Hieman OT:na, mutta kuitenkin. Tässä kaksi hyvää dokumenttia, jotka käsittelevät sitä miten sodasta ja sen kokeiden ihmisten, etenkin rintamalla olleiden, tunnoista sai puhua. Murtuneet mielet-kirja on tosiaan toiminut pohjateoksena tuolle Sodan murtamat-dokkarille. Pelot, traumat, mielenterveysongelmat, kaikki tunnuttiin lakaisevan maton alle ja niistä kärsineet joutuivat selviämään kukin parhaan kykynsä mukaan. "Sota ja mielenrauha" tutkii asiaa kansakunnan tasolla ja "Sodan murtamat"-dokumentissa ääneen pääsevät sodasta palanneiden lapset, jotka muistelevat "väkivallan, vaikenemisen, kohtaamattomuuden ja syyllistämisen perinnettä". Sota jatkui kotirintamalla vielä vuosikymmeniä. Tuomari Nurmio muisteli myös YLE:llä, kuinka hänen isänsä, joka oli nuorena poikana joutunut Aunuksen tulimyrskyyn, luuli vielä 60-luvulla kadulle pysäköidyn Mossen olevan merkki venäläisten vakoojista, sotilaista ja ties miestä.
On demand/ dvd ja hinta noin vitosen. Suosittelu myös tuolle em. kirjalle.
Sota ja mielenrauha tutkii Suomen sotien vaikutusta koko kansakunnan mentaliteettiin. Peloista ja traumoista ei sopinut puhua. Kuinka monta sukupolvea mielten haavojen parantamiseen tarvitaan?
sotajamielenrauha.fi
Timo Korhosen dokumenttielokuva Sodan murtamat puhuu vaietusta kansallisesta traumasta. Jatkosodassa 15700 sotilasta joutui psykiatriseen hoitoon. Sodan jälkeen sairaalat suljettiin, ja traumatisoituneet miehet jätettiin yksin. Elokuvassa ääni on sotilaiden lapsilla. He muistelevat sodista...
suomalainenelokuvakauppa.fi