Sotakirjoja löytyy minulta hyllystä monia kymmeniä. Näitä mainitsemiasi kolmea ei löydy minulta, mutta joskus lainasin kirjastosta Belowin kirjan, joka tosin jäi lukematta. Hössistä pitää vielä mainita se, että hänhän oli avaintodistajana Nürnbergin oikeudenkäynnissä ja siellä hän lateli tyynenä selostuksia kaikista keskitys- ja tuhoamisleireillä tapahtuneista julmuuksista. Kun sitten häneltä kysyttiin, en tiedä, että oliko Nürnbergin oikeudenkäynnin aikana vai sen jälkeen, että mikä olisi hänelle itselleen oikea tuomio, niin Höss vastasi kylmänviileästi:"Kuolemantuomio, hirttämällä." Höss sitten luovutettiin jossain vaiheessa Puolaan, jossa hänet tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin.Sen verran voisin sotkeentua keskusteluun, että muutamia hyviä kirjoja voisin mainita vielä jo mainittujen lisäksi.
Tällä hetkellä luen teosta "Hitlerin Adjutanttina 1937-1945". Kirjan on kirjoittanut Hitlerin adjutanttina palvellut Nicolaus W. Below. Teoksesta saa hyvän kuvan sodan etenemisestä saksalaisten näkökulmasta ja ennen kaikkea se muovaa vahvasti sitä stereotyyppista kuvaa Aatusta, jota ihmisille joka paikassa tarjoillaan. Jos II Maailmansota kiinnostaa, tämä kirja menee "must read" -osastoon.
Dresdenin pommitukset hakevat vielä tänä päivänäkin vertaistaan ja kirjakin tästä tapahtumasta löytyy. Der Spiegel-lehti on koonnut teoksen "Kun taivaalta satoi tulta" ja siinä kerrotaan armottoman ilmasodan taustat ja sodassa olleiden kokemuksia melko pysäyttävällä tavalla.
Kolmantena kirjana suosittelen Auschwitzin komendanttina toimineen Rudolf Hössin teosta "Auschwitzin komendantti". Kylmällä viileydellä kirjoitettu kirja omien kokemusten pohjalta, josta saa selkeän kuvan massateloituksien laajuudesta ja leirien julmuuksista.
Itse sotaa en ole kokonaisuudessa tutkinut riittävän monelta kantilta. Otan kuitenkin oikeudekseni todeta loppuun, että hyvinhän sillä Aatulla pyyhki, kunnes oli liian monta rautaa tulessa.
Beevorin suomeksi julkaistut kirjat löytyvät hyllystä Normandiaa lukuunottamatta ja lisäksi löytyy tuo jo mainittu Carellin Marssi Venäjälle. Minä pidän kovasti Beevorin kirjoitustyylistä ja kaikki hänen julkaisemat sotakirjat (Normandiaa lukuunottamatta, edelleen) luin hetkessä. Carellin kirjakin oli OK. Pitänee melko pian hankkia tuo Normandia 1944.
Muita hyviä maailmansotia koskevia kirjoja, joita minulta löytyy (joitakin mainitakseni):
-Fritsche: Nürnbergin vangit
-Jukka L. Mäkelä: Marokon kauhu
-Desmond Young: Rommel
-Frankson, Andres; Zetterling, Niklas: Kurskin taistelu
-Muutamia kirjoja Luftwaffen hävittäjä-ässistä, mm. Hartmannista, Rudelista ja yksi kokoava Luftwaffen hävittä-ässistä
Ludendorffin omaelämäkerta, paksu Kolmannesta valtakunnasta kertova kirja ja Mannerheimin muistelmat löytyvät hyllystä, mutta niiden kaikkien lukeminen on toistaiseksi jäänyt kesken.
2. maailmansota, kuten myös 1., ovat erittäin mielenkiintoisia aiheita. Toivottavasti ei kuitenkaan meidän elinaikanamme tarvitse ruveta julkaisemaan kirjoja 3. maailmansodasta.