Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 049 339
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
Onko nyt näin? Itse olen jopa yllättynyt ettei sieltä tule parempaa uhkailua. Kaiken järjen mukaan nyt on se aika kun pitäisi lyödä ne konkreettiset uhkaukset pöytään mikäli semmosta on tulossa.

Aiboat kovat uhkaukset mitä sieltä on tullut on se että tuonne rajalle tulee lisää ukkoja asemiin. Sielläpähän ovat hyttysten syötävänä ja talvella munat jäässä. Ei vois vähempää kiinnostaa.
Tämä. Olen iloisesti yllättynyt, että retoriikka ja teot ovat olleet erittäin maltillisia. Ovat ehtineet jo kertoa, että tämän asian vuoksi eivät käytä ytimiäkään, mitä voi pitää suorastaan liennytyksenä.

Nyt ne todelliset vaaran viikot tietysti alkavat aseellisen kahakan tms. jekkujen riskien suhteen, kun on virallista, että Nato-jäsenyydellä on laaja tuki ja sitä tullaan hakemaan asap.
 

Götze

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kyllähän tässä vainoharhaisena tuo tuleva sunnuntai ja Macron vs Le Pen vähän jännittää. Macronin johto on gallupeissa kasvanut mutta mistäpä näitä ikinä tietää. En tiedä odottaako valtiojohtokin vähän tuota sunnuntain lopputulosta ja Macronin viedessä alkaa maanantaina puhelinlangat laulamaan Brysselin suuntaan. Jos Le Pen yllättää niin voihan se olla että otetaan aikalisä ja ainakin selvitetään sieltä päästä mielipidettä.

Noh, toivotaan Macronille hyvää väittelyä tänään ja jatkokautta sunnuntaina.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Ei kaikkien aikojen surkein hallitus sitten kuitenkaan. Ainoa oikea ratkaisu - ja se pystyttiin tekemään.
Jos korona ja rybyjen sekoilut olisivat läsähtäneet tuulettimeen Sipilän kauhugallerian aikana, tässä oltaisiin kuolleena katuojassa koko saatanan sakki. Vastoinkäymisiin nähden tässä on mennyt aika hyvin. Veloista voi vinkua sitten joskus myöhemminkin, kun tässä on oikeita asioita ollut ratkaistavana.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Ukrainan sota on osoittanut ettei neukkulaa kiinnosta tippaakaan sen mahdollinen sotilaallinen kyvykkyys kun kansanmurhakäsky on kertaalleen annettu, eikä tilanteesta peräännytä vaikka kompastutaan lähtötelineisiin eikä voittoa ole näköpiirissä millään lailla. Toisaalta sodan puuttuminen mm. Baltiasta kertoo 110% selkeästi ettei tuota käskyä anneta kohteisiin joiden puolustuskyky (osana liittoumaa) on riittävän monta kertaluokkaa puna-armeijan raiskaajalaumojen yläpuolella jopa neukkulan omissa (harhaisissa) arvioissa.

Luin kyllä koko viestisi, mutta mietitääs tätä loppuosaa. En usko väitteeseesi. Ei kukaan ole niin tyhmä, että lähtee sotaan jonka tietää häviävänsä. Venäjän kaltaisessa maassa se olisi presidentin itsemurha. Kyllä Putin lähti napsimaan helpon voiton Ukrainasta, mutta siellä oltiin ehditty valmistautua tulevaan hyökkäykseen. Ei Putin/Venäjä olleet ainoat hämmentyneet Ukrainan puolustuskyvystä, vaan kaikkialla oltiin sangen vakuuttuneita siitä, että Venäjä kävelee Ukrainan yli. Nyt niin ei käynyt, kiitos Ukrainan valmistautumisen ja nyt maahan virtaavan aseavun. Se, että sota jatkuu edelleen johtuu siitä, että tehtävä on kesken, tavoitteita ei ole saavutettu. Mutta kun voima on loppuunkäytetty, loppuu sota taatusti Venäjällä ihan niinkuin kaikkialla muuallakin. Kukaan ei pysty sotimaan ilman siihen vaadittavia resursseja.

Ei ollut sattuma, että Putin hyökkäsi juuri Ukrainaan. Tosiasia, ettei se ole Nato-maa, ei ole ainoa ratkaiseva asia, vaan Ukrainaan mentiin sen ja äiti Venäjän historiallisten kytkösten vuoksi. Mikäli Ukraina olisi antautunut kivutta, uskoisin Venäjän joukkojen painaneen Moldovaan. Syynä olisi ollut tuo fiksaatio 1914 rajoihin. Mikäli tuokin olisi onnistunut, voisin veikata, että seuravana vuorossa olisi ollut Balttia. Niiden puolustus ei ihan priimaa ole, ja silloin yhteenotto Naton kanssa olisi saatu pidettyä siedettävän pitisella rajalinjalla. No tuo ei nyt näillä näkymin ole toteutumassa, joten haaveet noista 1914 rajoista alkaa hiipumaan. Edelleenkin pitäisin pienen hajuraon Venäjän vs Putinin osuudesta raiskaajalaumojen kansanmurhakäskyihin.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Todetaan nyt ihan alkuun, että nuo 50 vuotta ja 50% ovat sinällään ihan täysin perseestä revittyjä lukuja; todella harva maa liittoutuisi ylipäätään koskaan minkään toisen maan kanssa noilla kriteereillä.

