Iltalehdessä oli mielenkiintoinen tutkivan journalismin juttu. Toimittaja esitti olevansa tämän vuoden ylioppilas, joka on jäänyt ilman opiskelupaikkaa, ja hakevansa "mitä tahansa" työtä.
Kuten arvata saattaa, kaikille aloille ei ollut pääsemistä ihan tuosta vain. Osassa taas töitä olisi tarjolla, jos osallistuu työnantajan järjestämään koulutukseen (esim. taxi- ja vartiointiala).
Sen sijaan mm. siivoamaan tai kaupan kassalle olisi voinut päästä vaikka heti ilman koulutusta.
Tässä alla jutun lopusta lyhyt yhteenveto - joka lienee myös vastaus ketjun otsikon kysymykseen:
(Lähde: Iltalehti)
- Siivousala (SOL, Lassila & Tikanoja): Joihinkin tehtäviin vaaditaan laitoshuoltajan koulutusta tai kokemusta, mutta monissa paikoissa hakija perehdytetään tehtäviinsä. Avoimia paikkoja runsaasti.
- Kaupan ala (HOK-Elanto, Kesko): Täysi-ikäinen voi päästä myyjäksi ilman kokemustakin, tehtävissä arvostetaan hyvää asennetta. S-ryhmällä ja Keskolla myyjä-tittelillä yhteensä noin 150 avointa työpaikkaa ympäri Suomen.
- Ravintola-ala (Hesburger, McDonald’s): Työnantaja kouluttaa työtehtäviin ja tarvittaessa myös työssä vaaditun hygieniapassin. Paljon erityyppisiä työsuhteita tarjolla koko Suomessa.
- Muuttotyö (Niemi): Tehtäviin perehdytetään. Haussa lisäpisteitä ajokortista ja työturvallisuuskortista. Keikkatyötä tarjolla pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.
- Lisäksi TE-toimiston työpaikkailmoitusten perusteella ilman koulutusta pääsee nopeastikin esimerkiksi myyntiedustajan tai henkilökohtaisen avustajan tehtäviin.
Mikäs tässä niin kiinnostavaa oli? Se, että nuorille löytyisi ainakin osa-aika töitä, joiden lisäksi voi loput elämiseen tarvittavat rahat voi hakea luukulta?