No oon kyllä ollut aina sitä mieltä, että nuoremmilla sukupolvilla, eli jo 90-luvulla syntyneillä se yleistieto on selvästi heikompi, kun omalla sukupolvella ja aikaisemmilla sukupolvilla. Tiedä sitten johtuuko se tästä sosiaalisen median seuraamisesta, heikommasta kouluopetuksesta, uutisten tason laskusta vai mistä, että jopa korkeamman koulutetut nuoret eivät tunnu tietävän monia juttuja, joita me vanhemmat sukupolvet tiedämme, vaikka emme olisikaan kouluja käyneitä.
Tämäkin on vähän sellainen juttu, kuin se iänikuinen vanhempien sukupolvien marina nuorison uusavuttomuudesta, että se relevantin tiedon tai osaamisen määritelmä elää ja muuttuu koko ajan. Joskus oli todella tärkeää vaikkapa se, että nainen osaa ommella ja korjata vaatteita, mutta tänä päivänä voi olla relevantimpaa että vaikkapa tietotekniset taidot on hyvät. Siitä ompelutaidosta ei välttämättä ole niin paljon iloa kuin siitä, että kykenet tässä karsittujen palveluiden Suomessa hoitamaan pankki-, lääkäri- ja veroasiasi sujuvasti verkossa.
Sama juttu yleistiedossa, että koko ajan tulee uusia tärkeitä tai "tärkeitä" henkilöitä, joiden tunteminen kuuluu yleissivistykseen, ja samaan tahtiin sieltä tippuu pois ihmisiä, jotka eivät ole enää olleet pitkään aikaan relevantteja ison yleisön silmissä. Ja tänä päivänä ei välttämättä enää tule edes mitään "koko kansan julkkiksia" niin herkästi kuin vaikkapa omassa lapsuudessa, kun istuttiin illat katsomassa niitä kahta TV-kanavaa 2 miljoonan muun ihmisen kanssa. Silloin kyllä varmasti kaikki tiesi kuka on Jukka Virtanen, Spede, Kari Salmelainen tai Riitta Väisänen, mutta tämän päivän pirstoutuneemmassa maailmassa ei enää tule niin herkästi tuollaisia koko kansan suosikkeja, jotka kaikkien "pitäisi" tietää.
Tämän takia tuon yleissivistyksen määritteleminenkin on tänä päivänä ehkä entistäkin hankalampaa. Mitkä ovat sellaisia asioita, jotka ihan kaikkien pitäisi tietää? Jos kysyt asiaa 20-vuotiaalta ihmiseltä, 40-vuotiaalta ihmiseltä, 60-vuotiaalta ihmiseltä ja 80-vuotiaalta ihmiseltä, niin saat todennäköisesti neljä aika erilaista vastausta.
Kyllähän tällaiselle 1970-luvulla syntyneelle Teemu Selänteen tunnistaminen kuuluu yleissivistykseen, koska hän on ollut Suomen suurin kiekkostara nuoruudesta lähtien ja ison osan aikuiselämää. Mutta Teemu lopetti kiekkouransa 10 vuotta sitten ja on sen jälkeen keskittynyt enemmän typeriin twiittailuihin, niin en minä ihmettele yhtään jos Teemun lopettamisvuonna 2014 8-vuotias, jääkiekkoa seuraamaton nuori aikuinen ei Teemua välttämättä tunne yhtään. Kyllähän tässä itsekin vanhana pieruna ohittaa todennäköisesti päivittäin ihan sujuvasti noita uutisia joistakin nuorison palvomista tiktok-julkkiksista, koska ne eivät ole millään tavalla tuttuja nimiä mitkä herättäisi mitään mielenkiintoa. Samalla tavalla todennäköisesti tällainen 18-vuotias nuori skippaa Selänne-uutiset, koska Teemun nimi ei vaan herätä mitään kiinnostusta eikä välttämättä soita mitään kelloja.