Tasa-arvon kannalta ehkä räikein epätasa-arvoisuuden osoitus on asepalvelus. Tästä harva on eri mieltä.
Katsoin tuota viime päivinä käytyä, kiihkeätäkin keskustelua asiasta ja tutkailin asiaa yrittäen olla mahdollisimman kiihkoton ja objektiivinen yrittäen ottaa huomioon niin monia seikkoja kuin mahdollista. Toki asia on hyvin monitahoinen, mutta pyrin myös loogiseen esitystapaan. Saa ja pitää kritisoida.
Lähtökohtaisesti nykytila (asevelvollisuus) ei ole tasa-arvoinen.
- Tähän olisi ratkaisuna ammattiarmeija (ei velvoittavaa kenellekään)
- Ratkaisuna tasa-arvoisuus, kaikille yhdenmukainen velvollisuus palvella maata
- Kukin olisi velvoitettu "uhraamaan" elämästään 6-12 kk ellei fyysiset tai henkiset ominaisuudet olisi tälle esteenä
- Kukaan ei saisi ansiottomasti 6-12kk etumatkaa opinnoissaan
- Kukin saisi "palvella" haluamallaan tavalla - aseellinen (puolustusvoimat), sosiaalinen (vanhushoito yms, siviilipalvelus), kehitysapu (sairaanhoitajat, lääkärit, insinöörit ja muut ammattilaiset)
- Nykyinen systeemi mikä ylläpitää epätasa-arvoisuutta
- tästä on erilaista tutkimustulosta, mistä jokainen varmaan löytää omaan agendaansa sopivan
Mielestäni tasa-arvoisuuden kannalta ja miksei muutoinkin tulisi olla yhdenmukainen velvollisuus palvella maataan tavalla tai toisella kykyjensä ja taitojensa mukaan.
Mielenkiintoinen lisävaihtoehto olisi tarjota kehitysaputöitä vapaaehtoisille suorittaakseen "palvelusvelvollisuutensa". Tällöin jokainen joka ei halua tarttua aseisiin tai muutoin katsoisi olevansa hyödyllisempi muissa kuin aseellisessa palvelussa, voisi tehdä työtä kehitysapukohteissa taitojensa mukaan. Tämä luonnollisesti rahoitettaisiin kehitysapurahoista ja päiväraha olisi peruspäiväraha kuten Suomessakin eikä "ulkomaanpäiväraha" kuten nykyisillä vakituisilla työntekijöillä. Halpaa, helppoa ja konkreettista kehitysyhteistyötä kuin heinänteko.
Viimeksimainittu ajatus lähtee siitä, että kaikki eivät halua aseellista palvelusta, mutta heillä on kyky tuottaa jotain hyvää meille ja miksei muuallekin. Lisäksi käytämme 1,2 mrd€/a kehitysyhteistyöhön, jonka saavutuksia on laajalti kritisoitu. Tämä voisi olla tapa konkretisoida tuon rahan käyttöä ja uskoakseni vapaaehtoisia löytyisi.
Kansalaispalvelus, palvelusvelvollisuus - mitä ikinä, mutta kunkin kykenenvän henkilön tulisi suorittaa jonkinlainen palvelus jossain muodossa JOS katsomme tasa-arvon kannalta.
Vaihtoehtoja toteutuksen kannalta varmasti löytyy kuten myös rahoituksen suhteen - mutta löytyykö tahtoa on toinen juttu.
Disclaimer tai mikä se sitten onkin:
Mielestäni nykysysteemi on ihan ok, mutta se antaa nyt ja aina lyömäaseen kaikille, jotka keskustelevat tasa-arvosta eli jotain tarvitsisi tehdä tai lopettaa keskustelu tasa-arvosta, mitä taas ei tule tapahtumaan.
Kehitysapuheitto ei myöskään tule tapahtumaan, koska "kehitysaputyöläiset" tuskin hyväksyisivät "halpatyövoimaa".
Keskustelua toivoen
Kake