Jos kerran vastustat kuvailemasi kaltaisia sotilasliittoja, niin kuinka on sotilaallisen liittoutumattomuuden kanssa?

Kuvitellaan kaksi skenaariota: ensimmäisessä Suomi ei liity Natoon, toisessa liittyy niin nopeasti kuin pystyy. Muuten tilanne pysyy samana. Kumman Suomen tilanne on sinusta vakaampi valitsemallasi aikavälillä ja miksi?
Olikohan tää joku kompa? Kovin nuoresta henkilöstä tuo 50 vuotta voi tuntua hyvinkin pitkältä ajalta. Miljardi-investointeja suunnittelevalle yritykselle se on tavanomainen suunnittelujakso, jossa riskikartoitus tuolle ajanjaksolle on itsestään selvä osa toimintasuunnitelmaa. Aina ei pystytä ennakoimaan kaikkia muuttujia, mutta pirun tarkkoihin ennusteisiin päästään. Neuvostoliiton hajoaminen ennakoitiin -70 luvulla. No siihen ei mennyt 50 vuotta, mutta -70 ja -80 luvuilla maata pidettiin aika vankkana valtiona, eikä sen hajoamiseen uskonut kovin moni. Nuoripari parin mukulan kanssa aloittaessaan loppuelämän omakotitaloprojektia joutuu miettimään asuinpaikkansa tulevaisuutta aika tarkkaan tuon 50 vuoden jakson. Perseestä tuo ajanjakso ei tule, vaan siitä tosiasiasta, että tehtäessä todella merkittäviä päätöksiä se on minimi aika toimintaympäristön muutosten arviointiin.

Sitten nämä sun skenaariot. Jos tilanne pysyy samana (tänään vai vuodenvaihteessa vai huomenna oleva tilanne?) Isoja asioita puntaroidessa tehdään aina ensin arvio siitä, että onko tehtävä joku päätös. Jos tilanne pysyy samana, niin veikkaisin, että johtopäätös on, ettei tarvitse tehdä mitään päätöstä. Ja kaikki jatkuu kuten ennenkin, koska tilanne pysyy samana.

Se, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ei ole mikään syy kiipeillä seinille täällä. Venäjän hyökkäys saattaa olla myös etu Suomen Nato-sopimusta ajatellen. En ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että kaikki Natomaat olisivat viime vuoden puolella olleet avosylin vastaanottamassa 1300km uutta puolustettavaa rajaa Venäjää vastaan. Venäjän hyökkäys johti eurooppalaiseen riskianalysointiin, jossa hyvin tarkkaan perehdyttiin kunkin valtion puolustuskykyyn, joka Suomen osalta tuli yllätyksenä monellekin Natomaitten parlamenttaarikoista, jotka olivat omissa maissaan juustohöyläilleet puolustuspudjetteja vuosikymmenet.

Eli vastaukseni on - jos mikään ei muutu - niin nykyinen tilanne on vakaampi, koska silloin ei jouduta tekemisiin liittoutumisen mahdollisesti aiheuttamien jännitteiden kanssa.
 

Fordél

Jäsen
Saa olla vastaan, mutta sitten on syytä olla hyvät perustelu. "Suomi on kusessa ilman Ruotsia" on täysin pohjaton väite, kuten esim. Tuomiojan haihattelut yhteistyöstä Ruotsin kanssa.
Niin, kirjoittiko tästä kusessa olemisesta Saramo vai toimittaja Haapala? Itse en ole törmännyt, että Saramo olisi sanonut tällaista. Sen sijaan Saramo möläytti eduskunnassa persujen tukeneen Putinia, mikä ei ole järkevää tilanteessa, jossa kaivataan kansallista yhtenäisyyttä, ei eripuran ja vastakkainasettelun lietsontaa
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
En tiedä kenen agentti on vai onko kenenkään, mutta missä on Li Anderson? Kannattako Li Natoa, mutta ei voi sitä ääneen sanoa vaan nämä änkyrät päästetty lauteille?
Niin, kuinka moni nykyinen ministeri on sanonut kantansa julki? Ei vissiin kukaan. Vain perhevapaalla oleva Ohisalo?
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Niin, kirjoittiko tästä kusessa olemisesta Saramo vai toimittaja Haapala? Itse en ole törmännyt, että Saramo olisi sanonut tällaista. Sen sijaan Saramo möläytti eduskunnassa persujen tukeneen Putinia, mikä ei ole järkevää tilanteessa, jossa kaivataan kansallista yhtenäisyyttä, ei eripuran ja vastakkainasettelun lietsontaa
Saramo aiemmin tänään, että olisi katastrofi jos Suomi liittyisi ilman Ruotsia.

