Oikeakielisyys ei tässä yhteydessä ole ehkä ihan oikea termi. Muutenhan esimerkiksi nimen Tuuli genetiivi olisi Tuulen.
Aamulehti on pitkään kapinoinut Orpon haluamaa taivutusta vastaan vastaan. Se linjasi aikanaan jo kauan sitten (ehkä n. 2016), ettei suostu taivuttamaan nimeä Orpon haluamalla tavalla. Ainakin viime vuoteen asti se piti linjasta tiukasti kiinni. Yksi monista "Orvon"-taivutuksella tehdyistä uutisista oli seuraava:
Vasemmistoliitto on valmis vain koulutukseen maksuttomuuden säilyttävään hallitukseen
www.aamulehti.fi
Sittemmin keväällä 2013 suunta alkoi ilmeisesti muuttua. Googlaamalla löytyy joukko "Orvon"-taivutusta sisältäviä otsikoita, mutta otsikoita ja leipätekstejä on ilmeisesti myöhemmin muutettu, sillä ko. taivutusmalli on alkanut hävitä.
Nyttemmin olen havainnut kaikessa hiljaisuudessa tapahtuneen muutoksen. Esimerkiksi alla olevassa taivutus on "Orpon". AL lienee siis muuttanut linjaansa.
Koulutuksissa on määrä käydä läpi "rasismiin liittyvää problematiikkaa".
www.aamulehti.fi
Sinänsä erisnimiä ja pronomineja ei minusta pidä käsitellä rinnasteisina. Erisnimet ovat lähtökohtaisesti yksilön omia, pronominit eivät. Siksi on perusteltua, että erisnimeä taivutetaan yksilön haluamalla tavalla niissä tapauksissa, joissa vastaavan yleisnimen merkitys tuntuu häiritsevältä. Näin ei ole pronominien kohdalla. Ei ole perusteltua, että kuka tahansa yksilö tai mikä tahansa ryhmä saa vaatia itselleen omaa pronominia ja että muiden tulisi se opetella. Kuka määrittelisi, kenellä on oikeus pronominiin ja kenellä ei.