Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 051 191
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ei kannata kuvitella etteikö PKK ole todellinen viholliskuva Erdoganille eikä sitä etteikö Erdogan myös toimi viholliskuvansa perusteella. Sekin kannattaisi ottaa tosissaan, mitä Erdoğanin neuvonantaja İlnur Çevik kertoi ruotsalaiselle SVT:lle. NATO-maita Turkki ei saa muuttamaan kantaansa, mutta jotain muutosta Suomessa ja Ruotsissa edellytetään. Ja uskon, että näin tulee tapahtumaan ainakin aseviennin suhteen.

Donald Trumpillekin on täysin selvää, että häneltä varastettiin vaalivoitto ja vaikka se hänelle on selvää, niin eihän se tee siitä todellista. Aivan samalla tavalla Erdoganille jokin voi olla todellista, mutta ei välttämättä vastaa muun maailman käsitystä todellisuudesta.

Ja kun me tuota prosessia katsomme taaksepäin, niin kyllähän se nimenomaan alleviivaa tätä epäileväistä linjaa, meinaa ennen jäsenhakemuksen jättämistä, median mukaan Turkissakin oltiin näytetty vihreää valoa Suomen jäsenyydelle. Jos aitoa huolta näistä nyt esiin nostetuista asioista olisi jo silloin ollut, niin niistä olisi voinut edes sivulauseessa mainita tuolloin. Mutta mitään sellaisia puheita ei ilmeisesti ollut vaan ihan tietoisesti ajettiin Suomi tällaiseen nykyisenkaltaiseen limboon. Kun me kuitenkin turvaa olemme ensisijassa tuosta liittoumasta hakemassa, niin miten me voimme aidosti siihen enää luottaa, jos jo etuovella lähtee kiristyskampanja käyntiin?

Ja vaikka hyvä asia, että suomalaisten natokannat kääntyivät nopeasti, kansainvälisen tilanteen kehityttyä negatiiviseen suuntaan, niin silti meille on jo peruskoulussa printattu dna:han se tietynlainen pelko, että Suomi jää aina loppupeleissä yksi. Tällainen turkkilaisten pelleily ei varmaan auta yhtään noiden pelkotilojen lieventämisessä ja onko täysin pois suljettu, että sillä alettaisiin pelaamaan poliittista peliä myös täällä kotona? Eli voiko tällaisen turkkilaisten pelleilyn myötä natokannat vielä muuttua uudelleen Suomessa?

Sitähän on paljon sanottu, että venäläisillä on näppinsä pelissä monissa kansallismielisissä liikkeissä Euroopassa ja vähän vihjailtu persujenkin suuntaan. Onko täysin mahdotonta, että tyyliin persujen riveistä aletaan jossain vaiheessa (jos tämä pelleily jatkuu) maalaamaan natosta uudenlaista kuvaa. Eli alkaisivat naureskelemaan sille lähinnä kokoomuslaisten 30 vuotta maalaamalle kuvalle länsimaisen arvoyhteisön perimmäisestä suojelijasta ja maalaavat tilalle kuvan jonkinlaisen länsi hybriksen sokaisemasta kahvikerhosta, joka on mädäntynyt lähinnä muslimi diktaattorin kiristyskerhoksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hyvää pohdintaa @Tshekki77 HS:ssa Suomen mahdollisuuksista taivuttaa Turkkia. Pieniä ovat, ja kyse on muista suuremmista tekijöistä, kuten täällä on monta kertaa todettu. Mutta Turkin kanssa voidaan tehdä jotain.

Nato-asiantuntija Iro Särkkä Helsingin yliopistosta:

"Suomen täytyy nyt osoittaa olevansa kiinnostunut ja ymmärtäväinen Turkin huolia kohtaan, vaikka maiden käsitykset esimerkiksi terrorismista voivat erota toisistaan ja ihmisoikeuksien vastaisia ihmisten luovuttamisia Suomi ei voi luonnollisesti alkaa tehdä.

”Enemmän kysymys on kuitenkin siitä, että Turkki haluaa huomiota itselleen ja saada omia intressejään läpi. Suomen ei auta kuin kuunnella ja hakea sovittelevaa lähestymistapaa, sillä loppupeleissä ratkaisu tilanteeseen tulee kyllä jostain muualta”.


Risto E.J Penttilä:

"Suomen lähestulkoon ainoa painostuskeino olisi korostaa, että Suomi ottaa Turkin turvallisuushuolet tosissaan, mutta myös Turkin on otettava Suomen turvallisuushuolet tosissaan".

”Voimme sanoa, että tulevana Nato-maana lähdemme siitä, että maiden välillä tulee olla keskistä solidaarisuutta ja turvallisuushuolet on otettava huomioon puolin ja toisin. Ja odotamme, että myös Turkki on tähän valmis.”


Minustakin Suomen tulee tuoda päättäväisesti esille halunsa liittyä juuri nykyisen NATO:n jäseneksi ilman halua muuttaa NATO:n rakennetta ja karsia jäseniä. Juuri nyt tärkeintä on USA:n vakuuttaminen Suomen tuomasta lisäarvosta NATO:lle ja halustamme kiirehtiä Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä.

Ja ehkä senkin voi todeta, että suomalaisilla ei ole mitään dna:ta, jonka mukaan Suomi jäisi aina yksin. Meitä on autettu monta kertaa ja autetaan parhaillaankin NATO:n toimesta. Kysymys asettuu myös niin, miksi Suomi ei ole halunnut sitoutua länsimaiseen puolustusliittoon 1990-luvulla, jolloin ovi oli auki.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Laitetaan vielä presidentti Niinistön juuri äsken antama vastaus Suomen NATO-jäsenyydestä ja sen merkityksestä:

Toimittaja kysyy, onko Suomella varasuunnitelmaa, jos Natoon ei päästäkään.

"Niinistö on luottavainen, sillä hänen mukaansa Suomi on kehittänyt yhteistyötä Naton kanssa jo pitkään. Niinistö sanoo, että Suomen asetelma on vuosien mittaan kehittynyt vahvasti ja keväällä Suomi on saanut lisää vahvistusta. Niinistön mukaan Natoon liittyminen ei juurikaan vaikuta puolustusjärjestelmiimme. Hän sanoo, että viime kädessä Suomi vastaa itse turvallisuudestaan. Hänestä Natojäsenyyden merkitys on se, että Suomi saa sen kautta ikään kuin ennakkosuojaa".

Itse olen edelleen hyvin luottavainen Suomen NATO-jäsenyyden osalta enkä näe syytä korjata edes aikatauluarviotani. Kuten joskus totesin, ongelmat alkavat silloin, jos Trump valitaan USA:n presidentiksi 2024. Ennen US pressanvaaleja jäsenyys tulee saada maaliin. Erityisesti, jos Trump on lopulta ehdokas. Ei välttämättä pääse sinne asti useista syistä.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Monen kohdalla voi vastata yhdellä sanalla eli golf. Laadukas hotelli uima-altaineen ja -rantoineen. Kylpyläpalvelut ja all inclusive viiden tähden hotellissa. Aamupalan jälkeen golfkentälle. Kierroksen jälkeen on mukava rentoutua uima-altaalla ja syödä hyvin. Kaveriporukassa vielä omat golfkilpailut ja jälkipelit.. Sama toistuu viikon jokaisena päivänä. Hinnat vielä edulliset. Belek on 2000-luvulla kasvanut golffareiden paratiisiksi. Pelkkiä rantalomia en ole koskaan ymmärtänyt.
Tämä on se syy miksi olen itse käynyt Belekissä. Laadukkaat all inclusive -hotellit joihin sisältyy ruokien ja juomien lisäksi rajaton golf hyväkuntoisilla kentillä. Noin tonnilla saat kaiken tuon, joka 2-3 kertaa halvempaa kuin esim. Espanjassa. Käytännössä kaikki oleminen tapahtuu hotellialuella, kun kentätkin ovat siinä vieressä. Ei mitään tarvetta tai haluakaan käydä ulkopuolella bazaareissa, kuppiloissa jne. Ei sitä oikein edes huomaakaan (onneksi) olevansa Turkissa, jos pysyy hotellialueella.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Miten suurella todennäköisyydellä Turkki lähtisi avustamaan Suomea, jos Venäjä päättäisi vaikkapa kolmen vuoden päästä hyökätä tänne? Tuossa vaiheessa olemme olleet NATOn jäseniä jo parin vuoden ajan (jäseneksihän me pääsemme, sitä en epäile), joten artikla viisi olisi käytössä. Alkaisiko mattokauppias (jos ja kun hän olisi edelleen vallassa) silloinkin inisemään vastaan ja vaatimaan Suomea muuttamaan lainsäädäntöään ennen kuin he tulisivat avuksi samalla, kun itärajalla kuhisisi venäläisten joukkoja?

Itse en pidä Turkkia ollenkaan luotettavana tuollaisessa skenaariossa, koska heidän fokuksensa on täysin heidän omalla alueellaan.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Turkin touhusta tuntuu että Erdo on päättänyt tässä olevan viimeinen hetki rahastaa isosti länsimaailmalta. NATOn laajeneminen on oletettavasti ainakin Euroopassa melko pitkäksi aikaa Suomen ja Ruotsin myötä valmis (E-Korea, Japani ja Oseanian maat voinevat liittyä erityiskumppanistatukselta täysjäseniksi, mutten usko sen sinänsä muuttavan käytännössä mitään), joten jos Erdo ajatteli kiristää, niin nyt se on tehtävä. Lisäksi toki sisäpoliittinen (talous)kriisi, mistä pitäisi saada käännettyä huomiota johonkin abstraktimpaan, etenkin kun vaalit lähestyvät vaikkeivät ihan nurkan takana vielä olekaan. Ja luonnollisesti kiristäminen on tehokkaampaa kun on ensin annettu lupaus päinvastaisesta toiminnasta ja tavallaan ajettu saalis ansaan (vaikka kiristyksen kohde onkin oikeasti muu länsi, ei NATOon pyrkivät mattimyöhäiset sinänsä).

Eli Erdon perseilylle on olemassa ihan loogiset perusteet vaikkei olisikaan mitään kassakaappisopimusta itäpaskan kanssa koko puolustusliittouman romahduttamisesta sisältäpäin. Jos silmänkääntötemppu onnistuu ja viiksivallun kannatus lähtee selvään nousuun, voinee kiristys loppua verrattain nopeastikin. Vaihtoehtoisesti tätä rahastusta jatketaan niihin vaaleihin asti ja sen jälkeen jäsenyys hyväksytään Turkissakin joka tapauksessa, riippumatta vaalituloksesta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Miten suurella todennäköisyydellä Turkki lähtisi avustamaan Suomea, jos Venäjä päättäisi vaikkapa kolmen vuoden päästä hyökätä tänne? Tuossa vaiheessa olemme olleet NATOn jäseniä jo parin vuoden ajan (jäseneksihän me pääsemme, sitä en epäile), joten artikla viisi olisi käytössä. Alkaisiko mattokauppias (jos ja kun hän olisi edelleen vallassa) silloinkin inisemään vastaan ja vaatimaan Suomea muuttamaan lainsäädäntöään ennen kuin he tulisivat avuksi samalla, kun itärajalla kuhisisi venäläisten joukkoja?

Itse en pidä Turkkia ollenkaan luotettavana tuollaisessa skenaariossa, koska heidän fokuksensa on täysin heidän omalla alueellaan.
Suomi ei tarvitse Turkkia puolustuksekseen sen enempää kuin Turkki Suomea. Apumme saapuu länsimaista, enimmäkseen lähialueilta ja strategisten juttujen suhteen USA:sta ja UK:sta. Onneksi noiden isojen toimijoiden kanssa on jo de facto kahdenväliset puolustussopimukset olemassa ja yhteispohjoismainen + Baltia (ja etenkin Puola) puolustus olisi myös melko oletusarvoinen tapahtuma jos naapurimme paskasakki päättäisi lähteä raiskausretkelle myös Suomeen.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ja kun me tuota prosessia katsomme taaksepäin, niin kyllähän se nimenomaan alleviivaa tätä epäileväistä linjaa, meinaa ennen jäsenhakemuksen jättämistä, median mukaan Turkissakin oltiin näytetty vihreää valoa Suomen jäsenyydelle. Jos aitoa huolta näistä nyt esiin nostetuista asioista olisi jo silloin ollut, niin niistä olisi voinut edes sivulauseessa mainita tuolloin. Mutta mitään sellaisia puheita ei ilmeisesti ollut vaan ihan tietoisesti ajettiin Suomi tällaiseen nykyisenkaltaiseen limboon. Kun me kuitenkin turvaa olemme ensisijassa tuosta liittoumasta hakemassa, niin miten me voimme aidosti siihen enää luottaa, jos jo etuovella lähtee kiristyskampanja käyntiin?
Liitoutumaan voidaan luottaa. Kysehän on Erdoganin Turkista. NATO etsii sisäisesti sopivat keinot tilanteen normalisoimiseksi.

Ja vaikka hyvä asia, että suomalaisten natokannat kääntyivät nopeasti, kansainvälisen tilanteen kehityttyä negatiiviseen suuntaan, niin silti meille on jo peruskoulussa printattu dna:han se tietynlainen pelko, että Suomi jää aina loppupeleissä yksi. Tällainen turkkilaisten pelleily ei varmaan auta yhtään noiden pelkotilojen lieventämisessä ja onko täysin pois suljettu, että sillä alettaisiin pelaamaan poliittista peliä myös täällä kotona? Eli voiko tällaisen turkkilaisten pelleilyn myötä natokannat vielä muuttua uudelleen Suomessa?
Venäjä iskee jo nyt tähän väliin. Suomi on antanut avata USA:n johtaman uuden taistelukentän Venäjää vastaan. Yleensä fiksu Suomen valtiojohto ajoi nyt USA:n miinaan ja Suomi yrittää uhriutua mukamas Venäjän seuraavan sodan kohteena. Suomi on nyt osa USA:n kiristystä Venäjää vastaan, ja Suomen epäystävällisyys saatetaan "palkita".

Tuossa muutamia poimintoja Venäjän mediasta tutkijoiden ja poliitikkojen suusta. Osa suomalaista saattaa muuttaa kantansa näiden seurauksena. Suureen määrään en usko.

Sitähän on paljon sanottu, että venäläisillä on näppinsä pelissä monissa kansallismielisissä liikkeissä Euroopassa ja vähän vihjailtu persujenkin suuntaan. Onko täysin mahdotonta, että tyyliin persujen riveistä aletaan jossain vaiheessa (jos tämä pelleily jatkuu) maalaamaan natosta uudenlaista kuvaa. Eli alkaisivat naureskelemaan sille lähinnä kokoomuslaisten 30 vuotta maalaamalle kuvalle länsimaisen arvoyhteisön perimmäisestä suojelijasta ja maalaavat tilalle kuvan jonkinlaisen länsi hybriksen sokaisemasta kahvikerhosta, joka on mädäntynyt lähinnä muslimi diktaattorin kiristyskerhoksi.
En henkilökohtaisesti usko, että juuri perussuomaiset ovat heikoin lenkki. Heidän maanpuolustustahtonsa on luokkaa TOP-3 Suomessa ja Ukrainan sodan aikana taisi olla TOP-1. Perusymmärrys NATO:sta on myös korkea puoluejohdossa Halla-aho mukaan lukien, joka on tärkein mielipidejohtaja PS:ssa. Sen sijaan lipeämistä voi tapahtua helpommin siltä suunnalta, jolle NATO-jäsenyys on ollut kova pala erityisesti USA:n politiikan takia. Vasemmistosta.

Tätä ryhmäähän Venäjä irrottelee propagandassaan, jossa Suomesta on tehty USA:n pelinappula ja viisaat suomalaiset ovat joutuneet johtonsa pettämiksi.
 

Glove

Jäsen
Mitä tuohon asevientikieltoon tulee niin olisihan se aika kummallista jos Suomi Natojäsenenä estäisi aseiden viennin liittolaisvaltioon. Mutta joo, ensin pitää päästä sinne Natoon.
 

tombraider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Mitä tuohon asevientikieltoon tulee niin olisihan se aika kummallista jos Suomi Natojäsenenä estäisi aseiden viennin liittolaisvaltioon. Mutta joo, ensin pitää päästä sinne Natoon.
No ei siinä mitään kummallista ole. Usa blokkas Turkin pois F-35 jonosta
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mitä tuohon asevientikieltoon tulee niin olisihan se aika kummallista jos Suomi Natojäsenenä estäisi aseiden viennin liittolaisvaltioon. Mutta joo, ensin pitää päästä sinne Natoon.
Näin se on, vaikka osa NATO-maista pitää muistaakseni yllä asevientikieltoa Turkkiin uusien sopimusten osalta. Vielä liiton ulkopuolella oleva maa on vaikeammassa tilanteessa.

Ruotsi on purkamassa asevientikieltoaan Turkkiin. Ruotsi on myös selvitellyt, mistä ruotsalaisaseet päätyvät PKK:lle ja PYD:lle ja todennut, että Turkin mainitsemia ruotsalaisaseita on heille päätynyt, ja ne on valmistettu USA:ssa. Expressen lähteenä.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Ole kuin Sirpa. Maksumuurin takana, mutta tuossapa se oleellinen, eli Sirpan vuosikymmeniä jatkunut lomailu Turkissa on nyt toistaiseksi ohi.

 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Paavo sivaltaa.
Surullisen tuttua.

Otetaan yksi poiminta. Vassarit provosoi Suomen NATO-hakemuksen aikana myös HS:n pääkirjoituksen mukaan Turkkia vaatimalla PKK:ta pois EU:n terroristilistalta. Mutta tätä ei saisi nähdä provosointina, vaan median tulisi olla samaa mieltä kuin vassarit ja yhtyä vaatimukseen PKK:n poistamisesta listalta.

Kaikki muu on nöyristelyä Erdoganin edessä ja Suomi on yhä enemmän suomettunut pohtimalla Turkin asevientikiellon purkamista ja kaiken päälle nyt ollaan liittymässä länsimaiden arvoyhteisön vastaiseen liittoon eli NATO:n jäseneksi.

Selvä rintamahan tuossa on tekemässä työtä sen puolesta, että Suomi ei NATO:n jäseneksi pääse. Ei muuten voi selittää väitettä, jonka mukaan "Nato-jäsenyyden hakemista moni hehkutti liittymisenä ’länsimaiseen arvoyhteisöön’ ja ’suomettumisen loppuna’, mutta Arhinmäen mukaan tässä on käynyt juuri päinvastoin”.

Ei ole käynyt. Suomen turvallisuuspolitiikan nakertaminen on vaihtunut isäntämaasopimuksesta NATO-jäsenyyden hiekoittamiseen.
 
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Joitakin kuukausia sitten täällä sai paskaryöpyn niskaan kun uskalsi edes vihjata mahdollisista mutkista Suomen NATOon liittymisen tiellä…polku johtokotsuun oli kullitetuilla kivillä reunustettu ja siitä vaan mennään NATOon että heilahtaa. Nyt Putlerin kanssa aika ajoin kaveeraavat Erdo heittelee santaa rattaisiin.

Toivottavasti kulissien takana hommat etenevät paremmin kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Joitakin kuukausia sitten täällä sai paskaryöpyn niskaan kun uskalsi edes vihjata mahdollisista mutkista Suomen NATOon liittymisen tiellä…polku johtokotsuun oli kullitetuilla kivillä reunustettu ja siitä vaan mennään NATOon että heilahtaa. Nyt Putlerin kanssa aika ajoin kaveeraavat Erdo heittelee santaa rattaisiin.

Toivottavasti kulissien takana hommat etenevät paremmin kuin julkisuuteen on annettu ymmärtää
Kyllä näitä uhriutumisia voi toki tehdä, mutta en ihan ymmärrä niiden arvoa. Pidin itse mahdollisena vuoden 2022 loppua tai vuoden 2023 alkupuolta eikä tästä kehuja tullut. Ymmärsin sen hyvin, sillä moni tekijä vaikutti siltä, että Suomen jäsenyys menee läpi paljon nopeammin. No, ei ehkä mennyt, mutta kuten Stoltenberg sanoi, ennen Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksen jättämistä virallisesti ei ollut merkkejä siitä, että Turkki asettuu vastustamaan.

Tilanteet muuttuvat ja nyt aikataulusta on vaikea sanoa. Paine Turkkia kohtaan arvatakseni lisääntyy ja sen myötä Suomen ja Ruotsin jäsenyys aikatauluttuu. Täysin pois ei ole sekään vaihtoehto, että Suomessa ja Ruotsissa vaihtuu oikeistohallitus ennen jäsenyyttä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Turkki laittaa lisää painetta.
Sopimus on siis lähempänä, mutta vain Turkin puolelta. Sen verran helppo oli vaatimuslista tällä kertaa. Turkki on joko saanut fudut USA:lta uusiin F-16 kauppoihin liityen tai saanut niistä lupauksen, mitä itse veikkaan.

PKK:n korostettu torppaus Suomelta ja Ruotsilta sama + Ruotsilta ilmoitus ettei ruotsalaisia aseita enää jatkossa viedä PKK:n käsiin voisi riittää yhdessä totaalisen asevientikiellon perumisen kanssa molemmilta. Sen jälkeen aseita vietäisiin yksittäisten tilausten mukaan, jos ne olisivat muuten ok.

Ruotsin nykyhallitus ei vaan taida saada tätä aikaan. Se olisi kaatunut ellei itsenäinen kurdiedustaja olisi hallitusta pelastanut. Tuskin ilmaiseksi.

Suomen hallitus on esiintynyt läpi hakuprosessin ja sen pitkittymisen erittäin mallikkaasti Vihreiden, SDP:n, Keskustan ja RKP:n osalta. Aivan huippua on ollut kuunnella jopa Tuppuraistakin, joka on alleviivannut NATO-prosessin maaliin viemistä yhtenäisenä ja selkä suorana ilman venkoiluja ja Venäjän tavoitteisiin vajoamisia. Marin sitten helmenä.

Venäjä yrittää sanella Suomelle, mitä Suomen tulee tehdä ja laittaa disinformaatiota nykytilanteesta. Niinistö on sairastunut psykoosiin taisi olla uusin.

Harvoin saa lukea näin hyvää analyysia kuin mitä Tuppurainen alla tekee:

 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Risa
Suosikkijoukkue
Pelicans, Karhubasket KEspoo sekä Crocodiles
Kyllä näitä uhriutumisia voi toki tehdä, mutta en ihan ymmärrä niiden arvoa. Pidin itse mahdollisena vuoden 2022 loppua tai vuoden 2023 alkupuolta eikä tästä kehuja tullut. Ymmärsin sen hyvin, sillä moni tekijä vaikutti siltä, että Suomen jäsenyys menee läpi paljon nopeammin. No, ei ehkä mennyt, mutta kuten Stoltenberg sanoi, ennen Suomen ja Ruotsin jäsenhakemuksen jättämistä virallisesti ei ollut merkkejä siitä, että Turkki asettuu vastustamaan.

Tilanteet muuttuvat ja nyt aikataulusta on vaikea sanoa. Paine Turkkia kohtaan arvatakseni lisääntyy ja sen myötä Suomen ja Ruotsin jäsenyys aikatauluttuu. Täysin pois ei ole sekään vaihtoehto, että Suomessa ja Ruotsissa vaihtuu oikeistohallitus ennen jäsenyyttä.
Ei ollut mitään uhrautumista vaan ihmettelen ihmisten sinisilmäisyyttä ettei sellaista vaihtoehtoa edes ollut että esteitä tulisi
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei ollut mitään uhrautumista vaan ihmettelen ihmisten sinisilmäisyyttä ettei sellaista vaihtoehtoa edes ollut että esteitä tulisi
Ja oikeassa tuossa sinisilmäisyyden osalta oletkin.

Tarkoitin sitä, että et sinä tai joku muu ole mitään paskaryöppyä saanut niskaan, jos vihjasi mutkista Suomen jäsenyyden tiellä. Ihan asiallista keskustelua oli, jossa oli erilaisia mielipiteitä paitsi jäsenyydestä, myös aikataulusta. Hyvä niin.
 
Viimeksi muokattu:

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Turkki on siis valmis viivyttämään Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä yli vuodella. Siis valmis tarvittaessa, mikä ei tarkoita sitä etteivätkö voisi hyväksyä hakemuksia aikaisemminkin, jos Turkin vaatimuksiin vastataan riittävässä määrin. Turkki vaatii myös "lisää kunnioitusta", mikä varmasti liittyy myös muihin Nato-maihin. Turkki kokee tehneensä Ukrainan sodassa sellaisia ponnistukia, joiden vuoksi länsimaiden pitäisi kunnioittaa Turkkia enemmän. Voidaan siis sanoa, että osaksi Bayraktarien vuoksi Suomi jäi jumittamaan Naton eteiseen. Turkki on haistanut mahdollisuutensa laskuttaa muita maita ja nostaa omaa statusta Natossa.

Asevientikysymyksessä päästäneen ainakin eteenpäin. Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson on vientikieltojen purkamiselle näyttänyt vihreää valoa. Ihmeellisesti Suomi Niinistön sanoin peesaa tässä Ruotsia sen sijaan, että tekisi asiassa omakohtaisen päätöksen. Vähän liikaa ollaan taas ajopuuna tilanteessa. Ulospäin ei näytä, että Suomi hakisi aktiivisesti ratkaisua Turkin huoliin. Tyydytään vaan sen kympin oppilaan tavoin hokemaan, että kyllä me pidämme PKK:ta terroristijärjestönä - koska EU. Siitähän nyt ei ole kyse, vaan Turkki katsoo asiassa Suomen omia toimia. Emme voi tinkiä oikeusperiaatteistamme, mutta tuo asevientikysymys olisi jo voitu jopa ratkaista mikäli Suomi olisi ollut asiassa proaktiivinen.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Toiveita herättävä tämä viimeinen ulostulo Turkilta, että ”jopa” vuodella mahdollisesti viivytetään, vaikka media tulkinnutkin sen toisinpäin. Kun sieltä on myös tullut melko ikäviäkin ulostuloja, esim. että turha tulla neuvottelemaan ja Natoon ei ole asiaa.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Alba

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjä yrittää sanella Suomelle, mitä Suomen tulee tehdä ja laittaa disinformaatiota nykytilanteesta. Niinistö on sairastunut psykoosiin taisi olla uusin.

Niinistö on tosiaan psykoosissa. Ja Venäjällä on historiallinen oikeus suojella gotlantilaisia Ruotsin viranomaisten harjoittamasta syrjinnältä.

Venäläisellä Ren Tv -sivustolla puolestaan julkaistiin blogikirjoitus, jossa väitettiin Venäjällä olevan ”historiallinen” oikeutus suojella gotlantilaisia Ruotsin viranomaisten syrjinnältä. Tekstissä maalailtua syrjintää ei kuitenkaan ole havaittavissa saarella.

Blogikirjoitus, jonka tarkoitus on varmasti vain hämmentää. Tuollaisia saattaa kuitenkin tulla lisää, ja aivan varmasti niitä tullaan kohdistamaan myös Suomeen. Jokseenkin huvittavaa, että HS katsoo parhaaksi oikein korostaa, että Ruotsin viranomaisten harjoittamaa syrjintää ei ihan oikeasti ole havaittavissa Gotlannissa...

Tekstissä viitattiin muun muassa Venäjän keisarikunnan Ruotsia vastaan käymiin sotiin, joilla kyseistä oikeutusta rakennettiin, sekä siihen, miten Gotlannin asukkaat vannoivat yli 200 vuotta sitten ”uskollisuudenvalan” Venäjän keisarille. Vala on kirjoituksen mukaan edelleen voimassa, mistä johdetaan suojelua koskeva väite.

Vastaavaa Venäjän harjoittamaa ”suojelua” on käytetty myös muissa tapauksissa, joista kenties pahamaineisin on vuoden 2014 Krimin niemimaan miehitys.

Varsin pahaenteinen sävy tuossa toki on. Mutta ihan hetkeen en usko maihinnousua Gotlantiin tapahtuvan, vaikka yhtymäkohtia Krimiin väläytelläänkin. Pelottelua, joka kannattaa jättää omaan arvoonsa.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös