Junnupuolen uudistus oli tärkeä asia Salmelaiselle josta puhui alkukaudella Telian haastattelussa ettei saanut sitä maaliin sillä aikataululla kun halusi.
Miten oli uudistamassa?
Yhteistyö Karhu-Kissojen kanssa.
HIFK:n pitkä tavoite on iät ja ajat ollut yhteistyöseurojen kanssa toimiminen - siellä on vuosikymmenet ollut mukana mm. Karhu-Kissat, HJK ja GrIFK, joiden valmennuslinjaukset ja -metodit on suunniteltu sopimaan HIFK:n vastaavien kanssa. Käytössä on enemmän tai vähemmän yhteinen pelaajapooli. HIFK:n junioripuolen organisointi eroaa monista muista siinä, että HIFK:n nimen alla pelaa vain 1-2 joukkuetta per ikäluokka, mutta yhteistyätä tehdään muiden, itsenäisten seurojen kanssa.
Junioripuolella Salmelainen on mielestäni aloittanut hyvin. Siellä on nyt mahdollisuuksia löytää pelaajille erilaisia reittejä, joita pitkin he kasvavat Liigapelaajiksi.
Erilaisten reittien löytäminen on ok, mutta ainakaan vielä se ei ole realisoitunut mitenkään. Ainoa merkki on, että sopi yhteistyöstä Jokipoikien kanssa. Hanke ei ole meille uusi, jo Mobergilla oli erilaisia farmisopimuksia. Nuo olivat sikäli oikeammanlaisia, että alemman tason joukkueesta myös voitiin nostaa pelaajia kesken kauden ja sinne voitiin lähettää pelaajia lyhyeksi ajaksi kuntoutumaan. Samankaltaisia sopimuksia on monilla edelleen, vaikka niitä nämä farmijengit kritisoivatkin. Jokipojat-sopimuksen etuja voidaan arvioida vasta oikeastaan ensi kaudesta lähtien, mutta täydellinen se ei ole. Pitäisi melkein olla 2 - tämä uudenlainen ja sitten perinteinen farmidiili.
Muuten uusia reittejä ei ole käsittääkseni kehitetty, vaan päinvastoin käytössä on se perinteisin -> A:sta paikkaamaan Liigaan ja jos hyvin käy, diili, jossa myös ne taitavimmat aloittavat nelosen harjoittelupisteestä.
JUlkopuolelta nuorten ja lupaavien, mutta vielä raakileiden pelaajien hankkiminen oman organisaation alle on mielestäni myös hyvä veto.
Tähän en edes usko, tai jos on tehnyt muutoksen, niin se on todellinen munienkouraisu, sillä aika tuoreen linjauksen mukaan käytöntö on ollut juuri päinvastainen. Esimerkiksi viime kaudella loppujen lopuksi hyvin menestyneen A:n joukkueenrakennusfilosofia oli erään perusteellisen kaudenjälkeishaastattelun mukaan juuri ollut, että ulkoa ei oteta ketään mukaan, vaan mennöään sillä jengillä, joka on ollut mukana pitkään ja mahdollisten uusien pelaajienkin pitää olla joskus ollut pelannut kundien kanssa (eli Pohjois-Amerikka-paluumuuttajia). Muutamaa kovaa vahvistusta ei oltu otettu mukaan juuri tämän vuoksi, vaikka olisivat olleet itse tulossa. Ajatus on se, että kehitetään pitkäjänteisesti ja sitoutuneesti omia pelaajia kohti Liigaa. Ne ulkopuoliset lahjakkuudet ostetaan ulkoa sitten suoraan Liigaan (ja tämän osasi välttävästi jo Nybondas Granlundeineen - aiemmin Jokiset ja S. Kapanen samaa kategoriaa, mutta tällä sektorilla on rajusti parannettavaa, eikä yhdellä Myllylällä vielä keulimaan pääse); kehitys on sama, mitä jääkiekon puolella kaikki isot seurat yleisestyikin ovat sitoutuneet tekemään - muiden pelaajia ei kalastella, jengivalkkailuun ei tueta.
Peltonen oli muutaman vuoden HIFK:n junioripuolen vastuullinen ja tuona aikana otti tämän lisäksi käyttöön mm. myös treenin monipuolistamisen, eri lajien harrastamisen korostamisen ja pidemmät loma-ajat - ja vaikka Nybondaksesta ollaan montaa mieltä, hän oli tätä muutosta myös ajamassa. Tulokset näkyvät mm. nyt, kun jengissä oli, on, tulee lähiaikoina olemaan oikeasti lahjakkaita pelaajia, jotka ovat omia junnuja pitkältä ajalta. Vielä moneen vuoteen Salmelaista ei voi arvioida junnutuotannon laadun mukaan kuin vain hypoteettisesti.
Halliprojekti luonnollisesti vie taloudellisia resursseja, joten ei HIFK voi tällä hetkellä kaataa rahaa pelaajiin niin paljon kuin kassa periaatteessa antaisi periksi. Minä ainakin hyväksyn sen, että halliprojekti heikentää edellytyksiä pelaajien hankkimiseen. Tämä on mielestäni välttämätön uhraus.
