En vain kykene ymmärtämään miten koet lääkkeiden käyttöä ja ilmeisesti terapiaa vastakkaisina hoitomuotoina. Ei psyykelääkkeiden käyttö kategorisesti estä "mahdollisuutta toimia toisin". Itse asiassa käsittääkseni ei ole mitään kovaa evidenssiä siitä, että henkilöillä joita on lääkitty olisi jotenkin vaikeampi saada pitkäaikaisia muutoksia oman elämänsä hallintaan. Nyt siis puhautaan vakavaan masennukseen sairastuneista ihmisistä.Yläpesä kirjoitti:Vastaus kysymykseesi tältä pohjalta on: jos kemiallinen epätasapaino on syntynyt ihmisen toiminnan tasolla, siis sosiaalisten kokemusten tai psyykkisten kokemusten maailmassa, sisältää puhtaan kemiallinen korjaaminen sen, ettei ihmiselle muodostu mahdollisuutta oppia toimimaan toisin.
Kuvaamasi esimerkki on huono eikä edes kuvaa vakavaa masennusta kärsivän henkilön todellista tilaa. Unohdetaan murhaajat ja puhutaan vaikka henkilöstä joka parin vuoden erittäin intensiivisen työnteon pohjalta pitkään jatkuneen unettomuuden ja äärimmäisen stressin seura on päässyt vakavan masennukksen tilaan. Ahdistuneisuus voi olla täysin lamaannuttavaa. Hän ei uskalla mennä ulos, joutuu kytkemään puhelin pois toiminnasta, koska pelkää kuollaksensa, että se soisi. Pelko hyvin ahdistuneella ihmisella on niin kokonaisvaltaista ettei hän tyypillisesti edes kykene hakemaan tai vastaanottamaan apua. Terapia ilman lääkitystä ei yleensä ole tuloksellista ja on potilaan rääkkäämistä. Pitkään jatkunut voimakas ahdistus ei yleensä mene itsellään ohi vaan pahenee.Yläpesä kirjoitti:Verrataan esimerkiksi siihen, että teet murhan ja alat potea siitä huonoa omaatuntoa, mielialasi laskee eikä mistään tahdo tulla mitään (sinussa voidaan biokemiallisin mittauksin todeta epätasapaino). Korjataan tämä lääkkein. Tuloksena on kemiallisesti "tasapainoinen" ihminen, joka on kuitenkin toiminnan tasolla menettänyt yhden mahdollisuuden sellaiseen pysyvämpään muutokseen, joka mahdollisesti estäisi saman tilanteen uusiutumisen.
Jos puhumme vakavasta masennuksesta, helppo ja nopeaa korjausta edes lääkityksellä ei tyypillisesti ole mahdollista. Ja tällöinkin siis hyvään hoitoon ei kuulu antaa lääkkeet käteen ja jättää asian siihen. Terapia ja lääkitys ovat toisiaan tukevia hoitomuotoja eivät vaihtoehtoisia.Yläpesä kirjoitti:Tältä pohjalta sinällään rationaalisen, helpon ja nopean korjauksen, käyttämistä on oikeutetusti kritisoitu. Lyhytjänteinen järki voi osoittautua järjettömyydeksi pidemmällä tähtäimellä tai otettaessa huomioon kudosten ulkopuolinen sosiaalinen todellisuus. Lääkkeillä voidaan korjata vain elinten, kudosten ja solujen toimintaa.
Jos taasen puhutaan lievän tai ehkä joissain tapauksissa keskivaikean masennuksen hoidosta, pelkkään terapiaan tukeutuvat hoitomuodot ovat mahdollisia. Tälläin ihmisellä tosin tulee olla jaksoja jolloin merkittävää ahdistuneisuutta ei ilmene ja masennuksen muut oireet eivät ole merkittäviä. Silloin on mahdollista löytää keinoja lyhyiden ahdistuneisuuskohtausten selviämisestä ilman lääkitystä.