 
Suosikkijoukkue
JYP
Ei ollut sattuma, että Putin hyökkäsi juuri Ukrainaan. Tosiasia, ettei se ole Nato-maa, ei ole ainoa ratkaiseva asia, vaan Ukrainaan mentiin sen ja äiti Venäjän historiallisten kytkösten vuoksi. Mikäli Ukraina olisi antautunut kivutta, uskoisin Venäjän joukkojen painaneen Moldovaan. Syynä olisi ollut tuo fiksaatio 1914 rajoihin. Mikäli tuokin olisi onnistunut, voisin veikata, että seuravana vuorossa olisi ollut Balttia. Niiden puolustus ei ihan priimaa ole, ja silloin yhteenotto Naton kanssa olisi saatu pidettyä siedettävän pitisella rajalinjalla.
Jos vuoden 1914 rajat ovat tavoitteena, Ukrainan ja Moldovan jälkeen seuraavia kohteita olisivat paljon todennäköisemmin olleet Georgia ja Suomi. Jos taas unelmana on palauttaa Neuvostoliitto, silloin Georgian jälkeen vuorossa olisivat Keski-Aasian -stanit.

Joskus sanotaan, että valinta on tehtävä ruton ja koleran välillä. Tuo sananparsi sopii huonosti tähän tilanteeseen, vaikka Nato ja USA eivät ole mitään ihanneliittolaisia. Suomella on nyt enemmänkin edessään valinta ruton ja ehkä allergiasta johtuvan tukkoisen nenän välillä. Ja jos rivien välistä lukeminen tuntuu vaikealta, ensimmäinen viittaa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja jälkimmäinen Nato-hakemukseen.

Olen muuten samaa mieltä muutaman muun kirjoittajan kanssa siitä, että Venäjän Suomeen ja Ruotsiin kohdistamat uhkailut ovat todella ponnettomia. Toisaalta itse toimet voivat tietysti olla kovempiakin, mutta yleensä Venäjän pelikirjassa luotetaan nimenomaan siihen pelotteluun ja uhkailuun. Kreml tuntuu jo luovuttaneen Suomen suhteen.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Luin kyllä koko viestisi, mutta mietitääs tätä loppuosaa. En usko väitteeseesi. Ei kukaan ole niin tyhmä, että lähtee sotaan jonka tietää häviävänsä. Venäjän kaltaisessa maassa se olisi presidentin itsemurha. Kyllä Putin lähti napsimaan helpon voiton Ukrainasta, mutta siellä oltiin ehditty valmistautua tulevaan hyökkäykseen. Ei Putin/Venäjä olleet ainoat hämmentyneet Ukrainan puolustuskyvystä, vaan kaikkialla oltiin sangen vakuuttuneita siitä, että Venäjä kävelee Ukrainan yli. Nyt niin ei käynyt, kiitos Ukrainan valmistautumisen ja nyt maahan virtaavan aseavun. Se, että sota jatkuu edelleen johtuu siitä, että tehtävä on kesken, tavoitteita ei ole saavutettu. Mutta kun voima on loppuunkäytetty, loppuu sota taatusti Venäjällä ihan niinkuin kaikkialla muuallakin. Kukaan ei pysty sotimaan ilman siihen vaadittavia resursseja.

Ei ollut sattuma, että Putin hyökkäsi juuri Ukrainaan. Tosiasia, ettei se ole Nato-maa, ei ole ainoa ratkaiseva asia, vaan Ukrainaan mentiin sen ja äiti Venäjän historiallisten kytkösten vuoksi. Mikäli Ukraina olisi antautunut kivutta, uskoisin Venäjän joukkojen painaneen Moldovaan. Syynä olisi ollut tuo fiksaatio 1914 rajoihin. Mikäli tuokin olisi onnistunut, voisin veikata, että seuravana vuorossa olisi ollut Balttia. Niiden puolustus ei ihan priimaa ole, ja silloin yhteenotto Naton kanssa olisi saatu pidettyä siedettävän pitisella rajalinjalla. No tuo ei nyt näillä näkymin ole toteutumassa, joten haaveet noista 1914 rajoista alkaa hiipumaan. Edelleenkin pitäisin pienen hajuraon Venäjän vs Putinin osuudesta raiskaajalaumojen kansanmurhakäskyihin.
Toki naapurissamme uskottiin että Ukrainan miehitys on läpihuutojuttu, tarkoitan tuossa viestissäni että vaikka sen näki sokea otsallaan ensimmäisen vuorokauden jälkeen että tiedustelu on epäonnistunut monumentaalisesti ja valmisteltu voima ei tule riittämään mitenkään (ja tämä näkemys on vahvistunut sitä mukaa kun länsi sai rivit kasaan ja Ukraina aseistusta ja lisäksi neukkujen sotataito osoittautui täydeksi paskaksi, samoin kuin niiden priimaksi kuviteltu kalusto ja varusteet), niin siellä on puskettu silti kohta 2 kuukautta päätä seinään ja yritetään siviilejä terrorisoimalla saada Ukraina antautumaan, vaikka senkin tietää kukaan edes muutaman aivosolun omaava ettei tule tapahtumaan kun olisi sekin jo tapahtunut aikoja sitten jos olisi tapahtumassa.

