Suomi jalkapallon EM-kilpailuihin 2012

  • 257 442
  • 1 441

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Baxteria koskien kannattaa myös lukaista viime viikon Urheilulehti ja etenkin tämä Jukka Röngän kirjoittama pätkä:

"Baxter oli noussut otsikoihin valmentajana, jonka joukkueiden pelaamista leimasi puolustusvoittoisuus. Kun AIK voitti Baxterin johdolla Ruotsin mestaruuden 1988 (vai pitikö olla 1998, oma huomio J.G), se ylsi saavutukseen, jonka täytyy olla lajissaan maailmanennätys - tai ainakin hyvin lähellä sitä: AIK teki mestarijoukkueena vähemmän maaleja kuin yksikään toinen joukkue koko sarjassa - 25 maalia 26:ssa ottelussa." (UL 40 7.10.2010 s. 16)

Lisäksi Rönkä jatkaa:

"Sellaisen jalkapallon Baxter hallitsi, mutta ei sellaista, jolla hän yritti peluuttaa Suomea - ja jolla hän yritti häätää Hodgsonin haamun pukukopista ja koko suomalaisesta jalkapallosta." (UL 40 7.10.2010 s.16)


Tämähän kertoo meille kaksi asiaa: 1. Baxter on oikeasti puolustuslähtöinen valmentaja joka ei ole osannut muuttua, 2. Suomen futiskulttuuri on oikeasti niin surkeissa kantimissa, että kaikki ulkojalkapalloilullinen hömppä ajaa päätöksissä kylmän faktan edelle.

Suomella olisi siis ollut mahdollisuutensa jatkaa Hodgsonin perintöä, mutta se päätti toisin ja tulokset ovat nähtävissä sekä kentällä, että sarjataulukossa.
 

Fordél

Jäsen
Edelleen saat ihan perustellusti kertoa kuka on se suomalainen valmentaja jonka osaaminen on riittävällä tasolla. Jos puhutaan voittamisesta niin paras mies olisi tällä hetkellä Antti Muurinen tai Zico Hjelm. No, Muurinen on nähty eikä Zicoa kiinnosta. Mika Lehkosuolla riittää näpräämistä vielä ihan perusasioiden kanssa, Pasi Rautiaiselta puuttuvat kunnon näytöt. Mixu Paatelainen voisi jotenkin mennä mutta sitten hävittäisiin taktisessa osaamisessa ja kohta porattaisiin taas kuinka Suomi pelaa rumaa futista ja vetelee pitkää palloa olemattomille kärjille. Sixten Boström ehkä joskus tulevaisuudessa mutta ilmeisesti hänkin haluaa vielä lisää kokemusta ulkomailta. Martti Kuusela ei onnistunut edes TPS:n kanssa Veikkausliigassa.

Enkä koita sanoa, että Baxter olisi onnistunut loistavasti mutta hänenkin kokemuksensa on ihan eri tasolla kuin käytännössä yhdelläkään suomalaisella valmentajalla. Jos Baxterkään ei ole riittävän hyvä, niin kuin välillä kieltämättä näyttää, niin miten perustellaan suomalaisen koutsin ylivertaisuus?

Siinähän niitä nimiä on ja uskallan väittää, että jollain noista olisi meillä pistesarjakkeessa tällä hetkellä muuta kuin 0. Ei, kukaan ei ole heistä ei ole maineikkaampi valmentaja kuin Baxter, mutta ehkä sopivampi Suomelle. Puutut Suomen peli-ilmeeseen, josta on viime aikoina puuttunut taisteluilme. Tarvitsemmeko senkin luomiseksi jonkun helvetin kalliin ulkomaalaisen vai voisiko esim. Boström tai Rautiainen saada pojat pelaamaan joukkueena loppuun asti? En käsitä mitä teemme kokeneella Baxterilla, jos tulos on näin vaisu Suomi? En löydä Suomen pelistä näissä karsinnoissa juuri mitään positiivista ja se on mun mielestä aika helvetin huono saavutus Baxteriltä.

Ja jos kerran Baxterillä olisi ollut mahdollisuus jatkaa Royn perintöä niin miksei hän niin tehnyt? Painostiko Palloliitto pelaamaan hyökkäysvoittoisempaa futista vai mistä moinen?
 

Hanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, alasarjat.
Mahdoton tehtävä ?

En väitä, että Baxter olisi huippu-ukko maajoukkueen ruorissa, mutta silti tulee mieleen, etteivät meidän pelajatkaan ole mitään huippuja. Varsin suuri osa on ulkolaisten seurojensa vilttimiehiä. Jos laskisi peliminuutit menneen vuoden ajalta, niin Suomen maajoukkuepelaajien minuutit olisivat taatusti aivan häntäpäässä kaikista karsintasarjan pelaajista. Suuri osa pelaajista on leimattu luuserin leimalla, sillä itseluottamus on lakaistu oman seurajoukkueen vaihtopenkin alle. Monet heistä voi luokitella ryhmään "takana loistava tulevaisuus" eli olivat "lupauksia", jotka eivät koskaan vastanneet kenenkään huutoihin. Pallon hallinta ja tekniikka ovat p*****stä. No, seuraavaksi karsinnoissa tulee vastaan valtio, jossa on saman verran asukkaita kuin Imatralla. Jos se voitetaan, niin taas jotkut jalkapallotoimittajat ovat innoissaan Suomen "loistavasta" pelistä.
Nämä nykyiset potkijat ja valmennus on nähty !
Nyt pelit SEIS näiden EM-karsintojen suhteen ja keskittyminen MM-karsintoihin tai seuraaviin EM-karsintoihin voisi alkaa. Nyt olisi aika ajaa sisään nuoria, uuden valmentajan voimin...jo näiden karsintojen aikana !
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Siinähän niitä nimiä on ja uskallan väittää, että jollain noista olisi meillä pistesarjakkeessa tällä hetkellä muuta kuin 0. Ei, kukaan ei ole heistä ei ole maineikkaampi valmentaja kuin Baxter, mutta ehkä sopivampi Suomelle. Puutut Suomen peli-ilmeeseen, josta on viime aikoina puuttunut taisteluilme. Tarvitsemmeko senkin luomiseksi jonkun helvetin kalliin ulkomaalaisen vai voisiko esim. Boström tai Rautiainen saada pojat pelaamaan joukkueena loppuun asti? En käsitä mitä teemme kokeneella Baxterilla, jos tulos on näin vaisu Suomi? En löydä Suomen pelistä näissä karsinnoissa juuri mitään positiivista ja se on mun mielestä aika helvetin huono saavutus Baxteriltä.

