Kovasti puheluissa ollut että 2% ylittyy lähiaikoina hx- ja laivue 2020- hankeiden takia. Suomessa ei kuitenkaan esimerkiksi rajavartioita lasketa puolustusmenoihin kuten monessa verrokki maassa. No eipä ainakaan tulevalla hallituskaudella tule 2% olemaan mikään ongelma kun puolueesta toiseen tuntuvat nyt tajuavan puolustuksen merkityksen. Jos ja kun putte rauhoittuu, niin silloin pitää olla pelisilmää, että tämä on vaan tyyntä myrskyn edellä ja jatkaa puolustusmenojen kasvua.
En oikeastaan tarkoita tätä. Luulen, että pitkällä aikajänteellä Suomen puolustusbudjetti pysyttelee eurooppalaisella keskitasolla, ehkä karvan verran päälle.
Se, mitä tarkoitan, on se, että ihan varmasti tässä vuosien mittaan tulee Naton kanssa vääntöä siitä, että mihin se 1.5-2% käytetään. Kun kylmä sota päättyi, niin eivät silloiset Nato-maat "randomilla" ajaneet aluepuolustusta alas ja keskittyneet nopeisiin joukkoihin - ei, koska silloin nähtiin asia sillä tavalla, että alueellinen puolustus oli turhaa, kun Neuvostoliiton uhka oli kadonnut. Alettiin keskittyä nopeasti liikuteltaviin joukkoihin ja katse suunnattiin Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolelle.
Sellaisten joukkojen varustaminen ja ylläpitäminen tulee maille raskaaksi. Poikkeuksena tästä on toki Saksa, mutta siihen liittyy paljon enemmän historian painolasti - yksinkertaisesti vain toisen maailmansodan jäljiltä saksalaiset sotilaat ja panssarit vieraalla maalla kuulostavat pahaenteiseltä. Se voi nyt muuttua Ukrainan sodan seurauksena, kun Ukrainan maaperällä taas jälleen kerran saksalaiset ja venäläiset panssarit ottavat mittaa toisistaan. Toinen muutos, jota Saksan suhteen ennustan, on se, että wanha liittolainen Suomi tulee jälleen kerran Saksan liittolaiseksi. Olen lähes 99% varma, että saksalaiset kuuntelevat paljon mieluummin suomalaisten ehdotuksia, kuin vaikkapa puolalaisten. Suomella onkin ihan maailmanluokan paikka vaikuttaa Saksaan poliittisesti niin, että siitä vähitellen tulee jälleen sotilaallinen suurvalta - tai jos ei suurvalta, niin ainakin tuollaista hyvää eurooppalaista keskitasoa. Ehkä saksalaiset eivät tahdo sotilaalliseksi suurvallaksi edes suomalaisten painostuksesta...
Suomen ja Naton välille tulee minun mielestäni aikanaan ihan varmasti vääntöä siitä, että paljonko puolustusbudjetistaan Suomi laittaa aluepuolustukseen eli siis reserviläisarmeijaan ja sen varustamiseen, jota ei voi irroittaa Naton operaatioihin, ja paljonko Suomi laittaa joukkoihin, joita Nato voi liikutella. Onko suhde 50-50? 25% Nato-joukkoihin ja 75% omiin joukkoihin? Jotain muuta?
Lisäksi luulen, että sekä Suomea että Ruotsia halutaan Norjan mukaan valvomaan arktista aluetta, ja se puolestaan tarkoittaa vähintään lennoston kasvattamista suhteessa maavoimiin. Ruotsi on tähän paremmin valmis, Suomella voi olla tekemistä. Samalla kuitenkin sekä Suomea että Ruotsia vedetään Itämeren puolustamiseen niin maa-, meri- kuin ilmavoimien osalta.
Nyt joku voi ajatella, että eihän Venäjä nyt voi olla Natolle niin iso uhka varsinkaan nyt Ukrainan sodan jäljiltä. Miksi ei voi olla? Etelä- ja Pohjois-Korean raja on edelleen yksi tiukimmin valvotuista rajoista, vaikka Pohjois-Korea on kaikin puolin lilliputti verrattuna eteläiseen naapuriinsa. Venäjällä on kaikki saumat muuttua tuollaiseksi valtavan kokoiseksi Pohjois-Koreaksi, jolla on tuhansittain ydinaseita ja joka hämmentää koko ajan Euroopan itäsiivellä - eli siis Suomen rajanaapurina.
Pidemmällä tähtäimellä uskon siis siihen, että puolustukseen on tulossa muutoksia. Koska Nato joka tapauksessa haluaa liikuteltavia joukkoja eikä Suomen puolustusbudjetti veny rajaansa pidemmälle, niin uskon, että Suomen ja Naton välillä tullaan ajan kanssa kiistelemään todella paljon siitä, että paljonko Suomi saa laittaa omaan aluepuolustukseen (reserviläisarmeija) ja mitä kaikkea siihen lasketaan mukaan.
Kun noita vääntöjä sitten aikanaan käydään, niin toivon kovasti, että Suomi tekee asiassa paljon yhteistyötä Norjan ja Ruotsin kanssa. Ruotsilla on sekä asemansa että budjettinsa kanssa enemmän liikkumavaraa kuin Suomella, ja Suomella olisi tarjota Norjalle liikkuvaa sodankäyntiä vastaan (Norja sitä joka tapauksessa omista tarpeistaan tarvitsee) vahvempi maavoimien presenssi pohjoisessa.
Mutta tämä siis tällaisena spekulaationa. Elämme jännittäviä aikoja, mutta veikkaan, että saamme kaikenlaista jännittävää vastaamme myös tulevaisuudessa :)