Eli neukut järjestävät tolkuttomat siviiliuhriorgiat jos/kun sotilaallinen operaatio sakkaa, ja jatkavat sitä terrorisointia vaikka ainoa järkevä liike olisi vetää joukot kotikentälle nuolemaan haavoja ja ilmoittaa että nyt kävi näin.

Neukkula tuntuu ainakin aiemmin vetäneen melko hirveässä hubriksessa, mitä on pönkittänyt helpot voitot -08 Georgiassa, -14 sekasortoisessa Ukrainassa ja Syyriassa siviilejä ja erittäin heikosti aseistettuja kaartilaisia vastaan. Toki tämä Ukrainasta saatava turpasauna saattaisi antaa aihetta pohtia hartaasti että onko maalla varmasti sitä sotilaallista kykyä mitä putlerille on ylpeästi raportoitu löytyvän, mutta aivan mahdollista olisi että siellä tehdään nopea asukaslukumäärävertailu ja ilmoitetaan terhakkaasti suurkaanille että "no Suomessa olisi ainakin kymmenesosa Ukrainan asukkaista ja vain hieman enemmän kuin Georgiassa, että se on ihan suupala". Toki tuo kuulostaa skenaariona harhaiselta ja naurettavalta, mutta samaa voi sanoa Ukrainan sodan aktiivivaiheen jatkamisestakin ensimmäistä viikkoa pidemmälle, sekä luonnollisesti neukkujen perusteista hyökkäykselle.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Kyllähän nuo useat Vasemmistoliiton edustajien puheenvuorot vähän ontoiksi arvosteluiksi jäävät. Ovat vähän hidastusmentaliteetilla liikkeellä, mutta eivät suoraan kehtaa yya-sopimusta ehdottaa.
Demarien puolelta tuntuu tyydyttävän ainakin pitkin hampain olemaan NATOn kannalla.
 
Viimeksi muokattu:

kamrat

Jäsen
Suosikkijoukkue
urheiluseura HIFK
Kyllähän nuo useat Vasemmistoliiton edustajien puheenvuorot vähän ontoiksi arvosteluiksi jäävät. Ovat vähän hidastusmentaliteetilla liikkeellä, mutta eivät suoraan kehtaa yya-sopimusta ehdottaa.
Siellä on toki tajuttu väistämätön. Niinpä nyt voivat asettua hieman poikkiteloin ymmärtäen, että tällä ei ole vaikutusta suureen kuvaan, juna etenee, ja samalla haalivat irtopisteitä siltä kansanosalta, joka suhtautuu asiaan vähintään epäillen.
 

J_Boumedienne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Kärpät, Suomen palloilumaajoukkueet
Kyllähän nuo useat Vasemmistoliiton edustajien puheenvuorot vähän ontoiksi arvosteluiksi jäävät. Ovat vähän hidastusmentaliteetilla liikkeellä, mutta eivät suoraan kehtaa yya-sopimusta ehdottaa.
Demarien puolelta tuntuu tyydyttävän ainakin pitkin hampain olemaan NATOn kannalla.
Toisaalta Suldaan Said Ahmed kävi pitämässä hyvinkin NATO-myönteisen puheenvuoron, ja oli muutenkin erinomainen puhe. Joten Vasemmistoliitonkin suunnalla pienen pientä toivoa on, vaikka hyvin pettynyt olen esim. Saramon höpinöihin, ja siihen, että kielteinen suhtautuminen NATOon on junttautunut niin syvälle puolueeseen vielä tässäkin tilanteessa.

Muutenhan tämänpäiväinen eduskunnan keskustelu näytti erittäin valoisalta liittymisen suhteen. SDP:ltä olisin vielä toivonut selväsanaisempaa viestiä kiertelyn sijaan, mutta vihreä valo on onneksi syttynyt heidänkin suunnallaan - tai ainakin välkähtelee hennosti jo.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Edelleenkin pitäisin pienen hajuraon Venäjän vs Putinin osuudesta raiskaajalaumojen kansanmurhakäskyihin.
Putin ei ole varmasti antanut käskyä raiskauksiin tai kansanmurhan suorittamisiin. Venäjällä on tapana ettei likaisiin toimiin anneta suoraa käskyä. Siellä annetaan ymmärtää. Alaiset päättelevät enemmän tai vähemmän suorista signaaleista, mitä johto haluaa tapahtuvan. Näin johto ja päävastuulliset säilyttävät kiistettävyyden. Voivat vedota siihen ettei tämmöistä käskyä ollut annettu. Muodollisesti se on tottakin. Pääasia että kansanmurha hoituu.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Toisaalta Suldaan Said Ahmed kävi pitämässä hyvinkin NATO-myönteisen puheenvuoron, ja oli muutenkin erinomainen puhe. Joten Vasemmistoliitonkin suunnalla pienen pientä toivoa on, vaikka hyvin pettynyt olen esim. Saramon höpinöihin, ja siihen, että kielteinen suhtautuminen NATOon on junttautunut niin syvälle puolueeseen vielä tässäkin tilanteessa.
Ahmed taitaakin olla poikkeus Vasemmistoliitoissa. Hänhän ilmoitti Nato-myönteisen kantansa jo tuossa joku aika sitten muutenkin.

Lisäys: Tässä pidempi juttu asiasta:

 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ahmed taitaakin olla poikkeus Vasemmistoliitoissa. Hänhän ilmoitti Nato-myönteisen kantansa jo tuossa joku aika sitten muutenkin.
Suldaanin juuret eivät ole suomalaisessa kommunisti-idättämössä, eikä miehen suvusta mitä ilmeisimmin löydy Tammisaaressa leireilleitä, sota-aikana turvasäilöön laitettuja, eikä liioin taistolaisia. Suomalaisen tulipalokommunistin tavanomaiseen perimään liittyy satavuotinen porvariviha höystettynä Neuvostoliiton palvonnalla, Venäjän myötämielistelyllä ja patologisella USA-vastaisuudella. Tuolla taustalla voi olla todella hankala ottaa niin sanotusti lusikka kauniiseen käteen ja vetää faktoista johtopäätökset. Ei ole kuulunut ennenkään tapoihin noissa porukoissa. Eihän sitä muuten kommunistiksi olisi ryhdyttykään, jos järkipuhe menisi perille.

En tiedä, minkä prosessin kautta Suldaan on päätynyt laitavasemmistolaiseksi, enkä sitä, minkälaisista palasista hänen arvomaailmansa rakentuu, mutta NATO ei kuitenkaan osoittautunut hänelle periaatteelliseksi esteeksi. Pisteet erityisesti ryhmäpaineen sietämisestä. Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ensimmäisen NATO-myönteisen kansanedustajan rooliin asettumisesta on varmasti tullut myös ikävää palautetta ryhmän sisältä, kun tietää millaisia ärripurreja sieltä löytyy.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
En tiedä, minkä prosessin kautta Suldaan on päätynyt laitavasemmistolaiseksi, enkä sitä, minkälaisista palasista hänen arvomaailmansa rakentuu, mutta NATO ei kuitenkaan osoittautunut hänelle periaatteelliseksi esteeksi. Pisteet erityisesti ryhmäpaineen sietämisestä.
Vasemmistolaisuudesta en tiedä, mutta kokenut sotaa ennen tuloa Suomeen. Helpottaa pistämään asioita oikeaan järjestykseen.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Olikohan tää joku kompa? Kovin nuoresta henkilöstä tuo 50 vuotta voi tuntua hyvinkin pitkältä ajalta. Miljardi-investointeja suunnittelevalle yritykselle se on tavanomainen suunnittelujakso, jossa riskikartoitus tuolle ajanjaksolle on itsestään selvä osa toimintasuunnitelmaa.
Ei mikään yritys suunnittele 50 vuoden päähän. Kyllä isostakin investoinnista pitää saada rahat takaisin jo about 10 vuoden sisällä, vaikka puhuttaisiin öljy-yhtiöistä. Investointia ei aleta edes tehdä, elleivät erilaiset indikaattorit näytä vihreää sen suhteen, että investointi kannattaa. Isot investoinnit, esimerkiksi vaikka isot terästehtaat tai vastaavat, kyllä pysyvät pystyssä vuosikymmeniä, mutta se johtuu enemmän siitä, että vuosittain sen toimintaa jatketaan.

Aina ei pystytä ennakoimaan kaikkia muuttujia, mutta pirun tarkkoihin ennusteisiin päästään. Neuvostoliiton hajoaminen ennakoitiin -70 luvulla. No siihen ei mennyt 50 vuotta, mutta -70 ja -80 luvuilla maata pidettiin aika vankkana valtiona, eikä sen hajoamiseen uskonut kovin moni. Nuoripari parin mukulan kanssa aloittaessaan loppuelämän omakotitaloprojektia joutuu miettimään asuinpaikkansa tulevaisuutta aika tarkkaan tuon 50 vuoden jakson. Perseestä tuo ajanjakso ei tule, vaan siitä tosiasiasta, että tehtäessä todella merkittäviä päätöksiä se on minimi aika toimintaympäristön muutosten arviointiin.
50 vuotta sitten oli vuosi 1972. Neuvostoliitto oli olemassa. Saksa oli jaettu ja sitä terrorisoi Punainen armeijakunta. Vietnamissa sodittiin. Espanja oli diktatuuri.

Vuonna 1972 kukaan ei ollut vielä oikein kuullutkaan tietokoneista. Suomessa väritelkkari oli vielä harvinaisuus. Sinä vuonna Intel julkaisi 8008-prosessorin, jonka kaukainen jälkeläinen aloitti maailmanvalloituksen noin 15 vuotta myöhemmin. Ensimmäistä matkapuhelinta saatiin odottaa vielä se sama 15 vuotta: radio toimi AM- ja FM-taajuuksilla ja välitti audiosignaalia, ei digitaalista signaalia. Internetiä ei ollut, mutta ARPANET oli juuri pystytetty.

Mikä tahansa yritys, joka investoi vuonna 1972, ei olisi voinut millään ennustaa tapahtumia 50 vuoden päähän tähän aikaan. Puoli vuosisataa on aivan liian pitkä aika ennakoitavaksi.

Sitten nämä sun skenaariot. Jos tilanne pysyy samana (tänään vai vuodenvaihteessa vai huomenna oleva tilanne?) Isoja asioita puntaroidessa tehdään aina ensin arvio siitä, että onko tehtävä joku päätös. Jos tilanne pysyy samana, niin veikkaisin, että johtopäätös on, ettei tarvitse tehdä mitään päätöstä. Ja kaikki jatkuu kuten ennenkin, koska tilanne pysyy samana.
Kyllä isoja päätöksiä voi tehdä, vaikka sen hetkinen status quo voisi jatkua. Harvoin tietysti aletaan "kännissä ja läpällä" ravistelemaan olemassaolevaa tilannetta, jos siihen ei ole akuuttia tarvetta, mutta monet isot päätökset ovat sen kaltaisia, etteivät ne ensin ravistelekaan mitään. Otetaan vaikkapa Suomen päätös liittyä EU:hun. Ei se ollut juuri siinä tilanteessa pakollinen päätös, mutta sillä on ollut kauaskantoisia seurauksia.

Se, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, ei ole mikään syy kiipeillä seinille täällä. Venäjän hyökkäys saattaa olla myös etu Suomen Nato-sopimusta ajatellen. En ole ollenkaan vakuuttunut siitä, että kaikki Natomaat olisivat viime vuoden puolella olleet avosylin vastaanottamassa 1300km uutta puolustettavaa rajaa Venäjää vastaan. Venäjän hyökkäys johti eurooppalaiseen riskianalysointiin, jossa hyvin tarkkaan perehdyttiin kunkin valtion puolustuskykyyn, joka Suomen osalta tuli yllätyksenä monellekin Natomaitten parlamenttaarikoista, jotka olivat omissa maissaan juustohöyläilleet puolustuspudjetteja vuosikymmenet.
En minä ainakaan ole seinille kiipeilemässä. On ihan totta, että Nato-päätös olisi ollut sisäpoliittisesti vaikeampi ennen Venäjän hyökkäystä. Mutta siitä olen eri mieltä, etteivätkö Nato-maat olisi ottaneet Suomea jäseneksi viime vuonnakin. Ei Suomen puolustuskyvystä ole nyt mitään analyysia tehty, sitä on tehty jo todella pitkä aika. Neuvostoliiton olemassaolon aikana Suomea ei varmaan kovin vakavissaan Natoon kosiskeltu, mutta kyllä lännessä koetettiin pitää huolta siitä, ettei Suomi joudu kuristusotteeseen: Suomella on ollut hyvät suhteet mm. Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin todella pitkään. Ensimmäistä kertaa Suomea on pyydetty Natoon suunnilleen samalla hetkellä kun Neuvostoliitto romahti. Kyllä siellä ovi on ollut avoinna.

Suomen vuosikymmeniä kestänyt lähentyminen Natoon on kaikkea muuta kuin sattumaa. Molemmilla puolilla on ollut halua, tällaista kosiskelua ja kihlautumistakin mm. isäntämaasopimuksen muodossa.

Eli vastaukseni on - jos mikään ei muutu - niin nykyinen tilanne on vakaampi, koska silloin ei jouduta tekemisiin liittoutumisen mahdollisesti aiheuttamien jännitteiden kanssa.
Minusta kuluneen vuosikymmenen tilanne ei ole ollut mitenkään erityisen vakaa. Vielä 2000-luvun alussa saattoi itsellänikin olla jotain toiveita Venäjän suhteen, muttei enää pitkään aikaan. Minä toki olen vanha Nato-kannattaja ja ajattelen sillä tavalla, että yhteispohjoismainen puolustusliitto on Suomen paras turva, ja siihen päästään sillä, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon. Maiden samankaltaisuus lisää solidaarisuutta yli pakollisten velvoitteiden.

Baltian maista meille läheisin on Viro. Jos Ukraina tapahtuisi Virossa, niin minä en jaksa uskoa, että me voitaisiin liittoutumis- tai liittoutumattomuustilanteista riippumatta katsoa hommaa vierestä, jos meillä vain olisi omia voimia puuttua asiaan. Minusta olisi aika hirvittävä tilanne, että Viro olisi sodassa ja meillä hävittäjät seisoisi kentällä ja laivasto antaisi vieraan vallan pommittaa Tallinnaa. En tiedä, voitko kuvitella Ukrainan hävitystä meidän etelänaapuriin, mutta jos pystyt, niin koeta sitä. Luulen, että esimerkiksi puolalaiset ja slovakialaiset tuntevat sitä tuskaa juuri tällä hetkellä.

Jotta me ei jouduttaisi sellaiseen tilanteeseen, jossa meidän olisi pakko katsoa asiaa vierestä, niin parasta olisi liittoutua Viron ja Baltian maiden kanssa. Helpoimmin tämä onnistuu Natoon liittymällä.
 
Viimeksi muokattu:

jiihoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon Blues
Onko nyt näin? Itse olen jopa yllättynyt ettei sieltä tule parempaa uhkailua. Kaiken järjen mukaan nyt on se aika kun pitäisi lyödä ne konkreettiset uhkaukset pöytään mikäli semmosta on tulossa.

Aiboat kovat uhkaukset mitä sieltä on tullut on se että tuonne rajalle tulee lisää ukkoja asemiin. Sielläpähän ovat hyttysten syötävänä ja talvella munat jäässä. Ei vois vähempää kiinnostaa.
Tältä se omaankin silmään näyttää. Jonkin verran on räksytystä, jossa muistutellaan myös aikaisemmasta räksytyksestä, mutta mitään konkreettisia toimia ei ole kerrottu ainakaan julkisesti.

Ja roskaakin taas suolletaan väliin siitä, että ollaan annettu uusi varoitus, kuten ulkoministeri Haavisto Hesarin jutussa kertoo.

Venäjä varoittaa Suomea ja Ruotsia Nato-aikeista – Ulkoministeriö: ”Tuonut omat näkemyksensä esiin”
Nato | Venäjä varoittaa Suomea ja Ruotsia Nato-aikeista – Ulkoministeriö: ”Tuonut omat näkemyksensä esiin”

On kyllä joka tapauksessa tällainen uhkailu, on se sitten johonkin konkretiaan johtavaa tai ei, erittäin toimiva tapa saada suomalaiset entistä yhtenäisemmäksi mahdollisimman nopean NATO-liittymisen kannalle. Naapurilla on kohta uusi NATO-naapuri nopeammin kuin kumpikaan osasi kuvitella.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Neuvostoliiton olemassaolon aikana Suomea ei varmaan kovin vakavissaan Natoon kosiskeltu, mutta kyllä lännessä koetettiin pitää huolta siitä, ettei Suomi joudu kuristusotteeseen: Suomella on ollut hyvät suhteet mm. Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin todella pitkään.
Silloin meillä oli YYA eli olimme neukkulan etupiiriä. Ei ollut NAto mahdollinen. Suomi oli oikeastaan järjestelmien taistelutanner. CIA on rahoittanut SDP:tä.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Silloin meillä oli YYA eli olimme neukkulan etupiiriä. Ei ollut NAto mahdollinen. Suomi oli oikeastaan järjestelmien taistelutanner. CIA on rahoittanut SDP:tä.
Demarien käsi on aina löytänyt jollekin lompakolle, 50-luvun taikaseinä. Kepu on taasen tottunut mahorkalta tuoksuvaan valuuttaan...
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Silloin meillä oli YYA eli olimme neukkulan etupiiriä. Ei ollut NAto mahdollinen. Suomi oli oikeastaan järjestelmien taistelutanner. CIA on rahoittanut SDP:tä.
Juu. Olen sekä tässä ketjussa että yksityiselämässä koettanut kertoa ihmisille sitä, että Suomen suhde länteen on pidempi kuin moni äkikseltään arvaisi, ja että sille suhteelle on olemassa ihan loogiset syyt: ja tästä syystä Suomen Nato-jäsenyys ei ole mikään yhtäkkinen tunnekuohussa tuleva ratkaisu, vaan todella, todella pitkän prosessin tulosta.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
Minä olen tulkinnut niin, että Suomen sotilaallinen neutraalius kylmän sodan aikaan oli mahdollista vain, koska voimalla (NL) oli vastavoima (Nato / Yhdysvallat). Yhdysvallat pyrki kyllä parhaansa mukaan lännettämään Suomea pehmein keinoin, mutta Suomi ei ollut niin merkittävä että sen vuoksi olisi NL:n kanssa avoimeen konfliktiin lähdetty.

Sama pätee myös toiseen suuntaan. NL sieti Suomen muodollisen neutraaliuden, koska Yhdysvaltain vaikutuksen vuoksi katsoi parhaaksi pysytellä pehmeissä keinoissa Suomea vastaan. Ja toisaalta YYA:n myötä katsoi saavuttaneensa riittävän vahvan vipuvarren Suomessa.

Suomessa YYA-ajan poliitikot vieläkin röyhistelevät rintaansa kuinka hienosti Suomi hoiti oman ulkopolitiikkansa tasapainoilemalla idän ja lännen välissä itsenäisenä. Tässä on vähän itsensä kusettamisen makua. Tasapaino säilyi koska lännestä päin salaa avustettiin pysymään tasapainossa jos meinasi liikaa keikahtaa itään.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Puheet ja uhkailut sieltä suunnasta ovat kovia.
Minusta ei. Äänenpainot ovat minusta ehkä jopa lieventyneet verrattuna vaikka viime syksyyn tai vastaavaan.

