Nyt kun tämä Louhimiehen uusin tulkinta on katsottu pariin kertaan sekä leffana että sarjana, sain ajatuksen laittaa kaikkien kolmen version keskeisimmät roolisuoritukset paremmuusjärjestykseen.
Alikersantti Rokka
1. Reino Tolvanen (1955)
2. Eero Aho (2017)
3. Paavo Liski (1985)
- Ehdottomasti vaikein heti kärkeen. Alikersantti Rokka on ikoni ja instituutio. Suomalaisen sotilasihanteen perikuva. Hurja soturi ja rehti mies, kumartamatta mitään tai ketään. Tolvasen Rokka on kuitenkin näistä mieleenpainuvin. Omaa huikean huumorin ja tilanneälyn. Tällaisia ihmisiä arvostan itse korkealle. Eero Aho toi hahmoon lisää säröä. Liski teki varman suorituksen, mutta tässä kisassa taso on järkyttävän kova.
Alikersantti Hietanen
1. Pirkka-Pekka Petelius (1985)
2. Heikki Savolainen (1955)
3. Aku Hirviniemi (2017)
- Peteliuksen ja Savolaisen roolisuoritukset ovat loistavia kumpainenkin. Peteliuksen voitto on hiuksenhieno, mutta hänen roolihahmonsa viimeiset hetken Mollbergin versiossa tuovat sen ratkaisevan eron. Hirviniemi tekee hienon roolityön hänkin.
Alikersantti Lahtinen
1. Veikko Sinisalo (1955)
2. Pertti Koivula (1985)
3. Joonas Saartamo (2017)
- Monella tavoin Linnan Tuntemattoman haasteellisin hahmo. Purnaaja, inhorealisti ja kommunisti. Silti hän on Linnan tekstissä se, joka ensimmäisenä haastaa hyökkäyssodan mielekkyyden ja uskonnon osana isänmaallista eetosta. Roolisuorituksista Sinisalon Lahtinen on ylivoimainen ykkönen. Koivula murahtelee kakkoseksi. Saartamo on vaikeassa paikassa eikä onnistu oikein missään.
Alikersantti Lehto
1. Pauli Poranen (1985)
2. Åke Lindman (1955)
3. Severi Saarinen (2017)
- Se täytyy heti aluksi sanoa, että Louhimiehen toteutus Lehdosta on surkean ja hävettävän välimaastosta. Saarisen esittämänä Lehto jää lähinnä taustahahmoksi, vaikka on Laineen tekstissä vahvasti esillä viimeisiin hetkiinsä saakka. Sitä vastoin Mollbergin versiossa Pauli Poranen tuli räjähdysten saattelemana korsun seinästä läpi ja jäi mieleen yhtenä Tuntemattomien kovimmista roolisuorituksista. Åke Lindman on takuuvarma oma itsensä, mutta roolihahmonsa pimein puoli jätetään ajan hengen mukaisesti näyttämättä. Porasen Lehto on täyttä kultaa kaikkine hirveyksineen.
Vänrikki Koskela
1. Kosti Klemelä (1955)
2. Risto Tuorila (1985)
3. Jussi Vatanen (2017)
- Haastava valinta. Hahmo on yksi hienoin kuvaus suomalaisesta auktoriteetista. Johtaja isolla J:llä, mutta pienellä numerolla. Kosti Klemelän tulkitsema Vaitelias ei saa arvoisaansa tarinankaarta, mutta meno on näytetyn osuuden osalta huikeaa tekemistä. Tuorila on nipinnapin hopeasijalla, mutta on myös helpommassa paikassa saadessaan Koskelan tarinan kokonaisuudessaan taakseen. Vatanen kovassa paikassa pronssilla, mutta tyylillä.
Luutnantti Lammio
1. Jussi Jurkka (1955)
2. Kari Väänänen (1985)
3. Samuli Vauramo (2017)
- Tässäkään järjestys ei ole helppo. Aloitetaan Vauramosta, joka tekee Louhimiehen luottotyyppinä siedettävän suorituksen. Pidin Louhimiehen toteutuksesta, jossa Lammiosta tuodaan esiin hahmon tunnollinen puoli. Joka tapauksessa tässä kisassa Jurkan tyly, vittumainen ja inhottava representaatio on varmasti lähimpänä sitä, jota Linna kirjassaan Lammioksi kuvaili. Karikatyyri kenties, mutta osuva sellainen.
Sotamies Vanhala
1. Hannes Suominen (2017)
2. Leo Riuttu (1955)
3. Tero Niva (1985)
- Hahmo, joka kasvaa eniten Tuntemattoman aikana. Hannes Suomisen tulkinta on castingia myöten täydellinen. Pullukka harvahammas, joka tekee aluksi vain pyydetyn ja lopulta sen yli. Mollbergin versiossa Vanhala on lähinnä turha sivuhahmo, mikä toisaalta linjailee elokuvan synkkää ja ilotonta maisemaa.
Sotamies Rahikainen
1. Mika Mäkelä (1985)
2. Anderi Alen (2017)
3. Kaarlo Halttunen (1955)
- Minulle tylsin ja vaikein hahmo Tuntemattoman ”ydinporukasta”. Mielestäni Linnakaan ei liialti Rahikaista syvennä tekstissään, vaan roikottaa sitä mukana ikään kuin välttämättömänä pahana, koska jonkun vätyksen on selvittävä sodasta. Tämän vuoksi valinta voisi vaihtua hetken mukaan. Amatöörinäyttelijä Mäkelän ansioksi sanottakoon, että täyttää hahmolle annetut raamit parhaiten ja mieleenpainuvimmin. Täydellinen välistävetäjä ja vätys, mutta sosiaalisesti taitavana löytää paikkansa myös sodan keskeltä.
Sotamies Honkajoki
1. Tarmo Manni (1955)
2. Juho Milonoff (2017)
3. Timo Virkki (1985)
- Hahmo, jonka kuvittamisessa kaikki ohjaajat enempivähempi epäonnistuvat. Silti Tarmo Manni kaikista käsikirjoituksen asettamista rajoituksista huolimatta onnistuu tässä päättömässä suorituksessa parhaiten. Ylivoimaisesti. Milonoff tekee voitavansa, mutta Louhimies ei onnistu repimään hahmosta tarpeeksi irti. Mollbergin versiossa Honkajoki hädintuskin esiintyy.