En ymmärrä huoltasi, koska maalivahteja on ajeltu Liigassa enemmän maalialueen sisäpuolella kuin sen ulkopuolella. En tiedä yhtään tilannetta, jossa pelaaja olisi odotellut maalivahdin hortoilua maalialueen ulkopuolelle ja ajanut tämän sitten kylmäksi ja yrittänyt välttyä rangaistukselta johonkin sääntötulkintaan vedoten.
Ja kontaktit pysyvät aisoissa, kun jokainen tietää jäähyn tai maalin hylkäyksen olevan realistinen seuraus. Edelleenkin pelaajat ovat ihmisiä eikä kukaan kyttää tilaisuutta ajaa molaria kylmäksi. Kyse on siitä, että jos (ja kun) nyt annetaan käytännössä lupa vahinkokontakteihin ilman, että pitää yrittää välttää kontaktia, niin sitä ei silloin vältetä. Sääntö ei ole muuttunut kielellisesti mihinkään, mutta tulkintaahan tässä nyt muutetaan. Kun tätä tulkintaa muutetaan ja isoon ääneen mainostetaan, että nyt saa osua, niin ei niitä molareita enää väistellä niissäkään tilanteissa, missä aiemmin on pyritty väistämään. Mitä tulee taas aiempiin osumiin maalivahteihin, niin rikkeitä on tehty aina ja vahinkoja sattuu. Nyt on kyse siitä, että tulkinnoilla tullaan lisäämään kontakteja. Tässä siis lähdetään näkyvimmin korjaamaan sitä ainoaa asiaa, joka ei ollut ongelma. Ongelma oli viime kaudelta se, että jos joku hipaisi maalivahdin pelipaitaa torjuntatilanteessa, niin tulkittiin häirinnäksi. Mitä se ei missään nimessä monestikaan ole.
Ja edelleen.. aiemmin ei ole ollut pelkoa osumista molareihin maalialueen ulkopuolella, kun sitä on syystä vältetty. Nyt ei enää tarvitse välttää. Pahimmillaan riittää, että osumakohdalla vilkaisee muualle, niin ei voinut nähdä maalivahtia. Tuleeko näistä taklauksia? No ei tietenkään tule. Se ei ole edelleenkään sallittua ymmärtääkseni edes puolivahingossa. Mutta estämisiä ja rajatapauksia se tulee lisäämään.
Jos meillä olisi änärin tapa tulkita noita, niin en olisi huolissani. Meillä ei ole, vaan meillä on perinteisesti kaikkeen ylireagoitu. Esim. Hyökkääjä tunkee puolustajan ja maalivahdin välistä osuen molempiin ja kiekko menee maaliin. Änärissä maali hylätään (kyllä, olen nähnyt kahdesti saman tulkinnan vuoden sisään), koska hyökkääjä tulkinnan mukaan ei pyrkinyt välttämään osumaa maalivahtiin. Liigassa tullaan ihan varmasti sallimaan maali, koska puolustaja osui hyökkäävään pelaajaan, eikä täten hyökkääjä pystynyt välttämään kontaktia. Vaikka siis jokainen aivoillaan ajattelva huomasi,että kontaktin aiheutti hyökkääjän toiminta.
Toinen on tuo estäminen. Pelaaja liukuu maalialueen ulkopuolella tiettyyn suuntaan ja maalivahti liukuu maalialueelta maalialueen ulkopuolelle pelaajan eteen ja nämä törmäävät niin ei se nyt vaan ole estämistä.
Tuo ei ole noin yksiselitteinen. Yhtäaikaiset liikkeet aiheuttavat vahinkotörmäyksiä. Liigan noudattamissa säännöissä kuitenkin lukee, että mikäli kenttäpelaajalla on mahdollisuus välttää kontakti, niin se on vältettävä. Vähintäänkin on yritettävä ja sen on aiemmin pitänyt olla uskottavaa. Nyt lähdetään tulkinnan tielle, että kontaktin välttämisen yritys saa olla käytännössä olematon.
Mitä tulee estämiseen, niin kaikkien etu olisi alkaa viheltämään MAALIVAHTIEN ESTÄMISIÄ. Ei ole mitään tarvetta alkaa sen sijasta sallimaan torjunta-asennossa oleviin maalivahteihin törmäämisiä. Niitä tapahtuu vahingossakin ihan tarpeeksi.
Katsotaan millaisia tulkintoja saadaan seuraavista tapauksista, mutta maalivahdin turvallisuuten näillä sääntötulkinnoilla ei ole mitään merkitystä. Jos maalivahti halutaan ajella, niin se ajellaan sitten vaikka siellä maalialueen sisäpuolella.
Tulkinnathan tulevat olemaan, mitä erotuomaripäällikkö ilmoitti. Eli maalivahteihin saa osua, kunhan ei katso silmiin samalla. Maalivahtien turvallisuuteen tällä tulee olemaan merktiystä, koska juurikin vahinko-osumat kasvavat. Kenttäpelaajat saavat jo nyt mennä melko rujosti maalivahtien syliin tietyissä olosuhteissa, eikä sitä tulkintaa ole kyllä tarpeen yhtään laventaa. Suurin osa loukkaantumisista ei muutenkaan tapahdu ajelutilanteissa ylipäätään, joten sitä ei kannata nyt siinä yrittää pitää keppihevosena.
Edelleen.. oli taso mikä tahansa, niin kun noita ei oetta pois ja kenttäpelaaja huomaa olevansa osumakurssilla molarin kanssa, niin ei niitä kontakteja pyritä välttämään yhtä ahkerasti. Toiset pelaajat välttävät edelleen ihan terveellä järjellä, ja tuskin kukaan alkaa kovaa kontaktia eli taklausta hakemaan maalivahtiin. Aiemmalla tulkinnalla pyrittiin välttämään, ettei tulisi jäähyä tai ettei aloitusta siirrettäisi keskialueelle. Kontaktien kasvaessa loukkaantumisten riski lisääntyy. Ei molareilla pelkästään aivoträhdyksiä pidä pelätä, vaan ihan raajojen ja nivelten toimintakykyä. Kai sinäkin ymmärrät, että torjunta-asennossa olevien maalivahtien esim. nivus-, polvi- tai nilkkavamman riski kasvaa, kun jalan päälle laskeutuu 85kg lihaa? Siitä tässä on minun näkökulmasta kysymys.