Minä en osaa nähdä Venäjää esim. Ruotsiin ja Viroon rinnastettavana naapurina, jonka kanssa tehdä yhteistyötä ja kulttuurivaihtoa.
En minäkään. Täältä Kouvolasta olisi lyhyempi matka Viipuriin kuin Helsinkiin. Pietarikin taitaisi olla lähempänä kuin Turku. En ole kuitenkaan koskaan käynytkään Venäjällä, eikä ole ollut koskaan edes suunnitelmissakaan käydä.
Mutta hyvin monelle tämä on ollut arkipäivää, sekä itäsuomalaisille että venäläisille. Joukossa on kaksoiskansalaisia, maahanmuuttajia, turisteja, mökkiläisiä, ostosmatkaajia ja myöskin runsaasti työntekijöitä. Jos siis markkinoilla on kysyntää, niin kyllä silloin markkinatalousjärjestelmä pyrkii luomaan myös tarjontaa.
Kyllä Viipurin toriltakin taisi suomenkielentaitoisia myyjiä tai tulkkeja löytyä silloin, kun suomalaiset ravasivat siellä ostamassa piraattikamaa tai viinaa ja tupakkaa. Oliko se sitten suomalaisen herraskansan vaatimus, vaiko vaan kaupankäynnin ja käytännön muokkaama seikka.
Haaparanta on ihan hyvä vertailukohde. Samanlainen paikka, missä raja on ollut perinteisesti häilyvä, ja ihmiset kulkeneet sen yli tarpeidensa mukaan. Wikipedian mukaan 35% haaparantalaisista on syntynyt Suomessa ja "suurin osa muistakin asukkaista osaa suomea tai meänkieltä". Tämän takia torniolaiset sitten puolestaan pärjäävät hyvin kanssakäymisessä, vaikkeivat osaisikaan ruotsia.
Haaparannassa on myös kaksikielinen koulu, jonka oppilaista osa asuu Suomen puolella. Mutta nämä on varmaan monen helpompi käsittää ja hyväksyä. Onhan kyseessä suomalaiset ja ruotsalaiset, eli melkein sama asia! Harva kyseenalaistaa myöskään suomenruotsalaisten kulttuuriin liittyviä juttuja, olkoon nyt vaikka rapujuhlia - tai Lucian päivää, jota muistan että meilläkin vietettiin 100% suomenkielisessä koulussa ala-asteella. Ruotsalaiseen kulttuuriinhan nämäkin liittyvät.