Tässä menee puolestaan sekaisin kaksi asiaa: prosessi- ja sisältökysymykset. Oikeisto katsoo, että mitään rajoitteita ei tule ennalta määritellä, kun vasemmistolla on intressi määritellä niitä. Siitä puolestaan ei olla välttämättä enää niin paljon eri mieltä, että tulisiko Suomeen sijoittaa ydinaseita tai pysyviä tukikohtia tai joukkoja. Aika harvassa taitavat olla ne oikeistolaisetkaan, jotka haluaisivat tänne ydinaseita. Myös Suomen lainsäädäntö jo kieltää moisen. Tukikohtien ja joukkojenkin osalta oikeisto tuo esille kuinka niitä on ylipäänsä vaikea saada vaikka ehkä siellä moni ottaisi mielellään vastaan joukkoja. Summa summarum, näkemyserot ovat enemmän prosessissa kuin sisällöissä.
Ei mennyt. Varsin selvästi tekstissäni luki, että mitään rajoitetta ei tule lyödä kiinni, mutta vasemmisto haluaa toisin:
Oikeisto katsoo, että mitään rajoitteita ei tule lyödä kiinni. Vasemmistoliitto taas katsoo, että maahan ei oteta ydinaseita, pysyviä Naton sotilastukikohtia tai pysyviä Naton joukkoja.
Oikeisto katsoo, että tilanteen mukaan mennään. Esimerkiksi Orpo totesi, että Suomen lainsäädäntö ei ydinaseita Suomeen edes tällä hetkellä mahdollista. En usko lainkaan NATO:n Suomeen ydinaseita edes pyynnöstä sijoittavan, mutta kyse ei ole siitä. Vaan kategorisesta kiellosta 2/2022 jälkeen NATO:n pysyvistä tukikohdista ja joukoista.
Pidän tärkeänä, että NATO:n pysyvät joukot olisivat Suomessa tukikohtineen. Se hillitsisi hieman Venäjän aggressioita Suomea kohtaan. Näin ajattelee moni muukin oikeistossa: mitä enemmän NATO on Suomessa ja Suomen aluevesillä läsnä, sitä turvallisempi tilanne. Ero tässä ajattelussa on valovuosi vasemmistoon.
Vasemmistolaisten on vaikea hahmottaa tätä eroa lähinnä siksi, että he eivät hahmottaneet NATO:n tuomaa turvaa oikein ennen 2/2022. Heidän lähtökohtansa oli se, että ilman NATO-jäsenyyttä Venäjällä ei ole mitään syytä hyökätä Suomeen. Kun tämä "totuus" murtui, se ei vielä murtanut NATO:n joukkojen ja tukikohdan tuomaa turvaa. Päinvastoin, ne koetaan edelleen vääriksi.