Mukava aamu. Mika Aaltola nousi IS-pressagallupin kärkeen ja Risto E.J. Penttilän ja toimittaja Jyrki Karvisen kirjoittama kirja Pitkä tie Natoon ilmestyi.
Kirjoittajien mukaan Suomen NATO-tie ei ollut selvä. Helmi-maaliskuussa tuli viestiä, jonka mukaan ovet eivät ole juuri nyt auki. Ukrainan loistava puolustautuminen muutti tilannetta. Keskeistä huomiota saa presidentti Sauli Niinistön vierailu Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin luona maaliskuun alussa pian Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.
Tapaamisen jälkeen julkisuuteen kerrottiin, että Suomi ja Yhdysvallat tiivistävät turvallisuus- ja puolustusyhteistyötään ja että liikkeelle lähdetään ”prosessimuotoisesti.” Naton avoimien ovien politiikka jatkuu, ja Yhdysvallat pitää sitä tärkeänä.
Viesti Suomen hakeutumisesta Natoon ei kuitenkaan ollut vielä selvä.
Penttilä kirjoittaa saaneensa tapaamisen jälkeen puhelun sisäpiiristä. Se tuli ”luotettavalta lähteeltä”, hän sanoo.
”’Ei jumalauta nyt!’ oli minulle soittaneen sisäpiiriläisen mukaan ollut Yhdysvaltalain ulkopoliittisen johdon viesti Suomelle ja Ruotsille niiden Nato-jäsenyydestä”, Penttilä kuvaa kirjassa saamaansa puhelua.
Hän arvioi, että Brexitin jälkeen EU:ssa on vapaana Yhdysvaltojen läheisen liittolaisen paikka.
”Sitä Suomen ja uuden Pohjolan kannattaa tavoitella. Suomen geopoliittinen asema Venäjän naapurina takaa Naton kiinnostuksen Suomeen ja Pohjolaan. Uutta Kalmarin unionia puoltaa myös vihreä geopolitiikka. Meillä on hallussamme resurssit, osaaminen ja teknologia, jota tarvitaan vihreään siirtymään.”
Risto E.J. Penttilän ja Jyrki Karvisen tuore kirja palaa Nato-kevään alkuun ja presidentti Niinistön vierailuun Washingtonissa. Oli olemassa uhka, että jäsenyys ei toteutuisi sodan kestäessä, Penttilä arvioi.
www.hs.fi
Hyvin samat on ajatukset. Suomen tulee lähentyä yhä enemmän USA:ta. Trumpin nousu muuttaisi tätä kuviota, mutta miten, se on auki. Pohjolan ja Viron NATO-blokki varmasti luodaan ajan kanssa, mutta ilman sen julistamista ja byrokratiaa. Hyvä.