Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun entisen rehtorin, kenraalimajuri evp. Karlis Neretnieksin mietteitä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä:
Suomen ja Ruotsin on vakuutettu vanhoina Nato-kumppaneina sujahtavan ongelmitta liittokunnan jäseniksi. Todellisuudessa liittyminen edellyttää monen asian järjestämistä ja ajattelemista uusiksi – niin kahdessa uudessa jäsenmaassa, muissa Pohjoismaissa kuin myös Natossa.
www.mtvuutiset.fi
Tämän ketjun vakiolukijoille tarjolla on lähinnä kertausta. Mutta jos nämä asiantuntijoiden nykyiset spekulaatiot jotain kertovat, niin sen, että tässä ketjussa porukka on jo keväällä - kun Nato oli vasta "prosessi" Niinistön kielen päällä - ollut hyvin perillä asioista.
Lyhyesti sisällöstä. Neretnieskin mukaan Nato perustanee uudestaan pohjoisen alueellisen esikunnan (AFNORTH, 52-94). Hänen mukaansa siis jos pohjoismaat tätä ehdottavat, niin se myös tapahtuu.
Neretniekskin on sitä mieltä, että pohjoismaat yhdistävät ilma- ja merivoimat jollain tavalla yhden esikunnan alle, ja hänenkin mukaansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys tarjoaisi Pohjoismaille mahdollisuuden esimerkiksi tankkauskoneiden ja ilmakuljetuskaluston yhteishankintaan. Ruotsille hän näkee roolin tukialueena, kuten mm. huolehtimisen kuljetusreittien auki pysymisestä sekä esim. vaikka muiden Pohjoismaiden hävittäjäkaluston huollossa.
Ihan pohjoiseen hän kaavailee jonkinlaista maavoimien esikuntaa Suomen, Ruotsin ja Norjan maavoimien johtoon.
Neretnieksin mukaan Ruotsilla on isompi mentaalinen muutos, kun puolustusta pitää alkaa järjestellä siltä pohjalta, että etummainen puolustuslinja kulkee Narvassa ja Karjalankannaksella - palataan siis Ruotsin suurvalta-ajan aikaisiin ajattelumalleihin :) Neretnieksin mukaan Ruotsin pitäisi perustaa pohjoiseen uusi prikaati luomaan riittävää pelotevaikutusta Norjan ja Suomen pohjoisten alueiden maajoukkojen kanssa.
Sekä Ruotsille että Suomelle Neretnieks näkee roolin Baltian puolustuksessa. Etelä-Ruotsiin hän mallailee kahta prikaatia, josta ainakin toisen pitäisi olla valmiina siirrettäväksi Baltiaan. Neretnieksin mukaan Suomen pitäisi valmistautua samaan, sillä vaikka Suomella on omat ongelmansa, jos Venäjä päättäisi hyökätä, niin Baltialla ongelmat ovat suuremmat.
Neretnieksin mukaan Pohjoismaiden keskinäisen puolustusyhteistyön syventäminen Nordefcossa on suotavaa, vaikka Nato ei haluakaan luoda sisälleen alueellisia blokkeja.
"Riskinä voi hänen [Neretnieks] mukaansa tosin olla, että yhteistyö näyttää toimivan liiankin hyvin, jolloin muualla Natossa voidaan tulkita Pohjoismaiden kykenevän huolehtimaan puolustuksestaan omin avuin. – Mutta se riski kannattaa ottaa, Neretnieks kirjoittaa."