Ehkä kirjoittelu tänne osaltaan lieventää tuskaasi, toivon niin.
Tätä olen viime aikoina miettinyt, että kirjoitanko tuskan vuoksi, mutta miettinyt myös ymmärtävätkö ihmiset mitä (krooniset) mielenterveyspotilaat kirjoittaa tai sanoo. Aika harvoin asiasta mitään keskustelua saa aikaiseksi ja olen tulkinnut, että osittain se johtuu ihmisten osaamattomuudesta kommentoida ikäviäkin viestejä. Se on ihan hyvä pelko tai tunne kohteliaisuutta ajatellen, mutta sen ei pitäisi voida estää mitään sillä varjolla, että tuleekin jotain "vääriä" letkautuksia, joista potilas saa kimmokkeen vaikka tehdä itselleen jotain.
Ehkä muut siis pääasiassa pelkää (sinällään järkevästi), että sanoo jo valmiiksi epävakaalle ihmiselle jotain, joka laukaisee tässä jotain epätoivottuja tunteita tai ajatuksia. Mielestäni se on, toki tilanteesta riippuen, väärä lähestymistapa, sillä varmasti ainakin osa meistä kirjoittaa siksi, että ehkä muualtakaan ei apua saa tai tällainen väylä on jotenkin terapeuttisempi. Mukavampi. Tai jos saa apua, niin ei saa esimerkiksi juuri tätä kirjoitusapua, kun kaikki eivät ole suulaita tyyppejä tuolla "ulkomaailmassa" tai sitten klassisia vastaanotolla vollottajia. Joskus meitä ihmisiä pitää lähestyä eri tavoin ja räätälöidä apua vähän kunkin mukaan.
Joskus tarvitaan älyä. Aina sitä ei saa psykiatreilta tai lääkäreiltä, koska eivät he sen paremmin omaa asiantuntemusta esimerkiksi nyt vaikkapa tästä masennuksesta. He ovat ihan tavallisia ihmisiä virkansa takana, ja he ovat lukeneet asiansa kirjoista. Siihen päälle vastaanotolle on sattunut tulemaan vuosikymmenten kuluessa useampia ihmisiä ihmistuntemusta kehittämään, vaikka kukin potilas on aina erilainen. Hekään eivät siis voi yleistää, vaikka joskus siihen turvautuvatkin. He vasta kylmäkiskoisesti osaavatkin suhtautua. Se jotenkin opetetaan koulussa, että ei saa mennä liian lähelle potilasta. Ok, ymmärrän miksi, jotta hoitoa onnistuttaisiin antamaan mahdollisimman puolueettomasti.
Sanoisin siis, että jos tulee mieleen jokin vähänkin positiiviselta tuntuva ajatus, ihan sama mikä, niin kirjoittaa tai sanoo vaan. Ei siitä haittaakaan voi olla. Jos pelkää, että tyyppi, jota kommentoidaan tekee itselleen jotain, niin sillä logiikalla kukaan ei voisi sanoa tälle mitään missään koskaan. Joskus siis jokin yksittäinen kommentti voikin murtaa jään, jos toinen on valmis ja halukas vastaanottamaan apua. Asiat ei aina ole niin synkkiä, jotta niitä ei voisi lähestyä lainkaan ilolla. Suorapuheisuudessa ei ole mielestäni mitään vikaa, vaan se voi herätellä ajattelemaan eri kanteilta. Joskus ihminen on niin jumissa siinä omassa maailmassaan, että pitää vähän auttaa sitä irti siitä.
Sitten kun siitä maailmasta pääsee vähän muidenkin pariin ja olo kohenee, niin saattaa huomata jotain muutakin elämässään kuin sen pohjattoman synkkyyden. Aika harvoin mikään olotila kestää loputtomiin, vaikka masennuksessakin niin saattaisi tuntua. Ymmärrän tosin entisenä itsemurhakandidaattina hyvinkin, että se voi tuntua hankalalta ajatella niin, mutta usein se menee niin. Aukaiskaa vaan suu, jos tarve niin vaatii.