Tästä olen samaa mieltä. HIFK on sijoittanut nyt useita miljoonia tulorahoituksella hankkeeseen, jonka kokoluokka tulee olemaan tämän hetken arvion mukaan 800 miljoonaa, joka tulee käsittääkseni olemaan arvoltaan ydinvoimalan jälkeen suurin suomalainen yksittäinen kiinteistörakennushanke (Kalasatama ja Pasila ovat suurempia, mutta ne jakaantuvat monaalle). Tässä kurotetaan korkealle ja vertautuu vaikkapa juuri tähän junioripuolen kehittämiseen: pitkäjänteinen projekti, jolla tavoitellaan seuran nostamista uudelle tasolle. Gardenista vaan on koko ajan tiedotettu ja kaikki ymmärtävät, että sitä ovat vetämässä asiansaosaavat henkilöt. Nyt Salmelainen puuhastelee junnuprojektinsa ja muiden vastuidensa kanssa kulisseissa, ja täällä joutuu kyselemään, onko tehnyt työnsä hyvin. Eivätkä vastaukset nyt ainakaan tue sitä, että olisi.
Mä olen samaa mieltä siitä, että tuo junnupuoli pitää saada kondikseen. Se on avainasemassa siihen, että oltaisiin joskus edes suomalainen suurseura, eurooppalaisesta nyt puhumattakaan. Se että tuo on ollut niin retuperällä jo pitkään ei kuitenkaan voi sulkea pois sitä, että sitä menestystä tavoitellaan toden teolla myös tässä ja nyt.
Tätä pidän palstamyyttinä, jonka itsekin ostin aikanaan. Viime junnukauden päättymisen jälkeen Ruutu teki kosteen 2010-luvun seuroista välillä C-A ja kaksi joukkuetta erottautui kirkkaasti menestyksen puolesta: HIFK ja Kärpät. Viime vuosien linjaus eri IFK:n junnusivujen haastatteluiden mukaan on kuitenkin ollut jo aiemmin siteeraamani "keskitytään pelaajiin" -linja, joka on nyt tuottamassa hedelmää. Eli: suoraan sanottiin mm. viime vuonna, että joukkueen pitää pärjätä sen verran, että pysyvät SM-sarjassa, mutta kaikki siitä yli on plussaa - vain yksilöiden kehittämisellä on merkitystä, ei näillä "parhaiten joukkueittain menestynyt seura" -titteleillä. Toisaalta juniorituotannon kohtuullista tasoa voi todentaa jo sillä, että katsoo näiden vakaiden, HIFK-taustaisten liigapelaajien määrää, joita aikuisten SM-liigassa on. Määrä yllättää ainakin minut.
Se missä HIFK on perinteisesti ollut heikko on näiden supertähtien kasvattamisessa, mutta se lienee myös hieman sattumaakin, sillä heitä nyt ei per ikäluokka kovin montaa ole. Totuus nyt on kuitenkin, että ennen Heiskasta meillä on näitä "takautuvasti Branderin kiekkokoulusta asti pelanneen" statuksen saaneita noussut änäriin vain Granlundin veljekset, Ruudut, Nikke ja Jokinen (nopeasti muisteltuna). Eli ei kovin kaksisesti.
Se miksi Salmelaisen junnupuolen otteet kiinnostavat on se, että sitä ei voi arvioida nopeasti ja siitä on ollut kovin vähän faktaa, mutta monia näitä puolihuolimattomia "jämäkkä jätkä" ja "hyvin hoitaa" -heittoja. Mielestäni Salmelaisella on sillä puolella kuitenkin paljon tehtävää jo sen vuoksi, että pohjat on mielestäni (ulkopuolelta katsottuna) hoidettu jo aiemmin kohtuullisen hyvin. Eli jotain oikeasti merktiyksellistä pitäisi keksiä, että se saataisiin euroopan mittapuulla erinomaiseksi.
Liigajengin toimia taas voi ja pitää arvioida heti, sillä se on viihdebisnestä ja tulosurheilua puhtaimmillaan, eikä pitkän tähtäimen projektien aikana voi uhrata välitöntä menestystä (vaikka Amer aikoo maailman suurimmaksi urheilutuotesijoitustaloksi kymmene vuoden sisällä, mutta kyllä sen pitää kehittyä suotuisasti jos ei nyt aivan joka kvartaali niin vähintään joka tilikausi).
Ja tässä Salmelainen suorittaa nyt heikommin kuin Nybondas loppuvuosinaan (pl. esiintyminen - eli selittelee koko ajan selvinpäin, Nybondas vaan kauden lopussa krapulassa).
Ja minä olin tyytyväinen (mutta tuntemattoman edessä), kun Salmelainen hankittiin, enkä ole edes sitä mieltä, että urheilujohtajan pitäisi tulla ulkopuolelta, vaan pieni, kuriositeettimainen löylyseurahenkikin on IFK:ssa paikallaan. Olen vain äimistynyt siitä, että mikään ei ole muuttunut ja taas on yhdentekevää, katsooko matseja vai ei (ja kuitenkin katsoo, syystä joka minulle lumoukseksi selitettiin).