Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 094 232
  • 10 333

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Tämä varmaan loppujen lopuksi liittyy tähän aiheeseen, koska kyseessä on suomalainen varusmies/reserviläinen vs. ammattiarmeija:


Olisin itse asiassa uskonut viime keväällä, että Suomen PV tekee enemmänkin tällaista positiivista markkinointimateriaalia. Itse asiassa tämä nykytilanne somessa tuntuu minusta vähän hukatulta mahdollisuudelta. Enemmänkin me oltaisiin voitu mainostaa tämän kaltaisilla pätkillä.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Laitetaanpa tänne Nato-ketjuun: Brussum vai Norfolk?


Itse näin äkikseltään ajateltuna sanoisin, että Norfolk. Ymmärrän kyllä tosi hyvin, että Brussumilla on puolensa ja Norfolkin valinta jakaisi Itämeren pohjoiseen ja eteläiseen blokkiin, mutta itse näen Suomen ja Ruotsin kriittisenä palasena moneen ilmansuuntaan, myös täältä pohjoiseen ja navan yli Kanadaan ja Yhdysvaltoihin.
 

Visiiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue, Kuopion KalPa
Suomi on paiskinut töitä 9 kuukautta saadakseen Turkin hyväksynnän ja nyt sitten muutama viikko ennen huippukokousta Erdögaani täräyttää julkisuuteen ettei suomen panos ole riittävä. Tässäkohtaa tulee Ulkoministerimme ottaa luuri käteen, soittaa Erdogäänille ja toivottaa klassien suomi- tv-viihdesarjan sanoilla :
"HAISTA SINÄ MURSU PASKA!"
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Suomi on paiskinut töitä 9 kuukautta saadakseen Turkin hyväksynnän ja nyt sitten muutama viikko ennen huippukokousta Erdögaani täräyttää julkisuuteen ettei suomen panos ole riittävä. Tässäkohtaa tulee Ulkoministerimme ottaa luuri käteen, soittaa Erdogäänille ja toivottaa klassien suomi- tv-viihdesarjan sanoilla :
"HAISTA SINÄ MURSU PASKA!"
Valitettavasti emme voi tehdä noinkaan. Eiköhän tässä nyt vaan odotella, että Erdo saa hoidettua itselleen vaaleissa selvän enemmistön ja sitten ihmetellään taas. Täyttä teatteriahan nämä neuvottelut ja Unkarin delegaatiotkin ovat. Typeräähän se on leikkiä mukana, mutta sellaista se on.

Tai sitten Turkki ilmoittaa kohta Suomen ratifioinnista. Saa nähdä.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK

WildCore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Venäjä ennen 24.2.2022: Ilmatilaloukkauksia Suomen ja Ruotsin ilmatilassa jatkuvasti. NATO:n laajentumista Venäjän rajoille ei sallita.

Venäjä noin vuotta myöhemmin: Suomi kohtalaisen lähellä NATO:a, Ruotsi vähän perässä ja jenkkien valvontakoneet pyörii jatkuvasti oman rajan tuntumassa.

 

puuntakaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ipa Ipandeerus
Turkin ilmavoimathan pudottivat heidän ilmatilassa lentäneen venäläishävittäjän pari vuotta sitten. Toivottavasti sama käy täällä, kun venäläiset seuraavan kerran testaavat Suomen Ilmavoimien reagointia.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Viimeksi muokattu:

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Kyllä se homma vaan etenee Turkissa. Skeptikko minussa ei vieläkään silti suostu vaikenemaan, vaikka ei se enää huuda, vaan vähän kähisee.
Tuolla ratifiointiketjussa sanoin Niinistön vierailusta Ankarassa näin:

Toki näin on, mutta vähän veikkaan, että Erdogan haluaa antaa itsestään sellaisen kuvan, että kun hän jotain sanoo, niin sitten se tapahtuu. Minusta siis olisi Erdoganille itselleen melkoinen kolaus, että hän järjestää juhlatilaisuudet ja sanoo, että nyt ratifioidaan, ja sitten se jostain syystä ei tapahtuisikaan.
Tästä syystä olen suht luottavainen asian ripeään edistymiseen. Olisi Erdoganille itselleen melkoinen takaisku, jos hänen hallintokoneistonsa tai puolueensa alkaisi nyt asiasta kiukutella.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Sekalaisia Nato-juttuja, ei mitään kovin ihmeellistä, mutta Nato-intoilijat tietysti lukevat vähän vaatimattomammatkin uutiset. Kivisen vierailu Yhdysvalloissa:


Kommentti liittyen sekä vierailuun että Pohjoismaiden aikeeseen yhdistää ilmavoimansa:

