Tässä kommentissa näkyy nykyajan yltiöindividualistinen kulttuuri: minulla on oikeus vaatia muilta erityiskohtelua. On vain minä, mä ja mun oikeudet ja tunteet... Minulle tulee tästä nykysuuntauksesta mieleen Suzanne Collinsin "Nälkäpelin" Capitol: Kaikki ihmiset ovat vain jokin performanssi. Kaikki kilpailevat erikoisuudessa. Kaikkien huomio on vain omassa selviytymisessä ja menestymisessä.
Oletko oikeasti valmis käyttämään muista sitä pronominia, mitä he haluavat? Kuinka monta olet valmis opettelemaan?
Niin luulisin.Eikö ole niin, että läsnä olevien henkilöiden osalta ei kolmatta persoonaa tarvita?
Vain poissa oleviin viitataan kolmannessa persoonassa?
Joudun minä opettelemaan ihmisten nimiäkin. Eivät ole kovin taipuvaisia siihen että kutsun kaikkia miehiä Markuiksi ja naisia Pirkoiksi.Tässä kommentissa näkyy nykyajan yltiöindividualistinen kulttuuri: minulla on oikeus vaatia muilta erityiskohtelua. On vain minä, mä ja mun oikeudet ja tunteet... Minulle tulee tästä nykysuuntauksesta mieleen Suzanne Collinsin "Nälkäpelin" Capitol: Kaikki ihmiset ovat vain jokin performanssi. Kaikki kilpailevat erikoisuudessa. Kaikkien huomio on vain omassa selviytymisessä ja menestymisessä.
Oletko oikeasti valmis käyttämään muista sitä pronominia, mitä he haluavat? Kuinka monta olet valmis opettelemaan?
Nimenomaan sukupuoli-identiteettiin nuo viittaavat. Ei seksuaaliseen suuntautumiseen tai siihen, mitä kukakin kenenkin kanssa tykkää makuuhuoneessa touhuilla.Minä olen ymmärtänyt nuo pronominit juuri sitä kautta, että ne kuvastavat sitä identiteettiä, jonka ihminen kokee itselleen. Sukupuoli, mikä se sitten onkaan, on osa sitä. Mutta tuskin olen ainoa, joka miettii, että pitäisikö nämä kaikki tietää, ja jos pitäisi, niin miksi. Suomessa tilanne on sikäli helppo, että hän on aina hän, mutta tuolla tilanne on toinen.
Tuuli etunimenä taipuu Tuulin. Lempi -) Lempin. Helmi-) Helmin.Oikeakielisyys ei tässä yhteydessä ole ehkä ihan oikea termi. Muutenhan esimerkiksi nimen Tuuli genetiivi olisi Tuulen.
Aamulehti on pitkään kapinoinut Orpon haluamaa taivutusta vastaan vastaan. Se linjasi aikanaan jo kauan sitten (ehkä n. 2016), ettei suostu taivuttamaan nimeä Orpon haluamalla tavalla. Ainakin viime vuoteen asti se piti linjasta tiukasti kiinni. Yksi monista "Orvon"-taivutuksella tehdyistä uutisista oli seuraava:
Li Andersson ryöpytti kokoomusta: ”Meidän päättäjien tehtäväksi jää Petterin leikkauslistojen torjuminen”
Vasemmistoliitto on valmis vain koulutukseen maksuttomuuden säilyttävään hallitukseenwww.aamulehti.fi
Sittemmin keväällä 2013 suunta alkoi ilmeisesti muuttua. Googlaamalla löytyy joukko "Orvon"-taivutusta sisältäviä otsikoita, mutta otsikoita ja leipätekstejä on ilmeisesti myöhemmin muutettu, sillä ko. taivutusmalli on alkanut hävitä.
Nyttemmin olen havainnut kaikessa hiljaisuudessa tapahtuneen muutoksen. Esimerkiksi alla olevassa taivutus on "Orpon". AL lienee siis muuttanut linjaansa.
Orpon hallitukselle annetaan pakollinen rasisminvastainen koulutus
Koulutuksissa on määrä käydä läpi "rasismiin liittyvää problematiikkaa".www.aamulehti.fi
Sinänsä erisnimiä ja pronomineja ei minusta pidä käsitellä rinnasteisina. Erisnimet ovat lähtökohtaisesti yksilön omia, pronominit eivät. Siksi on perusteltua, että erisnimeä taivutetaan yksilön haluamalla tavalla niissä tapauksissa, joissa vastaavan yleisnimen merkitys tuntuu häiritsevältä. Näin ei ole pronominien kohdalla. Ei ole perusteltua, että kuka tahansa yksilö tai mikä tahansa ryhmä saa vaatia itselleen omaa pronominia ja että muiden tulisi se opetella. Kuka määrittelisi, kenellä on oikeus pronominiin ja kenellä ei.
Ja lopulta nimen omaava kertoo miten se tulee taivuttaa ja vääntää, ääntää.Tuuli etunimenä taipuu Tuulin. Lempi -) Lempin. Helmi-) Helmin
Tuuli sukunimenä taipuu yleisnimen tuuli mukaan eli Tuulen.
Kaikki toki voivat välillä taivutella nimiään kuten haluavat.
En oikein ymmärrä kommenttiasi. Lainasin, mitä sanoit pronomineista. Analogiaa erisnimiin en pidä relevanttina. Erisnimi ja pronomini ovat eri asioita.
Raumalla tunnutaan pelaavan esim. Mikkon kanssa, mutta minä pelaisin edelleen Mikon kanssa, vaikka se Mikkoa voisi harmittaa.Ja lopulta nimen omaava kertoo miten se tulee taivuttaa ja vääntää, ääntää.
Kasarilla oli koulussa poika jonka nimi on Hamid. Hän halusi että nimensä äännetään kirjoitusasultaan "Heymad" eli sanottuna "Heimääd". Pieniä arjen iloja.Raumalla tunnutaan pelaavan esim. Mikkon kanssa, mutta minä pelaisin edelleen Mikon kanssa, vaikka se Mikkoa voisi harmittaa.
Sinuun viitattaessa kyllä voisin käyttää, mutta mielestäni sinulla ei ole oikeutta vaatia että minä käytän kokonaisesta ryhmästä tiettyä pronominia. Sinulla on toki oikeus kieltäytyä kategorisesti käyttämästä jostain esimerkiksi they/them pronominia kun sitä pyydetään mutta mielestäni se on melko moukkamaista käytöstä. Jos nyt oletetaan että sinulla olisi ystävä joka pyytäisi sinua käyttämään xe/xem pronominia itsestään niin kieltäytyisitkö siitä ja sanoisit että on typerää vaatia sitä?Erisnimi on eri asia kuin pronomini.
Kieli voi olla vallankäyttöä, jolla korostetaan jonkin yksilön tai ryhmän erityisyyttä. Jos vaadin, että HPK-kannattajien ihan oma pronomini on tästä eteenpäin vaikkapa yksikössä "jes" ja monikossa "jesit", käyttäisitkö näitä?
Tämä nyt on sinällään vähän tyhmää koska minä voin keksiä jonkun glyx/dahbing ja sen jälkeen vaatia sitä käytettäväksi muokkamaisuuden varjolla ja asettaa ihmisiä kiusalliseen tilanteeseen.Jos nyt oletetaan että sinulla olisi ystävä joka pyytäisi sinua käyttämään xe/xem pronominia itsestään niin kieltäytyisitkö siitä ja sanoisit että on typerää vaatia sitä?
Kaikki tietysti voivat taivuttaa nimeään niin kuin haluavat. He eivät voi kuitenkaan vaatia muilta, että nämä noudattavat heidän taivutustaan.
Yhtä lailla moukkamaista on vaatia kielellistä erityiskohtelua. Se on valtapeliä: saat puhua (ja ajatella) vain minun kielelläni ja tavallani tai loukkaannun ja sanon sinua moukkamaiseksi.
Lopetan keskustelun tähän. Emme kykene löytämään yhteisymmärrystä.
Ylimys 1981! Ollos tervehditty!Vaadin, että minua puhutellaan:
Ylimys + Sukunimi
Jos tähän ei kykene, niin onhan ahdasmielinen tapaus ilman käytöstapoja.
Minä tunnen joitain ihmisiä, joita ehdottomasti tulisi kutsua pronomineillä hönö/hönö.Tämä nyt on sinällään vähän tyhmää koska minä voin keksiä jonkun glyx/dahbing ja sen jälkeen vaatia sitä käytettäväksi muokkamaisuuden varjolla ja asettaa ihmisiä kiusalliseen tilanteeseen.
Kyllä tuollaisessa pyynnössä voi vähintään kysyä että onko tuo oikeasti englantia (oletan että englannin kieltä puhutaan kuvaamassasi tilanteessa) ja voiko näyttää vaikka sanakirjasta että ovat oikeita sanoja eikä jonkun keksimiä.Jos nyt oletetaan että sinulla olisi ystävä joka pyytäisi sinua käyttämään xe/xem pronominia itsestään niin kieltäytyisitkö siitä ja sanoisit että on typerää vaatia sitä?
Noh toki sinulla on oikeus kutsua transnaisia he/him pronomineilla eikä she/her, mutta on se minusta yleisesti ottaen kusipäisyyttä.Yhtä lailla moukkamaista on vaatia kielellistä erityiskohtelua. Se on valtapeliä: saat puhua (ja ajatella) vain minun kielelläni ja tavallani tai loukkaannun ja sanon sinua moukkamaiseksi.
Lopetan keskustelun tähän. Emme kykene löytämään yhteisymmärrystä.
Itse olen ihan onnellinen siitä, ettei meidän kielessä tarvitse käytännössä huomioida koko asiaa.Voiko tätä keskustelua käydä suomeksi kun kaikki on kuitenkin hän tai he jos on useampia??
Itse olen ihan onnellinen siitä, ettei meidän kielessä tarvitse käytännössä huomioida koko asiaa.
Päästään helpolla...
Voiko tätä keskustelua käydä suomeksi kun kaikki on kuitenkin hän tai he jos on useampia??