Peli-ilme olisi varmasti alkuun hyvä, niin se oli Baxterinkin kanssa. Mutta kun se peli-ilme on sidoksissa tuloksiin niin suomalaisen kanssa ei menisi yhtään sen paremmin. Kuten olen jo sanonut, koutsilla pitää olla auktoriteettia ja suomalaiskoutseilla sitä ei oikein ole tilanteessa jossa pitää johtaa Euroopassa pelaavia ammattilaisia. Perustelen tämän sillä, että heillä on seurajoukkueissaan parempia valmentajia ja siksi sitoutuminen on vaikeaa.

Tietenkin sitten riippuu mihin maajoukkue asettaa tavoitteensa. Jos kisapaikasta puhutaan niin silloin ei suomalainen riitä, mutta toki jos rima on alempana niin silloin he ovat hyviä vaihtoehtoja. Onhan tässä joka tapauksessa laihat vuodet edessä, joten miksei toisaalta voisi jotain ylimenokauden suomalaista koutsiakin ajatella. Täytyisi vaan olla sellainen kaveri joka samalla oikeasti kehittäisi sitä maajoukkuetta ja niitä nuoria kavereita jotka astuvat isoihin saappaisiin. Tästä syystä uskon, että tarvitsemme Litin ja Hyypiän maajoukkueen valmennustiimiin jotta kotimaisin voimin saadaan huipputuloksia.

Esimerkiksi Job Dragtsma olisi siinä mielessä mielenkiintoinen, että hän on saanut futiskoulutuksensa Hollannissa. Se takaa, että hän ymmärtää jalkapalloa syvällisemmin kuin muut "Veikkausliigakollegansa". Toki hänkin on ulkomaalainen mutta varmasti samassa hintaluokassa suomalaisten kanssa. Futistaju on tärkeä juuri tuon kehittämisen kannalta.

Kisapaikkaa ajatellen taas pitäisi olla valmentaja joka tietää mitä sinne pääseminen vaatii. Hän osaa asettaa oikean vaatimustason ja puuttua asioihin oikealla tavalla. Nämä kaverit sitten yleensä maksavat mansikoita ja heitä on vaikea saada Suomeen. Suomessa ei ole sellaista vahvaa futiskulttuuria ja olemme monessa asiassa oppipoikia edelleen. Emmekä me ole ainoa maa tässä asiassa, onhan vaikkapa Wales joka on rugbymaa samalla lailla kuin me olemme lätkämaa. Eikä Suomi ole edes palloilukulttuuri kuten Itä-Euroopan maat.

Ja jos kerran Baxterillä olisi ollut mahdollisuus jatkaa Royn perintöä niin miksei hän niin tehnyt? Painostiko Palloliitto pelaamaan hyökkäysvoittoisempaa futista vai mistä moinen?

Tässäpä se tuhannen taalan kysymys juuri on. Rivien välistä voi lukea vastauksen tuohon toiseen kysymykseen, ei siis välttämättä painostanut mutta utopistisesti halusi. Baxter vastasi huutoon ja kun ei ollut riittävää osaamista tutkia Baxterin taustoja ja futisideologiaa niin tähän on päädytty.

Ajattele nyt, että valmentaja on tehnyt nimensä puolustusvoittoisen jalkapallon osaajana ja sitten Suomi palkkaa hänet peluuttamaan jotain ihan muuta. Maalaisjärkikin jo sanoo ettei yhtälö voi toimia. Hyökkäyspelikin pitää osata valmentaa ja organisoida ja se vaatii syvällistä ymmärrystä pelistä ja nimenomaan hyökkäämisestä. Kaikki koutsit eivät vain osaa sitä. Barcelonassa, Espanjan maajoukkueessa ja Saksassa se osataan ja mielestäni se kertoo sen vaatimustason tämänkaltaisele jalkapallolle.

Minä esimerkiksi rakastan katsella nykyistä Saksan maajoukkuetta. En osaa oikein selittää sitä mutta siitä huokuu sellainen itsevarmuus ja ymmärrys. Saksa on valmis kaikkeen mitä pelissä tulee vastaan ja osaa reagoida siihen. Pelaajat ja valmentajat tietävät mitä pitää tehdä eri tilanteissa. Tässä otan taas sen esimerkin siitä maalista Englantia vastaan viime kisoissa. Lisäksi Saksa on onnistunut siinä, että se pystynyt muuttamaan maajoukkueensa hyökkääväksi ja peliä tekeväksi. Se on lähtenyt jo nuorista jotka nyt voivat nousta maajoukkueeseen ja pelata siellä heti hyvin. Sukupolvenvaihdos käy kivuttomasti eikä A-maajoukkue kärsi siitä hetkeäkään.

Tällainen ymmärrys puuttuu Suomesta. On jokunen pelaaja joka on pelannut riittävän kovalla tasolla ymmärtääkseen peliä kunnolla. Suomen ongelma on usein se, että se voi pelata todella hyvin jos se saa pelata omaa peliään. Mutta heti kun löytyy vastustaja joka on taktisesti niin osaava, että se pystyy pelaamaan vahvuudet pois ja iskemään vielä Suomen heikkouksiin niin ollaan ongelmissa. Jopa pelien sisällä meillä sekoaa pakka välillä ihan täysin. Siinä mielessä Hodgson oli asian ytimessä, että hän ei yrittänytkään opettaa kuin yhden asian ja vaikka siitä kärsi hyökkäyspeli niin hän näki, että se on ainoa tie. Se, että täällä sitten rutistaan siitä miltä se peli näyttää on naurettavaa paskanjauhantaa ja osoittaa täydellistä ymmärryksen puutetta.
 

Taze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Red Wings
Toki olisivat. Kuten myös jokainen täällä. Unkarin kaataminen pelissä, jossa voitto on ainoa hyväksyttävä tulos - ihan helppo juttu. Olisi onnistunut kaikilta muilta paitsi Baxterilta.

No kuka tahansa pystyy saman pistesaaliin keräämään, joten voidaan kai todeta että ne toimittajat olisivat tuon homman hoitaneet ainakin yhtä hyvin, eikö?

Eli tuossa(kin) mielessä argumenttisi on paska.
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En väitä, että Baxter olisi huippu-ukko maajoukkueen ruorissa, mutta silti tulee mieleen, etteivät meidän pelajatkaan ole mitään huippuja. Varsin suuri osa on ulkolaisten seurojensa vilttimiehiä. Jos laskisi peliminuutit menneen vuoden ajalta, niin Suomen maajoukkuepelaajien minuutit olisivat taatusti aivan häntäpäässä kaikista karsintasarjan pelaajista.

Eilisen avauksen miehet:

Jussi Jääskeläinen - vakioavauksessa Boltonissa
Petri Pasanen - vakioavauksessa Werder Bremenissä
Markus Heikkinen - vakioavauksessa Rapid Wienissä
Sami Hyypiä - vakioavauksessa Bayer Leverkusenissa
Niklas Moisander - vakioavauksessa AZ Alkmaarissa
Roni Porokara - vakioavauksessa Örebrossa
Tim Sparv - vakioavauksessa Groningenissa
Roman Eremenko - vakioavauksessa Kiovan Dynamossa
Mika Väyrynen - vakioavauksessa Heerenveenissä
Daniel Sjölund - vakioavauksessa Djurgårdenissa
Mikael Forssell - vaihdosta sisään Hannoverissa

Jos et mistään mitään tiedä niin älä kirjoita mitään.
 

Fordél

Jäsen
Esimerkiksi Job Dragtsma olisi siinä mielessä mielenkiintoinen, että hän on saanut futiskoulutuksensa Hollannissa. Se takaa, että hän ymmärtää jalkapalloa syvällisemmin kuin muut "Veikkausliigakollegansa". Toki hänkin on ulkomaalainen mutta varmasti samassa hintaluokassa suomalaisten kanssa. Futistaju on tärkeä juuri tuon kehittämisen kannalta.

En toki kiellä, etteikö Dragtsma olisi osaava valmentaja, mutta en ymmärrä tätä ulkomaiden ihailua eli ihan kun siellä tehtäisiin järjestään kaikki paremmin. Lisäksi ihmetyttää se, että pelaajamme ovat muka niin helvetin kovia, että heille ei kelpaa suomalainen huippuvalmentaja, mutta toisaalta ovat kuitenkin niin paskoja, että tarvitsevat maineikkaan ulkomaalaisen huippuvalmentajan, jotta heidän pelaaminen toimisi. Itse näen edelleen, että myös suomalaisella valmentajalla olisi paljon annettavaa maajoukkueelle eikä ulkomaalaiset ole tie onneen. Meillä on nyt viime vuosikymmeninä ollut kolme ulkkaria ja yksi kotimainen eikä kukaan ole saanut Suomea kisoihin.

Tässäpä se tuhannen taalan kysymys juuri on. Rivien välistä voi lukea vastauksen tuohon toiseen kysymykseen, ei siis välttämättä painostanut mutta utopistisesti halusi. Baxter vastasi huutoon ja kun ei ollut riittävää osaamista tutkia Baxterin taustoja ja futisideologiaa niin tähän on päädytty.

Ajattele nyt, että valmentaja on tehnyt nimensä puolustusvoittoisen jalkapallon osaajana ja sitten Suomi palkkaa hänet peluuttamaan jotain ihan muuta. Maalaisjärkikin jo sanoo ettei yhtälö voi toimia. Hyökkäyspelikin pitää osata valmentaa ja organisoida ja se vaatii syvällistä ymmärrystä pelistä ja nimenomaan hyökkäämisestä. Kaikki koutsit eivät vain osaa sitä. Barcelonassa, Espanjan maajoukkueessa ja Saksassa se osataan ja mielestäni se kertoo sen vaatimustason tämänkaltaisele jalkapallolle.

Mitä se kertoo tästä kokeneesta valmentajasta, että lähtee tällaiseen projektiin ja suostuu Palloliiton hiljaisiin vaatimuksiin pelitavasta kun kerran omat vahvuudet ovat jossain ihan muualla?

Minä esimerkiksi rakastan katsella nykyistä Saksan maajoukkuetta. En osaa oikein selittää sitä mutta siitä huokuu sellainen itsevarmuus ja ymmärrys. Saksa on valmis kaikkeen mitä pelissä tulee vastaan ja osaa reagoida siihen. Pelaajat ja valmentajat tietävät mitä pitää tehdä eri tilanteissa.

Jossain ollaan sentään täysin samaa mieltä:) Muistetaan kuitenkin, että puhutaan täysin erilaisista maista jalkapallossa. Se on vähän sama kun saksalainen lätkäfani turhautuisi Kruppiin ja hakisi vertailukohtaa Suomesta. Mutta joo toki käytit tätä vertausta vain esimerkkinä mikä on se ideaalitaso, mutta Suomen materiaalilla ei tulla jalkapallossa pääsemään koskaan samaan pelaamisen tasoon kuin mihin Saksa pystyy. Meidän pitää tosiaan löytää se oma tapa pelata ja lyödä kiilaa isompien rattaisiin. Tässä uskoisin, että suomalaisella koutsillakin olisi annettavaa.
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt se Baxter helvettiin sieltä Litin ja muitten vanhusten kanssa. Aivan naurettavaa kiukuttelua toimittajille. Vai ei pitäisi tulla potkuja, jos häviää joukkueille, jotka olisi ilman muuta pitänyt voittaa. Ei kyllä ole mitään ammattitaitoa Baxterilla. Huippuvalmentajat olisivat ilman muuta ottaneet syyt niskoilleen, mutta Stuart ei ota mitään vastuuta. Suomi pelaa aivan liian puolsutavalla taktiikalla näitä pienempiä maita vastaan. Lisäksi Litti, Tintti, Hyypiä ja kumppanit pitäsi heittää vanhainkotiin. Koska viimeksi Litistä on ollut hyötyä maajoukkueelle? Nyt uutta hyökkäävämpää peliä suosivaa valmentajaa tilalle ja nuoria kehiin. Hetemaj ja Losa avaukseen vaan, ei tuon tason hyökkäyspäänmiehiä löydy muita Suomelta. Harmi, että Lehkosuo ja Dragtsma ovat pitkissä sopimuksissa, olisivat olleet nappivalintoja valmentajaksi. Nyt joudutaan todennäköisesti vähän arpapelillä valitsemaan valmentajaa.

Myös tämä viesti kertoo kirjoittajansa täydellisestä asiantuntemattomuudesta. Mutta mitä muuta voikaan odottaa jos suosikkijoukkueena lukee Crosby, Team Canada ja ManU?

Oletko nähnyt Perpan pelejä Bresciassa? Et ole. Perpan rooli on siellä keskikentän pohjalla todella puolustava. Suuri arvoitus olisi miten mies nykyään pärjäisi hyökkäävänä pelaajana.

Haluat siis hyökkäävämpää peliä suosivaa valmentajaa tilalle, vaikka juuri Hodgsonin todella puolustuvoittoisella taktiikalla Suomi pelasi parasta peliä koskaan ja oli maalin päässä kisoista? Miksei hei vaikka Lehkosuo sieltä Hongasta, se peluuttaa Hongassa nättiä riplailufutista, vähän niin ku Espanja! Harmi vaan että tärkeät voitot ovat jääneet saamatta.

Jos Palloliitto haluaisi Lehkosuon tai Dragtsman valmentajaksi niin totta helvetissä molemmat voitaisiin ostaa ulos sopimuksistaan. Lehkosuon aika vaan ei todellakaan ole vielä tulosta tekevässä maajoukkuessa, en tiedä onko koskaan. Pelaajien kehittäjänä toki erinomainen ja siksi onkin tärkeä mies suomalaisella seurajoukkue-tasolla. Dragtsmastakaan en oikein riemastu. Eivät ne tulokset nyt ainakaan ole häikäisseet Interissä ja varsinkin kansainvälisissä peleissä joukkue on ollut täysi paska.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ja jos kerran Baxterillä olisi ollut mahdollisuus jatkaa Royn perintöä niin miksei hän niin tehnyt? Painostiko Palloliitto pelaamaan hyökkäysvoittoisempaa futista vai mistä moinen?

Uskon että painosti, tai vaikea nähdä miksi Baxter olisi väkisin halunnut lähteä tälle haihattelulinjalle, tai voi olla että ei varsinaisesti painostanut mutta Baxter aisti että saadaksen työn ja ehkä jatkosopimuksen hänen etunsa mukaista on haihatella hyökkäävän pelin kanssa.

Toki pelaajissakin oli joitain jotka valittivat Hodgsonista, eli ehkä Baxter on myös laskenut että pääsee pelaajiston suosioon peluuttamalla erinlaista peliä.

Hyypiähän Huuhkajat kirjassa antoi juuri näille valittajille vähän kritiikkiä, totesi siinä että hyökkääjiä kiinnostaa vain hyökkääminen ja siksi valittivat Hodgsonista. Totesi myös että Muurisen pelkirjan kanssa tuli välillä puolustuksessa äitiä ikävä ja ei ainakaan ollut hänelle mieluista pelaamista.

Eli kyllä selkeitä syitä saattaa olla että valittu linja ei oikeasti ole ollut Baxterilaista jalkapalloa vaan hän on siihen lähtenyt tavallaan hurmaamissyistä.
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Eilisen avauksen miehet:

Miklu on kyllä harvoin saanut peliaikaa ja kun muita miehiä katsoo niin onhan se silmällepistävää, etteivät keskimäärin ihan ykköskategorian joukkueissa pelaa. Onneksi tosiaan peliaikaa tulee enemmän Suomen avaukselle kuin muutama v sitten, joten paremmin ehkä jaksetaan se 90min. Joku voisi lisäksi esim. katsoa sitä, kuka suomalainen on seurajoukkueessaan tehnyt maaleja. Sieltä löytyy sitten jotain tyyliin 1 maali per mies Sparvilta, Perpalta, Jere jr:lta jne. Ei ole ketään sellaista, joka säännöllisesti seurajoukkueessaan osuisi.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
En toki kiellä, etteikö Dragtsma olisi osaava valmentaja, mutta en ymmärrä tätä ulkomaiden ihailua eli ihan kun siellä tehtäisiin järjestään kaikki paremmin. Lisäksi ihmetyttää se, että pelaajamme ovat muka niin helvetin kovia, että heille ei kelpaa suomalainen huippuvalmentaja, mutta toisaalta ovat kuitenkin niin paskoja, että tarvitsevat maineikkaan ulkomaalaisen huippuvalmentajan, jotta heidän pelaaminen toimisi. Itse näen edelleen, että myös suomalaisella valmentajalla olisi paljon annettavaa maajoukkueelle eikä ulkomaalaiset ole tie onneen. Meillä on nyt viime vuosikymmeninä ollut kolme ulkkaria ja yksi kotimainen eikä kukaan ole saanut Suomea kisoihin.

Kyllähän se varmasti kelpaisi jos olisi olemassa suomalainen huippuvalmentaja. Meillä taitaa olla tässä ongelma, että määrittelemme huippuvalmentajan eri tavalla. Minä itse en näe, että yksikään Suomessa valmentava koutsi olisi huippuvalmentaja. Eivätkä myöskään Boström ja Paatelainen ole sitä ainakaan vielä.

Ongelma on siinä, että suurin osa suomalaisista pelaajista ja valmentajista ovat järjestelmän tuotteita. Mutta kun näen, että se itse ongelma on juuri siinä järjestelmässä (mihin liittyy tämä mainostukseni kulttuurin puutteesta) niin silloin tällä hetkellä kierrettäisiin vain samaa kehää. Olen vankasti sitä mieltä, että tarvitaan vahvoja auktoriteetteja repimään auki vanhoja luuloja ja näyttämään kädestä pitäen, että näin pitää tehdä.

Juuri tämä asia, että ulkomailla ei ole suomalaisia koutseja juurikaan on yksi iso ongelma. Tällöin voisi suomalainenkin tulla "ulkopuolelta" sisään ja saada aikaan merkittäviä parannuksia. Mikäli Suomessa olisi hyvä jalkapalloymmärrys niin silloin pelaajatkin olisivat hieman pidempään täällä, nyt se valitettava tilanne on, että he lähtevät nuorina ja raakileina maailmalle ja pahimmassa tapauksessa menettävät itseluottamuksensa täysin. Pelaajathan lähtevät juuri siksi, että he kokevat oppivansa siellä enemmän. Kun he törmäävät siihen vaatimustasoon ja kilpailuun niin tulee tenkkapoo.

Mitä se kertoo tästä kokeneesta valmentajasta, että lähtee tällaiseen projektiin ja suostuu Palloliiton hiljaisiin vaatimuksiin pelitavasta kun kerran omat vahvuudet ovat jossain ihan muualla?

Niinpä ja mutta meidän kannalta olennaisempi kysymys on mitä se kertoo Palloliitosta, että se menee ja palkkaa tällaisen valmentajan?

Jossain ollaan sentään täysin samaa mieltä:) Muistetaan kuitenkin, että puhutaan täysin erilaisista maista jalkapallossa. Se on vähän sama kun saksalainen lätkäfani turhautuisi Kruppiin ja hakisi vertailukohtaa Suomesta. Mutta joo toki käytit tätä vertausta vain esimerkkinä mikä on se ideaalitaso, mutta Suomen materiaalilla ei tulla jalkapallossa pääsemään koskaan samaan pelaamisen tasoon kuin mihin Saksa pystyy. Meidän pitää tosiaan löytää se oma tapa pelata ja lyödä kiilaa isompien rattaisiin. Tässä uskoisin, että suomalaisella koutsillakin olisi annettavaa.

Joo, en tietenkään sano, että meidän pitäisi olla Saksa ja odotinkin, että löydät kyllä sen pointin. Pelitapa-asia on sellainen, että itse en ymmärrä miksi meillä aina vain keskustellaan pallonhallinnasta ja siitä hyökkäämisestä. Toisin sanoen siis kauniista jalkapallosta. Kuitenkin meidän futisammattilaisemme ovat suurilta osin nimenomaan hyviä puolustavia pelaajia. Litti ja Miklu ovat tässä suhteessa poikkeuksia Suomessa. Varsinkin aiemmin stereotyyppinen suomalaisammattilainen oli kovaa työtä tekevä keskikenttämies tai pakki. Vielä tälläkin joukkueella voitaisiin lyödä luukut kiinni ja pyrkiä iskemään vastahyökkäyksillä ja erikoistilanteilla. Silloin sitten vain pitäisi kaikkien hyväksyä se, että kotona pelataan 0-0:aa eikä aina yritetä hallita Italiaa tai Hollantia vastaan. Ja tämä on se toinen iso kynnyskysymys miksi meidän ratkaisumme eivät ole johdonmukaisia.

Jos nyt pitkin hampain ottaisin suomalaisen valmentajan niin se olisi Ari Hjelm. Hän on ainakin riittävän realistinen eikä pelkää ottaa paskaa niskaansa pelin ulkonäköseikkojen vuoksi. TamU ei ollut millään tavalla kaunis eikä viihdyttävä mutta se joukkue voitti ja sehän on loppujen lopuksi se minkä takia pelataan. Mitään periaatteellista syytä jotain pelitapaa kohtaan minulla ei ole vaan haluan ainoastaan nähdä, että meidän huippupaikoilla on henkilöitä jotka ajattelevat konkretian kautta näitä asioita.

Yhden esimerkin haluaisin vielä antaa. Ajatellaan Jose Mourinhon Interiä ja sen vastustajaa Barcelonaa. On tiedossa, että Barca pelaa tasan varmasti omaa barcalaista jalkapalloa ja se on siinä murhaavan hyvä. Maailman paras valmentaja omaa myös erittäin kovan joukkueen. Mitä hän tekee? Hän luo esteettisesti kammottavan pelitavan joka eliminoi Barcan täysin. Hän roolittaa joukkueen pelaamaan orjallisesti mikä tarkoittaa, että osa pelaajista ei saa pelata omalla mukavuusalueellaan. Silti myös Samuel Eto'o ymmärtää miksi pitää kelata laitaa alas kieli vyön alla. Tulos on, että Mourinho ja Inter ottavat taktisen riemuvoiton helvetin rumalla futiksella.

Suomalainen ajattelu olisi lähtenyt siitä, että pelataan Barcan vahvuudet pois pelaamalla Barcan peliä, eli syötetään sille sen omaa lääkettä. Lapsikin tietää, että siinä käy huonosti. Joten jos maailman parhaallakin on pakon edessä riittävästi nöyryyttä hyväksyä tosiasiat niin minkä ihmeen takia meillä ei ole?
 

scholl

Jäsen
he lähtevät nuorina ja raakileina maailmalle ja pahimmassa tapauksessa menettävät itseluottamuksensa täysin. Pelaajathan lähtevät juuri siksi, että he kokevat oppivansa siellä enemmän.

Pelaajat lähtevät kyllä lähinnä paremman elintason toivossa. Jos jossain Italian 3. sarjatasolla tienaa 5000e kuukaudessa niin onhan se ihan eri juttu kuin Veikkausliigan palkat. Harva sitä viitsii ajaa polkupyörällä harjoituksiin ja ostaa jotain Saarioisten tarjouspizzoja, jos vaihtoehtona on paremmat olot. Suurin osa pelaajista lähtee heti, kun mahdollisuus tulee. Ainoastaan Litmasen tyyliset huippulahjakkuudet voivat suunnitella uraansa hieman tarkemmin, koska tietävät, että kysyntää riittää jatkossakin, vaikka jollekin sanoisi ei.

Loppukarsintoja ajatellen en pidä pelitapaa suurimpana ongelmana, vaan se itseluottamus pitää saada takaisin. Baxter on flegmaattinen haastatteluissa ja välillä todella törkeä. Tilalle tarvittaisiin nyt coachi, josta huokuu intohimo lajia kohtaan. Ei mitään "maradonaa", joka on ihan kujalla valmentamisesta, vaan joku sellainen "rautiainen".

Jos pelaajille pitää antaa aikaa kasvaa ja kehittyä eli maajoukkueen menestys voi heikentyä pariksi vuodeksi niin eikö samaa voisi antaa uudelle valmentajallekin. Fakta on kuitenkin se, että EM kisoissa 2016 pitää olla se Suomen päätavoite, koska silloin on enemmän maitakin kisoissa mukana eli sinne selvittää tiensä entistä helpommin.
 

Fordél

Jäsen
Suomalainen ajattelu olisi lähtenyt siitä, että pelataan Barcan vahvuudet pois pelaamalla Barcan peliä, eli syötetään sille sen omaa lääkettä. Lapsikin tietää, että siinä käy huonosti. Joten jos maailman parhaallakin on pakon edessä riittävästi nöyryyttä hyväksyä tosiasiat niin minkä ihmeen takia meillä ei ole?

Tätä en allekirjoita. Tottakai osa faneista haluaa nähdä myös hienoa futista, mutta kyllä suomalaiset ymmärtävät omat vahvuutensa ja se jossain ihan muualla kuin barcamaisessa syöttömyllyssä. Vähän sama homma on jääkiekossakin vaikka siinä taitoero ei ole huippuihin verrattuna yhtä suuri.

Siltikin tulos on se joka ratkaisee ja joka pitää suuren osan faneista tyytyväisenä ja se näkyisi taatusti yleisömäärissäkin. Vaikka suomi olisi hakannut Moldovan vain räkämaalilla ja pelannut tuon Hollanti ottelun niin kuin se sen nyt pelasi niin uskoisin, että yleisö olisi löytänyt tiensä stadikallekin Unkaria vastaan. Ja viimeistään nyt kun kaikki panos on poissa, ei yleisöä kiinnosta Suomen pelaaminen. Eli ensimmäisenä tulee tulos ja vasta sitten se tapa jolla se tulee. Näin uskon menevän suomalaisenkin ajattelun.
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miklu on kyllä harvoin saanut peliaikaa ja kun muita miehiä katsoo niin onhan se silmällepistävää, etteivät keskimäärin ihan ykköskategorian joukkueissa pelaa.

Miklu on tainnut päästä ainakin kolmessa viime ottelussa kentälle.

Ja mitä noihin kategorioihin tulee, niin kaikki eilisen puolustajat pelaavat Mestarien liigassa tai Eurooppa-liigassa, samoin kuin Romanin Kiova. Jääskeläisen Bolton pelaa vain Valioliigassa. Miklu Bundesliigassa. Sparv ja Väyrynen Hollannin pääsarjassa. Porokara ja Sjölund ovat ainoat jotka pelaavat vaatimattomammassa Allsvenskanissa.

Eli ihan kovissa tai keskikovissa joukkueissa suomalaiset kyllä pelaavat.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Tätä en allekirjoita. Tottakai osa faneista haluaa nähdä myös hienoa futista, mutta kyllä suomalaiset ymmärtävät omat vahvuutensa ja se jossain ihan muualla kuin barcamaisessa syöttömyllyssä. Vähän sama homma on jääkiekossakin vaikka siinä taitoero ei ole huippuihin verrattuna yhtä suuri.

Juurihan me olemme sivun verran keskustelleet tästä elävästä esimerkistä :)
Suomalaiset LUULEVAT tietävänsä mutta eivät tiedä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Pelaajat lähtevät kyllä lähinnä paremman elintason toivossa. Jos jossain Italian 3. sarjatasolla tienaa 5000e kuukaudessa niin onhan se ihan eri juttu kuin Veikkausliigan palkat. Harva sitä viitsii ajaa polkupyörällä harjoituksiin ja ostaa jotain Saarioisten tarjouspizzoja, jos vaihtoehtona on paremmat olot. Suurin osa pelaajista lähtee heti, kun mahdollisuus tulee. Ainoastaan Litmasen tyyliset huippulahjakkuudet voivat suunnitella uraansa hieman tarkemmin, koska tietävät, että kysyntää riittää jatkossakin, vaikka jollekin sanoisi ei.

No varmaan rahakin ratkaisee mutta 18-vuotiaan pelaajan kohdalla ei pitäisi rahasta puhua mitään.
 

scholl

Jäsen
Miklu on tainnut päästä ainakin kolmessa viime ottelussa kentälle.

Montako kertaa on koskenut palloon? Päässyt viime minuuteilla kentälle. Viimeksi taisi olla niin, että suomalaistoimittajat huhusivat jopa avaukseen, muttei päässytkään.

Ja mitä noihin kategorioihin tulee

Onhan toi tietysti eteenpäin menemistä siitä, mikä tilanne oli esim. 15 vuotta sitten. Saavat peliaikaa ja pelaavat hieman paremmissa joukkueissa kuin ennen. Fakta on kuitenkin se, että aika moni pelaa joko heikommassa sarjassa (Ruotsi, Hollanti, Itävalta, Sveitsi tms.) tai sitten paremman sarjan heikommassa joukkueessa kuin monien muiden maiden pelaajat. Tällä hetkellä yksikään suomalaispelaaja ei pelaa ehdottomassa suurseurassa ja todella huikeassa vireessä ei ole yksikään pelaajista (vrt. viime kauden Hyypiä).

Tämä kaikki siis kertoo siitä, että yleisesti taso on mennyt eteenpäin, mutta kärki on liian tylsä maajoukkueen menestymisen kannalta. Suurin ero suomalaispelaajien ja menestyvien maajoukkueiden pelaajien välillä on se, että suomalaisilla on tapana tehdä huonoja ratkaisuja siinä vaiheessa, kun pitää antaa se viimeinen syöttö tai tehdä maali. Suomen ainokainen eilen oli virkistävä poikkeus tästä. Ensin hyvä syöttö ja sitten varma viimeistely. Jotenkin minusta tuntuu, että se ei voi olla kokemattomuutta, vaan suomalaispelaajia jännitti eilen hirveästi jostain muusta syystä. Pelaajia jännittää, ovat kipsissä ja sitten ei uskalleta/osata tehdä oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan. Baxter on saanut sen tilan aikaan.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Jotenkin minusta tuntuu, että se ei voi olla kokemattomuutta, vaan suomalaispelaajia jännitti eilen hirveästi jostain muusta syystä. Pelaajia jännittää, ovat kipsissä ja sitten ei uskalleta/osata tehdä oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan. Baxter on saanut sen tilan aikaan.

Olihan tuo aika kummallista toimintaa eilen, tai en oikein ymmärrä tuota ylihyökkäämistä lopussa, oliko Baxterin tahto vai mikä?

Siis itse jostain syystä kuvittelin että lohkossa on vain viisi joukkuetta jolloin pelejä on vain kahdeksan jolloin ylihyökkääminen olisi jossain määrin ollut ymmärrettävää, nyt kuitenkin kun pelejä on 10 niin vähän vaikea tuota eilistä oli pakkovoitoksi leipoa. Erityisesti ero Unkariin repsahti nyt häviöllä aika pahasti, tasurilla ero olisi ollut 6 pistettä, kun Unkarilla on kotivoitot Moldovasta ja San Marinosta. No tuskin Suomi kisoihin olisi mennyt vaikka tasurinkin olisikin saanut, mutta silti tuntuu vähän ihmeelliseltä tämä monissa yhteyksissä ollut pakkovoittohehkutus.
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olihan tuo aika kummallista toimintaa eilen, tai en oikein ymmärrä tuota ylihyökkäämistä lopussa, oliko Baxterin tahto vai mikä?

Siis itse jostain syystä kuvittelin että lohkossa on vain viisi joukkuetta jolloin pelejä on vain kahdeksan jolloin ylihyökkääminen olisi jossain määrin ollut ymmärrettävää, nyt kuitenkin kun pelejä on 10 niin vähän vaikea tuota eilistä oli pakkovoitoksi leipoa. Erityisesti ero Unkariin repsahti nyt häviöllä aika pahasti, tasurilla ero olisi ollut 6 pistettä, kun Unkarilla on kotivoitot Moldovasta ja San Marinosta. No tuskin Suomi kisoihin olisi mennyt vaikka tasurinkin olisikin saanut, mutta silti tuntuu vähän ihmeelliseltä tämä monissa yhteyksissä ollut pakkovoittohehkutus.

Käytännössähän pelejä on vain kahdeksan, koska San Marinon voittavat kaikki. Näin ollen San Marino -ottelut ovat nollatason otteluita, joiden ainoa merkitys on se miten hyvä maaliero saadaan. Ja käsittääkseni näissä karsinnoissa maalieroa tarkastellaan vasta jos keskinäiset ottelutkin ovat tasan.

Ylihyökkääminen lopussa oli eilen perusteltua, koska yksi piste Unkarilta olisi ollut vain marginaalisesti parempi tulos kuin tappio. Voittoa oli lähdettävä hakemaan, ja siinä melkein onnistuttiinkin. Harmi vain että Shefki päätti siivota pallon pois juuri kun Litillä oli avopaikka.
 

HLe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Montako kertaa on koskenut palloon? Päässyt viime minuuteilla kentälle. Viimeksi taisi olla niin, että suomalaistoimittajat huhusivat jopa avaukseen, muttei päässytkään.

Niin Forssellin seurajoukkue-status on kyllä surkea (ainoana Suomen avauksen pelaajista). Mutta eikö tätä nyt voi vähän antaa anteeksi, kun mies on tehnyt kaksi maalia kahdessa karsintojen ottelussa jossa on ollut avauksessa?

Onhan toi tietysti eteenpäin menemistä siitä, mikä tilanne oli esim. 15 vuotta sitten. Saavat peliaikaa ja pelaavat hieman paremmissa joukkueissa kuin ennen. Fakta on kuitenkin se, että aika moni pelaa joko heikommassa sarjassa (Ruotsi, Hollanti, Itävalta, Sveitsi tms.) tai sitten paremman sarjan heikommassa joukkueessa kuin monien muiden maiden pelaajat. Tällä hetkellä yksikään suomalaispelaaja ei pelaa ehdottomassa suurseurassa ja todella huikeassa vireessä ei ole yksikään pelaajista (vrt. viime kauden Hyypiä).

Ei sillä ole suurta väliä minkä tasoisessa joukkueessa pelaa kovassa sarjassa. Pääasia että pääsee jatkuvasti pelaamaan kovia joukkueita vastaan.

Hollannin lasken kovaksi sarjaksi ja Itävallassa pelaava Heikkinen sattuu pelaamaan Eurooppa-liigassa. Suomalaisen kommentti: "siis oliko Eurooppa-liiga nyt se missä pelaa ne jotka ei päässy Mestarien liigaan?" Sveitsissä taitaa maajoukkue-ringin pelaajista pelata vain Veli Lampi, joka ei eilen pelannut ollenkaan.
 

Mack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Itselle on tullut se fiilis, että tähän matsiin takaisin roudattu Jääskeläinen on ollut viime vuosina noissa karsintapeleissä korkeintaan keskinkertainen, usein jopa huono. Isoja torjuntoja ei juuri koskaan ja kourallinen maaleja, jotka ovat menneet hänen piikkiinsä.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Ylihyökkääminen lopussa oli eilen perusteltua, koska yksi piste Unkarilta olisi ollut vain marginaalisesti parempi tulos kuin tappio.

Olisiko kuitenkaan ollut? Jos tarkastellaan eroa Unkariin niin tasurin jälkeen käytännössä, kun otetaan San Marino peli pois, pisteeroa olisi ollut 3 ja siinä mukana myös Unkarin kotivoitto Moldovasta ja Suomi on jo koko lohkon pahimman pelin, eli Hollannin vieraissa pelannut. Nyt häviön takia käytännön eroa on 6 joka on jo aika paljon. Eli kyllä mielestäni ainakin suhteessa Unkariin oli kohtuullisen merkittävää tuliko tasuri vai tappio.

Ruotsia vastaankin on vielä kaksi peliä, eli niissä voi vielä tehdä paljon sen eteen että olisi Ruotsin edellä.
 

SGD

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ei raha kiekkoa
Hollannin lasken kovaksi sarjaksi ja Itävallassa pelaava Heikkinen sattuu pelaamaan Eurooppa-liigassa. Suomalaisen kommentti: "siis oliko Eurooppa-liiga nyt se missä pelaa ne jotka ei päässy Mestarien liigaan?" Sveitsissä taitaa maajoukkue-ringin pelaajista pelata vain Veli Lampi, joka ei eilen pelannut ollenkaan.

Rapid Wien on monelle suomalaiselle tuntemattomampi mutta ihan tarpeeksi kova joukkue. Kysykää vaikka HSV:ltä tai Aston Villalta. Ja Lampi siirtyi Sveitsistä jonnekin Hollantiin, Willem II taisi olla.

Joku puhui Saksasta. Käsittääkseni siellä (ja varmaankin muuallakin) on käytäntönä, että jo nuorisomaajoukkueet ovat samaa muottia A-maajoukkueen kanssa. Tämähän taisi olla yksi syistä Hrubeschin edeltäjän fuduihin. Suomessakin tätä mallia kai ollaan yrittämässä, mutta materiaalin kapeus on ongelma tässäkin.

Euroopassakin on loppujen lopuksi aika vähän maajoukkueita, joista löytyy joka paikalle ns. kovan joukkueen avauspelaaja. Kyse on enemmänkin juuri siitä, kuinka hyvin näistä annetuista saadaan tehtyä joukkue.
 

rama

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Habs, FC Jazz-j, Newcastle United
En nopeasti nähnyt, että olisi ollut täällä jo. Eli Palloliitto pitää perjantaina lehdistötilaisuuden maajoukkueeseen liittyen. Paikalla ovat pj Niinistö, tj Lipponen ja huippujalkapallojohtaja Jakonen. Baxter ei ole paikalla. Vaihtoehdot lienevät joko potkut Baxterille tai sitten laajan tuen antaminen.

http://www.yle.fi/urheilu/lajit/jal...asioista_tiedotetaan_perjantaina_2055859.html

Linkissä YLE:n uutinen asiasta.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Mietin tässä kovasti, että mitäköhän sillä ~300k:lla voisi tehdä, joka menee Baxterin taskuihin ylimääräistä verrattuna suomalaiseen virkaveljeen. Ja onko Baxterin CV sekä tulokset esim. 2-3 kertaa niin hyvät kuin jollain suomalaisella. Mielestäni nyt kun on luonnollista, että pelataan nuorentaen, olisi ollut ajaa samalla sisään uusi valmentaja. Nyt ongelma on kun annettiin Baxterille jo taas sopimus pariksi vuodeksi, niin mistä rahat sitten uuteen valmentajaan? Vai meinataanko sitten palkata joku palloliiton vanha kääpä sinne "hyvä veli"-periaatteella. Mutta itseppähän Palloliitto tämän sopan rakensi. Harmi vain tosiaan että tuolla ~300k:lla saisi hirveästi aikaan sellaista mistä oikeasti olisi hyötyä suomifudikselle ja pitkäksi aikaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös