:
  Joo katsoin itse asiassa eilen ihan mielenkiinnosta vähän pätkiä ensin TPA:sta ja sitten Akseli ja Elina -leffasta, ja olihan tuo muutos Akselissa ihan huomattava. A&E:ssa sitä punaisuutta nyt ei pahemmin enää jäljellä kyllä tosiaan ollut.

  Lainaus:
  No niinpä juu. Tottahan toki näin.
   
 23. Rommeli Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko, Pale Knuckles - EASHL
  Akselin punaisuus välähti vankileiriltä palaamisen jälkeen oikeastaan vain muilutusten yhteydessä. Olikohan se Kivivuoren Jannen kyyditys ja pahoinpitely, jonka jälkeen Akseli tokaisi jotakin tyyliin "Pitäiskö tässä vielä ruveta...". Sodan aikana ei enää mitään epäselvyyksiä ollut, vaan kansa oli yhtä ja Akselikin seurasi tapahtumia radiosta.
   
 24. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Akselissa ja Elinassa tuo oli jo aiemmin. Se oli silloin kun Siukola oli Koskelassa käymässä, ja kertoi kuinka häntä oli kuulusteltu "ohranan" toimesta, ja hakattu. Tämä oli vain vähän Akselin vapautumisen jälkeen. Siukola ja Akseli lähtivät tuon jälkeen tukkimetsään, vaikka Akseli olikin vielä melko heikkona.

  Nyt en tosin ole ihan varma, että osuiko tuo repliikki kirjassa tuohon kohtaan.
   
 25. arvee Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
  Täällä pohjantähden alla- kirjassa, osa taisi kolmonen, oli kohtaus Koskelan tilan, ei torpan, juhannusjuhlasta.
  Oli pystytetty lipputanko ja siihen vedetty Suomen lippu. Akseli katseli tyytyväisenä sitä, ylpeänä tilastaan, saavutuksestaan.
  Tuonkin lipun hintaa maksettiin kyllä sitten rankasti.