Terapiasta en usko hyötyväni kun asiat sinänsä hyvin eikä mitään yksittäistä asiaa mistä keskustella tai esim. traumoja ole.
Satuin ketjua lueskelemaan ja ajattelin lainauksen herättämiä ajatuksia kommentoida yleisellä tasolla. Tämä ei siis (välttämättä) kosketa sinun tilannettasi.
Koitan pitää tämän suht lyhyenä ja ytimekkäänä niin että olennainen kuitenkin välittyisi, jos tästä jollekin masennuksen tai muiden mt-ongelmien kanssa kamppailevalle sattuisi vaikka jotain apua olemaan. Tässä joutuu toki myös yksinkertaistamaan asioita, jotka ovat oikeassa elämässä monimutkaisempia ja kun kaikkien elämäntarinat ovat ainutlaatuisia.
Eli oman kokemukseni mukaan trauman käsite ymmärretään usein turhan suppeasti, mikä onkin ymmärrettävää. Usein traumasta tuntuu tulevan ihmisillä mieleen vain jokin yksittäinen, tavallisesta poikkeava, voimakas elämäntapahtuma (esim. onnettomuuden tai väkivallan uhriksi joutuminen tai läheisen kuolema).
Traumat voivat kuitenkin olla myös hankalammin tunnistettavia ja luonteeltaan ns. kehityksellisiä, eli lapsuudessa tai nuoruudessa on ollut jotain toistuvaa kasvuympäristön kuormitustekijää, jonka käsittelemiseen lapsen voimavarat ja resurssit eivät ole riittäneet. Tällainen voi olla usein jonkun lapselle merkityksellisen henkilön, vaikkapa oman vanhemman toteuttamaa emotionaalista kaltoinkohtelua (esim. kontrollointia, huomiotta jättämistä tms.), ja joka voi myös tapahtua kodin seinien sisällä eikä näy ulospäin muille ihmisille. Ja mahdollinen kaltoinkohtelijakaan ei välttämättä tee tätä tarkoituksella, mutta se ei silti poista toiminnan vaikutusta lapseen.
Jos sitten tämän tyyppisiä kasvuympäristössä toistuvia kuormitustekijöitä ei lapsen ole mahdollista käsitellä (eli tarvittavaa tukea ei ole saatavilla), on aivoilla kyky suojamekanismina tukahduttaa kokemukset (usein muistikuvia tapahtumista on, mutta tapahtumat eivät tunnu omakohtaisilta tai ne eivät herätä mitään tunteita). Tämä suojaa yksilöä lyhyellä tähtäimellä, mutta pidemmän tähtäimen seurauksena voi olla mm. oman identiteetin jäsentymättömyys ja kokemus että ajelehtii elämässä vailla päämäärää. Lisäksi jos traumaattiset kokemukset on tukahdutettu, joutuu yksilö usein sitten painiskelemaan järjellä selittämättömän pahan olonsa kanssa, kun selkeän tietoista kokemusta minkäänlaisista traumoista ei ole, koska ne siis on tukahdutettu. (Tähän liittyy toki paljon muutakin, mutta pääpiirteissään näin.)
Pointtina ei tietysti ole, että kenenkään tulisi alkaa keksimään itselleen mitään traumoja, eikä kaikkea kannata muutenkaan lähteä penkomaan jos asiat ovat hyvin, mutta kannattaa pitää sillä tavoin mieli avoimena, että on valmis löytämään omasta itsestään ja elämänhistoriasta sellaisia asioita, joiden vaikutuksista ei välttämättä ole tietoinen, koska ne ovat itselle normaalia arkea, johon on tottunut. Tarvittaessa keskusteluavun hankkimisesta voi olla yllättävääkin hyötyä siksi, että toinen voi omasta näkökulmastaan kiinnittää huomioita asioihin, joita ei itse ole tullut edes ajatelleeksi. Ja ammattiavussa on myös joskus kaveriin verrattuna se hyvä puoli, että vaikeistakin asioista voi olla helpompaa keskustella, kun osapuolilla ei ole tunnesidettä toisiinsa (kaverin voi olla vaikeampaa kyseenalaistaa toisen ajattelu- tai toimintatapoja).
Minä myös ajattelen, että masennus ei ole siinä mielessä "sairaus", että siihen vain epäonnisesti yhtäkkiä sairastutaan, vaan taustalla on aina jokin juurisyy, joka tulisi selvittää, jotta hoito ei jää vain oireiden hoitamisen tasolle. Juurisyyn ei toki tarvitse olla mitään dramaattista tai sensaatiomaista.
Tällaisia mietteitä, josko näistä jotain apua sattuisi jollekin satunnaiselle lukijalle olemaan, ja toivottavasti ei ainakaan sekoita kenenkään päätä entisestään. Ja jaksamisia itse kullekin ketjun aiheeseen liittyen.