Ilmoitukset

Nimimerkki bebeto on siirretty kahdeksi viikoksi katsomon puolelle väkivallantekoja käsittelevään ketjuun kirjoitetun mauttoman viestin vuoksi.

Nimimerkki Roger Moore selaa seuraavan kuukauden ajan palstaa ilman kirjoitusoikeuksia. Hänen tuotantonsa otteluseurantaketjuihin on ollut jopa otteluseurannan mittapuulla aivan turhaa ja aiheeseen kuulumatonta spämmiä.

Kummassakin tapauksessa aiempi rikehistoria vaikutti pelikiellon pituuteen korottavasti.

Näiden lisäksi nimimerkki puuntakaa on passitettu viikon pelikieltoon mauttoman ja turhan viestin takia, jossa puhuttiin lahtaamisesta ja reiden leikkaamisesta poikki.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Johnny B. Goode palkittiin viikon huililla hänen hyvän maun vastaisesta viestistään "Ärsyttävin mainos?"-ketjussa.

Nimimerkin Hiihtofani hiihtokausi päättyi nyt lopullisesti. Tuomaristo ei kokenut hänen hämmentävillä hiihtoaiheisilla viesteillään ja puhtailla provosoinneillaan olevan mitään annettavaa jääkiekkoaiheiselle palstalle.

Nimimerkki heavylutaa18 passitettiin kahdeksi viikoksi katsomon puolelle jatkuvien provosointien ja henkilökohtaisten hyökkäysten vuoksi.

Sulje ilmoitus

Nimimerkki Micol keskittyi perjantain kierroksen jälkilöylyissä jatkuvasti itsemoderointiin ja henkilökohtaisuuksiin. Tämän vuoksi hän ei kirjoita palstalle kahteen viikkoon.

Sulje ilmoitus

Tuntematon sotilas (vuoden 2017 versio)

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Scipio, 18.08.2015 klo 17.08.

 1. Hereworth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kerho, Joni Puurula, Philadelphia Flyers
  Lainaus:
  No eihän tuo olisi ollut mikään uusi näkökulma, Mollbergin versiossahan Lammion ja tämän adjutanttien välillähän on jonkinlaita miesten välisen rakkauden värinää. Ei sillä, etteikö komentokorsulla homostelun kirvoittama keskustelu olisi ollut huvittavaa seurattavaa. Siinä olisi saattanut jopa musta Mannerheim jäädä toiseksi.
   
 2. heketsu88 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dallas Stars, Kärpät, Jokipojat, Dallas Cowboys
  Lainaus:
  Kirjassa Lehdon kuolema ja sen jälkipyykki kuvataan suunnilleen näin: Lehto menetti tajuntansa saatuaan osuman vihollisen luodista. Tämän jälkeen Vanhala yritti saada selville, kuinka Lehdolle kävi huutamalla Lehdon nimeä. Kun mitään vastausta ei kuulunut, olettivat Rahikainen, Vanhala ja Sihvonen Lehdon kaatuneen ja päättivät perääntyä. Lehto palasi myöhemmin tajuihinsa, mutta muut olivat sillä välin poissa, tietenkin RIitaoja palasi paikalle, mutta silloin oli jo liian myöhäistä. Lisäksi kirjassa Lehto oli raapinut itsensä kiväärinsä luo, minkä jäljet sitten näkyivätkin, kun muu porukka saapui Lehdon ruumiin luokse.

  Kun Rahikainen, Vanhala ja Sihvonen palasivat muun joukkueen luokse, Rahikainen kertoi Koskelalle Lehdon kaatuneen. Kun joukkue löysi Lehdon ruumiin, todellinen tapahtuma selvisi näille, että Lehto ei ollutkaan vielä kuollut, mitä Rahikainen oli kertonut. Tästä syystä Hietanen kimpaantui Rahikaiselle, Vanhalalle ja SIhvoselle varmaan olettaen, että Lehto olisi voitu pelastaa. Koskela kuitenkin toteaa, että ei Lehtoa olisi voitu saada hengissä tuosta paikasta.
   
 3. Telaketju Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Mietityttää, että miten sellainen versio Tuntemattomasta/Sotaromaanista toimisi, jossa olisi kertojan ääni mukana. Tunnetusti Laineen Pohjantähti ja Akseli & Elina onnistuivat, koska realismin jättiläisen, Väinö Linnan, teksti on niin vahvaa ja kerronta kuljetti tarinaa upeasti. Toki myös Linnan henkilöiden dialogi on luontevaa, joten sen ja kuvallisen kerronnan varassa Tuntematon toimii vallan hyvin, mutta olisiko kerronnan kera vielä parempi lopputulos saavutettavissa. Kenties vanhanaikaista, mutta..

  Itse asiassa ne uuden Tuntemattoman kohdat, joissa dialogi ei tunnu luontevalta, on niitä, jotka eivät ole Linnan kirjassa. Näissä sorrutaan suomalaisten elokuvien (ja sarjojen) helmasyntiin eli tuodaan kertovaa ainesta dialogeihin. Ei maatalon emäntä lapsilleen puhuessaan sano, että "otamme/otetaan lehmät mukaan", vaan käyttää kantturoista niiden nimiä. Ei ystävättäriään valokuvaava myöskään sano, että "tiivistäkää valokuvaa varten" tm. vaan jotain sen tapaista, että "Tiina voisi mennä lähemmäksi Leenaa, niin saadaan kaikki mahtumaan tähän kuvaan". Pieniä mutta kiusaannuttavia asioita, jotka esim. ruotsalaisissa tuotannoissa osataan välttää.
   
 4. Migron Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  TPS
  Ei leffaa, mutta kuunnelmaversiossa oli Matti Ranin ja Kauko Saarentaus kertojina.
  Linkki vie Areenaan kuunnelmaversioon Tuntemattomasta.
  Tuntematon sotilas
   
  Telaketju tykkää tästä.
 5. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Hauska ajatus. Sotaelokuvissa kertojaääntä ei varmaan ole juurikaan käytetty. Vaikea sanoa, että toimisiko tuo, vai olisiko lopputuloksena vain päälleliimatulta tuntuva tehokeino.

  Akselissa ja Elinassahan ei kertojaääntä ollut. TPA:ssa se taas oli minusta tarpeellinen, koska Edvin Laineen ohjaus oli aika tönkkö, ja koko elokuva koostui vain läpikuvatuista yksittäisistä kohtauksista, joiden yhteen nivoutuminen onnistui vain kertojan avulla.

  Koivusalon TPA toimi ilman kertojaa, sillä siinä ohjaus oli parempi. Silti sekin tuntui ajoittain syyllistyvän samaan: kohtaukset eivät nivoutuneet järkevästi yhteen. Tuo lienee seurausta siitä, että alkuperäinen teos on niin massiivinen. Jotain on pakko karsia. Koivusalon kakkososa onnistuu paremmin samasta syystä kuin Akseli ja Elina: ne käsittelevät vain yhtä kirjaa, kun taas aiempaan elokuvaan on mahdutettu kaksi teosta.
   
  Telaketju tykkää tästä.
 6. Stolk-2 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oilers
  Lainaus:
  Tuntematon on luettu tarpeeksi monta kertaa ja tässä ketjussa käydään läpi Louhimiehen tulkintaa. Viestissäni tulkitsin Louhimiehen tulkintaa Lehdosta niin, että mahdollisesti Hietanen tunsi paremmin Lehdon kuin kirjassa annetaan ymmärtää.
   
 7. Uuhis #97 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Molomoton TPS, LA Kings, Windsor Spitfires
  Lainaus:
  Tähän vielä laittaisin välikaneettina että Koivusalon TPA1 tuntui vähän noudattelevan Laineen askelmerkkejä, tosin elokuvallinen toteutus oli parempi. Mutta olisi tietenkin mielenkiintoista jos jollakulla kotimaisella elokuvantekijällä olisi rahoitus tehdä TPA trilogiana, päästäisiin tuosta ensimmäisten kahden kirjan läpijuoksemisesta eroon.
   
 8. Rankkari Jäsen

  Tv sarja on jopa parempi, kuin elokuva. Elokuvakin on ok, vaikka meetoo kukkahatut ovatkin eri mieltä.
  Vihervasemmiston inhokki sarja/elokuva Louhimiehen ja isänmaallisuuden vuoksi.
   
 9. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Kyllä, olen pitkälti samaa mieltä. Koivusalo oli tehnyt sellaisen muutoksen, että elokuva keskittyi enemmän Akselin elämään, ja siksi etenkin alkupuolella mentiin hirveää matalalentoa. Akselin tarinassa draaman kaari oli eheämpi, muttei siltikään täydellinen.

  Kolme osaa olisi hyvä, mutta silti tuo matalalennon vaara olisi siinäkin olemassa. Onhan tuo kirjan ensimmäinen osakin jonkinlaista pikajuoksua, jossa lähinnä pohjustetaan varsinaista tarinaa, joka alkaa kunnolla vasta oikeastaan siinä vaiheessa, kun pappila ottaa itselleen osan Koskelan maista. Jos tuosta tehtäisiin kolmiosainen elokuva, ensimmäinen osa voisi päättyä esimerkiksi Pentinkulman plutoonan rintamalle lähtöön, toinen ehkä siihen, mihin nykyinen ykkösosa. Tai sitten voitaisiin mennä hieman pidemmälle?

  Meni nyt aika lailla aiheesta jo sivuun, joten aasinsillan kautta asiaan: TPA:ta oli hyödynnetty ihan hyvin Tuntemattomassa, mutta minusta Akselin paasaus lahtareiden armeijassa olemisesta ei ollut ihan kirjan mukaista. Akselin punaisuus oli tuolloin jo kovaa vauhtia kadonnut, eikä hän missään vaiheessa kirjaa antanut ymmärtää, että sodassa mukana oleminen olisi jotain luokkapetturuutta. Siksi tuo ei ollut erityisen hyvä toteutus Louhimieheltä. Tuli olo, että mahtaako tämä olla edes lukenut TPA:ta...
   
 10. Hereworth Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kerho, Joni Puurula, Philadelphia Flyers
  Lainaus:
  Hyvä pointti, joka myös täällä aiheutti niheyttä muuten niin hyvässä sarjatoteutuksessa. Akselihan päin vastoin jo talvisodan aikana itse suunnitteli sanomalehtien tilannekartoista puolustusasemia ja radiota kuunnellessa kehotti poikia "painamaan raskaimman päälle". Tietysti talvisodassa kaksi pojista oli jo kuollut eikä Akseli olisi enää halunnut menettää esikoistaan, mikä sitten näkyi miehen totaalisena romahtamisena kun tieto Vilhon kaatumisesta tuli Pentinkulmalle.

  Muistaakseni Akseli vastusti Vilhon upseerikurssille lähtöä välirauhan aikana taloudellisista syistä, kun Koskelassa olisi tarvittu käsipareja töihin. Mutta varsinaisesti Lahtarivihaa hänessä ei 1944 enää ollut, sisällissodan tapahtumistahan päästiin jo välirauhan aikana sopuun Pentinkulmalle.

  Olisihan tuo Täällä pohjantähden alla hyllyssä, kun aivan varmaksi en tätä muista. Voisi tietysti olla aika taas lukeakin tuo eepos.
   
 11. blue line Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Katsoin ekan osan sarjaversiota. En ole varma jaksanko toista. Huonoja näyttelijäsuorituksia, ei karismaa juuri kellään, liian tuttuja naamoja, huono kerronta, vähän jää hätiköity fiilis, huono ohjaus, vaikuttaa kaiken lisäksi halvalta. 6/10.
   
 12. Sistis Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK
  Lainaus:
  Muistat aivan oikein. Lisäksi syynä oli se, että Akseli alkoi olla jo iäkäs, eikä terveys ollut enää paras mahdollinen. Hän oli toivonut Vilhosta vapautuneen tilan jatkajaa, ja koki tuon upseerikouluun menon uhkana näille haaveilleen.

  Pohjantähti on hieno kirja. Jokaisella lukukerralla siitä paljastuu jotain uutta, vaikka tarinan jo luulee osaavansa ulkoa.
   
 13. Aleksandros Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomi
  Lainaus:
  Itse kuulun vihervasemmistoon ja pidin sekä elokuvaa että sarjaa erinomaisina. Reservinupseerina elokuvan monet kohtaukset olivat myös hyvin samaistuttavia tunnelmaltaan ja ilmapiiriltään, vaikken toki inttikokemuksia samaista oikeaan sotaan. Ja pidän metoo-liikettä pääosin onnistuneena ja Louhimiestä omanlaisenaan sekopäänä (joka osaa kyllä tehdä mainioita elokuvia).

  Isänmaallisuudessahan ei mitenkään välttämättä tarvitse olla mitään vikaa. Mutta jos isänmaallisuus on tekosyy esimerkiksi rasismille, niin silloinhan sitä käytetään lähinnä keppihevosena päästä myrkyttämään isänmaan ilmapiiriä ja turvallisuudentunnetta.
   
  sampio ja dana77 tykkäävät tästä.
 14. arvee Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
  Minulle nämä JR8 KKKn taistelut/kuolemat/tuurilla selviytymiset ovat lähes lähihistoriaa, voisin olla olematta. Värkkään jonkun yhteenvedon tuonne vanhempien sotakokemusketjuun kyllä.
  Mutta nyt erinäisen sotapolkuhakujen ohessa törmäsin tällaisen kaverin blogiin, sotahistorian harrastelijan sivuille. Vaikuttaa ok tyypiltä, joten linkkaan muutamalle sivulleen:
  elokuva-arvion Kypsien Heppujen PuuhaNurkka: Elokuva: Tuntematon sotilas (2017)

  Kypsien Heppujen PuuhaNurkka: Tuntemattoman sotilaan reitti kartalla
  tämä on aivan ok kuvaus, näin on käsittääkseni reissu jotakuinkin kulkenut

  Kypsien Heppujen PuuhaNurkka: Tuntemattoman sotilaan pataljoona
  meikäläisen pitää vielä perehtyä tuon kookoo-komppanian kokoonpanoon, olen luullut joukkueita olleen kolme, mutta tämä selkeyttäisi kuviotani kyllä*
  Joukkueessa oli käsittääkseni kolme kk-ryhmää.

  *Huom! kaaviossa kkk-joukkueita on vain kaksi, mutta tekstikuvauksessa Linnan porukan kerrotaan olevan nimenomaan kolmannen joukkueen!
   
  Viimeksi muokattu: 09.01.2019 klo 01.43
  JYP#44, Jari66 & Turder tykkäävät tästä.
 15. dana77 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  vaikea selittää
  Lainaus:
  #metoo
   
  arvee tykkää tästä.
 16. Stolk-2 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oilers
  Lainaus:
  Minä kolmantena. Äidin isä ei sodasta minulle puhunut paljoakaan, mutta jälkikäteen saatu sotilaskortti kertoo hänen edenneen melkein yksi yhteen Tuntemattoman reitin.
   
  arvee ja Turder tykkäävät tästä.
 17. LuKi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ässät, LuKi-82
  Elokuvaversio oli Rokan elokuva, mutta tämä sarja oli koko porukan. Erinomainen, sodanvastainen, realistinen, liikuttava. Laajensi tapahtumien taustaa ja kehityskulkua. Netflix-tavaraa ehdottomasti.
   
 18. heketsu88 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Dallas Stars, Kärpät, Jokipojat, Dallas Cowboys
  Lainaus:
  Joo, ymmärsin väärin viestisi. Jotenkin aivoni tulkitsivat kysymykseksi sen viestissäsi olevan kohdan, että "myös miksi Hietanen käy kuumana Lehdon kuolemasta." Louhimiehenhän versiossa tuota Hietaniemen tulistumista.
   
 19. mice Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Flames, Juventus, Parma
 20. jalperi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
  Lainaus:
  Ainakin 50-luvulla kun se löytyy kirjastakin. Joten olettaa sopii, että myös 40-luvulla.
   
 21. Konnamuori Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Se mikä johtaa.
  Lainaus:
  "Iida Maria (Maija) Konttinen (3. maaliskuuta 1873 Kangasniemi – 28. marraskuuta 1949 Helsinki) oli suomalainen lastenkirjailija ja laulujen sanoittaja.

  Konttisen sanoittamia lauluja ovat muun muassa Rati riti ralla, Juhannusaatto, Voikukat ja Metsän laulajaiset." Wikipediassa tämmöistä.
   
 22. mice Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Flames, Juventus, Parma
  Asia kunnossa, on siis varmasti lauleskeltu jo tuolloin.
   
 23. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Lainaus:
  Tuskin sitä 70-luvulla sen kummemmin on julkaistu, kun kirjassakin Koskela laulaa sitä.
   
 24. mice Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Flames, Juventus, Parma
  Lainaus:
  Sen verran aikaa kirjan luvusta, että eipä ollut muistikuvaa tuollaisesta. Mutta hyvä näin.
   
 25. Roger Moore Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Oulun Kärpät, KuPS, sympatiat Kalevan Pallo
  Hyvä oli tämä viiden jakson sarja, tuli tässä muutaman päivän aikana jaksot katsottua. Paras Tuntemattoman versio kun laskee mukaan Laineen, Mollen, Louhimiehen leffaversion ja tämän sarjan. Täydensi tapahtumia ja esim. Riitaojan ja Lehdon hahmot sai paljon enemmän peliaikaa tässä versiossa. Toki eipä tuo Lehto pääse hahmona ihan samanlaiseen tykitykseen kuin Åke Lindmanin hahmo, sen huomasi parhaiten joissaikin vuorosanoissa. Voimakkaasti painotettu "Kyllä tiesin" oli kovin vaisu "Tiesiin" tässä.

  Sarjaversiossa oli kyllä muutamia hyviä kohtauksia jotka oli leffasta jätetty pois, kovennettu ja suolainen silakka nyt ehkä ikonisimpina. Lisäksi Laineen filmatisointiin nähden tässä oli mukana ne sulkeiset missä Honkajoki ja Viirilä perseilevät ja hirnuvat sulkeisten aikana ja myöhemmin se kun Honkajoki käy Lammion korsussa juttelemassa.

  Sen verran huomasi kyllä taas muutoksia esim. dialogissa verrattuna vaikka Laineen versioon että jotain oli karsittu ja muutettu. Esim. siinä kun Rokka on Sarastien ja Lammion puhuttelussa jää käymättä Rokalta läpi se "Myö ollaan hävitty tää sota, kaik on mänt". Toki tämä sitten nousi esille Rokan ja Suentassun kanssa jossa molemmat sanoo vuorotellen toisilleen että sota on hävitty.

  Mutta joo, hyvä oli.