 

Kaukalonreuna

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kohta siis maalissa. Jepa! Aamukaffetta juodessa tuli katseltua vuoden takaisia videoita internetin ihmeellisessä maailmassa, mm. Putinin sodanjulistus, Niinistön "vain sodan kylmät kasvot näkyvillä", Niinistön "you caused this, look at the mirror". jne. Putinin sodanjulistus ja sitä seuraava Niinistön ja Marinin tiedotustilaisuus 24.2.2022 aiheuttaa edelleen hieman kylmiä väreitä, muistan sen kuin eilisen.. ikinä en uskonut että näinkin nopeasti oltaisiin enemmän turvassa kuin koskaan, tai ainakin meillä on enemmän kavereita kuin koskaan itsenäisyyden aikana.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Ymmärrän siis hyvin, miksi täällä iloitaan ja iloitsen suuresti itsekin. Täytyy kuitenkin koko ajan muistaa, että Nato-jäsenyys tuo myös omat velvoitteet liittoumaa kohtaan. Vastaavia velvoitteita meillä ei ole koskaan vielä ollut. Suomen kaltainen vastuuntuntoisen maan tulee ottaa ne vakavasti ja näin myös teemme. Juhlan jälkeen siis koittaa arki ja työ liittouman yhteisen puolustuksen vahvistamiseksi. Se arki voi tuoda eteen vielä vaikka mitä haasteita, mutta parasta on, että emme ole enää yksin.
Meillä niitä haasteita - joissain uusissa jäsenmaissa esimerkiksi Afganistanin operaatiossa kuolleet ovat olleet valtava poliittinen kriisi! - onneksi ainakin näissä kaikkein karuimmissa asioissa hieman hälventää se, että Suomi on aina ollut aktiivinen YK:n rauhanturvahankkeissa, ja joitain suomalaisia on niissä menehtynytkin.

Silti se kerta, kun ensimmäinen suomalainen NATO-sotilas tulee sinkkiarkussa on kiinnostava tilanne debatteineen. Siihen on syytä jo valmistautua.
Eri ketjuun vastaus, koska ei oikein sovi ratifioinnin seurantaan.

Mielestäni on hyvä asia, että nyt Suomi todennäköisesti osallistuu monikansallisiin operaatioihin aktiivisemmin ja oikeasti sillä sotimispainotuksella. Eli siis jos johonkin lähdetään, lähdetään lähtökohtaisesti sotimaan. Rauhanturvaaminen tulee toki mukana, riippuen operaation luonteesta. Vaikka voikin kuulostaa härskiltä, niin mielestäni aktiivinen osallistuminen mahdollisiin sotatoimiin on hyvä keino ylläpitää sotilaallisia kykyjämme ja yhteistoimintaa muiden jäsenmaiden kanssa.

Suomen kontribuutio näissä operaatioissa olisi silti rajallinen, niin todennäköisesti näistä selvittäisiin vapaaehtoisesti lähtevien voimin(?). Kyssäri siksi, että taitaa meidän ammattisotilaat olla pitkälti aliupseereita ja upseereita. Mistä siis saadaan vapaaehtoisina ne sotamiehet? Sopimussotilailla kenties? Ensinnäkään reserviläisiä ei voi lähettää ulkomaille sotimaan ja toisekseen se olisi jossain määrin kyseenalainen ratkaisu, jos siis olisi ylipäänsä mahdollista. Onhan noista rauhanturvaoperaatioista varmasti kertynyt arvokasta tietoa ja osaamista, mutta itse sotilasoperaatioihin osallistuminen muuttanee tuon opin laatua enemmän siihen suuntaan, joka varsinaisesti hyödyttäisi myös siinä ikävässä tilanteessa, jossa Suomessa jouduttaisiin taistelemaan (toivottavasti ei ikinä). Tämän saatavan opin hinta voi sitten konkretisoitua tappioina, joka on sitten täälläkin vain käsiteltävä. Mutta ikävä kyllä, vaikka harjoittelu on ehdottoman tärkeää ja hyödyllistä, ei mikään silti korvaa aitoa tilannetta, eli sotimista. Parempi vain, että nuo sodat käydään jossain Jumalan selän takana, kuin täällä koti-Suomessa.

On myös todettava, että aika hiljaistahan juuri tällä hetkellä on NATO:n operaatioiden kannalta maailmalla, juu on pientä presenssiä siellä täällä, mutta mitään vähänkään merkittävämpää ei juuri nyt ole meneillään (saa korjata, jos olen väärässä). Lähi-Itään tuskin Jenkit, tai kukaan muukaan kovin herkästi uudelleen koskee, Iran lienee hyvin hyvin epätodennäköinen kohde ja todennäköisesti enempi amerikkalaisten oma operaatio, jos ylipäänsä mitään tapahtuu. Ukrainaa nyt toki sietäisikin mennä auttamaan, jotta terroristinen raiskausmurhailu loppuisi, mutta tuossa tilanteessa Suomen lienee vain tärkeämpää varmistaa omat alueensa, onhan vihollinen suoraan naapurissamme. Tosin taitaapi Ukraina joutua selviämään yksinään (mittavan ase-avun turvin toki), ei NATO enää tähän nykyiseen sotaan fyysisesti tule sekaantumaan, se olisi sen jo tehnyt, jos olisi ollut tehdäkseen. Kaippa jonkinlaisen tilanteen poikasen aktivoituminen Bosnia-Serbia akselilla on myös mahdollinen.

Taiwanin tilanteen eskaloituminen lienee melkein se kaikista mahdollisin skenaario, jos sekään. Miten mahtaisi tuossa tilanteessa olla, olisiko NATO-operaatio, vai enempi asianosaisten, eli joku USA + Japani + Australia + Taiwan koalitio? Mikäänhän ei kaiketi estäisi NATO:a sekaantumasta, onhan Taiwankin kravun kääntöpiirin pohjoispuolella. Ja mielestäni Kiinan mahdollisen hyökkäyksen pitäisi koskettaa koko NATO:a. Jos ei minkään muun takia, niin siksi, että tuhoamalla ja alistamalla Taiwan saadaan maailman elektroniikkamarkkinat totaalisen sekaisin ja pitkäksi aikaa. Ottaen huomioon miten tärkeää elektroniikka nykyään on, Taiwanin roolia maailmassa mielestäni vähätellään. Jos maa, joka tuottaa noin 90 % maailman mikrosiruista tuhotaan, tai alistetaan meille vihamielisen maan alaisuuteen, olemme kusessa.
 
Viimeksi muokattu:

L4E

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauma Luk
Pitäisi kait jo avata ketju Suomi Natossa!

Nyt kun kaikki näyttää olevan hyvin, pitäisi päättää tai vastaan ottaa päätös kumman Naton esikunnan alla ollaan. Seksistä tietty että jenkkien ja näyttää mediassa olevan ylikorostettuna.

Suomen ja Ruotsin sisämeri on kuitenkin Itämeri. Ei ainuttakaan laivastotukikohtaa arktisella. Täällä kulkee kaikki kauppalaivamme ja siitä pidettävä kiinni ja ehkä inan Viron ilmatilasta täältä Itämeren pohjoiselta laidalta.

Jos ja kun Ruotsikin liittyy, niin ehkä molemmilta lennosto sinne pohjoisen alaisuuteen(+ tietty muuta kivaa). Jotain armejakunnan peliä pohjoisen alaisuuteen.

Itse ainakin näen Itämeren Suomen ja Ruotsin pääpuolustus kohteena. Eli Hollanti on vastaus ellei rakenneuudistuksia tule :).
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Nyt kun kaikki näyttää olevan hyvin, pitäisi päättää tai vastaan ottaa päätös kumman Naton esikunnan alla ollaan. Seksistä tietty että jenkkien ja näyttää mediassa olevan ylikorostettuna.

Suomen ja Ruotsin sisämeri on kuitenkin Itämeri. Ei ainuttakaan laivastotukikohtaa arktisella. Täällä kulkee kaikki kauppalaivamme ja siitä pidettävä kiinni ja ehkä inan Viron ilmatilasta täältä Itämeren pohjoiselta laidalta.

Jos ja kun Ruotsikin liittyy, niin ehkä molemmilta lennosto sinne pohjoisen alaisuuteen(+ tietty muuta kivaa). Jotain armejakunnan peliä pohjoisen alaisuuteen.

Itse ainakin näen Itämeren Suomen ja Ruotsin pääpuolustus kohteena. Eli Hollanti on vastaus ellei rakenneuudistuksia tule :).
Tämä onkin tiukka valinta! Olen samaa mieltä, Brunssum sopisi Etelä-Suomelle ja -Ruotsille kuin nenä päähän, mutta sitten taas Pohjois-Suomelle ja -Ruotsille Norfolk sopisi kuin nenä päähän.

Heitetään peliin musta hevonen - AFNORTH:


Viime keväänä, kun Suomen Nato-jäsenyys oli jo vähän muutakin kuin pilkettä Bidenin ja Niinistön silmäkulmassa, joku asiasta perillä oleva spekuloi, että jos Pohjoismaat haluaisivat perustaa AFNORTH:in uudestaan, niin ne todennäköisesti saisivat tehdä sen. Eli perustetaan tänne esikunta, joka on puoliksi Norfolkissa ja puoliksi Brunssumissa, puoliksi Arktisella alueella ja puoliksi Itämerellä?
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Pitäisi kait jo avata ketju Suomi Natossa!
Tähän asiaan muuten se, että kyllä! Pikaisella haulla Suomen Nato-taivalta on seurattu kolmessa ketjussa:

"Oikea" Nato-ketju: Nato

Tämä ketju: Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

Ratifioinnin seurantaketju: Suomen Nato-jäsenhakemuksen ratifioinnin seurantaketju

Näkisin kaksi vaihtoehtoa: (1) Muutetaan tämän ketjun otsikkoa "Suomi hakee Nato-jäsenyyttä" --> "Suomi Naton jäsenenä", tai (2) jatketaan "oikeassa" Nato-ketjussa. Molemmat passaavat, vaikka varmaan itse mieluusti jatkaisin Natosta kirjoittamista nyt jäsenyyden jälkeisellä ajalla siinä "oikeassa" ketjussa. Syy on se, että vähitellen Nato-asioista tulee aika lailla synonyymejä Suomi Natossa -asioiden kanssa, koska niistä jokainen jollain tavalla vaikuttaa Suomeen.

Onko @Moderaattorit :eilla kantaa asiaan?
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Ymmärrän siis hyvin, miksi täällä iloitaan ja iloitsen suuresti itsekin. Täytyy kuitenkin koko ajan muistaa, että Nato-jäsenyys tuo myös omat velvoitteet liittoumaa kohtaan. Vastaavia velvoitteita meillä ei ole koskaan vielä ollut. Suomen kaltainen vastuuntuntoisen maan tulee ottaa ne vakavasti ja näin myös teemme. Juhlan jälkeen siis koittaa arki ja työ liittouman yhteisen puolustuksen vahvistamiseksi. Se arki voi tuoda eteen vielä vaikka mitä haasteita, mutta parasta on, että emme ole enää yksin.
Tähän aiheeseen jotain omia mietteitä.

Suomen puolustus on tähän saakka nojannut varusmiespalvelukseen ja reserviläisarmeijaan. Olen siinä käsityksessä, että jo ihan koto-Suomessakin väännetään siitä, mikä kaikki reservin ylläpidossa lasketaan puolustusmenoiksi, ja että asiassa on vääntämistä muiden Nato-maiden kanssa sitten, kun katsotaan paljonko puolustusmenoihin maat käyttävät.

Nato - kokonaisuutena - haluaa Suomelta ihan varmasti tarpeen mukaan liikuteltavaa sotavoimaa ja sitä reserviläiset johto- ja koulutusosastoineen eivät ole. Tässä vuoden mittaan on ollut jotain sellaista arviota, että Nato haluaisi Suomelta prikaatin (n. 3000-5000 sotilasta) verran joukkoja kalustoineen, ja Ruotsilta kaksi, toisen etelään ja toisen pohjoiseen.

Tästä tulee ihan varmasti vääntämistä, samoin kuin siitä, miten Suomen reserviin nojaava aluepuolustus liitetään Naton tarpeisiin kasattuihin joukkoihin. Olettaisin, että Suomen Nato-joukot koetetaan rakentaa nykyisten valmiusjoukkojen pohjalle.

Oma oletus on myös se, että pidemmällä tähtäimellä reservin määrää lasketaan ja koulutustasoa pyritään nostamaan. Syynä pidän sitä, että aikanaan puolustus tulee nojaamaan vahvemmin liittolaisten liikuteltavaan kapasiteettiin. Venäjä on ollut Suomelle yksinään iso mörkö, mutta sen voimat suhteessa Natoon ovat rajalliset eli sen voi olla tosi hankala saavuttaa tarvittavaa alueellista ylivoimaa Natoa vastaan, kuten se voi saavuttaa yksinäistä Suomea vastaan - ja Suomella kun ei oikein ole kuin yksi turvallisuushuoli.

Toisaalta luulisin, että pitkälle tulevaisuuteen Nato haluaa Suomen ensisijaisesti huolehtivat itärajasta pitkälle omin voimin, joten en usko, että aluepuolustuksesta luovutaan. Se kun antaa Natolle pelivaraa suhteellisen huokealla hinnalla.

- - -

Myöhäinen lisäys: Hesarissa juttua Suomesta ja Natosta:


Ketjua seuranneille ei mitään kovin kummallista uutta.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös