@Bosco lla hajua miten nuo oikeudet säilyvät? Itse muistan ainakin lukeneeni, että Tampalla olisi vielä oikeudet Guseviin tuonkin sopparin jälkeen.
Käsittääkseni Gusevin pelaajaoikeuksien raukeamiselle ei ole mitään tiettyä päivämäärää olemassa vaan Tampalla on oikeudet lähestulkoon ikuisesti.
Tässä ei mennä CBA:n artiklan 8.6 (d) (ii) kohdan mukaisesti (
20-vuotiaana Euroopasta varattuihin olisi oikeudet kahden vuoden ajan tuon kohdan mukaan) muutamasta syystä:
1) Ensinnäkin Nikita Gusev varattiin jo kesällä 2012 eli ennen nykyisen CBA:n voimaantuloa, joten hänen pelaajaoikeuksiin pitäisi soveltua vuoden 2005 CBA. Vuoden 2005 CBA:ssa ei ollut yllä mainittua artiklaa vastaavaa sääntöä, vaan silloisen CBA:n mukaan Euroopasta varattujen kohdalla mentiin yleisemmän 8.6 (a) (ii) säännön mukaisesti joka antoi joukkueelle yksinomaiset pelaajaoikeudet kahden vuodeksi ajaksi varauksen jälkeen. Tämä todetaan myös vuoden 2013 CBA:n 8.6 (a) (iii) kohdassa, jonka mukaan ennen vuotta 2013 Euroopasta varattuihin soveltuu tuo 8.6 (a) (ii) kohta, joka on sisällöltään sama niin vuoden 2005 kuin vuoden 2013 CBA:ssakin.
Tällä nyt ei sinällään kuitenkaan ole merkitystä sillä kummankin säännön perussisältö on sama, eli oikeudet Guseviin niiden pohjalta olisi kahdeksi vuodeksi. Uudessa CBA:ssa nuo oikeudet Euroopasta varattuihin pidennettiin neljään vuoteen vain alle 20-vuotiaana varattujen osalta, mutta Gusev oli varauksensa hetkellä jo 20-vuotias joten tuo uuden CBA:n oikeuksien pidennys ei muutenkaan olisi soveltunut häneen.
2) Tuota kahden vuoden sääntöä ei kuitenkaan sovelleta Guseviin käsittääkseni siitä syystä että NHL:n ja KHL:n välillä ei ole mitään virallista siirtosopimusta (se toistensa sopimusten kunnioittamista koskeva MOU ei sellainen ole; enkä ole varma onko se enää edes voimassa?). Eli CBA:n pelaajaoikeuksien raukeamista koskevat säännöt varattujen pelaajien osalta voi tuosta syystä unohtaa. Koska liigojen välillä ei ole siirtosopimusta, kohtelee NHL sieltä varattuja pelaajia "defected statuksen" omaavina pelaajina. Tästähän käytiin NHL:n ja pelaajayhdistyksen välillä ihan oikeustaisteluja kymmenisen vuotta sitten, mutta NHL:n kanta muistaakseni jäi voimaan (pelaajayhdistys haastoi välimiehen ratkaisun, jossa hän otti NHL:n kannan, mutta ei se tainnut siitä enää miksikään muuttua) eikä uudessa CBA:ssa tainnut asia myöskään mitenkään muuttua.
"Defected statuksesta" on sitten omat sääntönsä CBA:n 10.2 artiklassa, mutta sieltä käytännössä seuraa se että Tampalla on Gusevin pelaajaoikeudet lähestulkoon ikuisesti. UFA-statuksen saavuttaminen kun nähdäkseni vaatisi sitä että velvollisuudet KHL-joukkuetta kohtaan lakkaavat (sopimus umpeutuu, tai puretaan tms.), NHL:n komissaari sen jälkeen erikseen vielä toteaa että kaikki velvollisuudet KHL-joukkuetta kohtaan ovat katkenneet ja laittaa pelaajan FA-listalle ja vielä ilmeiseti muutoin UFA-statusta koskevien sääntöjen tulisi täyttyä (eli olla käytännössä 27-vuotias 30.6 mennessä, mikä Gusevin kohdalla tarkottaisi kesää 2020).
Siinä on sitten paljon epämääräisyyksiä, joten helpointa lienee todeta tuon pohjalta että Tampalla on Gusevin pelaajaoikeudet käytännössä koko hänen pelaajauransa ajan (siis siihen saakka kunnes tekee ensimmäisen NHL-sopimuksensa, sitten mennään niiden sääntöjen mukaan).