Jos eivät sitten reagoi mitenkään, tai tyytyvät johonkin väsyneeseen informaatiovaikuttamiseen ja kyberhylkkäyksiin, niin siinä taas maan maine surkimuksena kasvaa kohisten. Jotta kasvot yritetään säilyttää edes omien parissa, jotain on aivan pakko tehdä.
Kannattaa muistaa, että jokaisessa kovassakin lausunnossa Venäjä ei ole suoranaisesti sanonut, että mitä tekee. Pahimmillaankin se on vain sanonut, että liittymisellä tulee olemaan seurauksia Venäjän puolelta, mutta mitä, se on jätetty määrittelemästä. Jo tämän ketjun alkupuolella mietin sitä, että on ihan fifty-sixty, että Venäjä on oikeasti nostanut kädet pystyyn asian kanssa, ja ne seuraukset tulevat olemaan jotain itärajan takaisten tukikohtien uudelleenryhmittelyä. Se on oikeasti ihan varteenotettava mahdollisuus, vaikka toki meidän kannattaa varautua paljon pahempaan.

Vaikka toistaiseksi mitään suunnitelmaa ei olisi ja ajatellaan että uhkailu on tehokasta, niin pian siellä tulee hätä käteen kun huomataan, että jottain tarttis tehdä. Sitten paniikissa keksitään joku hyvä moovi. Saas nähdä, mitä murhaaja-raiskareiden hihasta löytyy.
Voi olla, mutta on muitakin vaihtoehtoja. Neuvostoliitto/Venäjälle Suomi on ollut oikeastaan jo ensimmäisestä maailmansodasta lähtien optio. Toisessa maailmansodassa tuota optiota lähdettiin lunastamaan, ja se osoittautui vähän kalliimmaksi kuin ajateltiin. Kylmän sodan aikainen jakso Suomen historiassa on ollut paljon kiinni siitä, että mikä on "Suomi-option" lunastamisen hinta eli onko se realisoitava nyt, vai jätetäänkö vielä auki tulevaisuutta varten.

Neuvosto-Venäjä ei Suomesta kaipaa mitään muuta kuin jalansijaa Itämerelle, jos sillä on tällä seudulla rähinöitä jonkun kanssa. Neuvostoliiton aikana tuota painetta helpotti se, että Baltian maat olivat sen alusmaita. Neuvostoliiton romahdettua Venäjälle jäi Suomenlahdella optioksi ainoastaan Suomi - ja Suomi-optiossa on toki katsottava myös pohjoista ulottuvuutta!

Suomi on kuitenkin koko ajan itse varautunut nimenomaan tähän turvallisuusuhkaan eli siis Neuvosto-Venäjän massiiviseen maasotaan, jolla pyritään ottamaan jalansija Itämerelle. Se puolestaan on Neuvosto-Venäjälle sotilaallisesti relevantti manööveri, jos se on sodassa tai aikoo sotia läntisemmän Euroopan kanssa. Toisin sanoen, vaikka Neuvosto-Venäjällä on koko ajan ylläpidetyt suunnitelmat Suomen haltuunotosta, niin sen hinta ymmärretään ja (toivon mukaan kallis) "Suomi-optio" lunastetaan vasta sitten, kun se on strategisesti ehdottoman tärkeää jotain muuta tarkoitusta varten.

Jo pitkään Venäjä on kuitenkin laskenut Suomen länsivaltioksi. Jo Suomen EU-jäsenyyden kautta "Suomi-option" lunastaminen johtaa melko ennalta-arvaamattomaan lopputulokseen, josta syystä Venäjälle EU onkin yksi tärkeimpiä "vastustajia" sen ekspansiivisessa ulkopolitiikassa. Kuten tässä ollaan puhuttu jo varmaan 15-20 vuotta, yhtenäinen EU on kaikkea muuta kuin Venäjän etu, se mieluummin pitää EU:n hajanaisena.

Venäjän pyrkimykset eivät kuitenkaan välttämättä ole onnistuneet. Se ei ehkä omasta näkökulmastaan katsoessaan ymmärrä, että eurooppalaisten instituutioiden perusominaisuus on keskenään riiteleminen. Yksimielisyyden hetket ovat ohikiitäviä, ja sen Venäjä katsoo heikkoudeksi.

Tämän pitkän vuodatuksen pointti on se, että jo pelkästään Suomen liittyminen EU:hun teki "Suomi-option" lunastamisesta riskialtista, se on vienyt Suomen muiden Euroopan valtioiden syleilyyn, sen takia sotilaallisissa suunnitelmissa Suomi siellä päässä jo luetaan länsivaltioksi ("epäystävälliseksi maaksi"), ja siksi Suomen Nato-jäsenyys ei välttämättä lopulta aiheuta mitään isoja reaktioita. Suomen ja Venäjän raja on kuitenkin Venäjälle itselleen yksi sen rauhallisimmista ja turvallisimmista rajoista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös