Venäläisessä mielenmaisemassa kun me suomalaiset kuitenkin olemme ymmärtääkseni hölmöjä "tsuhnia".
Pitää varmasti ainakin osittain paikkansa, mutta taitaa olla myös vähän turhan "mutkat suoriksi" -mallin johtopäätös. Venäjällä suhtautumisessa Suomeen ja suomalaisuuteen on isoja eroja. Sivistys/koulutus vaikuttaa varmasti jonkun verran, mutta maantieteellinen sijainti vielä enemmän. Mitä lähempänä rajaa ollaan, niin sitä positiivisemmin on suhtauduttu Suomeen ja sitä luontevammat välit ovat olleet.
Esimerkiksi Karjalassa jako suomalaisiin ja venäläisiin on historian näkökulmasta hyvinkin uusi ilmiö, aiemmin asukkaat identifikoituivat ensisijaisesti karjalaisiksi ja rajat maiden välillä olivat hyvinkin keinotekoisia ja häilyviä.
Olen esimerkiksi tutkinut yhtä sukua (ei oma), jolta jäi iso tila luovutetun Karjalan puolelle ja pääsin jollain tasolla 1600-luvulle asti. Tilallisten nimethän olivat ihan järjestään kaikenlaisia Nikolaita ja Sergeitä, ja olivat ortodokseja. Joka sukupolveen haettiin kuitenkin ainakin yksi vaimo Lieksasta ja vastaavasti joku lapsista vaihtoi kirkonkirjat Suomen puolelle. Kirkonmenoissa, markkinoilla yms. käytiin ihan luontevasti ristiin vielä 1900-luvun alussa. Joissain paikoissa jopa vielä ihan Talvisodan syttymiseen saakka.
En kyllä ole perehtynyt asiaan niin, että osaisin sanoa, millainen on karjalaisten osuus nykypäivän Venäjän Karjalassa. Luonnollista kanssakäymistä on kuitenkin riittänyt, eli töitä ja ostoksia on tehty puolin ja toisin molemmin puolin rajaa.
eipä taideta niille suomalaislapsille, joiden isä on kotoisin Meksikosta tai äiti Thaimaasta olla vaatimassa muunkielistä perusopetusta.
No, jos jotain heitä olisi ~50.000 ja Meksiko tai Thaimaa olisi rajanaapurimaamme, niin enpä ihmettelisi yhtään, jos tällaisia vaatimuksia olisi.
Pidän arveluttavana, mikäli vuonna 2024 Suomessa edelleen halutaan lapsiin iskostuttaa venäläistä kulttuuria.
Hyvin vahvasti samaa mieltä tästä.
Voihan toki taustalla olla ihan suomettuneisuutta. Vielä Venäjän hyökkäykseen saakka monet näkivät "Venäjä-osaamisen" Suomelle myönteisenä asiana ja halusivathan jotkut Itä-Suomeen pakkovenäjän pakkoruotsin sijaan.
Eiköhän tuo nyt ole ollut ennemminkin rationaalisuutta kuin suomettuneisuutta. Onhan vaikkapa Lappeenrannassa esimerkiksi asiakaspalvelutöissä venäjänkielen osaaminen ollut vielä muutama vuosi sitten huomattavasti tärkeämpi taito kuin vaikkapa ruotsinkíelen osaaminen.
Faktaa on kuitenkin, että Venäjä on Suomen rajanaapuri, ja aiemmissa olosuhteissa "Venäjä-osaaminen" on ollut jo ihan Suomen taloudelle ja ulkomaankaupalle myönteinen ja merkittävä asia. Lisätietoja tästä vaikka Kekkoselta.